Indický běžec začal snášet

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2017 13:43
megi

XXX.XXX.242.4

Prosím o radu. Indické běžce mám poprvé a jsem začátečník. Dříve jsme měli pižmovky a ty si vše obstarávaly samy. U nich jsme snůšku a sezení na vejcích neřešili a kačky krásně vyváděly a odchovávaly mladé. Nyní máme dva indické běžce, které jsme dostali. Vypadá to, že by to mohl být pár. Minulý týden se nám začali na slaměné podestýlce objevovat první vejce. Plus, mínus je snáší na místo o velikosti cca 1,5 m2, kde je tak nějak pohodí, jak to na ni přijde. Vejce pěkně dáváme do kupičky. Je šance, že kačka zasedne? Přijde mi to moc brzo i s ohledem na počasí. Když budeme vejce odebírat kdy začne kačka snášet znovu? Nikomu je podstrčit k vysezení nemůžu. Pižmy už nechováme a slepice jsou ještě v hluboké zimě a nekvokají.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2017 13:59

megi napsal(a):
Prosím o radu. Indické běžce mám poprvé a jsem začátečník. Dříve jsme měli pižmovky a ty si vše obstarávaly samy. U nich jsme snůšku a sezení na vejcích neřešili a kačky krásně vyváděly a odchovávaly mladé. Nyní máme dva indické běžce, které jsme dostali. Vypadá to, že by to mohl být pár. Minulý týden se nám začali na slaměné podestýlce objevovat první vejce. Plus, mínus je snáší na místo o velikosti cca 1,5 m2, kde je tak nějak pohodí, jak to na ni přijde. Vejce pěkně dáváme do kupičky. Je šance, že kačka zasedne? Přijde mi to moc brzo i s ohledem na počasí. Když budeme vejce odebírat kdy začne kačka snášet znovu? Nikomu je podstrčit k vysezení nemůžu. Pižmy už nechováme a slepice jsou ještě v hluboké zimě a nekvokají.

Šance je, ale spíš nic nečekejte. běžec není pižmovka. pižmovky mají pud sezení na vejcích, ale u kachen snad s výjimkou zakrslé kachny je ten pud potlačený. běžec je, i když se na to zapomíná, nosné plemeno kachen, snáší hodně. ale že by začal kvokat? stát se to samozřejmě může, ale je to spíš nepravděpodobné. šance je větší, pokud je ta kachna sama z přirozeného odchovu.

23.2.2017 19:19
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

Na zasednutí běžců je brzo, sedají až tak v květvu - červnu.
Zatím doporučuji vejce sbírat a konzumovat (po tepelné úpravě), jsou výborná. Můžete dát podkladek.
Nechávat vejce má smysl až tehdy, začne -li kachna budovat hnízdo a pouštět prachové peří. Až se tak stane, přestaňte vejce sbírat, kačka by mohla zasednout, až bude mít v hnízdě cca 10 - 12 vajec. Sedí 28 - 29 dní.
U indických běžců je pud sezení částečně potlačen, přesto řada kačenek zasedne...
Záleží především na podmínkách chovu.

Doporučuji tyto stránky
http://www.indickybezec.com/vse-o-chovu/rozmnozovani/prirozene-/.

24.2.2017 07:52
kastef

XXX.XXX.138.131

Opravdu IB začne sedět, až je skutečně jaro.Mě loni seděly obě kachny/dohromady na jednom hnízdě/.Letos mám jednu jejich dceru plus nové kačky.Určitě aspoň jedna zasedne.Loni byl první zájem o hnízdění skutečně v tom květnu.Nyní už mi jedna kachna také snáší-vejce shromažďuju a jak je jich víc, uvařím kuřatům.

3.4.2017 16:41
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Zkoušel jste někdo podložit vejce indického běžce pižmovce? V neděli mě zasedla pižmovka. Za týden plánuji její vejce prosvítit a případná čistá nahradit vejci indického běžce. K páru běžcu jsem přišla jako slepý k houslím. Ani nevím, jestli je kačer s kachnou nepříbuzný. Kachna si našla místo pod stolem ve starém chlévě. Snesla tam pár vajec. Tak jsem ji tam dala starý rozbitý košík a vejce do něj přendala. Asi se jí košík líbil, protože snáší dál. Každé snešené vejce pečlivě zakreje. Zatím jich tam má asi 20, ale, že by chtěla sednout to nevypadá.

3.4.2017 22:28

Sousedi si od nás vzali vejce a pižmovka je bez problémů vyseděla, klidně jí je podložte.

