Poprosím vás o skúsenosti s liahnutím v tejto liahni.
https://zvierata.bazos.sk/inzerat/72654808/Predam-liahen-na-96-vajec.php.
Dobrý den, líheň nemám ale o téhle jsem si něco nazjišťoval. Zkušenosti těch, co ji koupili jsou špatné, všichni varují od této líhně kvůli nepřesnosti. Na líhni celkem spolehlivě funguje otáčení, a topná spirála tzn. otáčí co 2 hodiny a hřeje. Termostatu se nedá věřit a měření vlhkosti také ne.V žádném případě nebude dobře líhnout na dvě patra. Našel jsem fotky jak všemožně lidé izolují spodní lísku aby tam vůbec udrželi teplotu. Takže když ji napojíte na svůj termostat, když ji naplníte jen z poloviny (jen horní lísku) tak by mohl být výsledek uspokojující.
... tak pokud bych měl rozpočet 100 eur koupil bych tuhle z inzerátu, ale možná novou za těch 130 se dá sehnat. Většina neúspěchů s levnými čínami je způsobená tím, že lidé ji naplní na celou kapacitu. A to pak přestane fungovat proudění vzduchu a v líhni vznikají velké teplotní rozdíly. Někdy trpí vejce na okrajích někdy naopak uprostřed podle toho, jak je nastaven ventilátor. A když jsou líhně malé nic už s tím neuděláte. Tahle je alespoň velká a prostorná. To, že ji jde provozovat jen na půl kapacity, je její hlavní výhoda oproti jiným čínám. Umožní vám to v případě zjištěných problémů ji doladit. Můžete totiž do druhé spodní části umístit ještě další ventilátor, který vzduch lépe rozproudí, nebo tam dát větší misku s vodou nebo nějakou odpařovací techniku pro zvýšení vlhkosti, nebo dodatečné vyhřívaní. Navíc budete mít v ceně dvě lísky s motorkem, když se jedna pokazí, druhá je rezervní a to se hodí. Osobně bych ale tuto líheň provozoval jen na kapacitu 24 vajec. Tzn. vyhodil bych na obou stranách po jedné lísce aby vzduch mohl líhní dobře proudit. Musíte si ale pořídit přesný teploměr, ideálně líhňový, aby jste mohl ověřit teplotní čidlo. Termostat podle mne bude cvakat jak má ale nenašel jsem informaci, jak moc se rozlaďuje teplotní čidlo. Zda si umí teplotu udržet alespoň po dobu inkubace. Taky ji lze snadno díky tvaru obalit polystyrenem, kdyby bylo nejhůř. Do líní typu Cleo, Puisor, bych vůbec nešel, jsou malé a už se tam nedá nic vymyslet. Pokud ale očekáváte o líhně, že vše bude od koupě na 100% fungovat a jen tam dáte vejce a zapomenete na ně, tak na tyhle líhně zapomeňte, a našetřete nebo na splátky si kupte něco kvalitnějšího. Já mám od jednoho chovatele dobrou odezvu na líheň Rcom 20.
Štefanh
napsal(a):
Tiež som sa obával toho aby sa tá teplota rovnomerne udržala. Ale predávajú aj jednoposchodovú verziu. A teplotu kontrolovať aj otuťovým teplomerom. Ale ked tam blbne termostat tak sú to vlastne vyhodené peniaze. Zháňam automatickú liaheň za cca 100eur. Existuje taká? Akú odporúčate?
Líhnout se dá v každé lihni, která dokáže udržovat teplotu a vlhkost, ale chce to určitou zkušenost a pokud možno místnost s konstatní teplotou. V těchto podmínách bude vyhovovat např. Bioska. Pokud chcete vyšší komfort, pak skutečně Rcom, z těch malých automatů. Není vysloveně citlivá na kolísání teploty v místnosti, kde je umístěna a je plně automatická (teplota i vlhkost a otáčení vajec). Názorně na http://kshk.rajce.idnes.cz/Lihnuti_a_odchov_kurat/. Ovšem tu novou nepořídíte za 100 eur. Je to jako s auty. Za vyšší komfort, si člověk musí připlatit a nebo jezdit v "trabantu".
Firegraf

XXX.XXX.167.69
Ja koupil, zatim zkusenost nic moc. Vzhledem k tomu, ze nemohu zatim rict, zda se rvni lihnuti nevyvedlo uplne idealne, protoze je lihen na houby, nebo z jineho duvodu, tak ale aspon povim, ze manipulace s ni je desna, zejmena kdyz se clovek dostava do spodniho patra, parkrat uz mi horni patro propadlo rohem dolu, dve vajca rozbite a neprejte si cicit ten smrad po par dnech, kdy se mi to nepovedlo uplne dokonale vymyt a taky tu robotu s vyskladavanim cele lihne. To otaceni taky se obcas stane, ze chytne blbou fazi a otoci se temer do vychozi polohy, taky mi jednou spadl ten obracec a tak se to neotacelo. No a taky kdyz se to dole vylihne, tak obcas jsou tak sprajcle do mezer, ze je vytahuju za to co z nich jeste kouka. Na hornim patre se lihnout ani neda, protoze co by se narodilo, to ventilator rozseka, jak to bude padat dolu... Taky dosti pochybuji, ze ty dve dirky daji dost vzduchu pro temer 100 vajec, , ale vyresil jsem nedokonalym sesazenim...
Jako zatim ale nelituju, cena lihne je v podstate odpovidajici provedeni a za tu cenu je treba s timto pocitat. V podsatate kdyz i ta lihen dvakrat vylihne, tak se zaplatila... Nicmene druhou uz si nekoupim a zkusenosti spise vyuziju pro stavbu vlastni.
Mate prosim vas niekto dobru alebo zlu skusenost s termostatom od pana Hlinu?
https://zvierata.bazos.sk/?hledat=O9+O3+1O+45+O2
Dakujem.
mirko
napsal(a):
Mate prosim vas niekto dobru alebo zlu skusenost s termostatom od pana Hlinu?
https://zvierata.bazos.sk/?hledat=O9+O3+1O+45+O2
Dakujem.
No toto bi zaujimalo aj mna ze ake mate stymto skusenosti dost ma to zaujalo. Dakujem.