Výběr druhu slepic na začátek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ludmila H

6.3.2017 12:28
Ludmila H

XXX.XXX.233.176

Dobrý den,
chtěli bychom začít s chovem slepic, především kvůli vajíčkům. Líbí se nám kropenaté (nevím jak se přesně jmenují, myslím že to jsou, vyandotky") :D. A tak jsem se chtěla zeptat jaké slepice na snášku by jste nám doporučili vy. A když by jsme chtěly koupit třeba 5 slepic jeden druh a 5 slepic druhý druh, tak aby se, snášely". Popřípadě jestli nevadí, že by jsme některé koupily, aby už nesly a zbytek ještě ne. Omluvám se jestli jsem to napsala moc zamotaně :D.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2017 12:59
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ludmila H napsal(a):
Dobrý den,
chtěli bychom začít s chovem slepic, především kvůli vajíčkům. Líbí se nám kropenaté (nevím jak se přesně jmenují, myslím že to jsou, vyandotky") :D. A tak jsem se chtěla zeptat jaké slepice na snášku by jste nám doporučili vy. A když by jsme chtěly koupit třeba 5 slepic jeden druh a 5 slepic druhý druh, tak aby se, snášely". Popřípadě jestli nevadí, že by jsme některé koupily, aby už nesly a zbytek ještě ne. Omluvám se jestli jsem to napsala moc zamotaně :D.

Pokud chcete vejce, pak si pořiďte nějaké hybridy. Třeba dominant. Je jich spoustu barev a je úplně jedno, jak si to namícháte na dvorku. Bude jim to jedno, pokud je všechny přistěhujete v jednu chvíli, aby si mezi sebou urovnaly vztahy.

Pokud chcete plemeno, je to obtížnější - především v tom, že prakticky nikdo vám neprodá kuřici před snáškou. Nejsnadněji nakoupíte vejce, pak kuřata - ale na to už potřebujete víc, než jen kurník.

Pavellll

7.3.2017 20:25
Pavellll

XXX.XXX.45.190

Jako nejlepsi nosnice jsou uvadeny leghornky, ty jsou ale bile, dale bych doporucil vlasky koroptvi. Ja sam uz jsem vyzkousel nekolik plemen i hybridu a zustal jsem u leghornek. Pokud byste mela zajem, mel bych jich ted par volnych. Zrovna zacinaji snaset.

7.3.2017 21:13
mysak

XXX.XXX.37.156

Ludmila H napsal(a):
Dobrý den,

Pro začátek, abyste se seznámila s tím co slepice vůbec chtějí Vám opravdu stačí i hybridní drůbež. Je snadno dostupná v jakémkoli věku. Ovšem bacha na překupníky. Bohužel nákup u těchto prodejců u mnohých lidí vyvolá hned vrásku na čele. Mnoho jich už naletělo a ještě naletí. U hybridních nosnic určených pro velkoprodukci! jsou však vyšší nároky na výživu a obecně podmínky prostředí. Čili nelekejte se hned toho, prostě si o tom napřed něco přečtěte. Nejlépe některou z publikací. Internet berte vážně tak na 50 %.
Čistokrevná drůbež tvořená tradičními plemeny je bohužel pro běžného spotřebitele hůře dostupná, přesně, jak zde uvedli některé příspěvky nademnou (jen vejce a nebo malá kuřátka). Nicméně je daleko zajímavější a přináší krom užitku chovateli také požitky další.

