Zdravím všechny chovatele bažantů, mám dotaz: Když chci chovat volně bažanty, musejí se křídlovat, nebo si zvyknou jako pávi? Případně jak naučit, aby bažanti nocovali v krytém prostoru, kde budou chráněni před škodnou? Zajímá mě i to, jestli neponičí záhony se zeleninou atd, zahrada je celkem velká. Rád uvítám každý váš názor. Předem děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nazdar!
Ja som istý čas o tom tiež uvažoval, a vyhľadal články a diskusie, nakoniec som to aj vyskúšal.:)
Podľa toho, čo som dozvedel, sa dajú chovať voľne hlavne bažanty z rodu Gennaeus a Lophura (bažanty kurochvosté), Gallus (divé kury) a Crossoptilon (uškáne).
Po uškáňoch bude vyzerať dvor, ako po bombardovaní, stále a usilovne hrabú. Jeden pán v maď. choval uškáne modré voľne na takom pozemku, ktorá hraničila s chotárom a s lesom, tam mali dostatok priestoru na hrabanie a neničili záhradu.
Z divých kúr sa dá voľne chovať hlavne G. gallus, a G. sonneratii, ostatné dva druhy sú pomerne vzácne, ale predpokladám, že aj oni by sa dali.
Lophuri sú najbližšími príbuznými divých kúr, nie sú lietavé, tak isto, ako aj ostatné hore spomenuté druhy. No niektoré sú dosť drahé a chúlostivé na choroby, aby sa človek s nimi robil pokusy na voľný chov. Do tohto rodu patril donedávna aj bažant strieborný (teraz už Gennaeus), ktorý je najčastejšie voľne chovaným bažantom. Ja som mal na dvore tri kusy. Vyliahli spolu s bielfeldkami a viedla ich kvočka. No musím povedať, že spolu s kurami by som ich druhí krát už nedal do kopy, lebo vždy vo všetkom ťahali ten kratší koniec, a nerozumejú kvočke. Tiež sú náchylnejšie na choroby, ktoré u kurčiat sa ani neobjaví, ale bažanta potrápi.
Koniec koncom, s navyknutím nebol problém, neodlieta nikde, ako bažanty poľovnícke vychovaní podobným spôsobom. Tie, ked vyrastajú, zmiznú. Uprednostňuje však spánok voľne na plote, alebo na stromoch, nerád pôjde do chlievu, ale možno, že u mňa iba nemali radi spať so sliepkami. Keby tam spali iba sami, možno že by to mali radšej. Keď vyrastie, kohút je agresívny, sliepky sú milé.
Čítal som, že aj dospelý jedinci sa zvyknú na dvor kde sa nevyrástli, len treba ich istý čas držať uzavreto vo voliéry.
https://www.youtube.com/watch?v=-dnclNABeQE
Vo väčších parkoch by sa dali chovať aj bažanty golierové: bažant zlatý a diamantový. Na prvých dvoch fotkách je ten pokus so strieborným u mňa, ostatné som spravil v Kew Gardens.
napsal(a):
Nazdar!
Ja som istý čas o tom tiež uvažoval, a vyhľadal články a diskusie, nakoniec som to aj vyskúšal.:)
Podľa toho, čo som dozvedel, sa dajú chovať voľne hlavne bažanty z rodu Gennaeus a Lophura (bažanty kurochvosté), Gallus (divé kury) a Crossoptilon (uškáne).
Po uškáňoch bude vyzerať dvor, ako po bombardovaní, stále a usilovne hrabú. Jeden pán v maď. choval uškáne modré voľne na takom pozemku, ktorá hraničila s chotárom a s lesom, tam mali dostatok priestoru na hrabanie a neničili záhradu.
Z divých kúr sa dá voľne chovať hlavne G. gallus, a G. sonneratii, ostatné dva druhy sú pomerne vzácne, ale predpokladám, že aj oni by sa dali.
Lophuri sú najbližšími príbuznými divých kúr, nie sú lietavé, tak isto, ako aj ostatné hore spomenuté druhy. No niektoré sú dosť drahé a chúlostivé na choroby, aby sa človek s nimi robil pokusy na voľný chov. Do tohto rodu patril donedávna aj bažant strieborný (teraz už Gennaeus), ktorý je najčastejšie voľne chovaným bažantom. Ja som mal na dvore tri kusy. Vyliahli spolu s bielfeldkami a viedla ich kvočka. No musím povedať, že spolu s kurami by som ich druhí krát už nedal do kopy, lebo vždy vo všetkom ťahali ten kratší koniec, a nerozumejú kvočke. Tiež sú náchylnejšie na choroby, ktoré u kurčiat sa ani neobjaví, ale bažanta potrápi.
Koniec koncom, s navyknutím nebol problém, neodlieta nikde, ako bažanty poľovnícke vychovaní podobným spôsobom. Tie, ked vyrastajú, zmiznú. Uprednostňuje však spánok voľne na plote, alebo na stromoch, nerád pôjde do chlievu, ale možno, že u mňa iba nemali radi spať so sliepkami. Keby tam spali iba sami, možno že by to mali radšej. Keď vyrastie, kohút je agresívny, sliepky sú milé.
Čítal som, že aj dospelý jedinci sa zvyknú na dvor kde sa nevyrástli, len treba ich istý čas držať uzavreto vo voliéry.
https://www.youtube.com/watch?v=-dnclNABeQE
Vo väčších parkoch by sa dali chovať aj bažanty golierové: bažant zlatý a diamantový. Na prvých dvoch fotkách je ten pokus so strieborným u mňa, ostatné som spravil v Kew Gardens.
Jsou krásní na tom trávníku, ti bažanti jsou křídlovaní nebo nebo ne?

Ne.

Sama jsem na toto téma před měsíci hledala odpověď.Teď už jen mé zkušenosti.Přivezla jsem si v lednu mladý pár b.zlatých, byli zvyklí původně na slepice, což mi vyhovovalo ale raděj jsem je oddělila.Bažanty jsem měla nejprv ve voliéře, pak jsem je po asi měsíci pouštěla do malého nízkého provizorního výběhu.Slepice bažanta se moc vracet na noc do voliéry nechtěla ale po jednom nahánění večer po tmě už druhý den asi usoudila že vevnitř je bezpečněji.Oba mají zastřižené jen jedno křídlo ale když chtějí, dokáží hodně vysoko vyskočit.V březnu jsem je po uvážení vypustila na volný plac velký asi 40 m2 s jen metr vysokým plotem, okolo je další asi 2m plot ale tam jsou slepice.Bažanti jsou zřejmě spokojení, nesnaží se přeskočit, v okolí není ani strom na který by mohli, jen tůje bambusy a na ty se vyletět nesnaží.Jinak slepice je víc divoká ale spíš proto že začla snášet, první vejce sice trousila po zahradě, další snesla už spořádaně do kotce, kam dřív chodily slepice.Takže zatím mě to funguje líp než jsem očekávala dokonce i si už chodí ke mě pro jídlo.Jinak slepice spíš prohání kohouta, je ještě mladý nevybarvený, takže z vajec asi letos nic nebude.Zajímavé je, že b.slepice jednou přilákala bažanta obojkového z lesa.Nejsou u nás vůbec k vidění, letos tu byl prvně, naštěstí k nám nepřelít, zdržel se jen dva dny, pak zas zmizel někde v lese Ráda bych přidala i nějaké fotky ale v té zimě mě asi k tomu nikdo nepřinutí, tak až bude tepleji