Dobrý den,
chci si do chovu pořídit indické běžce, jenže jeden známy co je chová mi tvrdí že je to málo odolné plemeno a často trpí nemocmi, totiž každou chvíli mu najaká kačena vyhubne a chcípne.
Proto by mě zajímalo jaké máte s chovem IB skušenosti, případně zda má toto plemeno nějaké specialní nároky no a je IB tak náchylný plemeno,...
Za rady moc ďekuju...
Běžce máme 2 roky, teď máme první zdravotní problém (zadržené vejce), tak nemyslím, že by byli nějak náchylní na nemoci... Ale nemám s čím srovnávat, jinou drůbež zatím nemáme.
Jsou to úžasní a velice aktivní tvorové.
Doporučuji tyto stránky:
http://www.indickybezec.com/.
AnnyZ

XXX.XXX.92.43
Indické běžce máme, dlouhou dobu spali v kurníku dole se slípkama, nyní už mají svůj bejvák a zatím bez potíží. Jsou odolní, zvládli i letošní mrazy, neničí zahradu, jsou krásní a pořád aktivní. Miluji komunikaci kačer - kačena, je to věčně zamilovaný pár :D.
javorka
napsal(a):
Já mám s běžci tu nejlepší zkušenost. Žádné problémy, všechny kachny nesou výborná vajíčka. Jen se jim večer nechce domů.
Mě se zdá, že je to jednodušší než chovat slepice.
Souhlasím s Javorkou,
běžce mám 3tí rok, jsou úžasní, celý den běhají po zahradě a vybírají žížaly, brouky, larvy. Na slimáka už u nás nenarazíte. Ty jim nosíme od sousedů.
A na rozdíl od Javorčiných chodí vzorně spát do kachníku.
Možná by bylo dobré vrátit se ke staré diskuzi, kde jsme psali snad rok naše zkušenosti a tak.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2943072/ctyrtydenni-kachnata-indickeho-bezce#a2943663
Loni nám kachna v červnu vyseděla 7 malých, jednu kačenku jsme si nechali.
Teď máme denně 2 vajíčka. Jsou výborná natvrdo (vařit aspoň 10 minut)
a taky z nich peču.
Někde se píše, že jsou dost plaší, ale my jsme je od mala brali do ruky, takže máme mazlíky, hlavně kačer je neuvěřitelnej.
Skvěle se snesou s ostatními zvířaty - kočky, psi, slepice. Akorát kluci (kohout versus kačer) se trošku pošťuchují.
Za ty 3 roky si nepamatuji, že by měly nějaké zdravotní problémy. Akorát kačenka měla pochroumanou nohu (od kačera), ale to se naštěstí zahojilo. Nezapomenu na návštěvu u vete, kdy celá čekárna nevěřila vlastním očím, že z přepravky na kočku vystrkuje někdo zobák. No a 1 injekce proti bolesti a častá rehabilitace v potoce zabraly.
Videa našich kačen a kachňátek (Rychlá rota) najdete na youtube - Iva Čápová
Přej Vám v případě, že se do chovu IB pustíte, aby jste z nich měl(a) jenom radost. Jako my.
Koudyma

XXX.XXX.0.187
Prosím vás poradíte mi?? Mam rok indických nemôžem si sťažovať len sa bojím ze mame dve kačky.. Mame denne dve vajíčka, z lihne se nám nič nevyklubalo a moc veľký farebný rozdiel tam nieje
Uživatel s deaktivovaným účtem

100% dvě kachny. Zbarvení, jistě i hlasové projevy a dvě vejce od dvou kusů, proboha, jste asi z města, poznat kachnu od kačera dovede i pětileté dítě (pokud ví, co jsou kachny).
Já u běžců poznám kačera a kachnu spolehlivě ve 3-4 týdnech (choval jsem je), kačer nekváká.
Jestli teda chcete letos líhnout, můžete koupit do líhně násadová vejce běžců /nabídek je spoustu v inzerci/ nebo kačera. Po pořízení začne skákat téměř hned, samice ve snášce by ho měly rychle přijmout.
Po asi dvou týdnech od pořízení kačera zkuste dát do líhně. A uvidíte.
matulka1975
napsal(a):
No tak s tym spankom nase ked som bola v nocnej a priatel zaspal spomenul si o 2 rano ked sa zobudil prisiel tak sa clapotali v bazeniku veselo .
No tak nase zeru slimaky od 3 tyzdnov maju skoro 5 tyzdnov a nikdy som im nekrajala ble hodim do zahrady kde sa kupu pred zobak je to pre nich lahoda
matulka1975
napsal(a):
No tak nase zeru slimaky od 3 tyzdnov maju skoro 5 tyzdnov a nikdy som im nekrajala ble hodim do zahrady kde sa kupu pred zobak je to pre nich lahoda
Tak ty moje mají šest týdnů. Hm, trošku se bojím, ať se se slimáky nezadusí. Když budou mít vedle vodu, bude to sichr?