MatesT

XXX.XXX.250.195
Zdravičko. potrebujem od Vás skúsených chovatelov pomoc ohladom liahne ktorú som si krvopotne vyrobil sám...liahen má 50x50cm a na výšku 40 cm... Hore mám dve 60 W žiarovky ktoré krásne zohrejú liaheň. Dole mám plech na pečenie kde je voda nad ním rošt s vajíčkami a na boku malý ventilátor na rozhánanie vzduchu. Teplota 37.8 stupňa a vlkosť okolo 60-65. Mám v nej aj vlhkomer s kontrolným teplomerom na ktorom mi ukazuje maximálny rozdiel 0,3 stupňa. Na boku mám diery na prísun vzduchu.Tak a teraz k problematike. Liahol som dva krát prepelice japonské a krásne sa vyliahli úspečnosť 80 percent. Ale ked idem liahnuť kuriatka tak už je problém prvé dni je všetko vpohode ale po takom cca 10 tom dni začnú odumierať a ked neodumreli tak sa prosto nevyvinuli vykluli sa ale hned zdochli lebo mali ešte nevstrebaný žltok. Prosím o radu čo je zle a čo by som mal zmeniť. Ak sa tu nájde nejaká dobrá duša ktorá mi ochotne pomože prosím može kludne napísať aj na moj mail kde by som poslal aj fotky. Dakujem email: trnka.matej1@gmail.com.
Myslím že zde najdete odpověď na váš dotaz.
http://www.ireceptar.cz/zvirata/hospodarska-zvirata/lihen-pro-kurata-jak-postupovat-pri-domacim-odchovu/
Jaké by mělo být prostředí v líhni?
Správný průběh umělého líhnutí předpokládá kontrolu a regulaci teploty, vlhkosti a výměny vzduchu, vhodné uložení vajec a jejich obracení. Chod líhně musí být přesný a spolehlivý, líheň musí být dobře čistitelná a manipulace s vejci nesmí být namáhavá. Dbáme na to, aby materiál skříně na líhnutí dobře tepelně izoloval a na vnitřní ploše byl odolný proti vlhkosti.
Schéma líhně
Teplo vytvářejí elektrická topná tělesa, která regulujeme provozním a pojistným termostatem. Teplotu uvnitř líhně průběžně kontrolujeme vestavěným teploměrem.
Vlhkost v líhni zajišťuje odpařování vody z plochých táců na dně líhně nebo ponorná topná tělesa. Lze ji zvýšit kropením vajec teplou vodou, mlžením nebo zavěšením vlhkých textilií; její hodnoty kontrolujeme vlhkoměrem.
Větráním líhně zajišťujeme rovnoměrnou teplotu, přívod kyslíku vyvíjejícím se zárodkům a odvod jimi vyprodukovaného kysličníku uhličitého. Potřeba kyslíku a tvorba kysličníku uhličitého se zvyšuje se stářím zárodků. Do předlíhně se 100 vejci je nutné dodat za hodinu 0,9 m3 čerstvého vzduchu, do dolíhně 1,1 m3. Vyšší koncentrace kysličníku uhličitého totiž snižuje líhnivost. Už při jednoprocentní koncentraci zárodky odumírají nebo se líhnou zrůdy.
MatesT

XXX.XXX.250.195
No niekto má v liahni aj 75% vlhkosť čo somm čítal. Mne sa zas zdá že nižšia vlhkosť je už fakt málo... Je to o tom že všade sa píše inak a fakt som toho prečítal už dosť.
Pro líhnutí kuřat určitě v líhni nemám 75%. To až tak maximálně ke konci, když jsou proklované. Moje líheň má vlhkoměr, ale ruku bych za něj do ohně nedala. Na tom mi v závislosti na velikosti hladiny v nádržce kolísá vlhkost od 49 do 65% a spíše se drží pod 55%. Vodu dolévám jednou za den a po půl dni je hladina poloviční (hladina plné - 10x23cm, nádržka se ke dnu zužuje na 10*3cm) a vlhkost se zdá být nízká. Přesto se kuřata líhnou bez problémů. Vodní drůbež zde ale nejde. Na tu je u mne lepší ruční líheň, která má nádržku po celé ploše dna (50x50 cm). A v té ruční jsme vlhkost ještě nikdy ani nezměřila, to je můj jediný prohřešek proti líhnutí - nemám mobilní vlhkoměr . Ale líhnu s velkou úspěšností, tak mne k jeho koupi nic nenutí.
Jak jsem psala v diskuzi o mini líhni, je dobré si vést velmi podrobné záznamy o teplotě v líhni (tu kontroluji, kdykoli jdu okolo líhně a to je dost často, mám jednu v koupelně a druhou v pokoji, zaznamenávám minimálně 3x za den), teplotě okolí (minima a maximaza den a noc), chlazení, obracení, vlhčení a dalších třeba i prohřešcích a z toho lze pak vyčíst, kde se chyba stala. Pokud budete mít zájem mohu poslat na mail moje záznamy o líhnutí od pana Tuláčka a trochu poupravené. Dana.
Jinak můj názor je, že u vás bude spíše problém s průměrnou vyšší teplotou. Ono i půl stupně navíc je za celou dobu líhnutí velké množství energie, která ke konci donutí k líhnutí ne zcela vyvinutá kuřata. Vyšší teplota = rychlejší metabolismus ve vejci = málo energie v konečné fázi = rychlé proklovávávní, nevtažené pupky kuřat (pud sebezáchovy). Na to, abychom zde mohli udělat závěr uvádíte málo informací. Dana.
Dobrý deň.Nesúhlasím s p.Danou, liahnem stále nad 38st a kurčatá sú suché a životaschopné.Liahnu sa na 20 deň, žiadné krivé nohy a nevstrebané pupky.Plech na pečanie používam, ale liaheň mám cez 200l, čo je raz taká ako uvádza zadavatel.Neuvádza ani kolˇko má dier na bokoch liahne a ani priemer týchto vetracích otvorov.Žiarovky ako topný zdroj sa používali pred 50 rokmi.Ďaleko účinejší i spolahlivejší je topný kabel, ktorý sa dá i lepšie rozložiť.Ventilátory by som umiestnil nad liesku s násadou, medzi ne topný kabel a na dno liahne nádobu s vodou.Doma robenými liahňami liahnem viac ako 10 rokov a pri kvalitnej násade sú i výsledky veLmi dobré.Niekedy liahnem 3 liahňami i pol roka.Ostávam s pozdravom.CHovu zdar MH.
Jak velká byla vzduchová bublina ve vejcích? Tím se dá také hodně zjistit o vlhkosti. A pozor, vejce mohou mít různě porézní skořápku (bílé vejce prý více) a tím se z nich více odpařuje.
Pokud ale kuřata se líhla 20tý den a kuřata ještě nebyla hotová, tak to spíš vypadá na vysokou teplotu. Jak vypadaly skořápky po líhnutí zevnitř po vylíhnutí kuřete?
milanhorinka
napsal(a):
Dobrý deň.Nesúhlasím s p.Danou, liahnem stále nad 38st a kurčatá sú suché a životaschopné.Liahnu sa na 20 deň, žiadné krivé nohy a nevstrebané pupky.Plech na pečanie používam, ale liaheň mám cez 200l, čo je raz taká ako uvádza zadavatel.Neuvádza ani kolˇko má dier na bokoch liahne a ani priemer týchto vetracích otvorov.Žiarovky ako topný zdroj sa používali pred 50 rokmi.Ďaleko účinejší i spolahlivejší je topný kabel, ktorý sa dá i lepšie rozložiť.Ventilátory by som umiestnil nad liesku s násadou, medzi ne topný kabel a na dno liahne nádobu s vodou.Doma robenými liahňami liahnem viac ako 10 rokov a pri kvalitnej násade sú i výsledky veLmi dobré.Niekedy liahnem 3 liahňami i pol roka.Ostávam s pozdravom.CHovu zdar MH.
Zcela schválně jsem neuváděla teplotu, neboť ta se liší podle typu líhně a teplotě okolí. Já mám v automatické líhni 37,8-38°C a ve stolové ruční od 37,7 do 39,5°C. Líhnutí probíhá v obou velice uspokojivě - vylíhne se 90-95% oplozených vajec.
Ale než jsem zkalibrovala automatickou líheň na správnou teplotu, tak byla celková teplota líhnutí o 0,6°C v průměru více a vylíhlo se 75-80% oplozených vajec a některá kuřata neměla zcela vtažené pupky. Líhnutí začínalo skoro o den dříve, pak byla dlouho vejce naklovaná a 1/4 zůstávala ve finále ve vejcích neschopná se vylíhnout. Takže vím naprosto přesně o čem mluvím.
Samozřejmě netvrdím, že u zadavatele je tento problém, Je to jen můj názor z těch málo indicií, které uvedl. Dana.
Dobry den aj ked nemàm vela skusenosti dovolim si prispiet màm plnoatomaticku liahen r com, no vlkost nastavujeme podla vàhovèho ubytku vajca, a kontrolujeme aj vzduchovu bublinu, no poprvy kràt liahneme v malej liahni viac fàzovo tj s tyzdennym odstupom teplota celu dobu inkubàcie az do vyliahnutia je 37.8 kalibracny teplomer ukazuje rovnako, no teraz sa v case liahnutia vzvysila vlkost na 70%.Mal som obavy ci to druhej vàrke neublizi a cuduj sa svete 5 kuriatok je znova nasvete vlkost opat znizenà na 45%, u maransiek vsak je vsetko inak tam je vlkost ak ich liaahnem prvy tyzden max 30% ich skrupina velmi zle prepusta pary.ale to je o inom ja si myslym ze zadavatel pri takej vlkosti kuriatka jednoducho utopi.
MatesT

XXX.XXX.250.195
No škrupiny boli normálne len to bolo celé krvavé.
Prosím o rychlou pomoc...jde o kuřátka
Právě jsem prosvítila a dala vajíčka na rošt...v noci 19.den...a rozbil se v tu chvíli ventilátor...
Zatím nevím jestli funguje teplota...mám tam teploměr tak za chvíli uvidím...jaká je šance?na dolíhnutí?
Šlo by je strčit dopéct do trouby...kdyby se mi podařilo nastavit teplotu...dole plech s vodou...ale větrání?
Co mám dělat...prosím poradte děkuji L.K. Jamarov.
Jamarov
napsal(a):
Prosím o rychlou pomoc...jde o kuřátka
Právě jsem prosvítila a dala vajíčka na rošt...v noci 19.den...a rozbil se v tu chvíli ventilátor...
Zatím nevím jestli funguje teplota...mám tam teploměr tak za chvíli uvidím...jaká je šance?na dolíhnutí?
Šlo by je strčit dopéct do trouby...kdyby se mi podařilo nastavit teplotu...dole plech s vodou...ale větrání?
Co mám dělat...prosím poradte děkuji L.K. Jamarov.
Halo...prosím o rychlou pomoc...večer mi odešel ten ventilátor a dnes ráno i teplota...měli ráno tam měli 34st.
Co mám dělat už slysím pípání...
2mazutak
napsal(a):
No tak je z té líhně dejte do té trouby a k tomu tu žehličku, nebo použijte jinou vhodnou nádobu.co to bylo za kvalitní líhen, asi makrovka že.
No stolní plast.mám ji v polystyr.obalu.Koupila jsem ji před rokem..přez internet.za 4000kč...jo člověk kouká na peníze...první rok jsem líhla 6krát...Tenhle jede teprv po druhé
Myslíte že zapnutá trouba by je upekla?Mám ji s termostatem, dala jsem na dno plech s vodou a druhý velký je na roštu a v něm utěrka...mám tam vlhkoměr a teploměr tak pokud vychytám teplotu dám je tam...j
Jak dlouho dokáží natuklá kuřátka přežít nebo jak je to může ohrozit tak nízká teplota 34 byt jen do 8hod.max ve 12 jsem je kontrolovala a byli o.k.
mamkamaria
napsal(a):
Ja som niekde čítala, že 5 dní pred liahnutím dali vajíčka do rúry a vyliahli sa. Keď nastavíte na 40°c necháte pootvorené dvierka...
Pardon rúry? Mám je v troubě, dvířka na škvíru...je to stará elek.trouba nastavení je značené od 50 tak to mám v půli ale 25st.to neodpovídá.Vím, že mi peče víc než jiným a peče lehce víc vepředu, ale když je pootevřená tak by se to mohlo vykompenzovat...snad
Ted mají 37,5 ale nevim jak rychle dokáže sepnout termostat aby se nepřehřáli...budu muset sledovat...bohužel má černé sklo-takže jim budu muset často větrat
Děkuji za rady
No, je to neštěstí. Kdyby jste uvedla, odkud jste, tak by Vám třeba někdo z okolí
zapůjčil náhradní líheň nebo nabídl místo ve své vlastní.
Pokud někde v okolí máte Makro, tak si tam za cca 1.600, - Kč můžete koupit
líheň Puisor Nou a dolíhnout to v ní. Dá se taky sehnat na dobírku, o něco dražší.
Kdybyste ji bývala objednala v den vzniku problému, už jste ji mohla mít doma.
Já osobně bych o té troubě vůbec neuvažoval, maximálně ji nechat zapnutou
a otevřenou, aby zvyšovala teplotu v místnosti, a doufat, že to pomůže při nefunkční
líhni, připadně líheň umístit poblíž té trouby a sledovat teplotu, aby byla akorát.
Tak držím pěsti, ať to dobře dopadne. Vlaštiček by byla velká škoda.
honzapm
napsal(a):
No, je to neštěstí. Kdyby jste uvedla, odkud jste, tak by Vám třeba někdo z okolí
zapůjčil náhradní líheň nebo nabídl místo ve své vlastní.
Pokud někde v okolí máte Makro, tak si tam za cca 1.600, - Kč můžete koupit
líheň Puisor Nou a dolíhnout to v ní. Dá se taky sehnat na dobírku, o něco dražší.
Kdybyste ji bývala objednala v den vzniku problému, už jste ji mohla mít doma.
Já osobně bych o té troubě vůbec neuvažoval, maximálně ji nechat zapnutou
a otevřenou, aby zvyšovala teplotu v místnosti, a doufat, že to pomůže při nefunkční
líhni, připadně líheň umístit poblíž té trouby a sledovat teplotu, aby byla akorát.
Tak držím pěsti, ať to dobře dopadne. Vlaštiček by byla velká škoda.
No jo...kdyby se to stalo už v neděli tak by ji mohl táta opravit, když byli na návštěvě...jsem z východních čech trutnovsko, náchodsko, královedvorsko, jánské lázně, maršov, žacléř...jaroměř...
Líhen už sháním...s tou troubou jsem to asi podála bylo tam dlouho 38..tak jsem je tam dala a pak to vystřelilo přez 40 a asi jsem je upekla ale ty co se naklovli tak ještě pípou...
Dala jsem na ně utěrku vlhkou...jinak trouba už je otevřená víc,...ale jak hlídat tu teplotu
Ještě běžím na půdu hledat thermo deku po babičce...
honzapm
napsal(a):
Já jsem Karlovarsko a mohl bych Vám ubytovat klidně i 100 vajíček, ale bohužel,
královédvorsko je maličko z ruky.
To bych vám je mohla hodit až 1.4.vezem dceru do lázní
No jo děkuju za snahu...snad se ozve známý...pokud ještě tu líhen má...ale spíš se bojím, že po tom upečení šance klesá...
To je poprvé co mám násadová vejce od někoho...jinak jsem líhla svá...to je opravdu na nas...
19.den
Nebo pak ještě by šlo třeba do kartonové krabice umístit objímku se žárovkou vloženou do zavařovací sklenice kvůli lepšímu rozložení tepla, lze zkusit i jogurtovač, ten takovou vysokou teplotu nevytváří, jako trouba tam už by se mohli dolíhnout.loni jsem dokonce vylíhl kuřata jen tak pro zajímavost v sušičce na ovoce s externím termostatem.nic dalšího mne již nenapadá.
