Kosovsky kokrhàc a a inè vzàcne plemenà sliepok.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2017 23:44
jako001

XXX.XXX.109.93

Dobry vecer vsetkym, ako chovatel kosovskych kokrhàcov som si velmi oblubil toto plemeno iked este nemàm snim ani rocnè skusenosti a zohnat ich bolo skoro nadludsky vykon ale prekvapenia su obrovskè ku spokojnosti, kikirikanie kohuta nerusivè oproti maranskàm tichuckè, znàska ked vydrzi celu sezonu tak bude okolo 190vajec, vzladom na velkost sliepky obrovskè vajcia, zatial aj v tejto dobe na vzorku 15 vajec 100 % oplodnenost uvidime liahnivost.za + povazujem ostrazitost za - plachost, ale nie je extrèmna, + za zhànclivost.dalsie adepty zriedkavèho plemena su brabantky uvidime oplodnenost v chove kamaràta zatial vajcia ciste ale opat obrovskè k pomeru velkosti tela sliepky, neviem preco ale zacinam nadobudat pocit ze plemenà na ktorè nesiahli nemci su natom velmi dobre.Zaujimaju ma vase nàzory aj postrehy ak màte.kludne aj inè vzàcne plemenà pripadne farebnè ràzy.

19.2.2017 09:46
agathon

XXX.XXX.30.33

Pre mňa je to tiež najúžasnejšie plemeno, čo som mal možnosť vidieť. Veľkosť vajec u mňa je v prvom roku podľa jedinca 55-58g, v druhom a viac 60-64g. Od jari do jesene znášajú vynikajúco, zimná znáška býva slabšia.
K tými nemcom- tu mám tiež trochu obavy o ďaľšie smerovanie a vývoj plemena v európe. Na jednej strane som rád, že som sa dočkal schválenia štandardu a na výstave Vám ich aj posúdia, na strane druhej sa trochu obávam aby sa z kosováka nestala iba ďaľšia elegantná výstavná kura ktorá ale nespieva a neznáša vajcia. Obaja vieme kam až sú ľudia schopní zájsť kôli kusu plechu za tri eurá. Chováte maransky tak viete smajlík Ľudia veľmi rýchlo zabúdajú kôli čomu si dané plemeno zaobstarajú a časom ide hlavný plemenný znak do úzadia, bohužiaľ nevratne a bohužiaľ pre plemeno.
Po rozhovoroch s chovateľmi kosovského speváka v jeho rodisku mám ja osobne pri selekcii v mojom chove jasno. Pri opise jeho exteriéru sú dané jasné kritériá, ale nad všetkým dominuje spev. Ak sa narodí extra spevák, musia sa mu prepáčiť všetky drobné nedostatky a zostáva on. Takto to robia jeho chovatelia už pol tisícročia, a ja ako chovateľ čo ho chovám iba pár rokov nemám dôvod ani poterbu na tom niečo meniť a úprimne im ďakujem za toto úžasné plemeno.

19.2.2017 09:46
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Tu je o spevákoch viac. Aj ich majú rozdelencýh podľa oblastí v Srbsku a vplyva na to do určitej miery aj vzťah ku Kosovu

Sandschak (Lang) Kräher :
https://www.facebook.com/groups/karaadnan/?fref=ts
https://www.facebook.com/groups/sandschakkraeher/?fref=ts
https://www.facebook.com/sandzackipevac.federfist?fref=ts.

19.2.2017 10:24
jako001

XXX.XXX.109.93

agathon napsal(a):
Pre mňa je to tiež najúžasnejšie plemeno, čo som mal možnosť vidieť. Veľkosť vajec u mňa je v prvom roku podľa jedinca 55-58g, v druhom a viac 60-64g. Od jari do jesene znášajú vynikajúco, zimná znáška býva slabšia.
K tými nemcom- tu mám tiež trochu obavy o ďaľšie smerovanie a vývoj plemena v európe. Na jednej strane som rád, že som sa dočkal schválenia štandardu a na výstave Vám ich aj posúdia, na strane druhej sa trochu obávam aby sa z kosováka nestala iba ďaľšia elegantná výstavná kura ktorá ale nespieva a neznáša vajcia. Obaja vieme kam až sú ľudia schopní zájsť kôli kusu plechu za tri eurá. Chováte maransky tak viete smajlík Ľudia veľmi rýchlo zabúdajú kôli čomu si dané plemeno zaobstarajú a časom ide hlavný plemenný znak do úzadia, bohužiaľ nevratne a bohužiaľ pre plemeno.
Po rozhovoroch s chovateľmi kosovského speváka v jeho rodisku mám ja osobne pri selekcii v mojom chove jasno. Pri opise jeho exteriéru sú dané jasné kritériá, ale nad všetkým dominuje spev. Ak sa narodí extra spevák, musia sa mu prepáčiť všetky drobné nedostatky a zostáva on. Takto to robia jeho chovatelia už pol tisícročia, a ja ako chovateľ čo ho chovám iba pár rokov nemám dôvod ani poterbu na tom niečo meniť a úprimne im ďakujem za toto úžasné plemeno.

Sùhlasim svami este bysom asi dodal ze toto jedinecnè plemeno si zasluzi viac pozornosti vystavovanie mu mozno prospeje v trosku vacsom rozsireni mna si jednoznacne ziskal, a tiez sa budem usilovat a zachovanie typickych znakov a vlastnosti, tak ako to robim u maransiek, inak nàvstevy ked pridu a zacuju spev kohuta zostàvaju casto stàt s otvorenymi ustami ale vzdy vycaruje aspon usmev.

19.2.2017 10:37
agathon

XXX.XXX.30.33

Citace:
Tu je o spevákoch viac. Aj ich majú rozdelencýh podľa oblastí v Srbsku a vplyva na to do určitej miery aj vzťah ku Kosovu

-
Nemám podrobné a zaručené informácie, ale chovatelia v Kosove aj v Srbsku(chovatelia kosovských spevákov) nazývajú sandzak (sanjak) chovy kde bolo niečo prikrížené- krátky(nedobrý) spev a/alebo iná farba ako čierna. Pripadalo mi to ako mierne povedané hanlivé označenie. Asi patrioti v Srbku nemôžu chovať niečo s prívkastkom Kosovský, do toho sa ale až tak nerozumiem a ani ma to veľmi nezaujíma. Sme tu kvôli chovateľstvu a nie pre politické vzťahy.
Niekde sa zasa uvádza že sa jedná o samostatné plemeno a niekde zasa iba ako synonymum ku Kosovskému. Tak neviem.
Mám informácie že zo Srbska je podaná zažiadosť o schválenie štandardu Srbského speváka (exteriér v podstate totožný z Kosovským-rozdiely: biela farba, kratší spev).

19.2.2017 10:43
jako001

XXX.XXX.109.93

agathon napsal(a):
Citace:

-
Nemám podrobné a zaručené informácie, ale chovatelia v Kosove aj v Srbsku(chovatelia kosovských spevákov) nazývajú sandzak (sanjak) chovy kde bolo niečo prikrížené- krátky(nedobrý) spev a/alebo iná farba ako čierna. Pripadalo mi to ako mierne povedané hanlivé označenie. Asi patrioti v Srbku nemôžu chovať niečo s prívkastkom Kosovský, do toho sa ale až tak nerozumiem a ani ma to veľmi nezaujíma. Sme tu kvôli chovateľstvu a nie pre politické vzťahy.
Niekde sa zasa uvádza že sa jedná o samostatné plemeno a niekde zasa iba ako synonymum ku Kosovskému. Tak neviem.
Mám informácie že zo Srbska je podaná zažiadosť o schválenie štandardu Srbského speváka (exteriér v podstate totožný z Kosovským-rozdiely: biela farba, kratší spev).

Ano o snahe srbov viem aj ja.

