Dobrý den, loni na podzim jsme si pořídili chovné trio krůty české bíle lemované, na 100% nepříbuzné, letos na jaře i přes mé pochybnosti (myslela jsem jestli nebudou třeba ještě moc mladé) krůty nanesly každá svoje hnízdo...sedly krásně seděly seděly, při prohlídce jsme vyřadili neoplozená vejce, bohužel některá rozšlapal krocan, protože se snažil krůty obskakovat i když seděly na hnízdech - naše chyba, krocanovi jsme zabránili aby na ně lezl...takže před třemi dny jsme se konečně dočkali a pod jednou krůtou se začalo líhnout...nakonec se vylíhlo 5 krásných krůťátek 6té se nemělo sílu vyklubat asi a zemřelo nedoklubané. A tak jsme nachystali čistou vodu a krmivo pro krůťata energys a nechali to na přírodě...jsou v krůtíně kde jsme čekali, že je krůta vyvede...ale včera je vyvedla, ale zase rychle zalezla zpět na hnízdo, a dnes je vyvedla, ale teď odpoledne jsem při kontrole našla tři krůťata mrtvá, ušlapaná nebo já nevím co. A ani nevypadalo, že by se nazobali nebo napili...Můžete prosím někdo poradit čím to může být a co případně zlepšit...druhá krůta ještě sedí. Případně jestli zbylá dvě krůťata odebrat a zkusit odchovat doma a nechat krůtu, aby znovu nanesla hnízdo. Děkuji.
Zdravím-těžko radit, prohlédla jste mrtvá krůťata, zda-li mají vtažený pupíček?Co se týká krmení, to je krůta sama naučí.Byl krůtník na noc zavřený?Je v krůtníku okno-dostatečně velké, aby tam bylo světlo?V případě, že chcete, aby krůta znovu nesla, tak krůťata odchovejte doma, ale až druhá krůta vysedí, tak jí tato dvě již nemůýete přidat-pozná to.Sice to není pravidlem, ale mohla by je uklovat.S odchovem doma budete mít dost práce, přeci jen dvě krůťata budou pištět.A, také je musíte naučit přijímat potravu-poklepáváním na krmení a pít také, lehce namočit zobáček.Těžko opravdu radit.
Krůtník má dvojí dveře, přes noc zavíráme dřevěné a na den necháváme právě kvuli světlu otevřeno a mají jen dveře z pletiva, kvuli kočkám kunám atd...máme tady toho požehnaně u lesa. Krůťata byla naprosto zdravá, vitální, dva dny běhala uplně normálně...spíš mě přišlo, nebo spíš sem neviděla, že by je právě krůta učila žrát a pít ani volátka neměla nacpaná jestli je to tím, že jsou to její první kuřátka...včera odpoledne jsme je právě učili pít a jíst v krůtníku tím poklepáním a namočením...tak se jedno tvářilo nadšeně a vrhlo se na to a to druhé nevím nevím
tak uvidíme. Právě než jsme si je pořídili, tak jsem tady pročetla kde co, abychom zajistili ty podmínky pro ně, tak jsem teď zklamaná, že se nedaří...ale tak třeba se zadaří na podruhé. Děkuji za odpověď.
Krůťata naučíme žrát a pít sami, krůta je to nenaučí (v 90% případů).
Krůťata první týden (minimálně) nepouštíme ven.
Krůťata prvních 14 dnů (minimálně) nesmí nastydnout a zmoknout,
nesmí do vlhké a/nebo vyšší trávy.
Ke krůťatům je vhodné přidat několik stejně starých nebo cca o dva dny
starších kuřat, ta je pít a zobat naučí.
kk
napsal(a):
Děkuji, samozřejmě ven nepouštíme, krůtník je dost prostorný. Nicméně to s těmi krůtami jsem nevěděla, myslela jsem, že je to naučí normálně samy všude jsem vyčetla, jak jsou výborné matky. Škoda že jsme to nevěděli dřív, mohla zůstat všechna.
Mohla zůstat všechna, a také nemusela.
Co přesně se u vás stalo je samozřejmě záhada, její rozluštění se nikdy nedozvíme.
Bez kamery u zvířat a bez pitvy mrtvolek.
Já už jsem tu x-krát psal, jak moje matka krůta považovala nožky svých dětí
za žížalky a snažila se je "sezobnout" tak, že dvoudenní krůťata lítala vzduchem.
Ale to byste musela před zahájením chovu použít zde funkci Vyhledávání...
A že by byly krůty extra dobré matky? Tak tenhle fór jsem už dlouho neslyšel.
Krůta si sedne na hnízdo a klidně tam pojde hlady, případně je neohrabaná,
ničí vejce, taky jsem měl krůtu, která byla schopná si po návratu z venčení
sednout v prostorném chlívku metr vedle vajec a tvářila se navýsost spokojeně.
Teď mám krůty (příbuzný pár) od Pavla Pastefce a Lydie a nemohu si je vynachválit.
Ona se občas dojde vyvenčit sama, vrací se přesně, kam má.
On po ní nehamtá, neničí hnízdo. Ke slepicím jsou ohleduplní a bez problémů.
