prskavec

XXX.XXX.52.72
Zdravím, máme v umyslu pro zpestření jídelníčku chovat kmen hus nebo kmen kachen pekingských, prosím o radu co je podle vás lepší při zvážení všech podmínek k chovu, zahradu až tak velkou nemáme.
prskavec

XXX.XXX.52.72
Dík a nejvetší duvod?
Accuracy

XXX.XXX.129.250
No jo, ale pižmovky nejsou pekingské kachny, ne?
prskavec

XXX.XXX.52.72
Nejsem na samote ale uprostřed vesnice a ješte k tomu asi uvažuju blbe protože si říkáme že kilo kachny v obchode stojí cca 50kč a kilo husy asi 120kč, takže kachnu koupit a husu vykrmit ale vím že na techto počtech je neco blbe, jen nevíme co.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
Pokud to chápu správně a vy řešíte otázku obyčejných kachen, tak se nabízí otázka: Budete si housata/kachňata kupovat? Husy mohou sedět, kachny až na ty okrasné většinou nesedí, tak je třeba u kachen líheň. Nicméně u hus je také výhodnější ji mít k dispozici.
Kachny většinou potřebují vodu na pojímání - snad o běžcích jsem četla, že jim stačí jen kýbl s vodou, ostatní myslím potřebují aspoň zapuštěnou vaničku.
Pokud budete mladé kupovat a máte je výlučně na výkrm, tak husa se dost napase sama, má-li možnost. Jestli máte na pozemku trávu, můžete ušetřit. FCeverton má pravdu, že husy jsou hlučnější.
prskavec

XXX.XXX.52.72
Mám líhen, to by nebyl problém, husy se u me pást nemohou, pouze mohu dodávat zelené.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
Já na toto vážně nejsem expert, ale stále mi z toho vycházejí lépe ty husy. Nemusíte řešit tu vodu na pojímání. Husí maso je lahůdka, někdo říká, že se husa i lépe škube.
Proti husám mluví ta hlučnost (což Vám v závislosti na podmínkách vůbec nemusí vadit) a taky to, že houser bude dost ochranitelský, když Vám husa sedne (což Vás taky nemusí zajímat, pokud husy sedět nenecháte nebo nemáte malé děti, které by houserem mohly být ohroženy).
No, on se ještě někdo ozve s něčím přínosným.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
Sádelník
napsal(a):
Vom ze dotaz byl jestli husy nebo kachny pekingske
Jen jsem napsal ze jsem chtel husy ae vybral si nakonec pizmovky
A vim ze to jsou 2 druhy :).
Ok. :).
No ako vàm jednoducho odpovedat vsetko zàlezi o poctoch ja màm kazdy rok brojlerove sivè husy kupujem cca 5 tyzdnovè, vzdy 10ks hluk je na povàzenie ale vykonost husy a kacice, mali sme brojlery biele, pizmovky, aj ruànske, aj husokacky, najlepsie vychàdzaju tie husy ale nase maju k dispo pastvu bez toho neviem, aj bazen dostali taku muslu starè pieskovisko.