Zatímco hybridní nosnice jsou určeny jednorázově k vysoké produkci vajec, masa. Jsou vzhledově uniformní často hnědé s bílou nebo černé zlatokrké, Jsou firmy, které nabízejí i jiné barvy. Tito hybridi jsou vyšlechtění z několika pečlivě vybraných línií a jsou finálním produktem. Dalším množením se jejich vlastnosti mohou i značně měnit. Nedoporučuje se je proto dál dávat do plemenitby.
Čistokrevná plemena jsou mnohdy kulturněhistorickým odkazem předků. Mají svůj standard. O který se snažíme proto, aby dané plemeno zůstalo tím plemenem, kterým má být. Aby to nebyl bezplemenný kříženec. Najdou se mezi nimi přebornice ve snášce ale také primadony. Vlašky a leghornky, jak už tu byly zmíněné, jsou jen zlomečkem mezi všemi možnými plemeny. Chcete-li i plný hrnec dobré polévky, najdete zalíbení v plemenech s kombinovanou užitkovostí (maso/vejce), Australky, Amroxky, Barneveldky, Sasexky, Hempšírky, Rodajlednky, Bielefeldky, Maransky, Plymutky, Vyandotky a další... může se zde vyskytnout kvočna. Pozor na glycidy v krmné dávce... tvorba tuku v tělní dutině.
Máte-li málo místa, vystačíte s drůbeží zdrobnělou.
Jinak pro začátek - "druhy" slepic se u domácích forem kura nepoužívají, to co vytvořil člověk nazýváme plemeny. Druh je jednotka zoologická taxonomická.
Juraj Kafka.

7.3.2017 21:22
mysak

XXX.XXX.37.156

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud chcete vejce, pak si pořiďte nějaké hybridy. Třeba dominant. Je jich spoustu barev a je úplně jedno, jak si to namícháte na dvorku. Bude jim to jedno, pokud je všechny přistěhujete v jednu chvíli, aby si mezi sebou urovnaly vztahy.

Pokud chcete plemeno, je to obtížnější - především v tom, že prakticky nikdo vám neprodá kuřici před snáškou. Nejsnadněji nakoupíte vejce, pak kuřata - ale na to už potřebujete víc, než jen kurník.

Vyandotka kohout.

Ludmila H

7.3.2017 22:26
Ludmila H

XXX.XXX.233.176

Dobrý den, a odkud prosím Vás jste (my vysočina).

Ludmila H

7.3.2017 22:26
Ludmila H

XXX.XXX.233.176

Moc děkujeme za rady :).

8.3.2017 07:26
čapice

XXX.XXX.216.126

Pavellll napsal(a):
Jako nejlepsi nosnice jsou uvadeny leghornky, ty jsou ale bile, dale bych doporucil vlasky koroptvi. Ja sam uz jsem vyzkousel nekolik plemen i hybridu a zustal jsem u leghornek. Pokud byste mela zajem, mel bych jich ted par volnych. Zrovna zacinaji snaset.

Dobrý den Pavle IIII, já bych měla zájem o 3 slepičky Leghorn, jestli ještě máte. Bohužel se nejde dostat na váš profil, tak píšu zde v diskuzi. Odkud jste? Já Středočeský kraj.
Když tak mi prosím napište na mail iva.capova@metrostav.cz.

8.3.2017 12:30
ladd

XXX.XXX.34.50

Osobně bych šel do těch nabízených leghornek. Jediný problém, který by tam mohl vzniknout, je že slepic zřejmě nebude 10, jak plánujete. Pán píše, že jich má několik. Slepice, až na nějaké specifické případy, nejsou zas takoví dravci, aby likvidovali každou cizí slepici, která přibude do hejna. Když tedy na jaře, v létě dokoupíte další mladé slepice nebo odrostlé kuřičky (když budete nakupovat hybridky u překupníků, počítejte, že věk bude nejspíše nižší, než udávaný), mělo by zařazení do hejna projít. Jen vždy je lepší varianta větší počet nových, mezi méně původních, počáteční klofance se tak rozptýlí mezi více nováčků.
Dále, jako jedno z kritérií jaké slepice budete chovat, je velikost kurníku a velikost výběhu. Pro lehká plemena je kvůli jejich temperamentu vhodnější výběh větší. Pokud máte prostory spíše menší, je možná lepší chovat plemena zdrobnělá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík