Dobrý den, chtěla bych si pořídit slepičky. Prosím zkušení poradte, mám jen indické běžce, ve slepicích se nevyznám. Jde mi o co největší snášku vajec, nikoliv vzhled. Také nechci krmit granulemi, jen zrním, řepou atd... Vím, že některé druhy snáší opravdu jen na granulích a to nechci. Jde mi o vejce pro děti. Výběh mam dostatečný. Děkuji za rady Eva
Uživatel s deaktivovaným účtem

beruska1
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych si pořídit slepičky. Prosím zkušení poradte, mám jen indické běžce, ve slepicích se nevyznám. Jde mi o co největší snášku vajec, nikoliv vzhled. Také nechci krmit granulemi, jen zrním, řepou atd... Vím, že některé druhy snáší opravdu jen na granulích a to nechci. Jde mi o vejce pro děti. Výběh mam dostatečný. Děkuji za rady Eva
U žádných slepic to není tak, že by snášely jen na granulích. Je to obecně o tom, že slepice snáší zobákem a pokud jí nenakrmíte, tak snášet nebude, nebo prostě snáška nebude odpovídat jejím genetickým možnostem. Zrní ani řepa nejsou bílkovinové krmivo a na plnou snášku slepice potřebuje mít v krmení tak 18% bílkovin. Pokud je mít nebude, bude snášet méně a v nejhorším případě zatloustne a snášet přestane.
Suhlasim s nazorom a este by som doplnil, ze treba rozlisit co si predstavujete pod pojmom dobra znaska.Ci to ma byt pocet vajec za rok, alebo znaska k pomeru spotrebovaneho krmiva.Choval som Bresse a tam sa p[odarilo dosiahnut 230vajec za rok, ale zase si aj vypytali viac krmiva.Naproti tomu take Laflesky len pod 200 vajec a o tretinu mensou spotrebou...Rekordmankami su u mna zatial Appenzzeler, pretoze nesu porovnatelne ako Laflesky, ale nezozeru ani polovicu..Avsak aj vajicka su mensie.Takze poradit je naozaj tazke.
Ak by som byval na severe, tak by som isiel do masnejsich a odolnejsich sliepok.Ak na juhu, tak Vlasky, Leghornky, Laflesky, Maransky..
Za mě jsou to Dekalb White. Na to jak jsou to drobné a nežravé slepice, tak nesou velká bílá vajíčka a to skoro denně. Na lehkou nosnici jsou celkem klidné. Měl jsem je par let a na vajíčka a krmení byli nejlepší! Pak jsem přešel na Bressky. Ty slušně nesou ale žerou a taky rychle rostou a mají výborné maso!
beruska1
napsal(a):
A mačkátko na kosti se da nekde koupit nebo musim vyrobit doma? Kdysi jsme měli doma, ale to byla vlastní vyroba, jenze ja uz tak zrucna nejsem...Da se ale urcite nekoho požádat, pokud se neda koupit...
Zdravím koupit se dá na internetu, projděte si firmy s chovatelskými potřebami.já ho kupoval před dvěma lety, ale už nevím přesně u koho, nebo si dejte do vyhledavače přímo pákový drtič na kosti, a vyjedou vám všechny firmy, které tyto produkty nabízejí.ten můj stál asi 500 korun, a přivezli ho až domů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Přiznám se, měla jsem leghorn, měla jsem vlašky, plymutky. Musím říct že nejlepší snášku a velikost vajíček jsem měla od hybridů, dominant modrý, největší vejce a každý den, od čistokrevných slepic vejce obden. Nekrmila jsem granulemi, šrot si dělám sama ze směsi zrnin, kukuřice, míchám pověřené brambory a zeleninu, samozřejmě pastva, hybridy mám už přes dva roky, slepice jsou akorát a snůška neklesla, pokud teda není přepeřování, to je na pár dní výpadek.
Araukany mám a jsem s nimi spokojený. Teď se pěkně roznesly, ale nedají se srovnat s nosnými hybridy. Jinak je to dle mého názoru líbivá, zajímavá a nenáročná slepice co dává zelená vajíčka. Letos je zkouším křížit s nosným hybridem co nese taky zelená vajíčka (Green Shell) myslím že by kříženky měli nést trochu víc a větší vajíčka.
Musím súhalsiť s tým, čo napísal Merfi: "ale Laflesky len pod 200 vajec a o tretinu mensou spotrebou.." Mám 2 mladé chovné kmene v 3 far. rázoch po 8 sliepok v každom a denne 6-8 veľkých bielych vajec. A naviac každého zaujmú svojim čertovským vzhľadom.
Ahoj. Já nedám dopustit na Plymutky. Mám bíle už třetím rokem. Letos prvně zkouším žluté, ale měla jsem smůlu při koupi nás.vajec. Z 200 ks mám asi 18 kuřátek. Víc, jak polovina, cca 124 ks, bylo neoplozených. Velmi dobře mi nesou Ayam Cemani. Jsou sice nákladnější. Mám od loňska kmen 1,4 z koupených nás. vajec. Letos jsem ještě pořídila zatím kmínek :D 1,2 - před snůškou. Od těch 4 mám už 51 kuřat,20 vajec pod kvočnou a něco je v líhni.