Při znovuobnovení mého chovu krůt jsem měl stejné plemeno i barvu ještě od jiného
chovatele, no to bylo nebe a dudy. Jeho krůty ničily slepice, do krve jim klovaly
hřebeny - vyháněly je z hnízd, hamtaly ve vejcích, vyháněly z popeliště - ale samy
se pak popelit nešly. Nakonec obě jako jediné začaly trpět na černohlavost,
takže jsem to těm dvěma dementkám s vyloženou chutí a radostí ukrátil.
I za tu cenu, že mi holt zbyl příbuzný pár.
Zrovna nedávno (ono to letí) mi telefonoval jeden začínající chovatel krůt,
nezapomenu nikdy na jeho pobavený tón, když jsem mu řekl:
"Na krůty je potřeba jedny zvláštní nervy navíc." Moc se smál, kluk jeden.
A odvětil nevinně: "A proč?" Tak na to A proč nezapomenu už nikdy.
Teď se zase bavím já jeho storkám, kterými zásobuje jednu skupinu na Facebooku.
Vlastně nebavím, nejsem škodolibý. Jen vím, že na má slova došlo.
Má úcta.
Cca tři čtyři dny ta druhá...z krůťat už zbylo jen jedno...no holt člověk se stále učí...snad bude příště líp...musím to nějak odkoukat co tam vyvádí...sedí krásně venčí se předpisově...dobře krocan po nich hamtal...tak něco rozbily...krocana jsem odstavili, aby na ně nelez...a pak tohle...co já vím...snad příští snůška bude s lepším výsledkem děkuji za rady...když jdou slepice a husy a kachny a ostatní...tak krůty přeci musí jít taky
Jen laicky z toho, co zde čtu.
Zkuste toto krůtě piplat pod žárovkou. Škoda, že jste to neudělala dokud ještě byla dvě. Den po vylíhnutí těch druhých bych ho přidal do hejna, aby se od něj krůťata naučila krmit se a pít. Ten týden rozdílu věku by snad krůta mohla tolerovat. Je i škoda, aby krůta vodila jedno krůtě, lepší, když vysedí další várku. Příště asi by bylo dobré dát pod krůtu po týdnu inkubace pár slepičích vajíček (pokud bude pod krůtou místo). + mít jistotu, že krůta vstává, případně krůťata z pod ní vylézají a znají cestu ke krmení a vodě.
Pokud bych si krůty pořizoval, tak bych se snažil získat zvířata po rodičích, jaké popisuje karji.
Dobrý den, mám krutý bronzové a chtěl bych vás poprosit o radu. Vylihlo se mi 10 krůťat, vše
probíhalo normálně, ale teď po 5 měsících začali z ničeho nic umírat už mám jen 4. Najednou začne být jedna taková divná, jen postava,pospává a do dvou dnů umře a pak po týdnu zase to samé. Pouštím je na pastvu, mají pečivo, šrot, pšenici.
Prosím o radu, nerad bych, aby chcipli všechny. Děkuji
Krocan8
napsal(a):
Dobrý den, mám krutý bronzové a chtěl bych vás poprosit o radu. Vylihlo se mi 10 krůťat, vše
probíhalo normálně, ale teď po 5 měsících začali z ničeho nic umírat už mám jen 4. Najednou začne být jedna taková divná, jen postava,pospává a do dvou dnů umře a pak po týdnu zase to samé. Pouštím je na pastvu, mají pečivo, šrot, pšenici.
Prosím o radu, nerad bych, aby chcipli všechny. Děkuji
Nerad dělám diagnózi po internetu...
Ale...
U krůt je nejčastější zdravotní problém (který se projevuje i tak jak popisujete) černohlavost (histomonoza)- tedy napadení parazitem zvaným bičenka (nebo bičivka) krocaní (Histomonas meleagridis).
Při akutním onemocnění (možná příčina Vašich úhynů) jsou v zásadě dvě možnosti. Buďto sledovat jak krůty chcípou, nebo použít léčiva, která by se neměla podávat zvířatům na konzum. Babo raď...
Pokud se rozhodnete léčit, nechte si napsat od veterináře Entizol (humánní lék) a aplikujte jednu tabletu na dvě kil živé váhy alespoň tři dny, všem kteří ještě přežily. Jenom upozorňuji, že jedna krabička (20 tablet) přijde asi na 140,- kč (ještě před rokem stála 30,- ...) Nebo konzultujte z veterinářem možné použití podobných léčiv určených pro holuby.
Hlavně moc dlouho nečekejte... Jde to rychle.
Především tedy radím - veterinář, konzultace , diagnostika, léčba...
Chovu zdar
Uživatel s deaktivovaným účtem

túto diagnózu si kludne trúfnem po internete, bez obrázku. Černohlavost - 99.9%
Liečba - nôž - alebo entizol (metrozol) do zobáka. Liek nie je určený pre potravinové zvieratá!!!
ladd
napsal(a):
Napi3te pak, jak to dopadlo pod druhou krůtou a i jak dopadne další líhnutí té první.
Podle mě by to chtělo selekci krůt na bezproblémový přirozený odchov.
tak po dalších dvou letech podávám zprávu, že všechny další odchovy krůt byly naprosto bezproblémové...asi zkrátka byla mladá a hloupá...tenkrát..letos dvakrát loni dvakrát vysezeno přirozeně odvoděno bez úhynu...