Dobrý den, všimla jsem si, že samec běžce se pojímá na kachně pižmové, mam i samici běžce i kačery pižmovek, tak nechápu, co je to napadlo a co z toho může být, jestli musím běžce raději prodat, aby se to nějak nepokřížilo. Děkuji, dokonce minulý rok mě skákal morák po slepici, je nutné tyto zvířata oddělovat, díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

slavma
napsal(a):
Dobrý den, všimla jsem si, že samec běžce se pojímá na kachně pižmové, mam i samici běžce i kačery pižmovek, tak nechápu, co je to napadlo a co z toho může být, jestli musím běžce raději prodat, aby se to nějak nepokřížilo. Děkuji, dokonce minulý rok mě skákal morák po slepici, je nutné tyto zvířata oddělovat, díky.
Běžec je pořád normální kachna domácí. a kachna domácí a pižmovka se mohou křížit, ovšem kříženec - mulard - je neplodný.
nicméně je to tak, že pokud je samice pižmovka a samec kachna domácí, k oplození většinou nedojde. Spíše se daří, pokud je samice kachna a samec pižmák.
Pižmová kačka x káčer bežec, vyliahnutý v 2015, do liahne som dala dve vajíčka, takže liahnivosť 50 % - ná . Chovateľ, ktorému som predávala bežcov, dával do liahne 15 vajíčok a mal 0 %-nú liahnivosť, takže pokríženia sa veľmi obávať nemusíte, a keby sa aj pošťastilo, tak vyrastie to rýchlo do celkom slušnej váhy.
yarkan
napsal(a):
Kačer IB se mi zamiloval do husy landéské. Honí ji po zahradě. Vleze za ní i do husníku a skáče jí po zádech. Houser někdy zakročí, ale většinou je nechá běhat po zahradě. Přitom kačer má 2 kačenky, které o něj jeví zájem. Co s ním?
Oddělit. Kačer s kachnama, houser s husou.
Asi budu muset. I když jsme chtěla běžce nechat volně po celé zahradě sbírat slimáky. Ale kačer je beznadějný případ, takže půjdou do zeleninové zahrádky, kam husy nemůžou. Mám tam ovčí pletivo, kterým běžci bez problémů procházeli, tak teď tam dám králičí pletivo a kačer bude mít po výletech za husou. Varaxi, díky za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná by šlo mít je spolu, ale ten kačer je asi odchovaný husou nebo pižmovkou, proto má sklony pojímat husu. On ji nemiluje, chce ji jen násilně oplodnit, protože je to větší (silnější) samice než běžec. Na vině může být i to, že husa nese a pokud kačeny ještě ne, tak o ně začne jevit zájem on, až ony se roznesou. To kačeři dělávají, tento však vnímá husu jako svůj druh, což vyřeší nůž, prodej kačera a nákup jiného nebo jeho výměna za jiného, klidnějšího. Kdybyste měla třeba pár jiných kachen a ne ty husy, tak výměna kačera nepomůže, snad každý kačer je sexuální mašina, která se hrubým způsobem snaží udělat co nejvíc potomků. Myslím že nový kačer by na husu nejspíš neskákal, pokud byste nenatrefila náhodou na dalšího takového... Oddělit je nikdy nebude na škodu, jestli nebude běžcům prostor zeleninové zahrádky malý. Mít je na celé zahradě je lepší snad i za cenu toho, že kačeny dostanou kačera nového.
Rozhodnutí co s tím je na Vás.
J.Erlec.