Horac.jarda

XXX.XXX.209.150
Dobrý den, obracím se na Vás - odbornou veřejnost s dotazem - zvažujeme, zda je možné chovat slepice ve foliovníku - viz obrázek. Jde nám o to, aby slepice měly suchý výběh uvnitř samozřejmě kurníček - v prostoru 6x3m by bylo cca 1+ 5 orpingtonek a ve druhém podobný počet araucan. Výběh na zahradu 2000m2 samozřejmostí - toto by mělo sloužit jako jakási voliera. Máte někdo s tím zkušenost? Díky za ifno
Uživatel s deaktivovaným účtem

V létě se v tom upečou a v zimě vám na to napadá sníh a celá konstrukce spadne.
Horac.jarda

XXX.XXX.209.150
Děkuji za rady, vymýšlíme co by bylo pro slípečky nejlepší :-D.
Ja mam slipky celou zimu ve skleniku (tedy spise polykarbonatniku ), kde mají provizorní kurnicek z extrudovaneho polystyrenu. Kurnicek ma jen vylez bez dvířek, takze si mohou hrabosit po skleniku jak se jim uráčí, bez toho, abych jim letěla otevřít nebo zavřít. Přesadila jsem jim tam i ruzickovou kapustu a mangold a celer a docela dlouho jim to tam vydrželo na zobani. Predátoři se tam nedostanou, žrádlo mají take chráněné, jen ta voda pri silných mrazech zmrzne, halt se musi casto měnit... Pri sluníčku si to tam užívají i v mrazu. Trus obcas zaryju, pak to tam spise voní zeminou a jeste najdou tu a tam zizalu.
Na jaře se stěhují do normálního kurniku a ve skleniku je skvěle pohnojeno na rajčata, papriky a okurky
Trosku mi vadi přílišná vlhkost a pak i pocitově vetsi chlad na zacatku zimy, ale časem se sklenik slušně vysusi a je tam prijemneji.
Mela bych predstavu spise kurniku, napojeného na sklenik a zaroven i na vybeh s kompostem, do zahrady pouštět pipky jen pod dohledem kvůli predátorům... ale porad jeste dumam, jak to nejlíp udělat (a jak ukecat šikovného, lec k mým nápadum skeptickeho mužíčká ).
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
V létě se v tom upečou a v zimě vám na to napadá sníh a celá konstrukce spadne.
Bodlinka videly ste uz poctivy juhoslovensky foliovnik ten nespadne ani pod metrom snehu, celu zimu mà sused v takomto vele diele svoje kurky iked len cez den vecer chodia sami do zdeneho kurina a podalsie aj vletnom obdobi nesmie byt vo foliovniku alebo skleniku viac ako je max vonku co zabezpecuje vetranie inak by sa aj uroda uvarila.moznosti je viac dàsa v lete foliovnik aj zatienovat, ale v zimnom obdobi urcite ok, a màte foliovnik sklenik aj nàlezite pohnojeny.
Môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti. kedysi kým som nemal prestrešené voliery a bolo aj v zime blato, tak som mal chocholkaté holan´danky práve vo foliovníku. Musí byť však potiahnutý pevnou vaicročnou foliou a musí mať aj možnosť otvoriť okno na vetrane, aby tam nebolo príliš teplo ak je nejaký slnečný deň. Holanďanky boli spokojné a hlavne chocholy mali stále čisté, lebo boli celú zimu v suchu a teplejšom prostredí, ako vonku.