4.4.2017 11:59
přezdívka

XXX.XXX.105.195

No mě šlo spíš o to, že potom bude pižmovka vodit dvojí druh kachňat. Jak se na to tváří.

5.4.2017 07:19

Nijak, je jí to jedno.

7.5.2017 23:59
matahoka

XXX.XXX.96.63

U nás je něco podobného slepice vodí 6.kuřat + 3.indické běžce a jeji to taky opravdu jedno smajlík

8.5.2017 13:15
Čertoška

XXX.XXX.217.6

Máme běžce 4 roky a pokaždé začne snášet začátek února udělala jsem jí dřevěné hnízdo na snášení, vejce zbírám a jíme v dubnu už jí je nechávám at máme nějaká kachnata zasedla nám 13.4. a sedí poctivě po týdnu jsem jí tam strčila vejce kuřecí tak jsem zvědavá jestli je vysedí. Přeju hodně úspěchů běžci jsou parádní.

8.5.2017 14:45
zajimaveexemplare

XXX.XXX.233.129

Čertoška napsal(a):
Máme běžce 4 roky a pokaždé začne snášet začátek února udělala jsem jí dřevěné hnízdo na snášení, vejce zbírám a jíme v dubnu už jí je nechávám at máme nějaká kachnata zasedla nám 13.4. a sedí poctivě po týdnu jsem jí tam strčila vejce kuřecí tak jsem zvědavá jestli je vysedí. Přeju hodně úspěchů běžci jsou parádní.

Dobrý den,
u nás je pokaždé problém aby běžci poctivě vejce vyseděly. Jednou kachna seděla, potom o vejce ztratila zájem, navíc to bylo skoro před vylíhnutím. Letos kachna ještě nezasedla. Kačer je mladší než kachny, jestli tohle nemá nějaký vliv?

8.5.2017 16:23
Čertoška

XXX.XXX.217.6

To asi nemá vliv, já mam také lonského kačera starej kačer se zaplet do plotu a začal kulhat tak jsme ho na podzim zabily. Já mám kachnu pstruhovou ta sedí poctivě a pak divoce zbarvenou a ta na to prdí sedne chvíly a pak už nemá zájem a běhá z kačerem každé ráno teda snese vejce k té co už sedí takže je pak budu muset vyházet.

8.5.2017 19:12
zajimaveexemplare

XXX.XXX.233.129

Podobně to máme s hnízdem udělané taky. Akorát tam není přepážka. Jednou jí tam měli, ale báli se jí. Nechtěli kvůli ní do domečku. Naše pstruhová nesedí a ani divoce zbarvená neseděla. Tak já nevím. Prostě se na běžce vykašlu a pořídí se jinej druh, co bude dobře sedět a poctivě odvodí mladé..

8.5.2017 20:05
Čertoška

XXX.XXX.217.6

Tak já mám běžce víceméně kvůli likvidaci slimáků poslední dva roky o ně zájem moc není.

9.5.2017 18:13

Fakt je, že udat běžce je čím dál větší problém. Loni jsem dal nakonec inzerát že prodám kachnu za 50Kč, ale jen když si k ní vezmou tři kačery zdarma. Letos nám už sedí první kachna, tak jsem zvědavej co budu s kachňatama dělat.
Jinak moje zkušenost se sezením běžců je, že čím je kachna starší, tím líp sedí. První sezonu vysedí málokterá. Ale mě je to celkem jedno jestli vysedí nebo ne, mám je pro zábavu a zrovna my seděj spolehlivě.

9.5.2017 20:40
Čertoška

XXX.XXX.217.6

Přesně tak, není nic hezčího než si dát kafíčko pod ořechem a pozorovat běžce jak běhaj po zahradě pak jít posedět ke slepicím, pomazlit se z hedvábničkou no neni život nádhernej.

Nepojmenovana

9.5.2017 22:37
Nepojmenovana

XXX.XXX.49.86

My kacce vzdy sbiraly... az jsme to jednou nestihli a ona si to jedno rychle zasedla ale az v cervenci to bylo, prcek se vyklubal 1.srpna

10.5.2017 07:38

Tak slimáci u nás už několik let nejsou. Nevim jestli zásluhou kachen nebo sucha. Mám kačera z líhně, je hodně ochočenej, chodí za námi jak pejsek a když mu chci udělat radost přivezu mu z pole šneky. Už pozná kbelík a to je potom rodeo. Když je sežere vždycky přiběhne a chce házet do vzduchu, aby lítal. Je to komik, lítá rád, ale starty mu nejdou.

