Chová někdo orpingtonky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Horac.jarda

15.2.2017 12:56
Horac.jarda

XXX.XXX.209.150

Zdravím, je tu někdo kdo chová orpingtonky? Chtěl bych na jaře koupit násadová vajíčka orpinek žlutých, případně bych rád ocenil jakékoliv rady v chovu tohoto uchvatného plemene smajlík

Také sháním kohouta k mým dvěma slepičkám, kdyby někdo měl doma nějakého dostupného smajlík

15.2.2017 21:35
LINKA

XXX.XXX.7.16

Dobrý den,
napsal jste to hezky...jsou opravdu krásný.
Mám kohouta a jednu slepičku orpingtonek.Oba z loňského roku. Doufám, že slepička sedne na jaře na vajíčka.Jsou hodně těžcí, takže je dobré dát níž bidla, aby si při seskakování neublížili.Krmení pestré a hodně...Trošku mě překvapil kohout.Útočí a brání si hejno, což jsem nečekala.Všude se uvádí, jak jsou přátelské.Doufám, že dostane rozum.
Můžu se zeptat, odkud jste?

15.2.2017 21:57
začátek

XXX.XXX.4.22

Zdravim, orpingtonky mám, ale jen tříbarevné, jsou pohodové, ale pomalu opeřují a snadno se na mokré trávě za mlada namočí a prochladnou, jak dopeří tak jsou v pohodě.Při zběru nv je ostříhám jako araukány a to i kohouta a to tak, aby jim nic nestálo v lásce.Jinak to jsou supr kvočny.

15.2.2017 22:38
dadu

XXX.XXX.61.94

Též mám tříbarevné 4 + 1 a červeného kohouta. Jsou ale ještě hodně mladí - 9 měsíců a slípky teprve pomalinku začínají snášet. Kohouti jsou oba v pohodě, ten červený je extra mazel smajlík

15.2.2017 23:21
Horac.jarda

XXX.XXX.209.150

LINKA napsal(a):
Dobrý den,
napsal jste to hezky...jsou opravdu krásný.
Mám kohouta a jednu slepičku orpingtonek.Oba z loňského roku. Doufám, že slepička sedne na jaře na vajíčka.Jsou hodně těžcí, takže je dobré dát níž bidla, aby si při seskakování neublížili.Krmení pestré a hodně...Trošku mě překvapil kohout.Útočí a brání si hejno, což jsem nečekala.Všude se uvádí, jak jsou přátelské.Doufám, že dostane rozum.
Můžu se zeptat, odkud jste?

Děkuji za odpověd. Jsme od Přerova. My máme dvě loňské slepičky žluté a jsou opravdu skvělé. Zatím teda nenesou, čekám že začnou jak se oteplí. Jen nemáme kohouta, tak máme vajíčka jen ke konzumu.

15.2.2017 23:31
Horac.jarda

XXX.XXX.209.150

Odchovali jste mladé na maso? Jaké je a kolik asi mají váhu zabití kohoutci? Ikdyž asi bude pro nás náročné je nakonec zabíjet, když vidím jak jsou pohodičkové a přátelské smajlík

Přemýšlíme jak udělat pro ně výběh, aby byly v suchu a nebyly urousané - jak je máte "ubytované"?

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2017 12:56

Horac.jarda napsal(a):
Odchovali jste mladé na maso? Jaké je a kolik asi mají váhu zabití kohoutci? Ikdyž asi bude pro nás náročné je nakonec zabíjet, když vidím jak jsou pohodičkové a přátelské smajlík

Přemýšlíme jak udělat pro ně výběh, aby byly v suchu a nebyly urousané - jak je máte "ubytované"?

Zatím jsme zabili jednoho loňského kohouta měl skoro 4kg maso vynikající.

16.2.2017 12:59
16.2.2017 13:04
Horac.jarda

XXX.XXX.209.119

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zatím jsme zabili jednoho loňského kohouta měl skoro 4kg maso vynikající.

Zdravím, děkuji moc za info. Možná se mi to jen zdá, ale přijde mi, že je chová málo chovatelů - asi jsou moc krásné, aby se chovaly na pekáč a na vajíčka se moc neužijí :-D.

16.2.2017 13:05
Horac.jarda

XXX.XXX.209.119

Orpingtonky.

Jak je máte ubytované, aby nebyly urousané za případného blátivého počasí či při ranní rose?

16.2.2017 13:06

Horac.jarda napsal(a):
Zdravím, děkuji moc za info. Možná se mi to jen zdá, ale přijde mi, že je chová málo chovatelů - asi jsou moc krásné, aby se chovaly na pekáč a na vajíčka se moc neužijí :-D.

Orpingtonky jsou moc krásné, taky jsme si zbytek pěti kohoutů nechali a ani se moc neperou.

16.2.2017 13:10

Horac.jarda napsal(a):
Jak je máte ubytované, aby nebyly urousané za případného blátivého počasí či při ranní rose?

Jsou ve zděném kurníku zimu přežily v poho a urousané nejsou, je fakt že jim tam trochu přitápíme žárovkou, taky jsou první večer na bidle.

16.2.2017 13:23
Horac.jarda

XXX.XXX.209.119

Jsou ve zděném kurníku zimu přežily v poho a urousané nejsou, je fakt že jim tam trochu přitápíme žárovkou, taky jsou první večer na bidle.

Krásné smajlík jak Vám snáší? Máte pro ně nějaké větší snášková hnízda? A jak vám vyseděly a odchovaly? Uvítáme jakékoliv informace smajlík letos se budeme snažit prvně. Jen bohužel bez kohouta, takže budeme muset jít do násadových vajíček.
Proto i hledám ostatní chovatelé, aby byla možnost čistokrevných násadovek

17.2.2017 12:48

Horac.jarda napsal(a):
Krásné smajlík jak Vám snáší? Máte pro ně nějaké větší snášková hnízda? A jak vám vyseděly a odchovaly? Uvítáme jakékoliv informace smajlík letos se budeme snažit prvně. Jen bohužel bez kohouta, takže budeme muset jít do násadových vajíček.
Proto i hledám ostatní chovatelé, aby byla možnost čistokrevných násadovek

Zdravím, snášely celou zimu.odchovali jsme je taky z násadových vajíček v líhni.Snášková hnízda vidíte na foto nahoře, naprosto vyhovují střídají se s ostatními slepicemi.Teprve letos chceme vylíhnou naše vlastní kuřata

17.2.2017 14:06
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

Zdravím, snášely celou zimu.odchovali jsme je taky z násadových vajíček v líhni.Snášková hnízda vidíte na foto nahoře, naprosto vyhovují střídají se s ostatními slepicemi.Teprve letos chceme vylíhnou naše vlastní kuřata

Budu držet pěsti, já budu vajíčka shánět, ale nevím jak budeme úspěšní. Chtěli jsme žluté a čisté, ale zdá se mi, že jich je snad nejmíň ale uvidíme co příjde s jarem smajlík

17.2.2017 15:09
dadu

XXX.XXX.61.94

Horac.jarda napsal(a):
Budu držet pěsti, já budu vajíčka shánět, ale nevím jak budeme úspěšní. Chtěli jsme žluté a čisté, ale zdá se mi, že jich je snad nejmíň ale uvidíme co příjde s jarem smajlík

Tak když jsem je já sháněla předloni a loni, tak zase byly jen žluté. Sehnat jinou barvu byl nadlidský výkon.

17.2.2017 15:13
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

dadu napsal(a):
Tak když jsem je já sháněla předloni a loni, tak zase byly jen žluté. Sehnat jinou barvu byl nadlidský výkon.

Nejspíš asi sháním taky ve špatnou dobu :-D ale když slyším kolem jak se chystají všichni na kuřátka, tak jsme nedočkaví smajlík

17.2.2017 19:03
dadu

XXX.XXX.61.94

Jo, jo, taky to znám smajlík No, ale mám je vylíhnuté až na konci května, takže teprve teď hoodně pomalinku začínají snášet smajlík

17.2.2017 19:48
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Určite ejden z najlepších chovov veľkých orpingtoniek na SLovensku má František Nagy z Dunajskej Stredy.
Jeho FB stranka: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009594152504&fref=ts.

18.2.2017 09:30
kastef

XXX.XXX.138.131

Orpingtonky jsou opravdu krásné, kor ty trojbarevné.Toto plemeno má prý i udajně slušnou snášku.Je to tak?

