frodo1

XXX.XXX.42.38
Dobrý den, mám asi 40 slepic. Všechny jsou v pohodě jen poslední kuřata, ktere jsem líhl až v červnu jsou furt "posrane" nevíte co s tím? Ostatní slepice jsou normálně čisté. Všechny jsou krmené stejně. Ted v zimě voda, pšenice, jednou do týdne nakrouhaná řípa se šrotem. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vzhled trusu, konzistence, stav slepic (např. apatie apod.)... jinak je to na křišťálovou kouli. Jen ta strava je tedy dost fádní, to vám nesou?
frodo1

XXX.XXX.42.38
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Vzhled trusu, konzistence, stav slepic (např. apatie apod.)... jinak je to na křišťálovou kouli. Jen ta strava je tedy dost fádní, to vám nesou?
Hnědé řitké. a jsou uplně čilé. jako ostatní. A denně sbírám 5-10 vajec. Co by jste v tomto období krmil víc?
frodo1
napsal(a):
Hnědé řitké. a jsou uplně čilé. jako ostatní. A denně sbírám 5-10 vajec. Co by jste v tomto období krmil víc?
Stále stejná strava - jen pšenice (předpokládám že i ten šrot je jen pšeničný) a ještě k tomu jeden den zředěný řepou. Tak to je dost málo.
Já dávám po celou zimu pšenici, tritikale, malinko ječmene, drcenou kukuřici, slunečnici a 1/4 krmné dávky granulí (výkrm kachen, mají nejvíce bílkovin), doplněno drcenými mušlemi a posypáno Nutrimixem. Pokud je, tak dávám maso, vařené kůže, drcené kosti (tak 1-2x týdně o víkendu). Snášku mám více než dvojnásobnou než vy (od 25 slepic 10-17 vajec). No asi tedy krmím zbytečně moc dobře. Dana.
Zdravím, držím se Dano vaší rady, jak už jsem psala na teplákovce, taky jsem vybrala staré zásoby z mrazáku - nožičky, kůžičky atd. Přidávám slunečnici i kukuřici, akorát tu nechtějí zobat celou, budu muset ke známému na sešrotování. Jinak zkrmuji taky pytle suché trávy a kopřiv. A je to znát, skoro po 14 dnech mají holky zdvojnásobenou snůšku. Vajíčka jsou velká, s tvrdou skořápkou.
Můžete mi prosím napsat, špatně rozpoznám vajíčka od hempšírek a šumavanek. Mají šumavanky trochu světlejší skořápku?
Poznám akorát ty od ČZK ty jsou nejtmavší. Díky
Čápice.
čapice
napsal(a):
Mozna jo, tak hempsirky maji tmavsi. A co ty sumavanky to asi nepoznam od tech czk vidte?
Vejce šumavanek jsou světlejší než hempšírek a mají jakoby matnější a drsnější skořápku, základní barva je, hodně světlá bílá káva". Skořápka hempšírek je hladká a často i kropenatá, základní barva je, vypečená rohlíková". Dana.
Frodo1

XXX.XXX.42.118
Ok. Děkuji za pomoc. Sice jsem snasku vubec neřešil, ale to je jedno. Dekuji.
Frodo1
napsal(a):
Ok. Děkuji za pomoc. Sice jsem snasku vubec neřešil, ale to je jedno. Dekuji.
Na průjem reagovala frufru, takhle po virtuálu to nikdo neurčí, co je příčinou. Pokud vás to trápí, najděte šikovného veta a nechte si udělat rozbor.
Možné příčiny, které napadají mne - poslední kuřata byla dána mezi dospělé slepice příliš brzy, nedorostlá s nedostatečnou imunitou a je pravděpodobné, že se nedokáží vyrovnat se začervením, kokcidiozou, salmonelou. Nedostatečná výživa to jenom podporuje. Ale to je jen věštění z vody, bez podkladů a faktů. Dana.
frodo1

XXX.XXX.239.240
ovecka
napsal(a):
Na průjem reagovala frufru, takhle po virtuálu to nikdo neurčí, co je příčinou. Pokud vás to trápí, najděte šikovného veta a nechte si udělat rozbor.
Možné příčiny, které napadají mne - poslední kuřata byla dána mezi dospělé slepice příliš brzy, nedorostlá s nedostatečnou imunitou a je pravděpodobné, že se nedokáží vyrovnat se začervením, kokcidiozou, salmonelou. Nedostatečná výživa to jenom podporuje. Ale to je jen věštění z vody, bez podkladů a faktů. Dana.
Ok Děkuji. Zkusim odčervit. Proti kokcidíím dostávají do vody.
Pokud dáváte do vody Acidomid nebo nějaké jiné okyselovadlo, problém s kokcidiemi to neřeší jen zpomaluje. Kokcidie se nárazově likvidují ESB3 nebo Sulfacoxem... (bez rozboru se ale může stát, že to kokci být nemusí a budete zbytečně léčit). Ale stejně se zase vrátí, jsou většinou v prostředí a těžko se likvidují. Já nedám dopustit na Livacox Q pro jednodenní kuřata. Dana.
Ještě z jiného soudk

XXX.XXX.200.190
Pokud se zdá, že to nemá řešení ani nelze určit příčinu (protože si třeba nepřipouštíte rozhození střevní mikroflóry díky použité chemii - třeba po nějakém předchozím odčervení či léčení, která u mladých jedinců nebyla ještě tak stabilní jak u starých) zkuste chvíli dávat jen zaručenou stravu (pšeničné zrno) a černý čaj do vody. Zamyslel bych se i nad tím zda to nezpůsobuje ta okyselená voda a prozkoumal to.
Později, za pár dní, bych přidal i trochu ovesných vloček a skořápky. Uvařit nudle, přidat čerstvý pšeničný šrot, plastin, mrkev,... Stále rostou, chápu-li správně. Postupně bych převáděl na zcela klasickou stravu která bude použita (která neobsahuje žádné pečivo ani zbytky).
Jinak kuřata mohou být klidně posraná i z nachlazení, pokud stále nedorostla (a pravděpodobně už ani nedorostou). Jenže to by se nemělo přihodit ani těm vylíhnutým na konci srpna. Těm pozdějším běžně, podle mé zkušenosti se nemá takové líhnutí vůbec dopustit.
Píši to protože stále ještě mluvíte o kuřatech, ale měli by to být už puberťáci před snáškou, někteří plně vyvinutí, každým dnem těžší (mohou se vzájemně předhánět v přírustcích - jednou je těžší ta slepice, podruhé zase ta). Tak je tomu u většiny lehkých (určených na snášku) a střednětěžkých (určených jak na snášku tak naa maso) plemen.
ovecka
napsal(a):
Vejce šumavanek jsou světlejší než hempšírek a mají jakoby matnější a drsnější skořápku, základní barva je, hodně světlá bílá káva". Skořápka hempšírek je hladká a často i kropenatá, základní barva je, vypečená rohlíková". Dana.
Dobrý den, ještě bych dodal že češky mají vajíčka nejsvětlejší, takže od nejtmavší Hemšírka, Šumavanka, Zlatá česká kropenka. Je to znatelný rozdíl.
horal
napsal(a):
Dobrý den, ještě bych dodal že češky mají vajíčka nejsvětlejší, takže od nejtmavší Hemšírka, Šumavanka, Zlatá česká kropenka. Je to znatelný rozdíl.
Díky,
omluva frodovi1, že jsem se vetřela se svou otázkou na Ovečku, ale byla jsem ráda, že jsem jí zastihla v přímém přenosu tady v diskuzi. IČ.