No za 2h jedu do města.Chtěla jsem do odchovny(-to je velká plast.přepravka-bedna)
koupit infra žárovku, která praskla...
Takže bych je pak mohla přesunout rovnou tam?a nechat dolíhnout...kupuju tu silnou...do velké infralampy...takže když tam dám na vajíčka teploměr aby měli tak 37, ?
Líhla jsem je na vyšší teplotu jak tu někdo doporučil...měli38- 38,5 v líhni.
2mazutak
napsal(a):
Ještě mne napadl jeden nejstarší způsob.v té troubě nahřejte obyčejnou cihlu a by naakumulovala teplo, a tu pak vložit do té kartonové krabice a nejlépe nahřát dvě, aby bylo na střídačku.jinak už nevím.
To je taky dobrý ...blbý je že nevim jak dlouho vydrží ta teplota...u těch láhví jak jste říkal to asi dlouhá doba nebude tak do 1h...jen hádám...
Uživatel s deaktivovaným účtem

A co sušička na ovoce, nemáte? Horní díl s ventilátorem položit na kartonovou krabici a otestovat výšku tak aby teplota kolem vajec měla alespoň 37 - 38 st.
bumbac

XXX.XXX.4.22
Nevim jakou máte líheň, ale jestli hřeje a nejde jen ventilátor, tak tam dejte fén na vlasi a ten vám vzduch rozproudí(jen foukání) teplo asi nebude zapotřebí pokud líheň hřeje.
Večer nešel ventilátor ale ráno už ani teplo líhen je to značka podivná eeg či co?
Kdyby jste znal můj fén...ten by za půl hodiny shořel
V tý troubě to fakt nešlo možná v nějaké nové kde je citlivej termostat...ale v té moji né...
Sušičku nemám...
Právě jsem je dala zabalené do mokré utěrky do tepelné deky od babičky a láhve s horkou vodou a na to peřinu...ale co vzduch?
Musí to vydržet než odvezu děti do města a připravím odchovnu, mají mezi 37-38..tak to je konečně paráda...jen nechat tu deku zaplou mě naháni hrůzu-zvlášt když píší že pokud v ní necháte seniora a odejdete tak za jeho zdraví-smrt a bezpečí-požár eta nenese žádnou odpovědnost...
Vím že prababička to tak dělávala-do peřiny...ale to už je dávno...jak to dělala to nevím.
Právě jsem dokončil testy jogurtovače, jedná se o typ JOGURETA ETA 0153.má jen dvě výhřevné polohy, na jedničku docílí 36 stupnů c, na dvojku 45 stupnů c.takže na takovéto případy kdy se porouchá líhen, by využít šel, ovšem tak akorát na 10 vajíček.po úpravách, jako je zabudování termostatu, přívodu a odvodu vzduchu by šel nádherně přepracovat na líhen třeba na křepelky a okrasnou drůbež.v podstatě není možné nadměrné přehřátí.
Právě jsem se vrátila domů a vajíčka mají nový domov pod infra lampou zespodu mokrá utěrka zvrchu též...nastavit teplotu do všech stran bedýnky nejde ještě zkusím nějak vymyslet dvě vedle sebe a dát je výš.
Napínavý to moc nebude ty co byli naklovaný jsou už mrtvý... jednu vlašku jsem vyloupla...trochu skořápka aod krve a zadeček nevtažený...jinak krásné čisté kuřátko...bylo na ně ještě brzy...za pár hodin jim je 20dní...
Pípání se ještě u některých ozývá jinak zbytek klid a ticho
Stal by se zázrak...kdyby se nějaké z 50 dolíhlo...nejdřív podchlazené...potom přehřáté v troubě... v té dece měli málo vzduchu...i když jsem jim tam udělala vzduchovou kapsu...ale ventilátor to nenahradí...no a konec bude jasnej...vlhkost tam pod lampou neudělám
No asi se budu muset radovat pro někoho ještě z menších radostí než z vylíhnutí kuřátek
V odchovně mi 20 kuřátek běhá, králíčci slaví velký úspěch a kůzlátka se maj čile k světu...tak doufám, že to bude ta úhynová dan a další klubání a rození bude s co nejmenšími problémy či vůbec...líhen se opraví a snad bude zas líp...
Děkuji všem za rady a přeju štěstí...určitě dám vědět jak to dopadlo.
kuřátka jsou už dvě jedna vlaška a jedno moje...bohužel velsumka to v noci vzdala tu vlhkost jim prostě nejde udržet
Další tři se natukli...mají 20.den...8.jich nepřežilo klubání...ve zbytku je ticho
Zajímalo by mě zda má někdo v období líhnutí halucinace?
Já mám(měla jsem )líhen s automatikou a alarmem hlídající teplotu a vlhkost...líhen už neběží...ale já stale slyším alarm z chodby...nebo slyším pípání ikdyž nejsou ještě ani naklubaný ajsou v zaizolovaný líhni na chodbě a vím, že slyšet je přez zed nemůžu...
Asi nějaké silné mateřské pudy ale věřím, že se to múže stávat i pánům
Tu líhen nespravujte, rozeberte ji na použitelné součástky, které zabudujte třeba do malého mrazáčku a udělejte si líhen sama.když jsem viděl tu líhen real na výstavě na vlastní oči nedal bych za ní ani 500 korun.dnes se bohužel takto vyrábí vše.výrobce a prodejce zajímají jen dvě věci. prodat, a aby to vydrželo po dobu záruční doby. účelem není, aby to sloužilo třeba 20 let, ale aby jste za dva roky musela koupit novou za tisíce.to bude asi váš případ, končila záruční doba a zivotnost výrobku je u konce.opravny neexzistují, náhradní díly rovněž.nejlépe tedy nakoupit pouze komponenty a vyrobit doma, a pak ji možná ještě funkční zdědí vaše děti.bohužel je to tak.
2mazutak
napsal(a):
Tu líhen nespravujte, rozeberte ji na použitelné součástky, které zabudujte třeba do malého mrazáčku a udělejte si líhen sama.když jsem viděl tu líhen real na výstavě na vlastní oči nedal bych za ní ani 500 korun.dnes se bohužel takto vyrábí vše.výrobce a prodejce zajímají jen dvě věci. prodat, a aby to vydrželo po dobu záruční doby. účelem není, aby to sloužilo třeba 20 let, ale aby jste za dva roky musela koupit novou za tisíce.to bude asi váš případ, končila záruční doba a zivotnost výrobku je u konce.opravny neexzistují, náhradní díly rovněž.nejlépe tedy nakoupit pouze komponenty a vyrobit doma, a pak ji možná ještě funkční zdědí vaše děti.bohužel je to tak.
No vlastně se asi ani nebudete divit...nevim jak vypadá real..ale já za ni dala 4000kč a byla jsem za tu cenu ráda-že je nová jsem zjistila až pak...no a světe div se záruka žádná.
pán to odkupuje ve velkým a pak prodává...líhen mám 1rok a 2měsíce...takže kdybych nebyla blbá...
Brácha s tátou mi z toho snad něco vymysl í...je pravda že po loni po druhém líhnutí mi vyměnili kabel a udělali nový zapojení z líhně protože byl špatný kontakt...to už mi bylo trochu jasný s čím mám tu čest...ale odvolávej se třeba k bohu...
Někde ve starším vlákně jsem uveřejnil fota mých líhní. u jedné jsem koupil pouze topné těleso, termostat a ventilátor u druhé mne to nestálo vůbec nic, vyrobil jsem i topné těleso, termostat jsem použil ze žehličky, je bez ventilátoru, je na 24 voltů na principu biosky.v obou mám momentálě nasazíno.nemá se na nich co pokazit, a pokud ano, oprava kdykoliv, cokoliv.úspěšnost 95 procentní.zkuste si to vyhledat, jde to i bez velkých nákladů.