18.2.2017 11:31
frikmon

XXX.XXX.160.19

Orpingtonky chovám už mnoho let tak pár poznatků přímo z chovu. Velice pěkné a navíc užitkové slepice dobré kvočny bez rousů a mezi těžkými plemeny jednička, brahmy a kočinky jsou opravdu jen okrasné slepice bez snášky. V historii u starého typu orpingtonek byla snážka i 200vajec za rok dnes je to méně ale dobré kusy se dostanou i na 180vajec takže snážka jako kombinovaná plemena. Choval jesm žluté, červené teď trojbarevné u kterých zřejmě zůstanu jelikož snážka je největší zřejmě po sasexkách a mají nejvetší až obří vejce mezi 60-70g. Žluté mají nejméně klvalitní peří a v létě vypadají fakt hrozně vejce malá, červené mají krásnou kvalitu peří ale zase snáška je malá ale vejce střední. Samozřejmě vše je kus od kusu a chov(linie) od chovu. Celkově užitkovější zvířata jsou z maďarských, rakouských chovů, exteriérově z chovů německých ale tam se nedá o užitkovosti mluvit proto se těmto zvířatům vyhýbám - kohouti neplodní, nechodící-neskákající, slepice ztučnělé vejce malá a málo vajec, často to jsou ty nejhezčí(největší) a nejdražší zvířata z výstav kdy v jednom roce vypadají nádherně ale jak plně dospějí a zmohutní tak je konec a takovým dovezeným kohoutem si člověk zkazí dlouhá leta chovu nebo je zklamaný že vůbec nebo jen málo pojímá. Viděl jsem v německu i chovy kde jsou krásná(přenádherná) zvířata chovená ve voliérách po párech aby byla oplozená vejce. Ale zase chov od chovu a pro němce průměr nebo odpad je pro mě slušné zvířate.
Jinak pro pána z diskuze teď je v inzerci žlutý kohout ale velice průmerný a ze zábělem v křídlech čehož se špatně zbavuje často až za pomoci přikřížení červených. Já mohu nabídnout loňské kohouty trojbarevných na prodej a i rád vyměním kohouta nejlépe původem z Maďarska, hlavně né čistého němce Jsem ze středočeského kraje.

18.2.2017 12:04
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

frikmon napsal(a):
Orpingtonky chovám už mnoho let tak pár poznatků přímo z chovu. Velice pěkné a navíc užitkové slepice dobré kvočny bez rousů a mezi těžkými plemeny jednička, brahmy a kočinky jsou opravdu jen okrasné slepice bez snášky. V historii u starého typu orpingtonek byla snážka i 200vajec za rok dnes je to méně ale dobré kusy se dostanou i na 180vajec takže snážka jako kombinovaná plemena. Choval jesm žluté, červené teď trojbarevné u kterých zřejmě zůstanu jelikož snážka je největší zřejmě po sasexkách a mají nejvetší až obří vejce mezi 60-70g. Žluté mají nejméně klvalitní peří a v létě vypadají fakt hrozně vejce malá, červené mají krásnou kvalitu peří ale zase snáška je malá ale vejce střední. Samozřejmě vše je kus od kusu a chov(linie) od chovu. Celkově užitkovější zvířata jsou z maďarských, rakouských chovů, exteriérově z chovů německých ale tam se nedá o užitkovosti mluvit proto se těmto zvířatům vyhýbám - kohouti neplodní, nechodící-neskákající, slepice ztučnělé vejce malá a málo vajec, často to jsou ty nejhezčí(největší) a nejdražší zvířata z výstav kdy v jednom roce vypadají nádherně ale jak plně dospějí a zmohutní tak je konec a takovým dovezeným kohoutem si člověk zkazí dlouhá leta chovu nebo je zklamaný že vůbec nebo jen málo pojímá. Viděl jsem v německu i chovy kde jsou krásná(přenádherná) zvířata chovená ve voliérách po párech aby byla oplozená vejce. Ale zase chov od chovu a pro němce průměr nebo odpad je pro mě slušné zvířate.
Jinak pro pána z diskuze teď je v inzerci žlutý kohout ale velice průmerný a ze zábělem v křídlech čehož se špatně zbavuje často až za pomoci přikřížení červených. Já mohu nabídnout loňské kohouty trojbarevných na prodej a i rád vyměním kohouta nejlépe původem z Maďarska, hlavně né čistého němce Jsem ze středočeského kraje.

Díky moc za odpověd. My máme žluté, ale nebráním se jakémukoliv jinému barevnému rázu, protože se nám líbí skoro všechny, jen nechceme mít mix smajlík
Mohu se zeptat - jsou všechny barevné rázy stejně velké? Mě příjdou že některé jiných barev jsou menší, ale usuzuji dle fotek, takže možná zdání klame.

Jak velký kmen si myslíte že je ideální? Já si říkal 4-5 slepiček ke kohoutovi, ale není to moc?