10.5.2017 08:38
čapice

XXX.XXX.216.126

Zdravím chovatele IB,
právě řeším dilema, kolik mám kachnám nechat v hnízdě vajec. Jarmilka - teď 2 roky v loni vyseděla 7 káčat. Jednu kačenku jsme si nechali a s ostatními jsem měla problém je udat i zadarmo. Holky si pěkně snáší do hnízda, vždy ráno vajíčka schovaný pod slámou, tak 2x týdně odeberu starší kousky (vajíčka konzumujeme, jsou výborná - to jenom, že se na toto téma taky na ifauně dost diskutuje).Teď jich tam mají asi 10. Máme 3 letou vnučku a 80 letou babičku, tak by měly holky o zábavu na léto postaráno. Čekám, že starší kačka každým dnem zasedne.
Ještě se rozmýšlím, že bych po týdnu vyměnila pár vajíček za slepičí - Hemšír x hemšírka, Hempšír x Šumavanka.
Co se týká slimáků, tak jsou běžci k nezaplacení. Už loni jsem za celou sezonu našla jenom jednoho mrňavého. Náš kačer je taky velký mazel, rád se chová a nechává drbat pod zobákem a je to takový dohlížitel na práci, jestli všechno děláme správně. Když vezmeme do ruky rýč nebo jakýkoliv nástroj, tak se vrhá na pomoc. Např minulý týden jsme vysazovali ovocné stromy, to nemůžete ani rýpnout, protože máte strach, že mu urýpnete kus zobáku nebo nohy. A pak musíte milostivě počkat až z jámy vyzobá všechnu havěť a žížaly.
Přikládám pár fotek našich zvířátek.
Fotky jsou z loňska kromě nového jezírka a na poslední je vidět jak má Vilém rád naší kočku Cecilku.
Čápice.

10.5.2017 09:10

Krásný fotky , jak řešíte čistou vodu v jezírku? Jáuž teď msím měnit vodu denně a v létě i dvakrát, hned jí maj špinavou. Dávám jim jí do řeznický lorny, tak to de, ale jezírko by se mi líbilo víc.

10.5.2017 09:27
čapice

XXX.XXX.216.126

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Krásný fotky , jak řešíte čistou vodu v jezírku? Jáuž teď msím měnit vodu denně a v létě i dvakrát, hned jí maj špinavou. Dávám jim jí do řeznický lorny, tak to de, ale jezírko by se mi líbilo víc.

My jsme ještě nedávno měli malou plechovou vanu zakopanou v zemi a tam jsme vodu museli měnit každé cca 2-3 dny přes léto. Ne, že by byla tak strašně špinavá a zelená (řasa), ale naši rozmazlenci prostě do toho nevlezli a vyřvali si vždycky čistou. Tuto novou nádrž (laminátová 2,8*1,3 m - kryt leteckého motoru), jsme zakopali asi před měsícem a teď jsme měnili v pondělí vodu poprvé. Manžel tam hodí na dno čerpadlo a vodou zalejeme zahradu. Zatím jsme vzali novou ze studny ale až začne být sucho a vody ubývat tak máme naštěstí cca 30 m Mokřanký potok.
Dostala jsem leknín, tak je v kyblíku na dně. Tedy možná, protože kačer začal s okamžitou devastací písku a myslím, že i vyrážejících lístků. Okolí nádrže je dneska vysypané pískem s naskládanými kameny, aby kachny do vody nezobali hlínu. Zasázela jsem tam hosty, kapradí a ozdobné trávy, tak jsem zvědavá až to vyroste (pár rašících lístků už to taky odneslo).
Ještě jsme přemístili na druhou stranu zahrady od jezírka misky z krmením a kbelíky s vodou, aby to při jejich způsoby stravování také všechno neskončilo ve vodě. To podle mě potom začne kvasit a voda je v čudu coby dup.
Ještě přikládám pár fotek - kačer zabral vnučce bazén a dělal společnost i ve velkém. Tedy před vypuštěním ho pak měli k dispozici asi měsíc na podzim.
Také byli párkrát na potoce, ale dalo problém je přesvědčit, že musí domů.

10.5.2017 09:31
čapice

XXX.XXX.216.126

Videa s kachnami najdete na Youtube pod Iva Čápová nebo Rychlá rota, kdyby jste se někdo chtěl podívat jak to u nás chodí.

10.5.2017 09:55
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Téda nádhera, ale ta fotka číslo 3 ve velkém bazénu mi připomněla, jak mě švagr učil plavat, ta nemá chybu

10.5.2017 10:53
Čertoška

XXX.XXX.172.216

Čapice kráááásný fotky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík