Dobry den, chci poprosit o radu... Vim ze to tady uz nekolikrat bylo ale nikde jsem nenasla odpoved kterou jsem hledala... Jedna sr mi o husi vajcka, jak je mam pri skladovani otacet? Cetla jsem ze 2x denne ale nevim jestli maji byt spickou dolu a pak je otocit spickou nahoru nebo je mit polozene na boku... A taky kdyz dam vajicka do lihne mam je otacet uz od prvniho dne nebo az od tretiho jako kureci? Chtela by jsem poprosit o podrobny popis (jako pro deb*la) husy budu lihnout poprve a bojim se ze to zvoru... Moc dekuji.
Jako husa - vejce pod ní leží, tedy i při skladování mají spíše ležet a převrací se na pravý a levý bok. V ŽÁDNÉM případě se nestřídají špičky nastojato. Naopak by se u vajec poškodila vzduchová bublina, která má být na širším konci. Můžete si vejce nandat do proložek (tupým koncem nahoru) a řešit to naklápěním celé proložky - jednou podložit vpravo a podruhé vlevo. V líhni se otáčí od 3.dne. Dana.
ovecka
napsal(a):
Jako husa - vejce pod ní leží, tedy i při skladování mají spíše ležet a převrací se na pravý a levý bok. V ŽÁDNÉM případě se nestřídají špičky nastojato. Naopak by se u vajec poškodila vzduchová bublina, která má být na širším konci. Můžete si vejce nandat do proložek (tupým koncem nahoru) a řešit to naklápěním celé proložky - jednou podložit vpravo a podruhé vlevo. V líhni se otáčí od 3.dne. Dana.
Děkuji moc za radu a ještě prosím kolikrát denně se v líhní chladí.. jednou? A 3x denně se otáčí a mlži vodou už od 3. dne? Ještě nikdy jsem husy nechovala ani nelihla letos mě to čeká poprvé... předem moc děkuji za odpověď.
Chlazení od 10. dne každý den o 5 minut déle až do konečných 45 minut (19. - 27. den). Od naklování prvního vejce přestat chladit a pouze zvýšit rosení - několikrát denně.
Jinak rosit a chladit dvakrát denně - ráno a večer. (od 19.dne tedy dohromady 90 minut za den)
Umělé líhnutí husí je chovatelská vyšší dívčí a ne pokaždé se povede hned napoprvé. Faktorů, které ovlivní vylíhnutí je mnoho a skloubit vše dohromady chce dost zkušeností. Nejdůležitější je mít teploměr na který se mohu spolehnout, že ukazuje naprosto přesně. I pouhá polovina stupně je v průběhu 28 dní velké množství energie, která chybí (vlhká, jakoby utopená housata, hodně bílku) nebo přebývá (suchá housata, která nejsou schopna se vyklovat). Tak ať se povede. Dana.