Ty zkušenosti budou, dle mého názoru, dosti různé, protože kropenky jsou, co se týče snášky, velmi nejednotné. Někdo si na ně stěžuje, že mu snášejí hodně málo; já si stěžovat nemohu. Některé mé kropenky nesou v podstatě jako leghorny (i v prosinci-lednu opravdu každý den vejce od 2-3letých slepic, bez směsi - je to ovšem spíše výjimka), jiné si na konec listopadu až první polovinu ledna dávají pauzu. Teď už mi nesou všechny, ale mám jich už jen několik, žádné velké hejno. Špatně jsem sháněla nepříbuzného kohouta (všechno daleko), a tak jsem se více soustředila na jiná plemena. Mám s nimi celkově poměrně dobré několikaleté zkušenosti, mívala jsem jich ke 20.
Přes to všechno bych řekla, že to v průměru nejsou slepice na intenzivní produkci vajec (zvlášť kdy čtu zkušenosti některých jiných chovatelů). Je dobré k ním mít ještě nějaké vysoce nosné, které by dorovnávaly případné výpadky snášky v nepříznivém období. Jinak moje kropenky jsou vesměs dost těžké, ač nejsou příliš tučné (slepice až 2,5 kg, kohouti vždy přes 3kg). Kuřátkům dlouho podstrojuji, hodně vyrostou a potom se nevejdou do tabulek. :D Jsou hodně shánčlivé a mají lahodné maso s vysokým obsahem kližku. Vajíčka mají středně krémovou až takřka bílou barvu (v závislosti na kusu, já mám spíš ta bělejší).
Přidám jen malý postřeh. Měla jsem chovnou skupinku 5 slepic a jednoho kohouta, byli po kvalitních rodičích. Nevím co jsem udělala špatně, ale oproti ostatním slepicím (australka, amroks) co jsem měla mi přijde, že nesnášely o moc lépe, ale hlavně byly nesnesitelně plaché a lekavé. Už bych tyto slepice nikdy nechtěla. Jsou sice nádherné a hlavně je to naše plemeno, ale tu plachost já opravdu nemám ráda. Každému asi sedne jiné plemeno ;).
Děkuji, chystám se na 15 kuřat, očekáváme tak 8 slepicek, pokud se zadari. K nim budeme mít pár hybridek, aby jsme nebyli zklamani a co se týče vajíček, neočekávali nemožné Zajimaly mne nazory právě např i na tu plachost a pod. Tedy osobně si Kropenky porizuji, protože jsou krásné a hlavně -ceske-.Takze očekávám buď něco jakože se stanou láskou mého života, nebo si možná nakonec řeknu, že už nikdy?
U nás je nikdo nemá, čili nemohu nasbírat osobní zkušenost, jak se hejno chová a podobně, takže je fajn každá zkušenost.
Já teda nevím co si mám představovat pod slovem vyšilovat a pokud ano, tak proč. To musí mít důvod jiný, než že si je koupím již odrostlé. Moje nebyly o nic plašší než jiná lehká plemena, která sice nemůžete srovnávat s polotěžkými. -Neklopýtáte o ně, když jdete krmit, ale na dvůr se na zavolání seběhly jako každé jiné slepice. Na hnízdě se vesměs daly při kontrole nadzvednout, do ruky vzít. Některá si to třeba líbit nenechala a z hnízda vyskočila, ale neznamená to, že by nějak plašila a člověk kolem ní nemohla na metr, dva projít.
Ildiko, takových slepic je škoda, po nich by to chtělo kohouty do chovu.
Co se týče plachosti: ty moje jsou spíše vlezlé. :D Ne tedy úplně jako třeba australky, ale z ruky si rády vezmou (i když se ostražitě rozhlížejí) a za člověkem běhají tak, že je potřeba dávat pozor, aby se na ně nešláplo. Mám ovšem zkušenost od příbuzných, kteří chovají vlašky a různé jejich křížence - slepice celé dni tráví v lese a jsou tak plaché, že k sobě nikoho nepustí blíže než cca na 4 m. Samozřejmě vlašky jsou přece jen temperamentnější než kropenky, ale myslím, že tu hraje roli právě i způsob chovu.
Bohužel, momentálně nemám ke kropenkám kohouta, takže s násadovými vejci to je horší. Ovšem máte pravdu, že by byla škoda tyto dobré kusy jen tak "zahodit". O kohoutovi uvažuji.
Zvědaveček

XXX.XXX.16.4
Jak to ti co je mají v lese dělají když nechtějí živit takovou co už nenese a chtějí z ní polívku, nebo s mladými přebytečnými kohouty co chtějí zase na pekáč?
Já mám malé hejno 1,5 a ke spokojenosto s nim mi toho moc schází. Krásné slepičky a kohoutí ještě hezčí, česká slepice zlatě kropenatá je prostě nádhera a co pak stříbrně kropenatá, to je ještě hezčí. Na výstavy to je to pravé, ale toť vše. Snáška dá se říct přes léto. No abych nekřivdil pět měsíců. Mezitím sem tam něco utousí. Kohout velice agresivní, vystartoval i po hrnečku kterým jsem doplňoval krmení. Podotýkám že byli vylíhnuti u mne. Ani nový kohout nebyl o nic lepší. Musejí mít pořád ostřihaná křídla jinak jak člověk vešel do ohrady tak lítali přes plot. Ještě víc plachý než leghornky. Navíc i slepice velice agresivní vůči ostatním. Na podzim kdy jsem všechny hejna (10) pouštěl do zahrady 2000 m2, pořád vyhledávali šarvátky a slepice se pustili i do hempšíráka nebo australáka a ti radši ustoupili. V pondělí jsem se zbavil loni vylíhnutých češek stříbrně kropenatých 1,3. Jinak co dodat, snáška v loňském roce od 5 slepic dvouletých 560 vajec o váze 55-60 g. Česká slepice zlatě (resp. stříbrne) kropenatá je jako u králiků český stakáč, nádherný na výstavy ale do produkce slabota.
Nízké snášce věřím, protože už jsem o tom něco slyšela. Já z určitých důvodů nemám důvěru k výstavám, protože dle mých zkušeností se odtud přinášejí hlavně choroby... a také kusy s příliš ideálním zevnějškem mají možná nižší užitkovost (samozřejmě, je to diskutabilní). Agresivita se, dle mého názoru, u nich občas vyskytnout může, i když s takto silnou jsem se ještě nesetkala. Všechny kropenky, které jsem kdy měla-mám, jsou velice mírné a spíše ústupné, až na jednu. Ta je shodou okolností zřejmě má rekordmanka ve snášení a mohla by v tomto soutěžit s kdejakou hybridkou. Ovšem mírná opravdu moc není, je po kohoutovi hned druhá v řadě, co se týče dominance v hejnu. Umí se o sebe postarat, možná až moc.
-
No, ty lesní slepice přece jen chodí spát domů, takže veškeré odlovy se provádějí v noci, za tlumeného svitu baterky a dobře zavřených dveří od chléva.
Já jsem své první kropenky získala z násadových vajec od jednoho pána z Prahy, poslal mi je poštou cca před 6-7lety; tyto jsou jejich dcery. Jméno si bohužel už dobře nepamatuji - zřejmě Jan Šmíd (?), inzeroval na Bazoši.
Kohouta jsem měla z kuřátek přivezených ze Stránecké Zhoře. Musím říct, že slepičky od onoho pána byly samy o sobě snáškově velice dobré a kvalitní kohout to tehdy ještě podpořil.
Bohužel i se šumavankou nemám příliš dobrou zkušenost co se snášky týče. Jenom ještě musím podotknout že slepice chovám v nadmořské výšce 700 m. I u šumavanek mi vychází sto vajíček na slepici za rok. Mám ale nové slepičky od pani Dany (ovecky) a ty nesou celou zimu, tak ještě nebudu nad nimi lámat hůl. Nejlepší snášku jsem měl od araukán kde vyšlo 219 vajíček na slepičku.