Mám 8 letou kachnu-činku, před lety ji vážně potrhal pes, zašila jsem a ošetřila rány, vychovala každý rok cca 40 kachňat. Skončila jsem s chovem, jenže kačka Amálka dělá vedoucí v kurníku. Vytahuje snášející slepice z posad, sedne na vrchní řad a nepustí je nocovat atp. Chtěla bych pro ni koupit cca 5 několikadenních kačat. Zajímá mě názor chovatelů zda je přijme a odchová, seznamovala bych je pomalu, a odděleně od kurníku, původně sedávala v budce pod králíkárnou. Děkuji za názory a rady od zkušených.
Pokud kachna nebude před zakoupením kachňat sedět na vejcích těch 30-35 dní, tak vám je na 98% nepřijme a může je i zabít. Malá kachňata nemůžete mít někde v chladnu a seznamovat je s kachnou a kachnu si asi zase těžko vezmete do tepla. Pokud nebude správně rozkvokaná, tak to bude fiasko. V zájmu kachňat to raději nezkoušejte. Kachna není kočka nebo fena. Dana.
Ano, zkoušet to nebudu, kachňata bych ohrozit rozhodně nechtěla.Zatím nezačala snášet, vloni ještě nanesla 20 vajec, ale protože nemám kačera, uvařila jsem vejce slepicím. Nebyl to tedy dobrý nápad jak od Vás čtu, jen jsem se chtěla zbavit problémů, nedokážu ji zabít, protože zabíjím drůbež a králíky jen v jatečné velikosti. Musím přijít na něco rozumnějšího. Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kachna si s káčaty, povídá" už ve vajíčku, cizí kachně přijme s daleko menší pravděpodobností než třeba slepice. Jsem o tom dost pevně přesvědčený. Jednou těsně před vysezením jsem musel zrušit kachně hnízdo a přehodil sem dvě vejce jinam. Ta kachna co jsem jí vejce ukrad ta svá kachňata normálně poznala a snažila se je té druhé brát, o ostatní zájem neměla. Byl tam rozdíl v barvách, tak to šlo poznat.
Ježa
napsal(a):
A nechat jí vysedět kuřata?
Zrovna pižmovky mají docela dost vyvinuté instinkty a pokud se budou kuřata líhnout dříve než by se líhla kachňata, tak je nebezpečí, že je bude kachna zabíjet a vyhazovat z hnízda. Musela by se vejce podsadit až po 14 dnech sezení kachny, aby se čas srovnal. A i tak se může stát, že se kachně kuřata nebudou "líbit". Dana.
Kačka začala snášet, má v hnízdě 17 vajec, natrhané peří a sedí jak přibitá asi týden. Je mi jí líto, že sedí zbytečně a nevím jestli časem pozná, že se ve vejcích nic neděje a sleze z hnízda. I když teď je v kurníku klid. Včera jsem ji dovezla 6 vajec oplodněných a vyměnila za stejný počet jejích. Pokud by se vylíhlo alespoň jedno kačátko, měla by činnost na celé léto. Dám pak vědět jak to dopadlo.
Kutilka
napsal(a):
Kačka začala snášet, má v hnízdě 17 vajec, natrhané peří a sedí jak přibitá asi týden. Je mi jí líto, že sedí zbytečně a nevím jestli časem pozná, že se ve vejcích nic neděje a sleze z hnízda. I když teď je v kurníku klid. Včera jsem ji dovezla 6 vajec oplodněných a vyměnila za stejný počet jejích. Pokud by se vylíhlo alespoň jedno kačátko, měla by činnost na celé léto. Dám pak vědět jak to dopadlo.
Pokud jste to ještě neudělala vyhoďte jí z hnízda i zbytek neoplodněných a nechte jenom ta co jste dovezla, jí to vadit nebude a bude se jí na nich líp sedět. A pokud je nemáte poznačené, stačí je asi po deseti dnech prosvítit, co bude oplozené, bude mít zárodek.
Vejce jsem na Vaši radu prosvítila a nechala 6 oplodněných.A dnes ráno jsem zjistila v hnízdě 5 kachňátek.1 vejce celé jsem rozklepla a byl tam jakoby uvařený žloutek. Kačenka je celá šťastná a pyšně se natřásá, a já mám taky radost, že se to povedlo. Tak ještě jednou děkuji za rady a názory.
Kutilka
napsal(a):
Vejce jsem na Vaši radu prosvítila a nechala 6 oplodněných.A dnes ráno jsem zjistila v hnízdě 5 kachňátek.1 vejce celé jsem rozklepla a byl tam jakoby uvařený žloutek. Kačenka je celá šťastná a pyšně se natřásá, a já mám taky radost, že se to povedlo. Tak ještě jednou děkuji za rady a názory.
Gratuluji , taky.tento. týden.čekánn.poslední.letošní.kačenky. Ty.první.
jsou,.ale.vždycky.nejlepší