Agniezska

XXX.XXX.160.22
Dobrý den, prosím, od jakého týdne si kuřice začínají pomýšlet na hřadování? Jde mi o to, že mám kuřátka oddělená od starých, (zatím jsou malá - tam je hodlám nechat cca do 20. týdne), ale nevím, zda jim v onom separé mám řešit hřad, či ne.
Velmi děkuji všem.
walsa

XXX.XXX.160.22
Já dávám hřady (spíš hřadíky) kuřatům v odchovně - okolo třetího týdne věku. Kuřata na tom zpočátku skotačí a učí se sedět. Postupem času už na hřadech i spí.
Starší diskuze( doufám že se zkušení přidají), já tedy také nenechávám mladé hřadovat
Hrudní kost drůbeže je nejmocnější a nejvíce vyvinutou kostí jejich těla, svojí velikostí a plochou ochraňuje většinu orgánů srdce, žaludek, játra.
-Na výrazně vyvinutou stavbu hrudní kosti se upíná veškeré svalstvo, především svalstvo křídel, nohou
Silně pokřivená hrudní kost je projevem konstituční slabosti kostry nosnice, dochází k tomu při dlouhodobém chovu v úzké příbuzenské plemenitbě, brzké hřádování, nevhodné hřady, špatné krmení v ranném věku
Už slabá kostra u kuřice jí předpovídá, že se bude prát ze špatnou stavbou těla a při dobré snaze bude snášt jedno vejce týdně nebo žádné..
Nikdy nebude mít pravidelný žloutkový cyklus, tudíž bude prodělečná jestli se to tak dá říci.
walsa

XXX.XXX.160.22
Lhoťák od Kladna
napsal(a):
Starší diskuze( doufám že se zkušení přidají), já tedy také nenechávám mladé hřadovat
Hrudní kost drůbeže je nejmocnější a nejvíce vyvinutou kostí jejich těla, svojí velikostí a plochou ochraňuje většinu orgánů srdce, žaludek, játra.
-Na výrazně vyvinutou stavbu hrudní kosti se upíná veškeré svalstvo, především svalstvo křídel, nohou
Silně pokřivená hrudní kost je projevem konstituční slabosti kostry nosnice, dochází k tomu při dlouhodobém chovu v úzké příbuzenské plemenitbě, brzké hřádování, nevhodné hřady, špatné krmení v ranném věku
Už slabá kostra u kuřice jí předpovídá, že se bude prát ze špatnou stavbou těla a při dobré snaze bude snášt jedno vejce týdně nebo žádné..
Nikdy nebude mít pravidelný žloutkový cyklus, tudíž bude prodělečná jestli se to tak dá říci.
Děkuji, velmi poučná poznámka! A od kdy už mohou?
ladd
napsal(a):
Možnost si vyskočit si někam do výšky k odpočinku/nocování jsem dal kuřatům hned, jak začala používat křidélka. Správný vývoj hrudní kosti se ovlivní šířkou hřadu.
Z mojí zkušenosti: jeden rok mohla kuřata hřadovat od 5. týdne a podíl pokřivených hrudních kostí byl 1/3. Hřady byly latě 6x4cm (naležato). Od té doby kuřata hřadují až od 12.týdne a výskyt deformit je 1-3 z 70-80ks. Spí ve výšce, ale na rovné stříšce odchovny. Dana.
Já používal buď desku z cca 12 cm širokých prken, mezi prkny 2 -3 cm mezery. Nebo širokou desku, kolem po obvodu natlučené latě. Vznikl tak ohraničený prostor, v kterém byly nasypané piliny - kvůli snadnému úklidu, aby se trus nepřilepil přímo na desku. Klasické hřady asi ve věku, jak píše ovečka.
Řešeno i v minulosti

XXX.XXX.200.129
Tuhle otázku zodpověděl asi nejlépe před pár lety pan Janča. Podle něj je slepice, případně bažant sice uzpůsobena hřadovat, ale na mohutných větvích.
Průběžně se tu pak lidé shodují, že hřadování neškodí ani se slepicím nic nedeformuje, ale vhodné bidlo by mělo být docela slušným trámem se sraženou ostrou hranou. Natolik silný aby slepice měla nohy narovno (případně se držela okrajů) a mohla si je i krýt proti chladu, tedy na trámu pěkně ležela.
Stačí kuřatům pořídit šikovnou paletu.
Takovou, aby prkna byla kvalitní, čistá, bez třísek, a co nejvíc široká,
s minimem mezer nebo mezery zatlouci prkny třeba z druhé palety.
Paletu můžeme natřít a po zaschnutí vydrží léta, můžeme ji nastlat
senem, aby se líp čistila a kuřatům se na ní dobře sedělo.
V tom případě mohou "hřadovat" - sedět ve výšce - už opravdu malá kuřata,
např. od tří týdnů.
Paletu můžeme opatřit nohama, třeba zrovna z té druhé palety,
a využijí ji ve vyšší výšce i starší kuřata. Zároveň tak doplníme chlívek
o další prostor - nahoře budou spát, přes den mohou pod paletou odpočívat
nebo tam mít krmení - ale lépe žerou při co největším světle.
Prostě paleta na nožkách nezabere místo.
Já mám dostatek cihel, takže naskládám nasucho z cihel čtyři "sloupky"
a tak můžu dávat paletu výš a výš, podle toho, jak je potřeba.
Jen kdyby někdo použil menší paletu, tak ať se to nepřevrátí a nějaká
kuřata vám to nezabije - napevno nožky jsou jistější a lepší i při čištění.
Paleta na sloupcích se zase dá pak použít na něco jiného.
Čili - kuřata hřadovat nenechávám na žádných bidlech, ale na vyvýšené desce.
Nebo aspoň na cca 12-15 cm širokém "prkně". I když... Chlapi a centimetry, že.