Mě se líbí i ty lemované nebo černé. Na vajíčka máme hlavně leghorny, orpiny jsme chtěli na chov a případně maso.
Tak by mě zajímalo, tím že jsou na maso - jaké je jejich maso, kolik například váží po zabití v kuchyňské úpravě? Jak dlouho trvá je vykrmit?

Jaké další speciální nároky na chov potřebují? Čím krmit mladé slepice při snášce, při sezení a kuřatech?

My máme dvě loňské, zatím ještě nenesou, chtěli by jsme jestli sednou si pod ně dát koupená vajíčka orpingtonek, když se zadaří. Líheň nemáme - začínáme

18.2.2017 12:12
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

peter z bratislavy napsal(a):
Určite ejden z najlepších chovov veľkých orpingtoniek na SLovensku má František Nagy z Dunajskej Stredy.
Jeho FB stranka: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009594152504&fref=ts.

Moc děkuji za informaci

18.2.2017 15:00
frikmon

XXX.XXX.160.19

Není zač, rád se podělím je to mé oblíbené plemeno mnoha vlasností a navíc jsou milé a někteří kohouti vyložene mazlící. Mixu se bát nemusíte bežne hlavně kvůli zlepšení se mezi sebou kříží červené a žluté, červené a trojbarevné, černé s modrými atd. a za mě osobně hejno včech barev a jejich potomků by bylo kouzelné. Jinak velikost není tak rozdílná a hmotnostní standart mají všechny barvy stejné ale je fakt že žluté jsou drobnější a trojbarevky zase mohutné ale dělá to spíše opticky daná barva.
Ideální kmen je otázkou a všeobecně je 1+5 ale zase u problémového kohouta jen 1+3 ale zase u velice dobrého jsem měl i 1+7-9slepic a bez problému. Samotná plodnost je taky specifická jelikož často jsou v zimě a v chladném jaru neplodní i když třeba i málo skáčou. Do normálu to jde až s optimální teplotou nebo to chce teplý kurník.
Lemované jsou krásné ale tam je problém s krásnou kresbou malá chovná základna a tohoto rázu narazíte jen s těží na pěného kohouta co se týče exteriéru. Černé jsou pěkné podle vkusu ale mě moc připomínají australky. Navíc tyto rázy jsou u nás málo nebo vůbec i když každým rokem se to zlepšuje ale i tak bude malá chovná základna pro další generace.
Na maso jsou skvělé ale výkrmje delší vykrmuji od jara do podzimu cca 6-7měsíců a není problém aby vykuchaný kohout měl 2,5kg. Maso chutné měké.
Specifika chovu jsou nepřekrmovat- ztuční a nenesou ale jsou pořád hladné takže klidně žaludky docpat ovsem v létě trávou nebo nějakou zeleninou kterou mlují a já jim proto říkám vegetariánky. V chovné sezóně je oves jako večerní krmení oproti pšenici ideální. Jinak travnatý výběh je výhodou jak na pasení tak je lepší na kvalitu peří. V létě dost trpí horkem a není vyjímka úhyn z přehřátí takže vyžadují chladnější stín jsou to prostě angličanky. Na svou váhu jsou dost obratné takže rády hřadují a vyskočí vysoko ale hřady to chce širší a pevné. Krmit je ůplně normálně ale s mírou a přisezení na kuřatech jen ječmen nebo pšenici, kuřata jsou trochu náročnější na bílkoviny takže buď směs a já davám i první týdny pro brojlery nebo domácí šroty obohacovat o vejce, tvaroh.
Pokud Vám začnou snášet a kvokat tak vejce určitě kupte jelikož od mladých jsou velice malé a nevhodné na líhnutí. Kuřata po vylíhnutí jsou opravdu mohutná a velice ochmýřená a už od narození působí jak koule.

18.2.2017 16:02
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

frikmon napsal(a):
Není zač, rád se podělím je to mé oblíbené plemeno mnoha vlasností a navíc jsou milé a někteří kohouti vyložene mazlící. Mixu se bát nemusíte bežne hlavně kvůli zlepšení se mezi sebou kříží červené a žluté, červené a trojbarevné, černé s modrými atd. a za mě osobně hejno včech barev a jejich potomků by bylo kouzelné. Jinak velikost není tak rozdílná a hmotnostní standart mají všechny barvy stejné ale je fakt že žluté jsou drobnější a trojbarevky zase mohutné ale dělá to spíše opticky daná barva.
Ideální kmen je otázkou a všeobecně je 1+5 ale zase u problémového kohouta jen 1+3 ale zase u velice dobrého jsem měl i 1+7-9slepic a bez problému. Samotná plodnost je taky specifická jelikož často jsou v zimě a v chladném jaru neplodní i když třeba i málo skáčou. Do normálu to jde až s optimální teplotou nebo to chce teplý kurník.
Lemované jsou krásné ale tam je problém s krásnou kresbou malá chovná základna a tohoto rázu narazíte jen s těží na pěného kohouta co se týče exteriéru. Černé jsou pěkné podle vkusu ale mě moc připomínají australky. Navíc tyto rázy jsou u nás málo nebo vůbec i když každým rokem se to zlepšuje ale i tak bude malá chovná základna pro další generace.
Na maso jsou skvělé ale výkrmje delší vykrmuji od jara do podzimu cca 6-7měsíců a není problém aby vykuchaný kohout měl 2,5kg. Maso chutné měké.
Specifika chovu jsou nepřekrmovat- ztuční a nenesou ale jsou pořád hladné takže klidně žaludky docpat ovsem v létě trávou nebo nějakou zeleninou kterou mlují a já jim proto říkám vegetariánky. V chovné sezóně je oves jako večerní krmení oproti pšenici ideální. Jinak travnatý výběh je výhodou jak na pasení tak je lepší na kvalitu peří. V létě dost trpí horkem a není vyjímka úhyn z přehřátí takže vyžadují chladnější stín jsou to prostě angličanky. Na svou váhu jsou dost obratné takže rády hřadují a vyskočí vysoko ale hřady to chce širší a pevné. Krmit je ůplně normálně ale s mírou a přisezení na kuřatech jen ječmen nebo pšenici, kuřata jsou trochu náročnější na bílkoviny takže buď směs a já davám i první týdny pro brojlery nebo domácí šroty obohacovat o vejce, tvaroh.
Pokud Vám začnou snášet a kvokat tak vejce určitě kupte jelikož od mladých jsou velice malé a nevhodné na líhnutí. Kuřata po vylíhnutí jsou opravdu mohutná a velice ochmýřená a už od narození působí jak koule.

Děkuji za cenné info smajlík
Tak jsem teď na vážkách, zda udělat nějakou jednu barevnou varietu a nebo si udělat kmen z různých barev, přece jen mi jde o hobby chov na krásu, vajíčko a masíčko. Výstavy určitě jezdit nechceme, jde nám o krásné slepičky. To že jsou žluté drobnější jsem fakt netušil, mě právě žluté přišly větší, ale říkám - vidím je jen na fotkách a to se dá tak jen odhadovat smajlík

Chceme orpinkám dělat ze zděné místnosti 4x 4,5m bydlení - kde bude velké okno a výběh do menšího výběhu - cca 5x10m s tím, že denně budou puštěné po zahradě 2000m2. Napadlo nás tuto místnost předělit aby v jednom "boxu" byly dospělé a druhá půlka byla na odchov kuřátek. Aby neměly přes léto horko a hlavně nebylo tam vlhko, podestýlku hobliny. Hřady tedy uděláme nějak rozumně nízko, snášková hnízda asi na zem? Případně jaké velikosti?

Zatím jsou s dominanty a leghorny v dřevěném, ale příjdou mi jakoby si absolutně nerozuměly - orpiny jsou klidné, přemýšlivé, vzájemně k sobě něžné, do krmení se neženou - prostě pravý opak dominantů - ti se žduchají u každého krmítka, předbíhají se kdo kde bude nejdřív, kdykoliv můžou, štípnou někomu pohlavek. Proto jsme se rozhodli, že uděláme orpingtonkám zvlášt.

Kdy případně můžu čekat, že začnou snášet? Poznám rozdílné vajíčko od dominantek? A kdy je šance, že by mohly prvně sednout? Aby jsme si stihli domluvit násadová vajíčka?

Vejce by jsme rádi koupili, protože nemáme svého kohouta, jen se bojíme kříženců, v našem okolí mnoho lidí jakože "má orpiny" ale co konzultuji, vždy jsou to nějací kříženci... škoda, že není nějaký klub, který "orpingtonáře" sdružuje, byla by snazší cesta k čistokrevným vajíčkům.

Co se týká páření - stříháte orpiny pro lepší oplození?

A.

18.2.2017 19:45
frikmon

XXX.XXX.160.19

Udělat si barevný mix je nejhezčí pokud chcete jen hoby chov a nebudete dále šířit zvířata jako barevně čistokrevná. Pokud se kříží mezi sebou barvy mají pak celkově lepší růst, snášku zdraví-takový malý heterozní efekt jak u křížení dvou různých plemen.
Na prostor nejsou nijak náročné postávají celý den kolem kurníku ale nesmí být zase malý jinak si oštipují kypré peří. Mladé určitě oddělit orpiny jsou ač se nezdají mezi sebou dost bojovné slepice pokud není pevně ustavena hyerarchie a staré jsou ke kuřatům dost, klovavé´´.
Hřady můžou být klidně 1m nad zemí není pro ně problém já je mám i 1,20 a v pohodě. Hnízda je třeba trochu větší než je standart a nemusí být na zemi, mě opětovně nesou ve zvýšených na stěně a jen malé procento slepic chodí do těch na zemi. Co se týče hybridek tak to jsou nenažrané, blbky´´ a ty bych s žádným čistým plemenem nesrovnával, je to produkt do hal kde stojí u krmítek a prdí vejce jedno za druhým.
Snášet začínají mezi 7-8 měsícem ale zase pokud jsou později líhnuté a mají 8 mesícu ve studeném lednu tak z pravidla nezačnou nést dřív než se pořádně oteplí takže klidně i v 10ti mesících ale vůbec to nevadí krásně dorostou a nemají potom tak malé vejce. Vajíčka od hybridů poznáte budou určitě menší zvláště od mladých, výrazne světle hnědá a více špičatější ale zase nic není 100% mě jedna slepice nesla tmavé kulaté jak golfový míček. Kvokání je velká neznámá mohou kvokat hned z jara některá dokonce snese prvních pár vajec a kvoká některá až v teplém létě to je fakt nezměřitelné ale jedna daná kvočna jak začně v jakém období většinou kvoká pak každý rok stejně.
Já orpiny nestříhám pro lepší oplozenost pokud je aktivní kohout a přiměřeně slepic není to podle mě potřeba ale není to samozřejmě na škodu. Ještě jsem zapoměl na jednu zvláštnost ale orpiny bývají často a hodně začervené zvlášť v dlouhodobém chovu kde jsou výběhy opakovaně používané tak je na místě je 2x ročně řádně odčervit.

18.2.2017 20:53
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

frikmon napsal(a):
Udělat si barevný mix je nejhezčí pokud chcete jen hoby chov a nebudete dále šířit zvířata jako barevně čistokrevná. Pokud se kříží mezi sebou barvy mají pak celkově lepší růst, snášku zdraví-takový malý heterozní efekt jak u křížení dvou různých plemen.
Na prostor nejsou nijak náročné postávají celý den kolem kurníku ale nesmí být zase malý jinak si oštipují kypré peří. Mladé určitě oddělit orpiny jsou ač se nezdají mezi sebou dost bojovné slepice pokud není pevně ustavena hyerarchie a staré jsou ke kuřatům dost, klovavé´´.
Hřady můžou být klidně 1m nad zemí není pro ně problém já je mám i 1,20 a v pohodě. Hnízda je třeba trochu větší než je standart a nemusí být na zemi, mě opětovně nesou ve zvýšených na stěně a jen malé procento slepic chodí do těch na zemi. Co se týče hybridek tak to jsou nenažrané, blbky´´ a ty bych s žádným čistým plemenem nesrovnával, je to produkt do hal kde stojí u krmítek a prdí vejce jedno za druhým.
Snášet začínají mezi 7-8 měsícem ale zase pokud jsou později líhnuté a mají 8 mesícu ve studeném lednu tak z pravidla nezačnou nést dřív než se pořádně oteplí takže klidně i v 10ti mesících ale vůbec to nevadí krásně dorostou a nemají potom tak malé vejce. Vajíčka od hybridů poznáte budou určitě menší zvláště od mladých, výrazne světle hnědá a více špičatější ale zase nic není 100% mě jedna slepice nesla tmavé kulaté jak golfový míček. Kvokání je velká neznámá mohou kvokat hned z jara některá dokonce snese prvních pár vajec a kvoká některá až v teplém létě to je fakt nezměřitelné ale jedna daná kvočna jak začně v jakém období většinou kvoká pak každý rok stejně.
Já orpiny nestříhám pro lepší oplozenost pokud je aktivní kohout a přiměřeně slepic není to podle mě potřeba ale není to samozřejmě na škodu. Ještě jsem zapoměl na jednu zvláštnost ale orpiny bývají často a hodně začervené zvlášť v dlouhodobém chovu kde jsou výběhy opakovaně používané tak je na místě je 2x ročně řádně odčervit.

