kura

XXX.XXX.250.195
Zdravíčko ludia. mám otázočku na Vás skúsených. Mám doma robenú liaheň a prvý krát liahnem kuriatka z 39 nasadených ich ostalo 32 a sú v liahni teraz 12sty deň. Je to normálna bilancia? S tých 39 vajíčok bolo jedno neoplodnené tak to rátam tak, že uhynulo v zárodku 6 kuriatok. Vajíčka som mal z nemenovanej farmy a boli v akcií že zimná cena. Može to byť vajáčkami? alebo mám len ešte nevychytanú liaheň?
kura

XXX.XXX.250.195
kastef
napsal(a):
Já myslím, že to není špatná bilance.Samozřejmě uvidíte, co se bude dít dál.Jak se to bude klubat.Vajíčka budou asi OK.
Ved toho sa aj bojím že čo sa bude diať dalej. Liaheň som si spravil len pre vlastné potešenie bez nijakých podrobných plánov... len som v nej vytvoril predpísané podmienky tak snád sa to podarí.
kura

XXX.XXX.250.195
merfi
napsal(a):
V tomto obdobi uplne normalne az nadpriemerne dobre.
To som velmi rád nemám žiadne skúsenosti prvý krát liahnem v liahni čo som si vyrobil. viete mi poradiť aká by mala byť vlhkosť? lebo čítal som vela článkov a dosť rozdielne názory sú na to.
Vlhkost som nikdy neriesil ako nieco, co treba na 100% dodrziavat.Mam liahen kde sa da dosiahnut aj 95% vlhkost a kamos ma Brinseu a tam je rad, ak ma stabilnych 50%.Ja mavam nastavene na cca 60%
Ovela dolezitejsia je spravne odvetravanie a spravna teplota a aj tu sa mnoho ludi nazorovo rozdeluje.Bezna odporucana teplota v liahni s ventilatorom je 37.5C, Ale uz pod 37 stupnov ma zarod problem s prezitim.Naopak co sa tyka hornej hranici, tak zarod odumiera az nad 41/42stupnov.Preto kym som liahol na Rumunskej liahni, tak som nastavoval teplotu az na 38-38,5.Tym som dosiaholo ovela vyssiu uspesnost liahnutia ako s predpisovym 37,5 a to z dovodu, ze zle izoluju a dost spatne sa tam udrziavala stab.teplota.Vzdy je to len pokus omyl a mozno niekto bude mat iny nazor a tiez nemusi byt zly...
A este dost podstatna vec.Teplotu treba merat klasickym ortutovym teplomerom.Na digital by som sa nespoliehal.
kura

XXX.XXX.250.195
merfi
napsal(a):
Vlhkost som nikdy neriesil ako nieco, co treba na 100% dodrziavat.Mam liahen kde sa da dosiahnut aj 95% vlhkost a kamos ma Brinseu a tam je rad, ak ma stabilnych 50%.Ja mavam nastavene na cca 60%
Ovela dolezitejsia je spravne odvetravanie a spravna teplota a aj tu sa mnoho ludi nazorovo rozdeluje.Bezna odporucana teplota v liahni s ventilatorom je 37.5C, Ale uz pod 37 stupnov ma zarod problem s prezitim.Naopak co sa tyka hornej hranici, tak zarod odumiera az nad 41/42stupnov.Preto kym som liahol na Rumunskej liahni, tak som nastavoval teplotu az na 38-38,5.Tym som dosiaholo ovela vyssiu uspesnost liahnutia ako s predpisovym 37,5 a to z dovodu, ze zle izoluju a dost spatne sa tam udrziavala stab.teplota.Vzdy je to len pokus omyl a mozno niekto bude mat iny nazor a tiez nemusi byt zly...
A este dost podstatna vec.Teplotu treba merat klasickym ortutovym teplomerom.Na digital by som sa nespoliehal.
Teplotu mám madstavenú na 37,8 a mám tam aj vlkomer s dalším teplomerom a ten ukazuje o 0,3 stupňa menej. a vlhkosť mám stabilne 60-63%... Pri dalšom liahnutí by teda nevadilo ak by som teplotu skúsil nadstaviť na cca 38 stupňou?. Vetranie mám na bočných stenách na jednej strane mám dieru 2cm a na druuhej 4cm. vraj by to malo zabezpečiť prirodzený lahký prievan čiže príísun vzduchu. neviem či to je alebo neni správne ale zdalo sa mi to logické. a vo vnútri mám ventilátor zo zdroja PC ktorý to tam rozháňa.
kura

