Ahoj. Potřebuju se zeptat, jestli jste se někdy někdo nesetkal s něčím podobným. Máme tu jednu archivní, asi šestiletou maransku, je to naše první slepice, takže jsme jí nostalgicky dopřáli důchod. Nicméně dnes, když jsem šla odpoledne ke slepicím, pipka ke mě přihopsala o jedné noze. Při podrobnějším ohledání jsme zjistila, že slepici chybí pařát - chodidlo s prsty - našla jsem ho ležet u kurníku :/ Kůže nad pařátkem je oteklá, taková zbytnělá. To hruhé se bohužel děje i s druhou nohou, tam už je kůže pařátku od zbytku nohy prasklá a asi je jen otázkou času, kdy se oddělí taky :/ Slípku samozřejmě utratím, trápit ji nenechám..jen jsem z toho překvapená. Sice je to stařena, která už se nikam nehonila, ale že by nějak extra kulhala, jsem si až do dneška nevšimla :/ Nepředpokládám, že by to způsobil nějaký predátor...
kacule
napsal(a):
Ahoj. Potřebuju se zeptat, jestli jste se někdy někdo nesetkal s něčím podobným. Máme tu jednu archivní, asi šestiletou maransku, je to naše první slepice, takže jsme jí nostalgicky dopřáli důchod. Nicméně dnes, když jsem šla odpoledne ke slepicím, pipka ke mě přihopsala o jedné noze. Při podrobnějším ohledání jsme zjistila, že slepici chybí pařát - chodidlo s prsty - našla jsem ho ležet u kurníku :/ Kůže nad pařátkem je oteklá, taková zbytnělá. To hruhé se bohužel děje i s druhou nohou, tam už je kůže pařátku od zbytku nohy prasklá a asi je jen otázkou času, kdy se oddělí taky :/ Slípku samozřejmě utratím, trápit ji nenechám..jen jsem z toho překvapená. Sice je to stařena, která už se nikam nehonila, ale že by nějak extra kulhala, jsem si až do dneška nevšimla :/ Nepředpokládám, že by to způsobil nějaký predátor...
UTRATIT.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kacule
napsal(a):
Samozřejmě, že ji utratím. Je by mě zajímalo, co to způsobilo :/ Může mít slepice např. omrzliny?
Omrzliny samozřejmě mít může, noha je živá tkáň i u slepice, ale to by vám musela hřadovat ve velkých mrazech někde venku a jěstě na nějakém železe, aby si nohy pod sebou nezahřála. Nemůžete vyfotit tu nohu? Taky to může být (teoreticky, váš chov a zdravotní stav zvířete neznáme) vápenka, která v pokročilém stádiu může zapříčinit odpadnutí prstů, ikdyž že by odpadla celá "noha"-pařát se všemi 4 prsty, to už by asi byl extrém.
Přidávám slíbené foto.jen ten upadla památek jsem už zlikvidovala, ale soudě podle toho druhého mi vážně přijde jako odumřelý.slepice jsou v dřevěném kurniku, asi půl metru nad zemí, hřád mají dřevěný a podestlano slámou.i přes mrazy měly možnost jít přes den kdykoli ven.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud to někdo nechá zajít tak daleko, měl by zvážit další chov čehokoliv.Zvířata potřebují péči a to nejen nakrmit a vykydat. Evidentně drůbeži moc pozornosti nevěnujete.Samotná vápenka toto nezpůsobí, ale druhotné infekce poškozené kůže ano.Do budoucna větší hygiena kurníku, a hlavně častěji kontroly zdravotního stavu.Od parazitů počínaje - vápenka, čmelík, všenky, začervení ap. až po konzistenci trusu, stav kloaky atd.
Zdravím. v tomto případě vápenka zamezila proudění krve do zbylé části nohy která následně odumře, seschne a pak upadne, stejně takto se stane s omrzlinou.většinou, než se toto stane, skončí slepice jako již přestárlá na paprice.ale toto se může stát i třeba z omotaného provázku nebo drátku kolem nohy a zaškrtit ji, což jsem původně mněl na mysli.až fotka to vyjasnila.chce to alespoň dvakrát do roka slepice pochytat a namazat nohy něčím mastným, což vápenku, přesněji zákožku svrabovou udusí.výborný na to je obyčejný petrolej.je řídký, zateče skutečně všude.
Můžete nohy něčím mastným namazat, nebo je namočit do oleje (jedlého) nalitého třeba v uříznuté petlahvi. Aby se parazit s jistotou udusil, můžete namaštěné běháky omotat fáčem (tak aby slepici nebránil v pohybu) a znovu namočit do oleje. Mastnota tak bude déle působit. Nejlépe je takto ošetřenou slepici na pár dní izolovat. Fáč po několika dnech sundejte.Toto ale neprovádějte na slepici, která už má na noze otevřenou ránu.
Hlavně ale musíte pořádně vydrhnout hřady, vyčistit kurník, vydezinfikovat a vystříkat přípravkem proti roztočům.. http://www.lihne.cz/veterinarni-pripravky/antiparazitika/
jinak budete vápenku řešit do nekonečna.
S tou vápenkou fakt nevím. Co jsem viděl tak vždy měly slepice krusty na holeních a prsty to zasahovalo jen okrajově. Tady nohy vypadají čistě a zasažen je jenom spodek s prsty. Taky bych to spíš typoval na totální omrznutí. Kdyby to zase ale bylo omrzlé, normálně by slepice chodit nemohla. Je otázka, zda by si zadavatelka všimla, že slepice neohne/nenatáhne prsty na nohou – to je na chůzi znát.
Léčba svrabu/vápenky

XXX.XXX.155.3
Na léčení vápenky máte jistější použít permethrin. Já bych si odlil či odstříkl třeba Arpalit NEO a smíchal ho se stejným množstvím oleje a tím nohu po přestříknutí Arpalitem potřel, slepici chvíli držel a až pak pustil.
Bude to třeba párkrát zopakovat, Arpalit prý už není co býval. Někde se občas uvádí, že ten dnešní je 1%, ale jak na to z těch uvedených údajů (které mě osobně v případě Arpalitu smysl nedávají) lidi přišli nevím, tedy ani zda je to pravda.
A nebo pak síru.