Dobrý večer mám problém lihnu svá první kuřata tři se mi vylihla ale 1. kuře přes to že bylo ze skořápky brzy venku tak od začátku padal na záda bylo mi řečeno že po vylihnuti je to normální ale padal na záda a chodil po zpatku ještě zbyly tři dny a čtvrtý den ráno sme ho našli mrtvé. Dvě zbývající umřeli o den dříve. Co mi kontrolovali tu bednu na odchov tak mám prý vše v pořádku tak netuším čím to mohlo být a co popřípadě dělám špatně abych se toho vyvarovala. Vodu jsem jim měnila dvakrát denně a krmení mám koupený přímo pro kuřata. Předem děkuji za rady.
Z těch pár informací, co uvádíte je to otázka pro křišťálovou kouli. Kde je info o typu líhně, teplotě v líhni, teplotě okolí, počtu čistých vajec, kruhů smrti, počtu nedovivinutých a nevylíhlých kuřat, vlhkosti, info o průběhusamotného líhnutí, o rodičovském hejnu, krmení, zdravotním stavu, ... Dana.
Mám automatickou lihen teplotu a vlhkost jsem nastavila dle tabulek co jsem měla k lihni teplota 37,5 a vlhkost 48 procent cca když se začali klubat tak měli vlhkost až 65 procent. Vajíček jsem měla 10 z toho 5 se nezačalo vůbec vyvíjet a dvě měli ten kruh. Slepice jsem koupila na podzim od kavapa včetně kohouta. A krmení mají pšenici zbytky z kuchyně plus kupované granule všechny slipky jsou zdravé a vitální včetně kohouta denně chodí i na zelený.
Tato lihen nemůžu najít nějaké přesné specifikace pouze automatická lihen na kuřata a drůbež 56 vajec.
Nemohu si pomoci, ale 37,5°C mi pro líhnutí připadá málo. Mám taktéž automatickou líheň a teplotu 38°C, jenom první a poslední 3 dny 37,8°C. Líhnutí probíhá naprosto ukázkově. Když bylo ze začátku v líhni o 0,5°C méně (chyba v nastavení, líheň ukazovala 38 a ve skutečnosti v ní bylo 37,5), tak se více jak 2/5 kuřat nevylíhlo. Dana.
No je to cinsky brak, treba skontrolovat teplotu v tej liahni, teplota 37.5 sa mi zdà velmi nizka ale bohvie akà je vnutri liahne, ja màm Rcom 20 max liahnem pri teplote 37.8 a liahen ukazuje to co je aj vo vnutri premeranè kalibracnym teplomerom. Treba skontrolovat teplotu na roznych miestach liahne vo vyske stredu vajca.
KittyKvintusova
napsal(a):
Mám automatickou lihen teplotu a vlhkost jsem nastavila dle tabulek co jsem měla k lihni teplota 37,5 a vlhkost 48 procent cca když se začali klubat tak měli vlhkost až 65 procent. Vajíček jsem měla 10 z toho 5 se nezačalo vůbec vyvíjet a dvě měli ten kruh. Slepice jsem koupila na podzim od kavapa včetně kohouta. A krmení mají pšenici zbytky z kuchyně plus kupované granule všechny slipky jsou zdravé a vitální včetně kohouta denně chodí i na zelený.
Dobrý večer.
Jedním s problému bude i nevhodné krmení kuchyňskými zbytky. Upravte krmnou dávku na pšenici, naklíčenou pšenici, směs pro nosnice, AD3 aj. Může tam být i problém s blízkou příbuzností hybridních slepic a kohouta. Samozřejmě problémem je i špatně seřízená líheň, špatné skladování vajec, stará vejce atd.
KittyKvintusova
napsal(a):
Tato lihen nemůžu najít nějaké přesné specifikace pouze automatická lihen na kuřata a drůbež 56 vajec.
Tuto líheň nastavit v prvním týdnu na nejvyší stupeň co jde to znamená 39,5 stupně, pak v dalších týdnech až vejce sama vyzařují teplo tak postupně ubírat a měřit teplotu na vejcích a tou se orientovat. Jinak je to čínská plastovka v celé líhni není stejná teplota tak vejce i občas promíchat-přemístit, pak poměrně spolehlivá s otáčením a s velkou kapacitou za příznivý peníz.
KittyKvintusova
napsal(a):
Ještě mi jeden chovatel poradil před chvílí že mám lihen zabalit do deky tím se prý ta teplota stabilizuje že ji měl taky a pomohlo to je to možné?
Pokud jste měla líhen zabalenou v polystyrenové bedně tak je dobré nechat ji v tom, mám podobnou a teplota se v tom plastu špatně udrží.
pokud ji chcete zabalit do deky tak se ale podívejte kde á větrání.