zajimaveexemplare
napsal(a):
Aisko: Co kohouti? Snesou se s ostatní drůbeží? Mě se zdají býti trochu horlivější, oproti jiným plemenům, tak nevím.
Žiadny kohút sa neznesie s iným kohútom. Iba ak vyrastajú spolu odmalička. Mám kohúta brahmanky spolu s kohútom hodvábničky odmalička a žiadny problém dokonca sa majú radi. Brahmanky napriek svojmu mohutnému vzhľadu sa správajú veľmi nenápadné a sú nekonflikté. Vo všeobecnosti sú milé aj kohúty.
Ti moji se spolu občas pošťuchovali, ale nic vážného to nikdy nebylo. Ano, vyrůstali spolu od malička.
Dadu: Mi jsme měli žlutooranžové.Vzali jsme si je od jednoho pána, jenže měly nohy zničené z bydel. On je měl na hranatém. Takže kohouti špatně chodili, nemohli moc utíkat. Bohužel v domnění že se jim to zlepší, spíš se to zhoršovalo. měli nohy zničený už od základu, kostra jinak stavěná. Dost lidí má jen laťky, nezaoblené, nebo přímo do pravého úhlu. Mějte se.
dadu
napsal(a):
Ti moji se spolu občas pošťuchovali, ale nic vážného to nikdy nebylo. Ano, vyrůstali spolu od malička.
Mi jsme měli žlutooranžové.Vzali jsme si je od jednoho pána, jenže měly nohy zničené z bydel. On je měl na hranatém. Takže kohouti špatně chodili, nemohli moc utíkat. Bohužel v domnění že se jim to zlepší, spíš se to zhoršovalo. měli nohy zničený už od základu, kostra jinak stavěná. Dost lidí má jen laťky, nezaoblené, nebo přímo do pravého úhlu. Mějte se.
Nechci zbytečně zakládat nové vlákno... Mám loňské kočinky a jedna stále vysedává v hnízdě. Když na ní sahám, tak se čepýří jako kvočna, ale asi nese. To nevím jistě, páč jsou spolu 4 slípky, takže je možné, že jí tam některá podnáší (bývají v hnízdě i dvě). V líhni mám vajíčka, která mají před sebou ještě 14 dní. Je šance, že se kočinka pořádně rozkvoká? Že bych pod ní případně podstrčila kuřátka. Nebo jí mám udělat hnízdo jinde (odděleně) a dát jí podkladky?
Uživatel s deaktivovaným účtem

dadu
napsal(a):
Nechci zbytečně zakládat nové vlákno... Mám loňské kočinky a jedna stále vysedává v hnízdě. Když na ní sahám, tak se čepýří jako kvočna, ale asi nese. To nevím jistě, páč jsou spolu 4 slípky, takže je možné, že jí tam některá podnáší (bývají v hnízdě i dvě). V líhni mám vajíčka, která mají před sebou ještě 14 dní. Je šance, že se kočinka pořádně rozkvoká? Že bych pod ní případně podstrčila kuřátka. Nebo jí mám udělat hnízdo jinde (odděleně) a dát jí podkladky?
Lepší hnízdo oddělit a dát podkladky, ale pokud nemáte zkušenost s podkládáním kuřat a nevíte, jak se bude kvočna chovat, tak bych jí raději na poslední dny inkubace dal ta vejce z líhně nebo prostě nasadil jiná vejce. Pokud vám slepice bude sedět v novém hnízdě (nebo zabraňte, aby jí tam lezly ostatní), aniž by ho opouštěla, načepýří se, vejce nesnese, tak je pravděpodobné, že je to kvočna.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dadu
napsal(a):
Pokaždé, když k nim přijdu, tak je na hnízdě a když na ni makám, tak se čepýří. Dneska pod sebou měla vajíčko, bohužel ho hrudní kostí rozmáčkla Ale nevím, jestli ho snesla ona. Odpolko ji dám zvlášť a uvidí se.
Přesně tak, nejlépe na samotku, pokud nemáte kontrolní hnízda, tak poznáte, snáší-li. Mě třeba hedvábka kvoká, sedí na vejcích, ale stejně ještě jednou až dvě občas snese. Ale mám vejce popsaná tužkou s datem snesení, takže ty navíc poznám. Pokud budete nasazovat, chce to holt větší a více vystlané hnízdo, přeci jen kočinka (je-li to velká) není zrovna drobeček
dadu
napsal(a):
V noci spí na hnízdě nebo na hřadech? To je také ukazatel již plně rozběhnutého kvokání.
Jinak oddělit, jak píše frufru. Kuřata musíte podložit na hnízdě, kde bude zvyklá sedět, -nebylo by vhodné, aby jí tam pak, až bude mít pod sebou čerstvě podložená kuřata, lezly slepice.
dadu
napsal(a):
V noci spí na hnízdě.
Tak je to kvočna. (Pokud tedy nepatřite k chovatelům, kterým slepice běžně nespávají na hřadech). Poznáte to taky, že když ji vyhodíte ven z hnízda a ona bude do dvaceti minut zpět, pokud to uděláte pozdě odpoledne, když už slepice nesnášejí, je to jisté. Samozřejmě kvočna taky při chůzi kvoká (- to ale není směrodatné ve všech případech) a vše dělá v poklusu, často místo chůze pobíhá.
zajimaveexemplare
napsal(a):
Jsou Brahmánky nejspolehlivější, ohledně kvokavosti a odvedení kuřat?
Řeknu to takhle, žádné plemeno není nejspolehlivější, neboť u každého chovatele je to trochu jinak, má jiný genetický materiál, jinak krmí, jinak to prostě vede. Vycházejte spíše z vlastních postupně získaných zkušeností a ani tehdy nebudete mít jisto. U mne chované silně kvokavé plemeno, v několika případech selhalo právě jako kvočny, stejně někteří chovatelé chovající zaručeně spolehlivé kvokající třeba hedvábničky mají případ, že jim prostě nezasednou.
.
mysak
napsal(a):
Řeknu to takhle, žádné plemeno není nejspolehlivější, neboť u každého chovatele je to trochu jinak, má jiný genetický materiál, jinak krmí, jinak to prostě vede. Vycházejte spíše z vlastních postupně získaných zkušeností a ani tehdy nebudete mít jisto. U mne chované silně kvokavé plemeno, v několika případech selhalo právě jako kvočny, stejně někteří chovatelé chovající zaručeně spolehlivé kvokající třeba hedvábničky mají případ, že jim prostě nezasednou.
.
Právě ty hedvábničky taky chovatelé doporučujou. U nás slepice kvokaly, ale zase se kouhouti neosvědčili ( Brahmáni). Asi to bylo tím že měli zkaženou konstrukci těla. Vzali jsme je od chovatele, měli pařáty do pravého úhlu. A domnění že se jim to zlepší, spíš se to stále zhoršovalo.
E. Nov.
napsal(a):
Asi záleží i na prostředí.
Já jsem měl zakoupené kuřice Leghorn a Vlašky, které mi kvokaly a vyseděly a odvodily kuřata.
Leghornka je i skvěle chránila před kačenama a ostatní drůbeží.
Zdravím, uvidím jak to dopadne. Kupujete z drůbežárny, nebo od chovatele čistokrevná plemena?