Patunta

XXX.XXX.219.2
Tak to je super! dejte potom info jak to dopadlo. D.
Tu je ten prvý emu. Ostatné vajcia zatial ani ťuk. Neviem do kedy mám čakať...
Vyndejte ty vejce na nějakou hladkou rovnou plochu a koukejte na ně. Jestli jsou živá, měla by se hýbat. Hned nebo po chvilce. Jestli se vylího první, měly by se další proklovnout tak do čtyř dnů všechny. Hodně štěstí :).
Také letos zkouším líhnout vejce emu, ale v biosce na 30 slepičích vajíček, vejde se jich tam 8. Vyndal jsem drátěnou lísku aby vejce nebyla moc blízko topnému tělesu. Už jsou tam měsíc a teď o víkendu jsem vyndal jedno zapáchající vejce a uvnitř bylo vyvíjející se kuře. Jen doufám že jsem ho nevyřadil zbytečně. Máte někdo zkušenosti s líhnutím pštrosů v líhni bios?
Tuhle teplotu byste měl mít cca uprostřed vejce..myšleno na výšku. Ne několik cm nad nima. Pokud teda neni v té líhni ventilátor. Obracejte buď 2X nebo 3X ale ne oboji na střídačku. Chce to stejné časové rozestupy mezi obracenim. Živé vejce ( až v druhé půlce líhnutí) poznáte po čuchu a po hmatu. Když obrátíte vejce, seďte u toho ještě chvilku a pokládejte pomalu ruku na jedno vejce za druhým :) a nos taky :).
Tak jsem včera vejce vyndal na podlahu a po chvíli se některá skutečně začala pohybovat. Mám z toho velkou radost. Líhnu emu poprvé. K teplotě líhnutí mi chovatel řekl líhnout na 36°C a protože mám líheň bez ventilátoru, s topným tělesem nahoře, tak na 36.5. Já jsem si ještě pár desetin přidal, protože vejce se mi zdála dole poměrně chladná. Četl jsem že někdo líhne pštrosy dokonce při 35°C. Co je správně nevím, ale asi zůstanu u teploty kterou mám nastavenou od začátku. Pravidelně obracet bohužel nezvládám, ale říkám si že při přirozeném líhnutí si s tím pštros také hlavu neláme. Teď koukám do kalendáře že se mají líhnout dokonce už za 2 týdny. Jinak děkuji za rady a postřehy a doufám že se také dočkám krásných kuřat, jako máte na fotkách.
Martin.
Buqice
napsal(a):
Tuhle teplotu byste měl mít cca uprostřed vejce..myšleno na výšku. Ne několik cm nad nima. Pokud teda neni v té líhni ventilátor. Obracejte buď 2X nebo 3X ale ne oboji na střídačku. Chce to stejné časové rozestupy mezi obracenim. Živé vejce ( až v druhé půlce líhnutí) poznáte po čuchu a po hmatu. Když obrátíte vejce, seďte u toho ještě chvilku a pokládejte pomalu ruku na jedno vejce za druhým :) a nos taky :).
Docela mne zaujalo, že správně inkubované vejce pštrosa je nějak cítit. Prosím buqici, aby mi ten čichový vjem nějak přiblížila. Já líhnu jen drůbež a tam se páchnoucí vejce vyhazují - jsou zkažená.
Taky si ráda rozšířím obzory. Díky Dana.
Jak mám přiblížit čichový dojem :) ? Čisté vejce v líhni se ještě nerovná pukavec. Ale živé voní trošku jinak. to chce vyzkoušet, načuchat. Když už je z toho pukavec tak to už jde odhalit po čuchu rychle :) Já to líhnu ve staré líhni, která si sama nedolaďuje teplotu. Takže když je vejce čisté ale není smraďoch pukavec, tak to vejce v líhni nechávám, protože když ho vyndám tak mi to rozhodí teplotu a dolaďovala bych jí zpátky půl dne. Jo a posílám foto pozdrávek od čerstvých sedmerčat :).
Tak děkuji, myslela jsem, že voní nějak specificky. Slepičí oplozená a vyvíjejíci se nijak čichem nepoznám od čistých (včechna jsou čistá a desinfikovaná). Ale jednoho jediného pukavce odhalím i pod husou nebo slepicí.
Zato kachní vejce, ta mají svůj vlastní odér, také rochu jiný než pukavec. Na ty desinfekce nezabere a jsou stále cítit jakoby bahnem.
Takže pštrosí na tom budou asi podobně. Dana.