Liahen cleo5 a pštros emu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.4.2017 09:00
monsinor

XXX.XXX.19.51

Liahol už niekto v liahni cleo5 pštrosa emu ? Ja som to tento rok skúsil a mám už 49 deň inkubácie a zo 6 vajec mi jedno začalo pípať a ťukať.

Patunta

26.4.2017 18:39
Patunta

XXX.XXX.219.2

Tak to je super! dejte potom info jak to dopadlo. D.

28.4.2017 09:43
monsinor

XXX.XXX.19.51

Tu je ten prvý emu. Ostatné vajcia zatial ani ťuk. Neviem do kedy mám čakať...

2.5.2017 08:00
Buqice

XXX.XXX.32.222

Vyndejte ty vejce na nějakou hladkou rovnou plochu a koukejte na ně. Jestli jsou živá, měla by se hýbat. Hned nebo po chvilce. Jestli se vylího první, měly by se další proklovnout tak do čtyř dnů všechny. Hodně štěstí :).

2.5.2017 19:13
monsinor

XXX.XXX.20.196

Dík za radu. Takže vajcia sa nehýbu, tak som ich otvoril a v jednom bol mŕtvy nevyvinutý zárodok, ostatné 4 boli čisté pravdepodobne.

3.5.2017 11:17
martin b

XXX.XXX.46.86

Také letos zkouším líhnout vejce emu, ale v biosce na 30 slepičích vajíček, vejde se jich tam 8. Vyndal jsem drátěnou lísku aby vejce nebyla moc blízko topnému tělesu. Už jsou tam měsíc a teď o víkendu jsem vyndal jedno zapáchající vejce a uvnitř bylo vyvíjející se kuře. Jen doufám že jsem ho nevyřadil zbytečně. Máte někdo zkušenosti s líhnutím pštrosů v líhni bios?

3.5.2017 14:11
Buqice

XXX.XXX.144.1

Jestli je tam mate už měsíc, tak po obrácení vajec už můžete poznat, které vejce je živé. Nelíhnu to v biosce, ale v hodně podobné. Kde měříte teplotu? Čidlo nebo teploměr na vejcích?

4.5.2017 14:40
martin b

XXX.XXX.46.86

Teplotu měřím originál teploměrem v líhni, je umístěný v prostoru několik cm nad vejci. Snažím se ji udržovat na 36,8°C +- 0,1 – 0,2°, obracím 2x-3x denně. Jak prosím poznám živé vejce?

4.5.2017 15:33
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

martin b napsal(a):
Teplotu měřím originál teploměrem v líhni, je umístěný v prostoru několik cm nad vejci. Snažím se ji udržovat na 36,8°C +- 0,1 – 0,2°, obracím 2x-3x denně. Jak prosím poznám živé vejce?

36,8°C.nad.vejci?, není.to.nnálo?

4.5.2017 15:33
Buqice

XXX.XXX.32.222

Tuhle teplotu byste měl mít cca uprostřed vejce..myšleno na výšku. Ne několik cm nad nima. Pokud teda neni v té líhni ventilátor. Obracejte buď 2X nebo 3X ale ne oboji na střídačku. Chce to stejné časové rozestupy mezi obracenim. Živé vejce ( až v druhé půlce líhnutí) poznáte po čuchu a po hmatu. Když obrátíte vejce, seďte u toho ještě chvilku a pokládejte pomalu ruku na jedno vejce za druhým :) a nos taky :).

5.5.2017 11:22
martin b

XXX.XXX.46.86

Tak jsem včera vejce vyndal na podlahu a po chvíli se některá skutečně začala pohybovat. Mám z toho velkou radost. Líhnu emu poprvé. K teplotě líhnutí mi chovatel řekl líhnout na 36°C a protože mám líheň bez ventilátoru, s topným tělesem nahoře, tak na 36.5. Já jsem si ještě pár desetin přidal, protože vejce se mi zdála dole poměrně chladná. Četl jsem že někdo líhne pštrosy dokonce při 35°C. Co je správně nevím, ale asi zůstanu u teploty kterou mám nastavenou od začátku. Pravidelně obracet bohužel nezvládám, ale říkám si že při přirozeném líhnutí si s tím pštros také hlavu neláme. Teď koukám do kalendáře že se mají líhnout dokonce už za 2 týdny. Jinak děkuji za rady a postřehy a doufám že se také dočkám krásných kuřat, jako máte na fotkách.
Martin.

5.5.2017 13:29
ovecka

XXX.XXX.171.70

Buqice napsal(a):
Tuhle teplotu byste měl mít cca uprostřed vejce..myšleno na výšku. Ne několik cm nad nima. Pokud teda neni v té líhni ventilátor. Obracejte buď 2X nebo 3X ale ne oboji na střídačku. Chce to stejné časové rozestupy mezi obracenim. Živé vejce ( až v druhé půlce líhnutí) poznáte po čuchu a po hmatu. Když obrátíte vejce, seďte u toho ještě chvilku a pokládejte pomalu ruku na jedno vejce za druhým :) a nos taky :).

Docela mne zaujalo, že správně inkubované vejce pštrosa je nějak cítit. Prosím buqici, aby mi ten čichový vjem nějak přiblížila. Já líhnu jen drůbež a tam se páchnoucí vejce vyhazují - jsou zkažená.
Taky si ráda rozšířím obzory. Díky Dana.

25.5.2017 13:25
Buqice

XXX.XXX.32.197

Jak mám přiblížit čichový dojem :) ? Čisté vejce v líhni se ještě nerovná pukavec. Ale živé voní trošku jinak. to chce vyzkoušet, načuchat. Když už je z toho pukavec tak to už jde odhalit po čuchu rychle :) Já to líhnu ve staré líhni, která si sama nedolaďuje teplotu. Takže když je vejce čisté ale není smraďoch pukavec, tak to vejce v líhni nechávám, protože když ho vyndám tak mi to rozhodí teplotu a dolaďovala bych jí zpátky půl dne. Jo a posílám foto pozdrávek od čerstvých sedmerčat :).

25.5.2017 16:11
ovecka

XXX.XXX.203.146

Tak děkuji, myslela jsem, že voní nějak specificky. Slepičí oplozená a vyvíjejíci se nijak čichem nepoznám od čistých (včechna jsou čistá a desinfikovaná). Ale jednoho jediného pukavce odhalím i pod husou nebo slepicí.
Zato kachní vejce, ta mají svůj vlastní odér, také rochu jiný než pukavec. Na ty desinfekce nezabere a jsou stále cítit jakoby bahnem.
Takže pštrosí na tom budou asi podobně. Dana.

25.5.2017 20:15
Buqice

XXX.XXX.32.197

Čistým vejcem nemyslím dezinfikované, ale neoplozené :) Bahno ne ee é :).

25.5.2017 22:31
Buqice

XXX.XXX.32.197

...miminka už okukovaly sluníčko :).

10.4.2018 19:17
Mikkalla

XXX.XXX.112.74

Dobry den, mohl by nekdo poradit jestli na konci lihnutí (3dny pred lihnutím)
taky neobracet ? Díky.

15.10.2018 20:01
oblovka12345

XXX.XXX.122.236

dobrý den rád bych se zeptal kde scháníte vajíčka rád bych tento rok také vyzkoušel předem děkuji za odpovědi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík