Dobrý den, prosím o zkušenou radu. Mám brojlery (2týdny) a kuřata hempšírek (3týdny), obojím už týden zkouším dávat nastříhanou trávu, kopřivy... jak přídavek do vlhčeného šrotu/směsi, tak samostatně a statečně mi na to dlabou... Jediné čeho si trošičku zobnou je strouhaná mrkev. Už si zvykly i na pšeničnožitný šrot, ale to zelené ne a ne.. prosím jaké máte s podáváním zkušenosti, případně v jaké formě jim podáváte? děkuji
Neporadím

XXX.XXX.55.221
Na míchanice letos nemám čas. Donesu fůru trávy, mačetou nasekám, dám zrno, vodu, skořápky, pocuchané granule od koček. Během dne pohodím něco na hraní (brambory, rozseklou dýni), nakrájím na kousky cibuli co už začala růst, je-li po zabíjačce drtím jim kosti,...
Každé žrádlo je časem unaví (začne nudit) a uvítají každou změnu. Budou-li výrazně nespokojené začnou zdrhat za lepším.
P.S.
Teď často prší, tak je to o ničem a nemá cenu jim dávat té trávy zbytečně mnoho, zašlapali by ji. Ale za normálních okolností (když je přívětivé počasí) druhý den bojují o nejlepší zbytky a přehrabují se jak ještě v té čerstvé čerstvé tak té již suché (což je zábava), takže je ideální ty zbytky shrábnout jen jednou týdně.
P.P.S.
Jediný možný donucovací prostředek může být nic jiného jim nedat. Moje zkušenost říká, že brojler potřebuje žrát hodně a vydatně, ví to a žrádlo si hlídá. Přesto, přinejmenším ti moji, zelenou trávu žrali také, a to i v míchanicích.
Trávu dávám jen tak na podlahu, sypu z koše od sekačky. Na kopřivy jim dlabu já, nemám na míchanice čas ani náladu, navíc by se mi v teple rychle kazila. Také vím, že bych nikdy nedokála zkombinovat součásti tak, aby byly pokryty všechny nároky rychle rostoucího organismu a zbytešně bych je brzdila v růstu. Krmím granule a posléze ředěné šrotem a celým zrnem, doplňuji vitamínominerální premix a bílkovinný koncentrát. Zelené mají úplně mimo a je jen na nich, co si z něj vyberou. Krmení mám v zásobníkových krmítcích (krmení ad libitum), abych měla ráno co nejrychleji hotovo, doplňuji jej až odpoledne, po návratu z práce. A to by s míchanicemi nešlo. Dana.
Díky za všechny zkušenosti času taky moc nebude, jen je mám poprvé od takhle malinkých a je to pro mě novinka. Stojím u nich a sleduju, jak a co a tak :-D...když jsem měla většíí už jen na dokrm, tak se mohli urvat po jakémkoliv zbytku včetně trávy. Tihle mají možná mnoho...uberu jak říkáte, hlad naučí :) a zkusím spařit
díky a chovu zdar!
zajimaveexemplare
napsal(a):
Nechápete že slepice mají zobák a samy si dokážou nazobat co potřebujou? Jasně jako, jste teda zvyklí papinkat paštiky, konzervy a salámy, tak to samý děláte i zvířatům. Všechno nasekat, našrotvat, koupit graniuky, směsičky a šup s tím do zvířecí tlamičky.
Nevím, co a proč vás na tom tak irituje... Prostě nemám latifundie, aby byly slípky puštěné (a teď mě klidně opět ukamenujte), tak jim tu posekanou trávu dám
Ale jak tak koukám, tak vás irituje víc témat, nejen tu na drůbeži...
zajimaveexemplare
napsal(a):
Nechápete že slepice mají zobák a samy si dokážou nazobat co potřebujou? Jasně jako, jste teda zvyklí papinkat paštiky, konzervy a salámy, tak to samý děláte i zvířatům. Všechno nasekat, našrotvat, koupit graniuky, směsičky a šup s tím do zvířecí tlamičky.
Tady byl včera někdo v ráži.
zajimaveexemplare
napsal(a):
Diky za reakci. Nicmene nam to mnoho o vasem zpusobu nereklo.Prosim podelte se o Vasi zkusenost, cim a jak krmite vy. Diky :).
dada11
napsal(a):
Tak jsem dnes nechala oboje kuřata od rána jen na jedné dávce míchanice a hrstce nastříhané travičky vyhladovět... travička i kopřivy večer poctivě dopapány ).
Má to jeden háček. Kuřata nejsou psi nebo kočky. Mají rychlejší růst a naším cílem je vychovat zdravou a plně funkční drůbež. A tím, že je budete nějakou hladovkou nutit sežrat pár lístků zeleného, se vám může stát, že je podtrhnete a zarazíte ve vývoji nebo si třeba vychováte kanibalky. Je jen na vás, co si zařadíte jako prioritu. Mně by určitě nevadilo, že neberou zelené, pokud mají dostatek výživných látek v jiném krmivu. Oni tomu zelenému přijdou na chuť časem sami. Dana.
ovecka
napsal(a):
Má to jeden háček. Kuřata nejsou psi nebo kočky. Mají rychlejší růst a naším cílem je vychovat zdravou a plně funkční drůbež. A tím, že je budete nějakou hladovkou nutit sežrat pár lístků zeleného, se vám může stát, že je podtrhnete a zarazíte ve vývoji nebo si třeba vychováte kanibalky. Je jen na vás, co si zařadíte jako prioritu. Mně by určitě nevadilo, že neberou zelené, pokud mají dostatek výživných látek v jiném krmivu. Oni tomu zelenému přijdou na chuť časem sami. Dana.
Souhlasim s vami...dnes rano k tomu zasr ani necuchli...necham to na nich. Ani psa bych nechtela takhle nutit. Chtela jsem jen zkusit aby ochutnali... Snad casem jak pisete :) diky za reakce.
Zatímco u DOSPĚLÝCH savců je hladovka 1x týdně snad i žádoucí,
u žádných mláďat žádoucí není.
Natož u zvířat s tak extrémně rychlým metabolismem, jako je slepice/kuře.
Nejen, že je můžete pozastavit v přírůstcích, ale klidně se takhle
hezky pěkně plíživě může rozjet kokcidioza, například.
Kokcidie jsou všude kolem nás - a čekají jen na ten správný moment,
na to správné oslabení.
A to oslabení přichází právě s nevhodnou výživou nebo například s nízkou
teplotou během některé z fázi odchovu.
O kanibalismu psala už Ovenda. Zkuste jim naklíčit zrno.
dada11
napsal(a):
Souhlasim s vami...dnes rano k tomu zasr ani necuchli...necham to na nich. Ani psa bych nechtela takhle nutit. Chtela jsem jen zkusit aby ochutnali... Snad casem jak pisete :) diky za reakce.
Oni to nestačí tak rychle strávit. Mají vole a v něm si to delší dobu uchovají. Pro start jsou dobré jáhly, malé kuličky. Naučí se zobat a dřív přejdou na pšenici podle starých kusů. Jinak, míchanice je pro ně zprvu hůře stravitelná.
zajimaveexemplare
napsal(a):
Oni to nestačí tak rychle strávit. Mají vole a v něm si to delší dobu uchovají. Pro start jsou dobré jáhly, malé kuličky. Naučí se zobat a dřív přejdou na pšenici podle starých kusů. Jinak, míchanice je pro ně zprvu hůře stravitelná.
Vím, že moje babička kuřatům jáhly dávala, (ale nevím, jestli je žraly), ale moje zkušenost je taková, že jáhly mi kuřata nežerou