19.2.2017 10:51
agathon

XXX.XXX.30.33

Ešte by som sa vrátil k ich chocholom. Zaregistroval som tu na Ifaune že chocholaté plemená potrebujú nejakú zvlášť opateru ako suchý výbeh, nezmoknúť, nejaká zvlášť údržba atď.
U kosováka nič z toho netreba. Chochol im nebráni v ničom a nepotrebuje žiadnu údržbu ani úpravu.U nikoho som nevidel žiadne prístrešky ani voliéry a ani ma nenapadlo pýtať sa na to. Aj u mňa majú možnosť byť celoročne vonku či prší, či sneží.

19.2.2017 11:14
jako001

XXX.XXX.109.93

Ano je to povodnè neskazenè plemeno, treba zachovat jeho vlastnosti za kazdu cenu, moje maju tiez moznost byt celorocne vonku a naozaj nic extra nepotrebuju.

19.2.2017 11:25
kastef

XXX.XXX.138.131

Tak ještě by to chtělo nějaké hezké fotky...

19.2.2017 12:35
agathon

XXX.XXX.30.33

19.2.2017 14:20
kastef

XXX.XXX.138.131

No tak ty jsou opravdu na jedničku!

19.2.2017 16:54
javorka

XXX.XXX.98.207

Fotky jsou parádní. A ten portrét kohouta!

19.2.2017 19:09
karelcerman

XXX.XXX.43.242

Dobrý večer, dovolte i mě přidat na toto vlákno několik vět. Kosovští kokrháči k nám byli přivezeni poměrně nedávno a s tím souvisí prvnî můj poznatek. Dovezena byla vejce z několika chovů z poměrně široké oblasti, navíc znalost o plemeni tehdy pramalá. Nikoho nenapadlo, že se mohlo dovézt několik, v tomto případě minimálně dvě plemena, a to kosovo a sandshak /sandzak/. Jinak boom začal stejný, jako u všech nově dovezených a populárních plemen, každý je chtěl a také chtěl draze prodávat násadová vejce, trh se záhy naplnil a zájem opadl. Bohužel pro plemeno, jeho kvalita během těch několika let velmi poklesla a to především co se týče nejdůležitějšího znaku - zpěvu. O to vše komplikovanější, že kvalita zpěvu má nízký koeficient dědivosti, máme před sebou více plemen, velice podobných a pocházejících sice ze stejného výchozího materiálu / předpokládá se že, že z předků dnešních kokrháčů denizli - denizli horozu- a místních původních slepic/, ale šlechtěných po cca 800 let jiným směrem, sice pro laika stejným a to jiné kokrhání než u běžných plemen, ale jak kosova, tak sandshak mají jiný průběh a modulaci křiku /obdobu můžeme najít u japoských tomaru a kurogasiwa - podobný vzhled, jiné kokrhání/, různou hmotnost a vyskytují se v jiných barvách, kosovo pouze v černé, toleruje se mírná příměs hnědé až červené v krčním závěsu a v chocholu kohoutů, sandshak v černé, modré, bílé, černobílé, modrobílé, nepřípustná je přítomnost zlatého faktoru v recesivní formě a divokého faktoru/ různé formy a modulace divokého zbarvení/. Přesto se vyskytují na území bývalé Jugoslávie kmeny kokrháčů právě v divokém zbarvení a jeho modulacích, že by další plemeno? O 'kosovkách' jak jim doma femilierně říkáme, lze psát téměř donekonečna, velmi nám za ta léta přirostli k srdci a mají v našem chovu celkem neotřesitelnou pozici. S pozdravem Karel.

19.2.2017 19:52
jako001

XXX.XXX.109.93

Tak manzelku som poveril robit pàr zàberov s fotàkom ked bude pekne, tak moji su cisto cierny bez cervenych pericok na hlave do stredy by sa mali vyliahnut prvy tohtorocny a vobec prvy moji nakolko sa mi podarilo zohnat len pàr tak liahnem v tyzdnovych odstupoch po 5ks vsetkych 15 je oplodnenych uvidime liahnivost, a zohnal som este starsie dve kurky tie dorazia utorok alebo v stredu.aspon budem mat neskor moznost posudit lepsie potomstvo.cena nàsadoviek je vysokà ale ked si pozriete ponuku tak nane narazite velmi sporadicky alebo vobec.Tak neviem cije presyteny trh.Kazdopàdne nech je to akokolvek uz budu sucastou nàsho chovu nastàlo.

20.2.2017 00:40
agathon

XXX.XXX.30.33

karelcerman napsal(a):
Dobrý večer, dovolte i mě přidat na toto vlákno několik vět. Kosovští kokrháči k nám byli přivezeni poměrně nedávno a s tím souvisí prvnî můj poznatek. Dovezena byla vejce z několika chovů z poměrně široké oblasti, navíc znalost o plemeni tehdy pramalá. Nikoho nenapadlo, že se mohlo dovézt několik, v tomto případě minimálně dvě plemena, a to kosovo a sandshak /sandzak/. Jinak boom začal stejný, jako u všech nově dovezených a populárních plemen, každý je chtěl a také chtěl draze prodávat násadová vejce, trh se záhy naplnil a zájem opadl. Bohužel pro plemeno, jeho kvalita během těch několika let velmi poklesla a to především co se týče nejdůležitějšího znaku - zpěvu. O to vše komplikovanější, že kvalita zpěvu má nízký koeficient dědivosti, máme před sebou více plemen, velice podobných a pocházejících sice ze stejného výchozího materiálu / předpokládá se že, že z předků dnešních kokrháčů denizli - denizli horozu- a místních původních slepic/, ale šlechtěných po cca 800 let jiným směrem, sice pro laika stejným a to jiné kokrhání než u běžných plemen, ale jak kosova, tak sandshak mají jiný průběh a modulaci křiku /obdobu můžeme najít u japoských tomaru a kurogasiwa - podobný vzhled, jiné kokrhání/, různou hmotnost a vyskytují se v jiných barvách, kosovo pouze v černé, toleruje se mírná příměs hnědé až červené v krčním závěsu a v chocholu kohoutů, sandshak v černé, modré, bílé, černobílé, modrobílé, nepřípustná je přítomnost zlatého faktoru v recesivní formě a divokého faktoru/ různé formy a modulace divokého zbarvení/. Přesto se vyskytují na území bývalé Jugoslávie kmeny kokrháčů právě v divokém zbarvení a jeho modulacích, že by další plemeno? O 'kosovkách' jak jim doma femilierně říkáme, lze psát téměř donekonečna, velmi nám za ta léta přirostli k srdci a mají v našem chovu celkem neotřesitelnou pozici. S pozdravem Karel.

Vďaka za cenné a prínosné informácie.U mňa je to tiež srdcovka. Už si nejako neviem predstaviť ten náš dvor bez nich.
Podľa všetkého boli do ČR/SR dovezené násadové vajcia v r.2011 z dvoch zdrojov- jedny údajne zo Srbska a druhé z Kosova.Dovolím si aj ja pridať zopár postrehov o týchto zvieratách privezených do našich končín. Je aj ceľkom možné že to boli dve plemená, pretože medzi nimi boli určité rozdiely. Jedna "línia" mala prevažne svetlé oko, nohy vo farbe skoro čiernej, na hlave výrazné výrastky v tvare rohov typu la flešky, niekedy viac rozvetvené, bradavica u kohúta pri nadnozdrí bola väčšinou až v tvare výrastku, u veľkej časti kohútov sa vyskytovala hrdzavá farba v chochole a na krídlach.Spev bol u nich pekný, melodický ale iba do cca.20-30sekúnd. Druhá "línia" mala tmavohnedé oči, nohy bridlicovej farby, zobák svetlošedý, hlava bez rohov alebo iných výrastkov, farbu peria čisto čiernu(u veľkej časti zo zábelmi), veľmi elegantné a pekné v type, ale mizerný spev. Dosť hlasný a max. do 15 sekúnd, ale zato častý smajlík v priebehu dňa. Práve tento druhý typ sa mi hneď podľa "tváre" vybavil pri pozretí FB odkazov sandžaka od Petra.U sliepok by ste si asi tak markantný rozdiel ani nevšimol, pokiaľ by som na to neupozornil. Z oboch "línií" mám v pc ešte nejaké fotky.
Hlavný dôvod poklesu kvality plemena v štádiu ako ste popísal vidím hlavne v absencii akejkoľvek selekcie.
U mňa to v súčastnosti vyzerá nasledovne:z prvej "línie" som si nechal v jednej sliepke 50% krvi a z druhej "línie" dve čisté sliepky pre prípad núdze.Otázne je či ich niekedy použijem, resp. či ich mám vôbec použiť. Ostatné zvieratá (dva zdroje)sú privezené mnou plus ich potomkovia.Tieto majú nohy zelené(zo spodu žlté), tmavé oko, zlatožltý zobák ale čo je najdôležitejšie, spievajú fantasticky smajlík
Jednému som nameral už dvakrát 72s. čo ma nesmierne teší, bohužiaľ zdokumentované to nemám.

a vajíčka tiež potešia.Tieto sú z dneška:.

20.2.2017 00:58
jako001

XXX.XXX.109.93

agathon napsal(a):
Vďaka za cenné a prínosné informácie.U mňa je to tiež srdcovka. Už si nejako neviem predstaviť ten náš dvor bez nich.
Podľa všetkého boli do ČR/SR dovezené násadové vajcia v r.2011 z dvoch zdrojov- jedny údajne zo Srbska a druhé z Kosova.Dovolím si aj ja pridať zopár postrehov o týchto zvieratách privezených do našich končín. Je aj ceľkom možné že to boli dve plemená, pretože medzi nimi boli určité rozdiely. Jedna "línia" mala prevažne svetlé oko, nohy vo farbe skoro čiernej, na hlave výrazné výrastky v tvare rohov typu la flešky, niekedy viac rozvetvené, bradavica u kohúta pri nadnozdrí bola väčšinou až v tvare výrastku, u veľkej časti kohútov sa vyskytovala hrdzavá farba v chochole a na krídlach.Spev bol u nich pekný, melodický ale iba do cca.20-30sekúnd. Druhá "línia" mala tmavohnedé oči, nohy bridlicovej farby, zobák svetlošedý, hlava bez rohov alebo iných výrastkov, farbu peria čisto čiernu(u veľkej časti zo zábelmi), veľmi elegantné a pekné v type, ale mizerný spev. Dosť hlasný a max. do 15 sekúnd, ale zato častý smajlík v priebehu dňa. Práve tento druhý typ sa mi hneď podľa "tváre" vybavil pri pozretí FB odkazov sandžaka od Petra.U sliepok by ste si asi tak markantný rozdiel ani nevšimol, pokiaľ by som na to neupozornil. Z oboch "línií" mám v pc ešte nejaké fotky.
Hlavný dôvod poklesu kvality plemena v štádiu ako ste popísal vidím hlavne v absencii akejkoľvek selekcie.
U mňa to v súčastnosti vyzerá nasledovne:z prvej "línie" som si nechal v jednej sliepke 50% krvi a z druhej "línie" dve čisté sliepky pre prípad núdze.Otázne je či ich niekedy použijem, resp. či ich mám vôbec použiť. Ostatné zvieratá (dva zdroje)sú privezené mnou plus ich potomkovia.Tieto majú nohy zelené(zo spodu žlté), tmavé oko, zlatožltý zobák ale čo je najdôležitejšie, spievajú fantasticky smajlík
Jednému som nameral už dvakrát 72s. čo ma nesmierne teší, bohužiaľ zdokumentované to nemám.

a vajíčka tiež potešia.Tieto sú z dneška:.

Inak slusnost kàze podakovat za kràsne zvieratà z vàsho chovu, trvalo mi to dost dlho az kym som neprisiel nato ze ktototu vlastne pise aj moj kohut je fantastickym spevàkom ale najdhsie nieco cez 30 sekund iked sa zlepsuje.Aj zvieratà od vàs tesia majitela tu vo francuzku.

20.2.2017 09:47
lydie

XXX.XXX.70.117

agathon napsal(a):
Máte pravdu, chcelo by to fotky... smajlík

Krásná zvířata v super kondici .

20.2.2017 14:32
karelcerman

XXX.XXX.41.79

Osobně jsem získal materiál také z několika zdrojů, preferuji v první řadě délku a modulaci zpěvu, kdy vyřazuji kohouty pod 60 s, ikdyž to znamená krmit celý rok mnoho kohoutů, nejlepšího výkonu dosahují kohouti mezi 12 a 20 měsícem věku, a s modulací v první třetině nahoru a dalších dvouch třetinách jdoucí pozvolna plynule dolů bez závěrečného á, způsobeného zpětným proudem vzduchu při nadechování/ což je např u bergských kokrháčů požadováno/, exterierově celočerná zvířata s mandelovým chocholem, černé nohy a zobák, chodidlo černé nebo světlé, ne žluté, oči výrazné, tmavé, hřeben menší, blížící se růžkovému s výrustky, růžky symetrické, stejně velké, s nepříliš vztyčeným, ale plným ocasem s kratšími zahnutými početnými srpy, všechna moje zvířata mají gen pro zlatou barvu v recesívní formě ss /s-/. Nevím, zda můj směr šlechtění je ten správný, protože i v zemi jejich původu je co chov, to originál.

20.2.2017 19:35
kukura

XXX.XXX.234.33

Ferko pekne ich mas

21.2.2017 10:02
agathon

XXX.XXX.30.33

Ďakujem Kastef, Javorka, Jako001, Lidie a Kukura za pochvalu a poziitívne reakcie a srdečne vás pozdravujem.

V príspevku Karelcerman je veľa informácií. Pokúsim sa k nim postupne vyjadriť:
-
exterierově celočerná zvířata s mandelovým chocholem, černé nohy a zobák, chodidlo černé nebo světlé, ne žluté, oči výrazné, tmavé, hřeben menší, blížící se růžkovému s výrustky, růžky symetrické, stejně velké, s nepříliš vztyčeným, ale plným ocasem s kratšími zahnutými početnými srpy, všechna moje zvířata mají gen pro zlatou barvu v recesívní formě ss /s-/.
-
Súhlas skoro so všetkým okrem farby zobáka a nôh. Tu by som na Vašom mieste uprednostnil pri výbere zvierat žltý zobák a zelené nohy, pokiaľ je to možné. Neviem čo znamená slovo "mandelový" ?

Toto je štandard/opis s ktorým sú stotožnený kosovký chovatelia na základe ktoréhoho bol chválený oficiálny štandard EE:
Sqepi: mesatarisht i gjatë, i fortë, butë i lakuar teposhtë me ngjyrë të verdhë (ngjyrë ari) apo i bardhë. Në fund të sqepit mund të ketë dy brinjë të theksuar apo të mbuluar nga quba, apo edhe mund të mos ketë fare brinjë.Në mes sqepit dhe qubës mund te ketë si pikë (oazë)e theksuar butë e mishit
Këmbët: pa pupla, të forta në proporcion me trupin, ngjyrë ulliri, përfundi të ngjyrë ari, më rrallë ngjyrë hiri apo të zezë, kurse thonjët në korelacion me sqepin.(mund të ketë edhe devijim të ngjyrave të thonjëve)
Stručný preklad:
Zobák: stredne dlhý, mierne zahnutý, zlatožltý alebo biely, hrebeň...atď.
Nohy: bez operenia, silné v pomeru k telu, olivová farba pod ktorou "presvitá" zlatá, menej často šedá alebo čierna, farba nechtov súvisí z farbou zobáka (nechty nemusia mať rovnakú farbu)

Oficiálny európsky štandard schválený v r.2015 je už menej benevolentný:
Schnabel: gelb bis gelb hornfarbig; mittellang, kräftig; leicht gebogen; mit aufgetriebenen Nasenlöcher und hufeisenförmig aufgeworfenem Schnabelrücken mit darauf eine kleine rötliche Fleischwarze.
Läufe: mittellang, kräftig, glatt; hell bis dunkelgrün mit gelben Sohlen.
Preklad:
Zobák: žltej až žltkastej rohovinovej farby; stredne silný; mierne zahnutý; s rozšírenými nozdrami v tvare podkovy s malým červenkastým mäsitým výrastkom.
Končatiny: stredne dlhé, silné, hladké; svetlo až tmavo zelené so žltými chodidlami.

-
preferuji v první řadě délku a modulaci zpěvu, kdy vyřazuji kohouty pod 60 s, ikdyž to znamená krmit celý rok mnoho kohoutů, nejlepšího výkonu dosahují kohouti mezi 12 a 20 měsícem věku, a s modulací v první třetině nahoru a dalších dvouch třetinách jdoucí pozvolna plynule dolů bez závěrečného á, způsobeného zpětným proudem vzduchu při nadechování/ což je např u bergských kokrháčů požadováno/,
-
Ak je pravda čo ste napísal a máte iba zvieratá s takýmito výkonmi a dosahujete ich pravidelne a opakovane, môžete zabudnúť na všetko, čo som písal vyššie. Máte bezpochyby jeden z najlepších chovov v celosvetovom meradle. V samotnom Kosove označujú už spevákov nad 45-50s. výrazom extra spevák.
-
Nevím, zda můj směr šlechtění je ten správný...
-
V tomto prípade určite áno

21.2.2017 16:18
karelcerman

XXX.XXX.41.79

Předem zdravím a děkuji za slova chvály. Mám kohouty s takovými výkony, samozřejmě že ne 100% kohoutů z mého chovu je dosahuje, však také Velkou pardubickou vyhraje jen jediný kůň, leč každý rok vyberu takového/takové z odchovu.
Bohužel problém je hodnocení zpěvu, pokud je mi známo, není žádná oficiální metodika, jak a za jakých podmínek ho posuzovat. Své kohouty 'měřím' při běžném provozu chovu, kdy jsou jednotlivě v boxech v dohledu a doslechu ostatní drůbeže. Většinou mám 4 kohouty, vyberu nejlepšího, další 4, zase nejlepšího, atd až zůstanou 'vítězové' prvního kola, ty zase poměřuji mezi sebou atd až zůstane nejlepší a ten pak jde do chovu na svou prababičku. V boxech jsou min 3 týdny, aby v nich zdomácněli. Na stolcích tak jak japonská plemena je netrenuju, jednak jsou plašší a při zpěvu se pohybují, jdou dopředu sklánějíce hlavu, což japonská plemena na soutěžích nesmějí. Své koyenoshi jsem tak trénoval, ti zůstali stát kam jsem je postavil.

Černá barva běháků a zobáku v mém chovu jaksi vyplynula ze situace, kdy zelenonozí kohouti, které jsem v počátcích chovu také měl, během zpěvu hlasem rolovali, tedy zvyšovali a snižovali opakovaně tón hlasu, čímž mi příliš připomínali tomaru a já nechtěl tomaru s chocholí /když to samozřejmě trochu přeženu/.

Mandelovity chochol = chochol připomínající mandel obilí, např apenzelstí chocholáči, brabantky, tedy chochol, který není založený na lebeční výduti a pera směřují v ideálním případě kolmo k ose nosní otvory oko.

V průběhu tohoto vlákna tady zazněla kritika přístupu německých chovatelů. Pokud si přečtete odbornou literaturu z konce devatenáctého a počátku dvacátého století, ale i pozdější, němci byli vždy perfekcionalisté na exteriér, vždy byli 'peříčkáři', tak to prostě je, ať se nám to líbí nebo ne, však také velká většna barevných rázů vznikla v německu stejně tak i valná většina zdrobnělých rázů a realitou je, že kosovští kokrháči a jim příbuzná plemena zde nebudou chována pro výkon v kokrhání ale pro exteriér /samozřejmě výjjimka potvrzuje pravidlo, v SRN je aktivní klub chovatelů kokrháčů/, čemuž naznačují snahy o uznání kosovské chocholaté slepice .

21.2.2017 16:51
agathon

XXX.XXX.30.33

Ešte zopár slov k plemenu Sanjack/Sandzak:
Spýtal som sa na to "TAM" a odpoveď, ktorá prišla možno vnesie viac svetla do tejto problematiky:
-
Kosovský spevák a Sajack sú dve samostatné plemená. Rozdiely medzi nimi sú veľké. Sanjack je oveľa väčší. Kohúti majú spev silný, ale nedosahuje dĺžku viac ako 20 sekúnd. Chovajú sa prevažne čierne, ale môžu byť aj v iných farbách.
-
Toto by podporovalo Vašu teóriu (aj moje skúsenosti), že mohli byť privezené dve rozdielne plemená. Keďže územie Sandžak je dnes rozdelené zhruba na polovicu medzi Srbsko a Čiernu horu, je celkom možné, že práve Srbská populácia mohla byť Sandzak. To by ale znamenalo, že súčasná česko-slovenská populácia je mix dvoch plemien, keď ľudia v dobrej viere prílevu cudzej krvi krížili z neznalosti dve plemená. Toto sa asi jeho súčasným chovateľom bude ťažko čítať. Na jednej strane som rád, že som ich do svojho terajšieho chovu nepustil, no na strane druhej mám mierne obavy.

Upozorňujem na záver, že toto sú len ničím nepodložené úvahy a domnienky, a netreba z toho vyvodzovať žiadne predčasné závery.

21.2.2017 17:37
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dobrý den
tak si v sobotu jedu do Rakouska pro násadovky Bielefeldek, La Fleche - a také Sandžak. To poslední mi bylo zcela nové ale chovatel byl z nich tak nadšený že jsem si je přiobjednala. On je chová v barvě černo - bílé. No - ono 1 vejce za 3 EUR není zrovna levné - tak uvidím co se mi vylíhne. ˇOn má krev přímo ze země původu - takže z Černé Hory. Hned v pondělí se do toho líhnutí chci dát.

21.2.2017 18:17
jako001

XXX.XXX.109.93

bgstettn napsal(a):
Dobrý den
tak si v sobotu jedu do Rakouska pro násadovky Bielefeldek, La Fleche - a také Sandžak. To poslední mi bylo zcela nové ale chovatel byl z nich tak nadšený že jsem si je přiobjednala. On je chová v barvě černo - bílé. No - ono 1 vejce za 3 EUR není zrovna levné - tak uvidím co se mi vylíhne. ˇOn má krev přímo ze země původu - takže z Černé Hory. Hned v pondělí se do toho líhnutí chci dát.

Ak to bude moznè urobte pàr fotiek tych sandzakov.nech màme co porovnat.dakujem.

21.2.2017 18:18
agathon

XXX.XXX.30.33

bgstettn napsal(a):
Dobrý den

Budete z nich nadšená určite minimálne ako on smajlík. Majú v sebe nejaké zvláštne fluidum, ktoré človeka opantá. Teda kuriatko hneď po vyliahnutí mi pripadá ako to najškaredšie zo všetkých. Má akoby divnú, malú hlavu v pomeru k telu. Ale už od dvoch-troch týždňov, keď im začína rásť chochol na hlave sú z nich riadny "šviháci", čo musia očariť každého.
Nezabudnite si pýtať kontakt na iných chovateľov pokiaľ bude ochotný poskytnúť. Pre budúcnosť.

21.2.2017 18:31
jako001

XXX.XXX.109.93

No a ja velmi dakujem za mnozstvo novych informàcii, uvidime co bude vcera mi volali ze sliepky z ciech pridu az piatok nastastie màm s cim porovnat, nastastie màm este 14 vajec v liahni jedno kuriatko si pridalo na rychlosti tak je uz v odchovni cize viem presne po ktorej sliepke to màm, nemàm velmi na vyber tak ak budu sliepky exterièrovo aspon v norme pojdu ku kohutovi zas budem vediet ktoco znieesol, a uvidime na jesen.AK vsetci viete este nieco dodat tak sem stym info nikdy nieje dost..No kazdopàdne sa pousilujem aby zvieratà exterièrovo vyzeraly standardne ale aby spievali aspon tak ako agatonov kohut ked som ho pocul prvy kràt uneho.inak spev mojho kohuta je taky pekny plynuly bez nejakèho pridàvania a uberania hlasu, aj po ukonceni este chvilu ide s pootvorenym zobàkom.

21.2.2017 18:33
jako001

XXX.XXX.109.93

Aby sme sa porozumeli spev plynucim casom plynule tichne.

21.2.2017 19:03
karelcerman

XXX.XXX.41.79

agathon napsal(a):
Ešte zopár slov k plemenu Sanjack/Sandzak:
Spýtal som sa na to "TAM" a odpoveď, ktorá prišla možno vnesie viac svetla do tejto problematiky:
-
Kosovský spevák a Sajack sú dve samostatné plemená. Rozdiely medzi nimi sú veľké. Sanjack je oveľa väčší. Kohúti majú spev silný, ale nedosahuje dĺžku viac ako 20 sekúnd. Chovajú sa prevažne čierne, ale môžu byť aj v iných farbách.
-
Toto by podporovalo Vašu teóriu (aj moje skúsenosti), že mohli byť privezené dve rozdielne plemená. Keďže územie Sandžak je dnes rozdelené zhruba na polovicu medzi Srbsko a Čiernu horu, je celkom možné, že práve Srbská populácia mohla byť Sandzak. To by ale znamenalo, že súčasná česko-slovenská populácia je mix dvoch plemien, keď ľudia v dobrej viere prílevu cudzej krvi krížili z neznalosti dve plemená. Toto sa asi jeho súčasným chovateľom bude ťažko čítať. Na jednej strane som rád, že som ich do svojho terajšieho chovu nepustil, no na strane druhej mám mierne obavy.

Upozorňujem na záver, že toto sú len ničím nepodložené úvahy a domnienky, a netreba z toho vyvodzovať žiadne predčasné závery.

Jen k doplnění. Území Sandžak je převážně muslimské a s tím souvisí i délka a modulace kokrhání či zpěvu - má připomínat zpěv mezuína svolávajícího věřící k motlitbě, je tedy jiný než v oblasti pravoslavné, kde má mít význam jako u japonských plemen - vítat nový den.

Smísení plemen samozřejmě ssebou přineslo i různorodost ve zpěvu, proto apeluji na všechny chovatele kosovských kokrháčů, aby přivřeli oko nad exteriérem, ten dokážeme při dnešních znalostech genetiky během několika let upravit do jakékoli podoby, ale prosím selektujte přísně na délku a pokudmožno i modulaci zpěvu, tento jedinečný znak lze ztratit během jednoho dvou let, ale vyšlechtit ho do stávající podoby se už nikdy podařit nemusí.

21.2.2017 20:47
agathon

XXX.XXX.30.33

jako001 napsal(a):
No a ja velmi dakujem za mnozstvo novych informàcii, uvidime co bude vcera mi volali ze sliepky z ciech pridu az piatok nastastie màm s cim porovnat, nastastie màm este 14 vajec v liahni jedno kuriatko si pridalo na rychlosti tak je uz v odchovni cize viem presne po ktorej sliepke to màm, nemàm velmi na vyber tak ak budu sliepky exterièrovo aspon v norme pojdu ku kohutovi zas budem vediet ktoco znieesol, a uvidime na jesen.AK vsetci viete este nieco dodat tak sem stym info nikdy nieje dost..No kazdopàdne sa pousilujem aby zvieratà exterièrovo vyzeraly standardne ale aby spievali aspon tak ako agatonov kohut ked som ho pocul prvy kràt uneho.inak spev mojho kohuta je taky pekny plynuly bez nejakèho pridàvania a uberania hlasu, aj po ukonceni este chvilu ide s pootvorenym zobàkom.

Pekne sa nám tu vďaka Vám množia príspevky z množstvom informácíí, čo ma nesmierne teší. Pokúsim sa k nim postupne pridať aj niektoré moje postrehy do diskusie.
Dnes som sa k tomu skôr nedostal.Niekto už má naliahnuté smajlík a ja som ešte len dnes začal rozdelovať kmene.

Čo sa týka intonácie prikláňam sa, aj po napočúvaní ix výkonov, k tomu čo popisujete.
Tá tónina je v podstate "monotónna"(nie je to úplne výstižné slovo), povedal by som na jednej úrovni bez kolísania hlasu až do konca.Príjemná, basová, uchu lahodiaca, bez vysokých tónov.
Ten koniec kde ide bez zvuku by sa mal časom upraviť(bude hlas miesto vzduchu aj na konci).

21.2.2017 20:59
agathon

XXX.XXX.30.33

karelcerman napsal(a):
Jen k doplnění. Území Sandžak je převážně muslimské a s tím souvisí i délka a modulace kokrhání či zpěvu - má připomínat zpěv mezuína svolávajícího věřící k motlitbě, je tedy jiný než v oblasti pravoslavné, kde má mít význam jako u japonských plemen - vítat nový den.

Smísení plemen samozřejmě ssebou přineslo i různorodost ve zpěvu, proto apeluji na všechny chovatele kosovských kokrháčů, aby přivřeli oko nad exteriérem, ten dokážeme při dnešních znalostech genetiky během několika let upravit do jakékoli podoby, ale prosím selektujte přísně na délku a pokudmožno i modulaci zpěvu, tento jedinečný znak lze ztratit během jednoho dvou let, ale vyšlechtit ho do stávající podoby se už nikdy podařit nemusí.

K prvej časti:
V materiáloch o kosovskom spevákovi mne dostupných som sa zatiaľ nikde nestretol z nejakým súvisom medzi spevom, jeho intonáciou a náboženskou orientáciou.
Skôr to boli historky typu: pamätám sa ako ešte môj pradedo po obede vytiahol z nohavíc hodinky, vyšiel vonku na lavičku a čakal ako dlho mu dnes zaspieva.
Samozrejme to nevyvraciam, všetko je možné, iba o tom neviem.Odkiaľ ste čerpal tieto informácie?

K druhej časti:
plne súhlasím (Y).

21.2.2017 21:05
agathon

XXX.XXX.30.33

karelcerman napsal(a):
Předem zdravím a děkuji za slova chvály. Mám kohouty s takovými výkony, samozřejmě že ne 100% kohoutů z mého chovu je dosahuje, však také Velkou pardubickou vyhraje jen jediný kůň, leč každý rok vyberu takového/takové z odchovu.
Bohužel problém je hodnocení zpěvu, pokud je mi známo, není žádná oficiální metodika, jak a za jakých podmínek ho posuzovat. Své kohouty 'měřím' při běžném provozu chovu, kdy jsou jednotlivě v boxech v dohledu a doslechu ostatní drůbeže. Většinou mám 4 kohouty, vyberu nejlepšího, další 4, zase nejlepšího, atd až zůstanou 'vítězové' prvního kola, ty zase poměřuji mezi sebou atd až zůstane nejlepší a ten pak jde do chovu na svou prababičku. V boxech jsou min 3 týdny, aby v nich zdomácněli. Na stolcích tak jak japonská plemena je netrenuju, jednak jsou plašší a při zpěvu se pohybují, jdou dopředu sklánějíce hlavu, což japonská plemena na soutěžích nesmějí. Své koyenoshi jsem tak trénoval, ti zůstali stát kam jsem je postavil.

Černá barva běháků a zobáku v mém chovu jaksi vyplynula ze situace, kdy zelenonozí kohouti, které jsem v počátcích chovu také měl, během zpěvu hlasem rolovali, tedy zvyšovali a snižovali opakovaně tón hlasu, čímž mi příliš připomínali tomaru a já nechtěl tomaru s chocholí /když to samozřejmě trochu přeženu/.

Mandelovity chochol = chochol připomínající mandel obilí, např apenzelstí chocholáči, brabantky, tedy chochol, který není založený na lebeční výduti a pera směřují v ideálním případě kolmo k ose nosní otvory oko.

V průběhu tohoto vlákna tady zazněla kritika přístupu německých chovatelů. Pokud si přečtete odbornou literaturu z konce devatenáctého a počátku dvacátého století, ale i pozdější, němci byli vždy perfekcionalisté na exteriér, vždy byli 'peříčkáři', tak to prostě je, ať se nám to líbí nebo ne, však také velká většna barevných rázů vznikla v německu stejně tak i valná většina zdrobnělých rázů a realitou je, že kosovští kokrháči a jim příbuzná plemena zde nebudou chována pro výkon v kokrhání ale pro exteriér /samozřejmě výjjimka potvrzuje pravidlo, v SRN je aktivní klub chovatelů kokrháčů/, čemuž naznačují snahy o uznání kosovské chocholaté slepice .

Nakoniec tento dlhý príspevok na ktorý sa nedá odpovedať jednou vetou smajlík, čo je ale len dobre. Som rád, že nás je viac takýchto "záchvatov" v dobrom slova zmysle.

Metodika na hodnotenie spevu asi nie je žiadna. Chovatelia dávali videá na youtube a hodnotili ich na fóre. Teraz sa toto deje cez FB.

Ja svojim meriam čas iba pri bežnom režime vo výbehu. Podľa chovateľov nejlepší výkon by mali dosiahnuť v boxe v kľude a za šera(v prítmí). Na toto ale zatiaľ nemám ani čas ani podmienky. Niekedy, keď ich je viac, dám im farebné rozlišovacie krúžky, ale za mormálnych okolností ich poznám (niečo ako holubiar, čo Vám na oblohe v 100ks kŕdli ukazuje jedincov a menuje podľa čísel krúžkov s celou ich podrobnou históriou)

Mandelovitý chochol je o.k. (Y).Ďakujem za vysvetlenie.

A k tým Nemcom? Hm. Exteriér je určite dôležitý, ale ja si nechcem iba niekde v knihe prečítať, že Kosovský spevák môže spievať toľko a toľko sekúnd. Ja ho chcem takého naozaj mať. Je to predsa jeho hlavný a zásadný plemenný znak, ktorý ho odlišuje od všetkých existujúcich plemien na svete a jednoducho to patrí k nemu. Keď mu ho zoberieme, čo nám potom zostane? Letúň ktorý nelieta? Pre pohár za 3eurá? Ďakujem, toto nie. Za perfektný exteriér im budem vďačný, obavy mám z toho ostatného a pritom tiež vystavujem svoje zvieratá vcelku rád, a vcelku aj úspešne.
Chcem ich pre krásu, úžitok a potešenie. Je úplne jedno aké poradie si kto pri tých slovách určí, musia tam byť všetky tri.

Nerozumiem iba časti poslednej vety príspevku:
v SRN je aktivní klub chovatelů kokrháčů/, čemuž naznačují snahy o uznání kosovské chocholaté slepice.
Platný oficiálny štandard Kosovského speváka bol predsa schválený EE ešte v r.2015. ten je platný vo všetkých členských krajinách vrátane SR, ČR aj DE.

21.2.2017 22:39
karelcerman

XXX.XXX.41.79

Pro agathon:
V poslední větě vyhledejte vsuvku oddělenou lomítky /samozřejmě... kokrháčů/ a obsahu jistě porozumíte, je to právě o peří, kdy chtějí uznat kosovskou chocholatou slepici, tedy plemeno podobné kosovským kokrháčům, ale 'nekokrhající', něco jako bergský kokrháč a bergská slepice
Podobnost s voláním mezuína - turečtí chovatelé denizli osobně, studie vztahů od ayam bekisar a ayam pelung s podílem krve Galus varius přes kokrháče staré Číny a jejich rozšíření ve středověku po hedvábné cestě, ale lze se setkat i v studiích např. p Procházky, Kleditsche aj.

22.2.2017 10:33
agathon

XXX.XXX.30.33

karelcerman napsal(a):
Pro agathon:
V poslední větě vyhledejte vsuvku oddělenou lomítky /samozřejmě... kokrháčů/ a obsahu jistě porozumíte, je to právě o peří, kdy chtějí uznat kosovskou chocholatou slepici, tedy plemeno podobné kosovským kokrháčům, ale 'nekokrhající', něco jako bergský kokrháč a bergská slepice
Podobnost s voláním mezuína - turečtí chovatelé denizli osobně, studie vztahů od ayam bekisar a ayam pelung s podílem krve Galus varius přes kokrháče staré Číny a jejich rozšíření ve středověku po hedvábné cestě, ale lze se setkat i v studiích např. p Procházky, Kleditsche aj.

Ďakujem za vysvetlenie. Pôvodne som vetu pochopil tak, že o schválenie štandardu kosovkého speváka(ako plemena) chcú žiadať nemci.
K druhej časti som, čo sa týka kosovákov, stále skeptický. Pri Denizli som sa týmto tvrdením stretol.
Pri Kosovských spevákoch som nikde v materiáloch z Kosova žiadnu zmienku o súvise s vierovyznaním nenašiel. Jedná sa mi iba o to, aby sa domnienky nevydávali za pravdu. Svoj názor nemám problém zmeniť ak sa mi dostanú do rúk materiály z krajiny pôvodu, ktoré by to mohli potvrdiť.
Asi by ste tiež hneď slepo neverili prevratným historickým skutočnostiam o ČZK alebo Šumavanke, keby tieto pochádzali napr. z Maďarska alebo Holandska.
V podstate tu ale nejde o nič, čo by mohlo mať vplyv na plemeno ako také.
Pána Miloslava Procházku si hlboko vážim.Je veľká škoda, že po jeho smrti zmizli aj jeho estránky. Bolo tam obrovské množstvo informácií.

22.2.2017 13:34
agathon

XXX.XXX.30.33

Vložím sem pre chovateľov aktuálny, platný štandard v Nemeckom jazyku.

Do druhého príspevku vložím jeho preklad v Slovenčine. Tu upozorňujem, že sa jedná o neoficiálny preklad. Robil som ho ja bez znalosti NJ. Prosím, ak sa tu nájde niekto dobre ovládajúci NJ, aby ho detailne odkontroloval, opravil nepresnosti, prípadne doplnil chýbajúce slová. Musí sa jednať o striktný preklad bez doplňovania vecí, čo tam nie sú a bez nejakých básnických ozdôb a prikrášľovania .

Na základe prekladu urýchlime jeho zaradenie do vzorníka SR/ČR, aj keď v SR už kosováka na szch dobre poznajú . Keď urobíme časť práce do ktorej sa nikomu nechce za nich, nebude zo strany SZCH žiadny problém, a na českej strane asi tiež nie.

22.2.2017 13:34
agathon

XXX.XXX.30.33

KOSOVO Kräher.

Herkunft: Sehr alte Rasse, entstanden in Kosovo, sondern auch schon sehr lange verbreitet im Westen von Mazedonien und im Süden von Serbien. Gezüchtet für seinen außergewöhnlich langen Krähruf der sehr zart und melodiös ist und manchmal bis über 60 Sekunden dauert. Auch die Hennen dieser Rasse Krähen manchmal länger wie 15 Sekunden.
Gesamteindruck: Mittelgroßes, etwas über mittelhoch gestelltes und elegantes Huhn mit kleiner Hörnerkamm, Spitzhaube und kaum mittelhoch getragenem Schwanz.
Rassemerkmale Hahn:
Rumpf: walzenförmig, relativ lang, abfallend getragen.
Hals: lang und nur leicht gebogen, mit gut entwickeltem Behang.
Rücken: mittellang, abfallend.
Schultern: breit und gut gerundet.
Flügel: mittellang, parallel zur Rückenlinie getragen und fest anliegend.
Sattel: mit gut entwickelter Behang.
Schwanz: leicht gefächert und kaum mittelhoch getragen. Sicheln mittellang und zahlreich.
Brust: voll, hochgetragen und wenig vorgewölbt.
Bauch: mäßig entwickelt.
Kopf: mittelgroß und mittelbreit.
Gesicht: rot, manchmal mit kleinen Federchen besetzt.
Kamm: wenig entwickelter, kleiner, roter Hörnerkamm ohne Verästelung. An der Form und Größe der Kamm werden wenig Ansprüche gestellt.
Kehllappen: rot, mittellang, oval, fein im Gewebe.
Ohrlappen: rot; mittelgroß, oval.
Augen: groß, lebhaft, rotbraun, bei Alttieren heller bis rotorange.
Schnabel: gelb bis gelb hornfarbig; mittellang, kräftig; leicht gebogen; mit aufgetriebenen Nasenlöcher und hufeisenförmig aufgeworfenem Schnabelrücken mit darauf eine kleine rötliche Fleischwarze.
Haube: mittelgroße, nach vorne gebogene Spitzhaube, nicht breiter wie der Scheitel.
Schenkel: mittellang, die Hälfte hervortretend.
Läufe: mittellang, kräftig, glatt; hell bis dunkelgrün mit gelben Sohlen.
Zehen: mittellang, gut gespreizt.
Gefieder: fest anliegend.
Rassemerkmale Henne:
Entspricht dem Hahn bis auf die durch das Geschlecht bedingten Unterschiede. Etwas tiefer in Brust und Hinterpartie und etwas niedriger gestellt. Der Schwanz ist breit und von hinten gesehen leicht geöffnet in der Form einer umgekehrter V. Der Kamm ist kaum auffällig oder sogar nicht entwickelt. Die Haube besteht aus nach oben oder leicht nach vorne gerichtete Federn und ist nur so breit wie der Scheitel. Etwas weiß in den Ohrlappen gestattet.
Grobe Fehler Rassemerkmale:
Zu schwacher oder schmaler Körper; schmale oder flache Brust; zu waagerechte Körperhaltung; zu steile und/oder zu geschlossene Schwanzhaltung; zu niedrige Stellung; zu große, unregelmäßige und/oder zu lose Haube; Schopf; überwiegend weiße Ohrlappen.
Farbenschläge:
Schwarz:
Das ganze Gefieder bei den beiden Geschlechtern intensiv grünglänzend Schwarz. Untergefieder schiefergrau bis schwarz. Beim Hahn sind ein wenig mit Messing oder Rot durchsetzte Schultern gestattet.
Grobe Fehler: fehlender Grünglanz, komplett andersfarbige Schultern beim Hahn.
Gewichte: Hahn 2,5 – 3,3 kg, Henne 1,8 - 2,2 kg.
Bruteier-Mindestgewicht: 55g.
Schalenfarbe der Eier: weiß.
Ringgrößen: Hahn 20, Henne 18.

22.2.2017 13:35
agathon

XXX.XXX.30.33

KOSOVSKÝ SPEVÁK,
Kosovo Kräher, Kosovo longcrower
Pôvod: Veľmi staré plemeno vzniklo v Kosove, ale je dlhodobo rozšírené aj v západnom Macedónsku a južnom Srbsku. Je chované pre svoj výnimočne dlhý, veľmi jemný a melodický spev, ktorý môže dosiahnuť dĺžku až 60 sekúnd. Aj sliepky tohto plemena spievajú, niekedy aj dlhšie ako 15 sekúnd.
Ceľkový dojem: Stredne veľká a elegantná kura s malým hrebeňom v tvare rožkov, s chocholom a stredne vysoko neseným chvostom.
Kohút:
Telo: valcovité, relatívne dlhé, šikmo nesené.
Krk: Dlhý a mierne zakrivený, s dobre vyvinutými závesmi.
Chrbát: strednej dĺžky, šikmý.
Lopatky: široké a dobre zaoblené.
Krídla: stredné dlhé, nesené rovnobežne s líniou chrbta, pevne priliehajúce.
Sedlo: s dobre vyvinutými závesmi.
Chvost: stredne vysoko nesený. Kosáky stredne dlhé, početné.
Hrudník: plný, vysoko nesený a mierne klenutý.
Brucho: Stredne vyvinuté.
Hlava: stredne veľká a stredne široká.
Tvár: červená, niekedy pokrytá drobným perím.
Hrebeň: menej vyvinutý, malé červené rohy bez rozvetvenie. Na veľkost a tvar hrebeňa sú kladené malé nároky.
Laloky: červené, stredne veľké, oválne, jemnej štruktúry.
Ušnice: červená; stredne veľké, oválne.
Oči: veľké, živé, červeno-hnedej farby, u dospelých zvierat svetlejšie do oranžova.
Zobák: žltej až žltkastej rohovinovej farby; stredne silný; mierne zahnutý; s rozšírenými nozdrami v tvare podkovy s malým červenkastým mäsitým výrastkom.
Chochol: stredne veľký, v tvare kapucne, smerujúci do predu, nie širší ako hlava.
Stehná: stredne dlhé, z polovice vystupujúce.
Končatiny: stredne dlhé, silné, hladké; svetlo až tmavo zelené so žltými chodidlami.
Prsty: stredne dlhé, dobré rozložené.
Operenie: tesne priliehajúce.
Sliepka:
Zodpovedá tvarom kohútovi až na pohlavné znaky. O niečo hlbší hrudník a nižší postoj. Chvost je široký a pri pohľade zozadu mierne otvorený v tvare obráteného písmena V. Hrebeň je nejasný alebo úplne nevyvinutý. Chochol je tvorený z pierok smerujúcich do hora a do predu. Výška chochola je rovnaká ako jeho šírka. Mierny zábel v ušnici je povolený.
Hrubé chyby:
Príliš slabé alebo úzke telo; úzky alebo plochý hrudník; horizontálny postoj; príliš strmý a / alebo uzavretý chvost; nízky postoj; veľký, nepravidelný a / alebo príliš široký chochol; biele ušnice.
Farebné rázy:
Čierna:
Celé operenie čierne s tmavo zeleným leskom u oboch pohlaví. Prachové perie bridlicovo sivé až čierne. U kohúta sa toleruje mosadzné alebo červené perie na ramenách.
Hrubé chyby: nedostatok zeleného lesku, u kohúta iné sfarbenie ramien.
Hmotnosť: Kohút 2,5 - 3,3 kg, sliepka 1,8 - 2,2 kg.
Minimálna hmotnosť násadových vajec: 55g.
Farba škrupiny vajec: biela.
Veľkosť obrúčok: kohút 20, sliepka 18.

28.2.2017 15:02
bgstettn

XXX.XXX.61.213

agathon napsal(a):
Budete z nich nadšená určite minimálne ako on smajlík. Majú v sebe nejaké zvláštne fluidum, ktoré človeka opantá. Teda kuriatko hneď po vyliahnutí mi pripadá ako to najškaredšie zo všetkých. Má akoby divnú, malú hlavu v pomeru k telu. Ale už od dvoch-troch týždňov, keď im začína rásť chochol na hlave sú z nich riadny "šviháci", čo musia očariť každého.
Nezabudnite si pýtať kontakt na iných chovateľov pokiaľ bude ochotný poskytnúť. Pre budúcnosť.

Tak už je mám v líhni. Uvidím co se vyklube. Chovatel byl velmi ochotný a mám i krátké video jak kokrhá. Ale zdaleka ne tak dlouho jak ten kosovský. Ale stačí i to.

28.2.2017 19:19
jako001

XXX.XXX.109.93

bgstettn napsal(a):
Tak už je mám v líhni. Uvidím co se vyklube. Chovatel byl velmi ochotný a mám i krátké video jak kokrhá. Ale zdaleka ne tak dlouho jak ten kosovský. Ale stačí i to.

Tak gratulujem k nàkupu to ste doviezla akè biele?nna dovazok ja uz màm tohtorocnych 9 kuriatok fotku màm ale len prvych 4.Som ràd ako blcha zatial z 10vajec màm 9kuriatok jedno v prvej vàrke sa nevyliahlo.ale aj tak je to zatial fajn

1.3.2017 08:39
bgstettn

XXX.XXX.61.213

jako001 napsal(a):
Tak gratulujem k nàkupu to ste doviezla akè biele?nna dovazok ja uz màm tohtorocnych 9 kuriatok fotku màm ale len prvych 4.Som ràd ako blcha zatial z 10vajec màm 9kuriatok jedno v prvej vàrke sa nevyliahlo.ale aj tak je to zatial fajn

Tak to je doopravdy úspěch - z 10 mít 9 kuřátek.
Jinak - já jsem zvědavá co se mi vylíhne. Ten chovatel má především ty černo-bílé, ke kterým má černého kohouta. Že lépe a déle kokrhají. Viz jeho web:

http://www.huehnernest.at/huehner/sandschak-kraeher/

Jinak mám na léto slíbené násadovky přímo ze země původu. A to jak Sanžak tak i Kosovský kokrháče. Manželův kolega tam jezdí k rodině na prázdniny a jak mu můj muž ukazoval to video co jsem natočila tak prohlásil že to tam má každý, ty uřvance
Tak jsem mu hned dala za úkol příště nějaké přivézt.

Hodně úspěchů v líhnutí.

1.3.2017 17:55
jako001

XXX.XXX.109.93

Dakujem pekne nàpodobne este màm v liahni 5 ks vajec tie sa budu liahnut buducu stredu, dufam ze vsetko opat vyjde tak ako mà.

25.3.2017 11:40
jako001

XXX.XXX.109.93

Tak novy poznatok novè vedomosti a predovsetkym velkà vdaka Petrovi Ferjencikovi dnes uz poznàm aj celkovo poznatky od srbskèho chovatela sanjakov a màm vliahni aj vajicka tychto nàdhernych zvierat a to vo farbe ciernej a bielociernej cierna z dvoch nepribuznych kmenov, v prvom rade som sa pytal na hlavnè rozlisovacie znaky a hned my bolo povedanè ze v prvom rade velkost, postoj a hlas hlas sanjaka je velmi podobny hlasu denizly najviac sa cenia zvieratà s cistim kvilyvim ich dlzka vsak dosahuje max 25az30 sekund u vinimocnych zvierat.Dalsim znakom je vàha bola mi odprezentovanà vzhladom na kràtky cas stràveny spolu s chovatelom prezentàcia z mobilu videl som kohuta s vàhou cez 4kg, dalej farba nàsadoviek aj ich hmotnost je ovela vacsia, dufam ze tu budem moct dat fotky kuriatok liahnutie bude buduci vikend, je zaujimavè ze v susednom rakusku sa sanjak tesi dost velkej popularite spolu s kosovskym kokrhàcom chovatelia dosledne dbaju o cistokrvnost oboch plemien a dufam ze snahy o uznanie sanjaka ako plemena sa naplnia, a budeme moct aj tieto spolu s kosovskymi vystavovat a udrzat obe plemenà v nasich chovoch.Vsetkym prispievajucim aj citatelom prajem uspesnu sezonu a ak màte cim prispiet prispievajte.tu je pàr fotiek.Na fotke je sanjak chovatela M.Kurtagic liahne s vajcami a tohtorocnè cistokrvnè kuriatka kosovàkov prvy kràt na slniecku.

1.4.2017 13:23
jako001

XXX.XXX.109.93

Tak a sme uz na svete kuriatka kokrhàcov sanjak, sandchak cierne a cierno biele.

3.4.2017 10:32
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dobrý den
tak moje Sandžak kuřátka jsou již 12 dnů a mají se k světu. Přidávám nějakou fotečku jak byli 24h staří a také ze včerejška ve věku 11 dnů

3.4.2017 18:54
jako001

XXX.XXX.109.93

Ja viem ked mi vo viedni predàvali vajicka sanjakov ihned som bol upovedomeny ze ste brali sanjakov do ciech, inak ja màm na vase nepribuznè a tiez màm prislub na vajicka kosovàkov, ja som dostal nàsadovky ciernobielych jeden kmen a ciernych z dvoch nepribuznych, a slubily mi dodat nepribuznè vajicka ciernobielych, tak nech sa dari a pàr fotiek kosovàci su uz pekny.a fotky sanjackov.

3.4.2017 19:43
bgstettn

XXX.XXX.61.213

jako001 napsal(a):
Ja viem ked mi vo viedni predàvali vajicka sanjakov ihned som bol upovedomeny ze ste brali sanjakov do ciech, inak ja màm na vase nepribuznè a tiez màm prislub na vajicka kosovàkov, ja som dostal nàsadovky ciernobielych jeden kmen a ciernych z dvoch nepribuznych, a slubily mi dodat nepribuznè vajicka ciernobielych, tak nech sa dari a pàr fotiek kosovàci su uz pekny.a fotky sanjackov.

Ti už jsou krásní - jak jsou staří? Já mám také slíbené z jižního Srbska - tak snad se zadaří. Také vám přeji hodně úspěchů v chovu těchto krásných zvířat. To že vás upozornil že jsem je brala - ne do Čech - ale na Moravu - je typické korektní jednání tohoto chovatele

3.4.2017 20:25
jako001

XXX.XXX.109.93

bgstettn napsal(a):
Ti už jsou krásní - jak jsou staří? Já mám také slíbené z jižního Srbska - tak snad se zadaří. Také vám přeji hodně úspěchů v chovu těchto krásných zvířat. To že vás upozornil že jsem je brala - ne do Čech - ale na Moravu - je typické korektní jednání tohoto chovatele

Dakujem kosovàkom je 6 tyzdnov, su to nezbednici, sanjakovia su z vikendu.Ak sa nemylim tak vy màte vase od Johanesa Janusa ja màm svoje od Muhamed Kurtagic oni su ale vsetci kamaràti a snazia sa sledovat kam predali vajicka aj zvieratà.Tak nech sa dari.

9.4.2017 20:09
jako001

XXX.XXX.109.93

Dobry den vsetkym co citaju toto vlàkno budem sa snazit popisovat a porovnàvat vyvoj a vyvin, jak Kosovskych kokrhàcov tak aj Kokrhàcov Sanjak, uz teraz sa dà hovorit o znacnych rozdieloch pri obidvoch plemenàch a to je sanjakom tyzden vàhovy prirastok je u Sanjakov obrovsky viz fotka jeden den a tyzden, o povahovych rozdieloch sanjaci su ovela menej plachy ako kosovàci, su zatial aj celkovo kludnejsi. Planujem tu viest toto vlàkno az do dospelosti obidvoch plemien.Nech nàslednà fotodokumentàcia a popisi rozdielov sluzi pre vsetkych ktory sa rozhodnu chovat tieto plemenà.Este raz vdaka Peter.Coskoro by som mal mat originàl standardu Sanjakov ktory je na schvàleni radou EE a pevne verim ze dojde k uznaniu Sanjakov a nase zvieratà budeme moct vystavovat v plnej paràde a budu aj ohodnotenè.na prvych dvoch fotkach je kuriatko sanjak vo veku 1den a 1tyzden na dalsej fotke kosovàci vo veku 7.6.5 tyznov.A na dalsej sliepocky sanjak bielocierny z chovu M.Kurtagic.

12.4.2017 13:54
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dobrý den
tak nevím co dělám špatně ale moji Sandžaci - líhnutí 19.-20.3., takže už 23 dnů staří - jsou hrozní vyplašenci. Ty vyfotit je umění. Ale přesto z nich mám radost jak pěkně rostou. Tak vám také přeji hodně úspěchů.

13.4.2017 20:05
jako001

XXX.XXX.109.93

Neviem na toto odpovedat ale moji su oproti kosovàkom doslova doterny, iked manzelka ich berie denne do ruky ked je pekne putuju na tràvnik, robime to cca od 7dni veku ale musi byt naozaj pekne a teplo, manzelka naucila kosovàkov ze si vecer sami naskàcu do prepravky a putuju do odchovne, je to pràcne ale ja si myslym ze jeto maximàlne prospesnè pre zdravie a vitalitu kurciat.ak sa podari cez vikend dàm dalsie fotky.nech sa vàm dari.

13.4.2017 20:49
jako001

XXX.XXX.109.93

Este link.na novè video.
https://www.youtube.com/watch?v=vhj_zf1hrGI.

010

23.9.2022 10:01
010

XXX.XXX.47.154

karelcerman napsal(a):
Pro agathon:

Tohle mě hodně zajímá, jaký je vlastně původ různých plemen, aby bylo vidět vzájemnou příbuznost různých plemen a různé linie atd.

Přidejte reakci

Přidat smajlík