Téměř všechna zdrobnělá plemena drůbeže mají zachovanou kvokavost, alespoň do určité míry. Rozhodně výbornými kvočnami jsou zdrobnělé hedvábničky a kočinky u nich můžete s naprostou jistotou vstadit na kvokání, vysedění potomstva a odvodění. Horší je to s celkovou snáškou. Z mého pohledu, by vám mohly vyhovovat zdrobnělé hemšírky. Masí velmi slušnou snášku a to i v zimě (možná nejlepší ze zdrobnělých plemen) a tu i tam nějaká zakvoče a vysedí. Já osobně kvočny z chovu vyřazuji, ale jsou chovatelé, kteří pod nimi pravidelně provádějí přirozenou reprodukci.
Na zdr.velsumky asi nemá žiadne z ostatných spomenutých plemien. Choval som aj z.hempsirky aj z.wyandotky. W.boli asi najslabšie. Ak chcete aj kvocku a aj vajcia, odporúčam kmeň 1:7-10 z.Ve plus dve hodvabnicky či kocinky/tie som nemal, neviem akú majú f.škrupiny a veľkosť vajec./ Tieto môžu pochádzať z hobby chovu keďže sa z ich reprodukciou nepočíta, rsp.ich vajíčkami zasobime domácnosť. Čo sa týka sebritiek, ak sú štandardné je to pastva pre oko, vo voliere skrotnu, teda tie moje/ ale znáškou vás neohuria. Moje niesli.od 30 do 50 vajec. Ako 3 ročné sotva polovicu. Čo sa týka kvokavosti, skôr vajíčka pokazia ako vysedia. Obsadnut 6 vajec mali problém.
K té plachosti.. Já mám opačnou zkušenost, a i proto jsem je dal pryč. Pořídil jsem si je totiž kdysi do voliéry pod holuby. Létali po budnících a uzobávali malá holoubata. Když se nasypalo krmení, kohout k němu nepustil nic dokud slepičky nebyli syté, a srovnal a odehnal i Košoa proti kterým byl drobek.. Létavé, zvědavé, ofrklé...