XXX.XXX.250.195
kastef
napsal(a):
Tak pak dejte vědět, jak to dopadlo.
Jasné už sa teším na výsledky tak ked sa zadarí pošlem podelím sa aj o nejaké foto.
Já mám právě vyšší vlhkost sama o sobě-bez vody jen opláchnutá líhen a mám 60 %
Nyní jsem měla docela špatné líhnutí,30% oplod. koupených vajec z mých 90%...ale nevim co se děje...polovina vyskákala těsně před 21.dnem...u druhé půlky dlouhé vleklé líhnutí...ke konci jsem už nevydržela a pár kuřátkům jsem začala pomáhat...což je asi důvod proč přišlo umírání druhý den po vylíhnutí...ale ty co se líhli 21-22.den měli nevtažené pupíky...a ty co zbyli když jsem rozbila byli odumřelé ve dvou fázích vývoje...no ještě jsem to takhle nezažila...
Teplota 38 u vajec, desinfekce octovou vodou jako vždy...
Napadá mě jestli mi nezačíná selhávat líhen...mám koupenej novej teploměr a zítra jedu pro jistotu pro hydrometr...mám připravenou líhen a nová vajíčka...tak jsem ještě koupila hypermangan...máte zkušenost v jakém poměru má být naředěný?
Vajíčka už čekají...děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kura
napsal(a):
Teplotu mám madstavenú na 37,8 a mám tam aj vlkomer s dalším teplomerom a ten ukazuje o 0,3 stupňa menej. a vlhkosť mám stabilne 60-63%... Pri dalšom liahnutí by teda nevadilo ak by som teplotu skúsil nadstaviť na cca 38 stupňou?. Vetranie mám na bočných stenách na jednej strane mám dieru 2cm a na druuhej 4cm. vraj by to malo zabezpečiť prirodzený lahký prievan čiže príísun vzduchu. neviem či to je alebo neni správne ale zdalo sa mi to logické. a vo vnútri mám ventilátor zo zdroja PC ktorý to tam rozháňa.
Mě přijde 4 cm otvor moc velký, lepší je víc menších otvorů.Teplotu vnitřním teploměrem změřte na více místech.38st.by jste mohl nastavit, hlavně v první polovině líhnutí.
kura
napsal(a):
Liahnem v rc com max 20, teplotu màm nastavenu 37.8 celu dobu niekolkokràt som ju znizil az na 37.5 uz to nerobim a kuriatka idu von zdravè a na cas teraz nakolko màm nalozenè 5+5+10 s tyzdnovym intervalom je bilancia zatial 100%oplodnenost z prvych 5 vyliahnutè4 z druhych 5 vsetko zbytok vajec zije tak uvidime, ja bysom dal mozno trochu dole vlhkost ja màm nastavenè 45% a poslednè tri dni 70% ale sledujeme vàhovy ubytok vajec a podla toho riesime.nech sa ti dari a zatial ak màs taku bilanciu je to naozaj v tej lepsej norme.
kura

XXX.XXX.250.195
jako001
napsal(a):
Liahnem v rc com max 20, teplotu màm nastavenu 37.8 celu dobu niekolkokràt som ju znizil az na 37.5 uz to nerobim a kuriatka idu von zdravè a na cas teraz nakolko màm nalozenè 5+5+10 s tyzdnovym intervalom je bilancia zatial 100%oplodnenost z prvych 5 vyliahnutè4 z druhych 5 vsetko zbytok vajec zije tak uvidime, ja bysom dal mozno trochu dole vlhkost ja màm nastavenè 45% a poslednè tri dni 70% ale sledujeme vàhovy ubytok vajec a podla toho riesime.nech sa ti dari a zatial ak màs taku bilanciu je to naozaj v tej lepsej norme.
Dobre díky moc za užitočné rady.
Nad tím jsem uvažovala, ale to pak dojde k rozdílným změnám teploty.
Právě, že jsem vždy líhla kolem 30 vajec a uspěch velký,
Nyní jsem měla 50 a špatný, zárodky ve dvou fázích uhynuli a přikládám to tomu, že při prosvěcování došlo ke změně pozice.Též se vylíhli o den dřív-ta žádná úmrtnost, narozdíl od té druhé skoro půlky.
Nie.Mohlo to byť slabým plodom, alebo čím koľvek iným.Táto zima dala zvieratám riadne zabrať.Bežne v liahni presvecujem vajíčka a keď dopĺňam, tak ich prekladám.Od druhého týždňa každé pootočím, aby sa rovnomerne vyvíjal aj cievny systém.Keďže sú v lieskach nastojato a naklápajú sa iba z ľava do prava tak ich ešte aj otáčam okolo vlastnej osi a nestalo sa mi, že by sa plod poškodil.Práve naopak.To čo je oplodné, to aj vylezie.Čo sa týka premiestňovania vajec, tak to robí aj každá kvočka a keď som to videl, tak by som nepovedal, že to robila šetrnejším spôsobom ako ja
Mám autom, otáčení ze strany na stranu po 2.hod.
Nemyslela jsem, že by při manipulaci došlo k poškození plodu, ale myslela jsem, že došlo k promíchání pozicpři prosvěcování-Ty co byli do té doby na 37,5 tak přišli na 39 a naopak tím byla změna teploty rapidní, tak mě napadlo jestli tím nedošlo k úhynu ve dvou stádiích...což se mi ještě nikdy nestalo...
Vy máte všude stejnou teplotu?