K odčervení - my jsme prošvihli odčervení jak naše hybridky přepeřovaly, tak budeme muset až nyní. Jen s tím nemám zkušenost, jaký přípravek použít?
Orpiny máme od chovatelky, kde bylo o ně řádně pečováno, takže odčervované byly, jen naše hybridky ještě ne - měly ted rok - jsme zaspali smajlík

Slyšela jsem, že se pak ta vejce nesmí 2týdny jíst - ale že se mohou dát kuřatům, mohu je tedy vařit a slepicím dávat?

18.2.2017 21:49
frikmon

XXX.XXX.160.19

Odčervovat dvakrát do roka jaro/podzim vejce nejíst ale kuřatům klidně krmit když tak budou odčervené taky. Odčervení je oříšek zaleží co má a co doporučí vet. ale je nutno strřídat takže jednou tak podruhé tak. Já požívám chmeislo, helmigal ale je toho spousty.

18.2.2017 23:21
dadu

XXX.XXX.61.94

Přidávám se a děkuji za vaše postřehy o orpingtonkách.
Mám je letos prvním rokem (teda vylíhla jsem si je loni na konci května). Teď mi pomaličku začínají snášet. Mám tříbarevné a jednoho kohouta červeného. Řekla bych, že ten červený je trošku větší, mohutnější, než ten tříbarevný.

19.2.2017 09:08
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

frikmon napsal(a):
Odčervovat dvakrát do roka jaro/podzim vejce nejíst ale kuřatům klidně krmit když tak budou odčervené taky. Odčervení je oříšek zaleží co má a co doporučí vet. ale je nutno strřídat takže jednou tak podruhé tak. Já požívám chmeislo, helmigal ale je toho spousty.

Dobře zeptám se u veta, co má - četla jsem dost diskuzí na netu, že mnoho veterinářů je zaskočeno, že by se měla odčervovat drůbež, když nemají vyloženě příznaky či dle vyšetření trusu parazity.

Mohu se ještě zeptat - máte fotky těch Vašich kohoutků na prodej?

19.2.2017 11:09
frikmon

XXX.XXX.160.19

Pro paní víš velikost okem je klamná a je kus od kusu ale zkreslují i proporce a po zvážení zvířat bývám někdy taky překvapen.
Co se týče toho odčervení tak drůbež je začervená vždy a dvakrát ročně odčervit je prevence, některé kusy nebo chov jsou zařervený celoročně a pak i v trusu vidíte hlavně dlouhé bílé provázky-škrkavky. Tohle moc dobře znají holubáři a papouškáři a vůbec to nepodceńují protože u malých ptáků to může být rychlé.
A teď pár fotek focených ráno mobilem takže nic moc ale pro představu

19.2.2017 11:38
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

frikmon napsal(a):
Pro paní víš velikost okem je klamná a je kus od kusu ale zkreslují i proporce a po zvážení zvířat bývám někdy taky překvapen.
Co se týče toho odčervení tak drůbež je začervená vždy a dvakrát ročně odčervit je prevence, některé kusy nebo chov jsou zařervený celoročně a pak i v trusu vidíte hlavně dlouhé bílé provázky-škrkavky. Tohle moc dobře znají holubáři a papouškáři a vůbec to nepodceńují protože u malých ptáků to může být rychlé.

No toho začervení se bojím - chováme psy a častokrát chodí po slepicích sbírat trus, co přehlídneme a nestihneme uklidit a tak bych si to přenášela na psiska - ti teda mají preventivně pipety za krk - škoda, že není něco podobného pro slepice

Jinak na té třetí fotce je stejný kohout co na těch prvních dvou? či jiný?

19.2.2017 11:47
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

frikmon napsal(a):

My teda máme i pod hřady trusné stoly, který každý den shrabujeme, takže celkem máme přehled o těch "slepičích prdech" :-D
Donedávna jsme však krmili tak nějak "všelijak" - namočené pečivo s domácími zbytky a v krmítku pšenici smíchanou se směsí pro nosnice - do kterého teda moc nechodily. Ale z těch zbytků byly všechny jen jak prasata a tekla z nich jen srajda. NA doporučení chovatelů, jsme od máčeného pečiva uspustili, hlavně mají tedy krmnou směs pro nosnice a pšenici, k tomu dostávají 2x týdně máčené psí granule s ovesnými vločkami a zeleninu - mrkev, čínské zelí, strouhaná jabka - co je po ruce. Pečivo už dáváme spíš jen nalámané suché pár kousků na zábavu - ozobnutí. Přes sezonu mají trávu a 2000m2 zahrady a vše co si tam najdou.
Ted jak jsme přešli na to suché, tak už i trus vypadá "líp"

19.2.2017 12:41
frikmon

XXX.XXX.160.19

Průjem u slepic neznačí začervení a máčet chleba můžete jen ho nesmí být moc v krmné dávce, včeobecně v létě je to úplně bez problémů kdy se voda resorbuje z důvodů velkých teplot. Navíc pokud je zvíře na danou krmnou dávku zvyklé tak taky není problém s chlebem. S píš opatrně se psíma granulema-moc bílkovina a jiné složky i když v obyčejných je asi jen obilovina.
A odčervení drůbeže a psi pozor! Po mnoha přípravcích trus odčervené drůbeže může být pro psy až smrtelně jedovatých!

19.2.2017 12:42
frikmon

XXX.XXX.160.19

A ano na poslední fotce je jiný kohout něž na dvou prvních.

19.2.2017 13:01
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

frikmon napsal(a):
Průjem u slepic neznačí začervení a máčet chleba můžete jen ho nesmí být moc v krmné dávce, včeobecně v létě je to úplně bez problémů kdy se voda resorbuje z důvodů velkých teplot. Navíc pokud je zvíře na danou krmnou dávku zvyklé tak taky není problém s chlebem. S píš opatrně se psíma granulema-moc bílkovina a jiné složky i když v obyčejných je asi jen obilovina.
A odčervení drůbeže a psi pozor! Po mnoha přípravcích trus odčervené drůbeže může být pro psy až smrtelně jedovatých!

Díky za radu - po odčervení budeme držet slepice uzavřené ve výběhu, kam psi nechodí.

19.2.2017 19:55
Paatrik

XXX.XXX.1.39

Pokiaľ sa môžem opýtať neviem čo to spôsobuje či pravdepodobne to že ich nedčervujem ale orpiny mi dosť často hynú a zdaju sa mi dost nachylne na chov samozrejme nič v zlom nechcem vas odradit od ich chovu ale chcem sa opytat či by niekto nevedel poradit momentalne mam jednu orpingtonku zltu a davam jej uz helmigal na odcervenie chovam ju na 11 metroch stvorcovych aj spolu s jedno araukanou a maju moju vlastnorucne vyrobenu domacu zmesku na jedenie:žito, kukuričný šrot zmesky pre nosnice, jačmenné krúpy, drtené škrupiny od vajec, vitaminominerálové zmesky a pšeno.Občas zvyšky z kuchyne. Kurín je zateplený pravidelne ho čistím a maju aj zeleň niekedy. Neviete poradit ako predyst ich uhynu alebo co spravit pre to aby nehynuli?Chovam ich velmi rád ale ak to takto pojde dalej budem musieť prestať s ích chovom.

Prosím poradte.
Vopred ĎAKEJUM.

19.2.2017 20:55
Paatrik

XXX.XXX.1.39

A samozrejme tato orpingtonka moja ma priznaky take ze strasne kícha bol mi poradený HELMIGAL tak som neváhal a hned som ho nasadil ak nezabere dam antibiotika nechcem o nu totisto prijsť.

20.2.2017 10:41
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

Vajíčka orpingtonky - FOTO - nemáte někdo možnost mi nafotit vejce od orpinek v porovnání s jiným iedálně hybridkovým vejcem?

Mělo by být tedy světle krémové oválné a menší - máme každý druhý den oválné krémové, ale stejně velké jako od hybridek. Ráda bych porovnala

20.2.2017 19:29
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobrý večer snad to vložím správně 1)ORPINGTONKY tříbarevné,2)VLAŠKY rodobarvé,3)VELSUMKY oranžovokrké,4)z.VELSUMKY rezavě koroptví..

20.2.2017 20:19
Horac.jarda

XXX.XXX.209.117

začátek napsal(a):
Dobrý večer snad to vložím správně 1)ORPINGTONKY tříbarevné,2)VLAŠKY rodobarvé,3)VELSUMKY oranžovokrké,4)z.VELSUMKY rezavě koroptví..

Super, díky moc.

20.2.2017 21:02
dadu

XXX.XXX.61.94

Zkusím vložit své, dnešní

orpingtonka tříbarevná, devítiměsíční 50 g
kočinka velká devítiměsíční 57 g
wyandotka zdrobnělá tříletáletá 45 g
faverolka velká dvouletá 70 g.

24.2.2020 21:21
zeuwicka1

XXX.XXX.239.212

Dobrý večer, prosím, nemá někdo na prodej násadová vejce tříbarevných? Totálně jsem se zamilovala je to někdo, kdo je ještě chová ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík