kytka77
napsal(a):
CO JE PŘÍČINOU ŠPATNÉHO LÍHNUTÍ U KUŘAT, KUŘE NEMŮŽE PRORAZIT SKOŘÁPKU.
Jedná se o líheň COVINA SUPER 49, Nastavila jsem teplotu 37,8 % VLHKOST 40 %- 19 DEN 45-50 %. kde dělám chybu. PROSÍM O RADU. DĚKUJI. Květa.
Moznych pricin je viac, ale tu vlhkost by som daval az medzi posledne..
Moze to byt prilis vela bielkovin v krmive, ale moze to byt aj udusenie koli nedostatocnemu odvetravaniu...Tomu by som veril viac ako nizkej vlhkosti.Uz sa mi stalo, ze sa mi voda odparila uplne a kuriatka sa aj tak liahli uplne v pohode.
Ano, příčin může být cela řada. Jak bylo uvedeno výše, plnohodnotné vyvážené krmení, je prvním předpokladem dobrého líhnutí z oplozených vajec. Nevím, jak ve vaší líhni je pohlídána teplota v celém prostoru líhně. Nerovnoměrné prohřívání, může být další častou chybou pří líhnutí. U některých líhní přímo v návodu je uvedeno, že je třeba přemisťovat vejce od obalu líhně ke středu a naopak...Nejlépe, pokud by se někdo vyjádřil, kdo má zkušnost s vaí líhní, pokud krmná dávka je v pořádku.
Dobrý den,
Covinu mám doma...jako začátečník jsem si ji taky koupila.Bohužel v této líhni je nestabilní teplota a nastavení vlhkoměru i teploměru neodpovídá skutečnosti, zkuste pořídit obyč teploměr na líhnutí nebo teploměr a vlhkoměr v jednom a odměřit si to u vás doma...teplota taky závisí na teplotě v místnosti. Já v ní jsem schopná odlíhnout i husy...ale stálo mě to tři sezony experimentování, během kterého jsem vyhodila obracák a vejce skládám do kruhu a obracím ručně. postup následovný...cca 10-12 slepičích vajec seskládat do oválu těsně vedle sebe, vodu nalít po celém dnu, první tři dny neobracet, poté obracet, stačí dvakrát denně. v posledních dnech zvýším vlhkost přidáním mokré houbičky na střed. a kuřátka se líhnou bez problémů. Vejce skládám do oválu proto, že v tomto počtu vajec (10) je teplota nejvyrovnanější. Po tomto obvodu, jak na spodní straně vejce, tak na jeho horní straně je teplota celkem vyrovnaná. Řekla bych, že to je umístěním ventilátoru a topné spirály. Takto to funguje u mé líhně...nevylučuji, že co kus to originál...takže u vaší líhně to může být trochu jiné. Proto zkuste externí teploměr a proměřit každé místečko v líhni a podle toho nastavovat teploměr na líhni. osobně nechávám externí teploměr neustále a reguluji podle něj teplotu i vlhkost. Je to trochu složité, ale tato líheň nepatří k těm příliš kvalitním. Tak přeji hodně zdaru.
Tak já začínala s Covinou 24 a taky jsem pak vyřadila automatické otáčení - jsou pak mnohem lepší výsledky. Otáčela jsem vejce ručně ráno a večer. Vodu jsem dávala ne podle návodu, ale podle vlhkoměru, který jsem dokoupila a umístila dovnitř. Vejce chce "rotovat" po líhni. Je tam rozdíl v teplotě v různých částech líhně. Hlavně líheň na konci jak se začnou kuřata naťukávat neotevírat. Já jsem si zaslepovala některé otvory v líhni, abych udržela vyšší vlhkost.I jsem do líhně umisťovala utěrku na nádobí prostřiženou tak, aby konce byly namočené ve spodní nádobě líhně.
Jinak na tu bílkovinu nevěřím. Já jsem si pak koupila rcom king suro 20, a tam se mi líhla kuřata ze všech oplozených vajec a v Covině to byl horor. Letos jí ani zapínat nebudu.
V neděli navečer se mně začaly naklubávat vajíčka. Přistihla jsem kvočnu, že oklovává skořápku. To bych pochopila, ale pak celé naklované vajíčko i s kuřátkem zmizelo.Včera v poledne už tam byly 3 suchá kuřátka a jedno ještě mokré. Kuřátka jsou čilá, dala jsem jim poblíž vodu a krmení.Kvočna se nažrala, kuřátkům to ukázala a znovu sedí i s kuřátky na zbylých vajíčkách. Jak dlouho mám ještě na další kuřátka čekat? Anebo jak mám poznat, že se ještě vyklubou. Děkuji za radu.