Pomáhat či nepomáhat z vajíčka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.5.2017 09:42
katyltm

XXX.XXX.220.14

Dobrý den, líhnou se mi běžci v nové líhni Cleo. První vejce byla naťuklá již včera - 26. den, to, které se klubalo první, bylo dnes ráno mrtvé. Opatrně jsem dnes ráno všem ostatním odchlípla kousek skořápky a blanky u zobáčku, za hodinu jsem otvor trošku zvětšila, ale přijde mi, že ač je vlhkost 85 %, voda v obou žlábcích, že ta blanka kolem otvoru je docela suchá.
Všech 9, kterým jsem takto "pomohla" se hýbe, pípají, mám je nechat třeba do večera a pak zkusit trochu nakřápnout dokola tu čepičku nebo pomoct dřív? Dalších šest se klube. Bojím se, aby nezdechli, jako to první, ale na druhou stranu mají ještě čas, měli se líhnout až zítra.
Přečetla jsem tu všechny diskuze k tématu, někde bylo, že počkat několik desítek minut, pak zas trošku pomoct. Nebo mám třeba zkusit navlhčit přímo tu blanku kolem otvoru?
Říkám si, jestli to ten ventilátor moc nevysušuje, ale to je asi vzhledem k vysoké celkové vlhkosti blbost. Líheň používám poprvé, někde jsem se dočetla, že za předčasné a pomalé líhnutí může dlouhodobé přehřátí. Jinde zas, že se teplota při líhnutí má trochu snížit. Jiný píše, že běžci mají rádi vyšší teplotu. .
Máte-li někdo tuto konkrétní zkušenost, prosím, napište.
Díky!

15.5.2017 11:30
ovecka

XXX.XXX.171.70

Zásadně nepomáhat! Co je zdravé a silné se vylíhne. Pokud se vám klubou předčasně, tak to opravdu vypadá na vyšší teplotu. Teplota pro líhnutí kachen (bez rozdílu plemene) je 37,5-37,7°C a pro dolíhnutí (poslední dva dny) snížit na max.37,5°C. Ta, co se naklovala předčasně mají nevtažený žloutkový váček a neuzavřený krevní oběh. Pokud se do toho budete vrtat, tak je s největší pravděpodobností zabijete. A pokud jste teplotu na dolíhnutí nesnížila, tak se vylíhnou s nevtaženými pupky a stejně s největší pravděpodobností zajdou.
Teplota je dána tabulkami a ne tím, co kdo povídal nebo napsal na I-fauně. Před vlastním líhnutím je vhodná důkladná teoretická příprava a pečlivé proměření líhně. Chyby se na konci líhnutí již napravit nedají. Dana.

dusanko

15.5.2017 14:09
dusanko

XXX.XXX.82.137

Ja som minulý rok musel pomáhať skoro všetkým a v pohode prežili... tiež bol určite problém vo vlhkosti.

15.5.2017 19:45
.kolie

XXX.XXX.16.185

Kdyý si paní Dano přečtete příspěvek pod Vaším- to snad nemá ani cenu se obtěžovat dalšími radami.Ti-rádoby chovatelé skutečně nevědí nic, ale rady dávají jen to perlí.Vždyť každé líhnutí je jiné, každý rok není stejný-nechápu ty lidi, kam s tím směřují.

15.5.2017 20:59
ovecka

XXX.XXX.203.146

Jojo, svatá pravda. To mi vždy vytane na mysli to přísloví o perlách a prasátkách... Dana.

17.5.2017 18:30
katyltm

XXX.XXX.220.14

Teorii včetně toho, co jste mi napsala, jsem se snažila samozřejmě nastudovat. Obecně si myslím, že chybu může udělat začátečník i zkušený chovatel a ještě to neznamená, že je "rádobychovatel".
Ve vší teorii, kterou jsem dohledala, jsem nenašla, jak dlouho může líhnutí trvat, mám zkušenost jen s kuřaty pod kvočnou, ta byla venku z vejce vždy během několika hodin. I u odborníku jsem našla radu, jak případně a opatrně pomoci kachněti z vajíčka, i když samozřejmě vím, že to není úplně ono, ale holt já nejsem kachna a ta líheň si na ni jen hraje.

Ve všech teoriích (i odborných!) bylo doporučeno: řiďte se návodem k vaší líhni. Ta líheň nemá regulaci teploty v návodu, je kalibrovaná, o regulaci teploty tam není ani popel. Takže toto byl první pokus, rozhodla jsem se řídit se návodem a hlavně dodržet všechny teoreticky nastudované vědomosti včetně proměření líhně. Našla jsem tam nějaký šroubek, takže budu kontaktovat dodavatele, myslím si, že to bude ona možnost zregulovat teplotu.
Dvě kachňata byla mrtvá ve vejci, tak jsem je prohlédla, obě měla nezatažený žloutek. Měla jsem z toho zkažený den, protože jsem čekala, že ostatní dopadnou stejně. Koukaly jim zobáčky a byli živí, tak jsem je nechala být, jediné, čím jsem jim pomohla, že jsem vatovou tyčinkou navlhčila a opatrně odstranila zaschlé blanky a bílek kolem otvoru, měly to jak krunýř. Včera ráno bylo venku první a během dopoledne všechny ostatní. Takže z 21 vajec je 14 kachňat,2 mrtvá a 5 neoplozených.
No mám radost, myslím, že to je napoprvé dobré skóre. Ale něco přesto v pořádku nebylo. Asi jsem měla zvýšit vlhkost min. o den dřív a zjistím, jak se dá regulovat ta teplota.
Děkuju a přeju hezký den všem

17.5.2017 21:49
ovecka

XXX.XXX.203.146

Katyltm ten rádobychovatel určitě nebyl na vás.
Jinak se zde nedávno řešilo, jak dlouho může trvat líhnutí u housat - klidně 36 hodin od prvních naklovnutí. U kachňat je to podobné a nedejte se mýlit i pod slepicí to trvá více jak den.Jenom je nepozorujete jako v líhni. House se ve vejci ozývá dva dny předem a zrovna tak kachně.
Nakonec vidíte, že většina kach%nat se vylíhla v termínu a ta dvě, co zůstala ve vejcích je vcelku normální skóre. Holt byla slabší a nedala to.
Já osobně líhnoucí se vejce vodní drůbeže v líhni rosím kdykoli jdu okolo, klidně každou hodinu. Mlžím je, až z nich teče voda. Vím, žebjsou zde zastánci toho, že mají být jen navlhlá, ale já mám zkušenost, že jim to nevadí. Také se mi zdá, že se nic neděje a najednou jsou všechna venku. Z těch dvaceti mi také 1-2 ve vejcích zůstanou. Stane se mi to i pod husou. Neřeším to, pokud ostatní jsou zdravá a čilá.
Tak hodně dalších úspěchů Dana.

18.5.2017 07:43
katyltm

XXX.XXX.220.14

Až z nich teče voda? Tak to jsem se právě bála dělat, protože před tím mnozí varovali. Ale když zapojím zdravý selský rozum, tak kachna ani husa se po návratu na hnízdo neutře osuškou. Ono někdy to pročítání všech možných rad může být i na škodu.
Děkuju, mám z nich fakt radost a myslím, že nás za týden sežerou , když pozoruju, jak se teď mají k světu a k jídlu. Hezký den, Katka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík