Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak, lidičky, je to tady a v líhni se ohřívá 24 vajec paduánky velké stříbrné.
Držte jim palce, ať se za tři neděle něco vykulí

honzapm
napsal(a):
Milá panno Terezo, měla jste je nechat 40-48 hodin odpočinout,
když k vám putovala těch 400 kilometrů. Takhle jste si zbytečně
snížila výsledný počet kuřat.
Ale tak 24 hodin čekala v depu na vyzvednutí a pak dalších pět po převozu doma, tak by to mohlo být ok.

Tak je jasný, že zkazím toho ještě asi víc :D
Tak to holt s tím panictvím bývá, že to není dokonalé. Ale doufám, že výsledek bude "docela ok, jdeme na to znovu" a ne "proč to sakra lidi dělají" či "už nikdy".

Lidičky, kuřata budou! už jsem nevydržela s nervama a šla jsem vejce trochu otravovat, vytáhla jsem náhodně několik kousků a viděla jsem věci... dobře, ne ve všech, ale v nadpoloviční většině ano. nechtěla jsem s nimi nějak kvedlat, takže takové ty obrázkové pavouky jsem viděla jen jednoho, ale jak vypadá spletenec žil, to vím z práce:D.
MiškaKr

XXX.XXX.12.47
Aha, další zkušenost pro další nezkušenou.
Zítra - v pátek- čekám vajíčka z Olomouce, takže je mám pod kvočnu dát až v sobotu navečer? A kde mají zatím vajíčka odpočívat a při jaké teplotě? Vyndávat je z obalu (nemyslím úplně nechat původně zabalené) asi také není vhodné, žejo?
Mám pod kvočnou zatím jen 2 nazkušeno vajíčka, objednáno je 25kousků a bylo mi poraděno nebo porazeno?, abych ty původní vyhodila. Když ale ony jsou tam už kousek do 21 dnů, tak je mi jich líto. Mám je pod ní nechat?
Díky, Miška.

MiškaKr
napsal(a):
Zítra - v pátek- čekám vajíčka z Olomouce, takže je mám pod kvočnu dát až v sobotu navečer? A kde mají zatím vajíčka odpočívat a při jaké teplotě? Vyndávat je z obalu (nemyslím úplně nechat původně zabalené) asi také není vhodné, žejo?
Mám pod kvočnou zatím jen 2 nazkušeno vajíčka, objednáno je 25kousků a bylo mi poraděno nebo porazeno?, abych ty původní vyhodila. Když ale ony jsou tam už kousek do 21 dnů, tak je mi jich líto. Mám je pod ní nechat?
Díky, Miška.
Myslím si, že když pod ní necháte vylíhnout ty dvě kuřata, tak se vám na vejce z olomouce už vykašle.
Strašák v zelí

XXX.XXX.217.46
Schválně pak, bude-li čas a chuť, dejte fotku, jak ti bubáci či strašidýlka vypadají jako kuřata. Jinak přeji ať vám to výjde.

Strašák v zelí
napsal(a):
Schválně pak, bude-li čas a chuť, dejte fotku, jak ti bubáci či strašidýlka vypadají jako kuřata. Jinak přeji ať vám to výjde.
Zatím vypadají jako taková červená tečka s černou tečkou uprostřed červené pavučinky.
ale slíbila jsem si, že je nechám aspoň do neděle na pokoji.
MiškaKr
napsal(a):
Díky, Miška.
Vajíčka bych vyndal, uložil klasicky špičkou dolů v chladnější místnosti - skladování násadových vajec je zde na fauně popsáno.
Ale! Dle toho, co píšete, kvočna již bude sedět tři týdny. Pochybuji, že vydrží sedět další tři. Dále jak psala bodlinka, po vylíhnutí kuřat již kvočna nebude mít zájem o vajíčka, ale o kuřata. Musela by jste kuřata hned po oschnutí kvočně vzít a dát pod žárovku.
(Osobně se mi likvidace vajíček před líhnutím ekluje a nechat kvočnu 6 týdnů sedět již hraničí s týráním zvířete.)
Je to celé nedomyšlené (chtěl jsem napsat po…..), ideálně sehnat novou kvočnu, dát si vajíčka k někomu vylíhnout nebo se pokusit domluvit na zrušení objednávky.
Navíc,25 slepičích vajec se pod kvočnu nevejde, dává se +-15 vajec (ideálně lichý počet). Nebo to je extra velká kvočna a vajíčka nějakých pidizdrobnělek?
MiškaKr

XXX.XXX.12.47
Děkuji za radu.
Celé to není pos... Celé jsem to zpackala sama. Mateřský instikt mi říkal, že donekonečna sedět kvočna jistě nebude a má to v sobě naprogramované. A vygooglit se dnes dá všechno. Moje chyba od začátku.
Omlouvá mne snad jen ta naprostá nezkušenost. Nepoznala jsem, že kvoká, a pak jsem dlouho otálela s násadovkami. Pak jsem byla nějakou dobu pryč, takže teď je to fakt divoké.
Nicméně vajíčka mi právě přišly. Jsou vzorně zabalené a nerozbité žádné (počítala jsem s určitou ztrátou, proto ten velký počet - kvočna je Maranska, a zde jsem se dočetla, že hybridka nebo lehčí plemeno těch 15 ks pojme.)
Kvočna sedí vzorně, zkusím je tam dát a doufat. Jak již zde další panna napsala, určitě případný neúspěch neodradí.
Vajíčka jsem nechala v platu. Doma máme 19C, je to akorát? Mám s nimi otáčet? Zkusila jsem zde dohledávat info, jak mi radíte, ale nenašla jsem, to co potřebuji.
Pokud kvočna o sezení přestane mít zájem, po jak dlouhé době, to mohu zkusit? Mám ji vrátit zpět mezi slepice a ona pak začne znovu kvokat a to je signál ji podsadit vajíčky?
Děkuji za všechny rady a zkušenosti.
Miška.

MiškaKr
napsal(a):
Děkuji za radu.
Celé to není pos... Celé jsem to zpackala sama. Mateřský instikt mi říkal, že donekonečna sedět kvočna jistě nebude a má to v sobě naprogramované. A vygooglit se dnes dá všechno. Moje chyba od začátku.
Omlouvá mne snad jen ta naprostá nezkušenost. Nepoznala jsem, že kvoká, a pak jsem dlouho otálela s násadovkami. Pak jsem byla nějakou dobu pryč, takže teď je to fakt divoké.
Nicméně vajíčka mi právě přišly. Jsou vzorně zabalené a nerozbité žádné (počítala jsem s určitou ztrátou, proto ten velký počet - kvočna je Maranska, a zde jsem se dočetla, že hybridka nebo lehčí plemeno těch 15 ks pojme.)
Kvočna sedí vzorně, zkusím je tam dát a doufat. Jak již zde další panna napsala, určitě případný neúspěch neodradí.
Vajíčka jsem nechala v platu. Doma máme 19C, je to akorát? Mám s nimi otáčet? Zkusila jsem zde dohledávat info, jak mi radíte, ale nenašla jsem, to co potřebuji.
Pokud kvočna o sezení přestane mít zájem, po jak dlouhé době, to mohu zkusit? Mám ji vrátit zpět mezi slepice a ona pak začne znovu kvokat a to je signál ji podsadit vajíčky?
Miška.
Když kvočna sleze z vajec, máte problém. ona ta vejce vydrží skladování jen pokud už nezačala inkubace.
taky není vůbec zaručeno, že kvočna, která přestala být kvočnou, se znovu rozkvoká.
kupte líheň, je to super, tiše si vrčí a dokud půjde proud, mám jistotu, že mi nikam neodejde.
MiškaKr
napsal(a):
Děkuji za radu.
Miška.
Pokud je přece jen hodláte zítra nasadit, nechte vajíčka v klidu, neotáčejte je. Násadová vajíčka se otáčejí v případě, že je nenasazuji do druhého dne po snesení. Ideálně střídavě na jedné a druhé straně podkládat podložku. Vy ale potřebujete, aby se po přepravě usadil zárodečný terčík.
Kolik dní je do vylíhnutí těch zkušebních vajec? Osobně bych nedokázal je teď vyhodit.
Od jakého plemeně jsou násadová vajíčka? – to je čirá zvědavost.
Kvočna když přestane kvokat, musí se nejprve dostat do kondice, pak teprve začne snášet a pak teprve se případně může znovu rozkvokat. To bude nejdříve tak za měsíc, pokud by se jednalo o kvokavé plemeno.
Jak dlouho vlastně kvočna kvoká? Vypadá to, že po ní požadujete, aby kvokala déle než 6 týdnů. Typuji, že v tomto případě novou várku vajec nedosedí určitě. Pokud kvokat přestane, tak jestli do několika málo hodin nedojde k obnovení zahřívání vajec, zárodky odumřou. Ta doba je závislá na okolní teplotě a na délce inkubace. Čím jsou zárodky starší, tím jsou odolnější.
Vajíčka určená k nasazení se mohou skladovat 14 dní, pak životaschopnost zárodků (zárodečného terčíku) prudce klesá. Máte 10 dní na to, aby jste sehnala líheň, novou kvočnu nebo někoho, u koho vylíhnete.
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7106/pokud-chcete-vlastni-kurata/.
Vloni jsem si přivezla kvočnu která kvokala cca 14 dnú. Pokaždé byla vyhozena ven a tam kohoutama. Nemohla jsem se na to divat. Vajička za 900kč i s poštou 15 oplozeno. Jenomže kvočna byla tak hubená hrůza, každej den jsem ji vyndala a nakrmila a dala vodu. Po cca deseti dnech co seděla to začlo rozbila 3 vejce a ostatní pokadila. Nakonec vyseděla 2 kuřata. No vracela jsem ji přepeřenou a krásně kulatou. Podle mého to ta kvočna nedá a sleze. Zlatá lihen.
Patunta
napsal(a):
Vloni jsem si přivezla kvočnu která kvokala cca 14 dnú. Pokaždé byla vyhozena ven a tam kohoutama. Nemohla jsem se na to divat. Vajička za 900kč i s poštou 15 oplozeno. Jenomže kvočna byla tak hubená hrůza, každej den jsem ji vyndala a nakrmila a dala vodu. Po cca deseti dnech co seděla to začlo rozbila 3 vejce a ostatní pokadila. Nakonec vyseděla 2 kuřata. No vracela jsem ji přepeřenou a krásně kulatou. Podle mého to ta kvočna nedá a sleze. Zlatá lihen.
Ono začleňování nové slepice do hejna může být problematické a natož kvočny. Se divím že se na to hnízdo vůbec vracela. Měla jste ji nechat sedět tam, kde by při venčení do styku s vaší drůbeží nepřišla. Takhle si při venčení užila šikany a stresu, že se nedivím, že se z toho po..ala.
Zlatá líheň (dobrá), když se to s ní umí. Zlatá kvočna (dobrá), když se s ní umí zacházet.
ladd
napsal(a):
Ono začleňování nové slepice do hejna může být problematické a natož kvočny. Se divím že se na to hnízdo vůbec vracela. Měla jste ji nechat sedět tam, kde by při venčení do styku s vaší drůbeží nepřišla. Takhle si při venčení užila šikany a stresu, že se nedivím, že se z toho po..ala.
Zlatá líheň (dobrá), když se to s ní umí. Zlatá kvočna (dobrá), když se s ní umí zacházet.
Byla uplně jinde a sama docela jsem byla sama překvapená že opravdu seděla i po převozu. Podle mého byla opravdu unavená..? Druhá kvočna byla moje a ta nechtěla za žádnou cenu jinam přendat. Vyseděla všech šest vajiček a přendala jsem ji až

Tak vypadá to pořád dobře.
z dvaceti čtyř jsem dnes vyhodila jeden kruh smrti a pět čistých.
ve zbytku je určitě "něco", i když hýbající se embrya pózovala jen v některých.

Musím teda říct, že je to docela vzrušující, asi si k líhni postavím židličku. dnes je den 19 a vejce se samovolně hýbají.

kačíkačka
napsal(a):
Gratuluji bude nějaká úroda , hlavně neotvírat zbytečně líheň, ale podle toho co píšete, máte asi průhledný poklop
Neotvírám, nesahám, jen koukám
jinak hlásím první blánu, zatím teda jen na krajíček, ale AS19 se asi rozhodlo, že 21 dní je pro lamy, od rána má naklováno a teď tam to vejce vyloženě tančí, jak do toho buší. A když nebuší, tak vztekle pípá.
Ostatní se zatím jen vrtí.

Tak teď mi volal otec, že se šel podívat na vejce a je tam vylíhlý kuře. Ale jiný než tenhle první dírka, soused. Takže jsem zase všechno minula :/ člověk jede do práce a takhle to dopadne, ztráta panenství se odehrává bez jeho přítomnosti.
napsal(a):
Tak teď mi volal otec, že se šel podívat na vejce a je tam vylíhlý kuře. Ale jiný než tenhle první dírka, soused. Takže jsem zase všechno minula :/ člověk jede do práce a takhle to dopadne, ztráta panenství se odehrává bez jeho přítomnosti.
To.jsou.ty.zákony., platí.na.100% , hlavně,.že, jsou, kuřátka

Je to teda děsně napínavý. čtvrtý kuře už jsem konečně viděla, jak se líhne. podle dírek čekám, že až přijedu z odpolední, bude v líhni něco dalšího.
jen mám záhadu. teda takovou malou, spíš podivení. v té líhni jsou vejce od dvou kmenů, ale od jednoho chovatele. původně bylo 10 vajec popsaných jako As a 14 vajec Sg. Desátý den jsem vyhodila jedno As a 5 esgéček a zůstalo 18 vajec, která při prosvěcování 18 den vypadala uvnitř úplně stejně. V prostředku líhně jsem postavila hrazení z přepážek na vejce a v jedné půlce jsou As a v druhé Sg s tím že doufám, že se mi kuřata nepomíchají než je stačím označit. No a 19. den se esgéčka každou chvíli vrtěla a áeska nic, ale nyní jsou áeska čtyři už venku a další viditelně naklované a esgéčka nic viditelného nedělají.
mají ještě čas,21. den nastal hodinově asi před hodinou, takže žádná panika, ale... očividně je tady něco, co ovlivňuje líhnutí, genetika? jinak vejce přišla v jedné krabici, odpočívala ve stejných podmínkách, seděla vedle sebe ve stejné líhni za stejného zacházení... a As byly podle datumů na skořápkách průměrně starší, některá Sg byla sebraná čtyři, pět dní před nasazením, As byla některá i devět, deset dní stará.

slovensko
napsal(a):
Mne sa kurata vzdy liahnu 20. den. Prieskumnici uz 19.21. den sa mi nikdy uz nic nevyliahlo.
No, v noci vykoukla další dvě a jedno z nich je už i sg. takže moje líhnutí je asi jiné než vaše.

Patunta
napsal(a):
Jinak nevím co máte za líhen ale to že jsou v jedne lihni neznamená že maji stejné teploty. Mám lihen a ta má rozdíl i 2°C. D.
Rcom king suro 20
rozdíly teplot mě taky napadly, ale ty dvě party byly v té líhni společně a promíchané, rozdělené na dvě půlky jsou až od 18. dne.
Myslím, že to už řešil i Pepa_FM viz vlákno https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/866828/pomoc-pri-chove-orloviek#a3304108 příspěvek z 30.04.2017 12:25.

Tak rekapitulace: lepší než to mohlo být, horší než jsem doufala.
z dvaceti čtyř se vylíhlo šest kusů. Z toho šest jsem vyhodila při prvním prosvícení a 18 šlo do dolíhně.
nevylíhlá vejce sg jsem otevřela a uvnitř je zcela vyvinuté kuře s vstřebaným žloutkem, akorát je po něm. nepokusila se ani proklovat se do vzduchové komůrky. kuře i blány jsou myslím přiměřeně vlhké, prostě všechno se mi jeví ok, až na tu smrt, no.
nevylíhlá vejce as byla tak, co měla sedlovitou vzduchovou komůrku, tak bych viděla příčinu tam. nakonec áesek se vylíhlo pět z devíti a o ty jsem se vlastně bála, protože byla přepravou relativně poškozena ve smyslu těch komůrek.
ze sg se ale vylíhlo jedno jediné kuře z devíti a přitom ta mi při prosvěcování připadala ok.
co myslíte? je něco, co bych měla změnit, nebo když si pojedu příští týden do Lipska osobně pro vejce od jiného chovatele - a tím pádem zase vejce od jiných slepic, která se navíc nebudou kvedlat dépédéčkem - mohl by být výsledek lepší při stejných parametrech líhnutí?
Líhnu s Rcom kingsuro 20, a inkubaci jsem nechala tovární nastavení, jen na dolíheň jsem místo 65% vlhkost nastavila 67%, protože automat občas déle vyčkává s doplněním vody, takže při 65% cílové vlhkosti může být v líhni dočasně i 63%.
Šest vylíhlých jsou v pořádku, aktivní, žerou.
Zdravím, mám úplně stejnou líheň jako Vy a letos jsem měla z 24 vajec od svých australek 19 kuřat. Potom jsem dvakrát kupovala vejce a nechávala posílat českou poštou, výsledek byl z 24 vajec žeržejských obrů 7 kuřat (nutno ale říci, že od jednoho kmene bylo 12 neoplozených vajec) a potom z 19 vajec Bresse 12 kuřat. Což mi přijde jako zhruba stejný výsledek, takže si myslím, že chyba nebude v líhni ani v dopravě, ale spíše ve vejcích.

Na té druhé fotce jediný zaostřený je ten, co nemá na prvním fotu vidět hlavu. Protože si pořád stoupal úplně blízko k objektivu a tenhle vyprsený výraz má skoro pořád. První vylíhlý a první u všeho. Jestli tohle nebude kohout, tak jsou všechny rady na poznání pohlaví podle chování špatně.
Tak doprava poštou to je vždycky děs. Akorát jednou se mi vylíhla všechna vejce 24/24 (líheň rcom king suro 20) poslané EXPRES. Prostě přijdou hned druhý den od podání balíku a když člověka nezastihnou, tak putují zpátky. Ale přijde mi, že to je haló a opravdu mají potřebu je pošťáci doručit. Akorát poštovné kolem dvou stovek jestli si dobře pamatuju. Bylo to loni.
Letos mi přišly poštou vejce orlovek 20 vajec.1 bylo jalové,1 kruh smrti a vylíhlo se jich 11. Což je super, bájo atd. Protože vzduchové bubliny byly roztodivných protřepaných tvarů. U jednoho vejce i na boku.
Naposled jsem objednávala faraony vajíčka.60 kousků, z toho 11 nevydrželo dopravu. Ještě že mají křepelky tužší blánu, takže ten masakr ostatní vejce přežila v pohodě. A vejce byla podána na poštu ve středu a v pondělí byla teprve u mě a ani mi z pošty nedali oznámení, ještě že manžel se šel ptát na poštu. Tak doufám, že aspoň jeden dva samečci pro změnu krve z toho budou.
Takže já bych to viděla na dobrou líheň, ale ta pošta je zkrátka rizikový faktor. Když se vylíhne 50%, tak je to úspěch. Určitě to chce vejce nedávat hned do líhně, nechat 24 hodin (dle Honzíka i dýl) nechat v klidu špičkou dolů při pokojové teplotě. Já v rcomce líhnu 1-18 den na 45-50% vlhkost, teplota 37,7. Prosvítím 7mý den, do té doby pozor na otřesy. Pak od 10tého dne větrám na teplotu očního víčka každý den. Na dolíheň nastavím 37,4 a vlhkost 60, když se začnou klubat, tak zvednu na 70. Ten otvor nahoře na líhni nechávám pořád otevřený. Nerosím, voda destilovaná v lahvi.

veraboskova
napsal(a):
Tak doprava poštou to je vždycky děs. Akorát jednou se mi vylíhla všechna vejce 24/24 (líheň rcom king suro 20) poslané EXPRES. Prostě přijdou hned druhý den od podání balíku a když člověka nezastihnou, tak putují zpátky. Ale přijde mi, že to je haló a opravdu mají potřebu je pošťáci doručit. Akorát poštovné kolem dvou stovek jestli si dobře pamatuju. Bylo to loni.
Letos mi přišly poštou vejce orlovek 20 vajec.1 bylo jalové,1 kruh smrti a vylíhlo se jich 11. Což je super, bájo atd. Protože vzduchové bubliny byly roztodivných protřepaných tvarů. U jednoho vejce i na boku.
Naposled jsem objednávala faraony vajíčka.60 kousků, z toho 11 nevydrželo dopravu. Ještě že mají křepelky tužší blánu, takže ten masakr ostatní vejce přežila v pohodě. A vejce byla podána na poštu ve středu a v pondělí byla teprve u mě a ani mi z pošty nedali oznámení, ještě že manžel se šel ptát na poštu. Tak doufám, že aspoň jeden dva samečci pro změnu krve z toho budou.
Takže já bych to viděla na dobrou líheň, ale ta pošta je zkrátka rizikový faktor. Když se vylíhne 50%, tak je to úspěch. Určitě to chce vejce nedávat hned do líhně, nechat 24 hodin (dle Honzíka i dýl) nechat v klidu špičkou dolů při pokojové teplotě. Já v rcomce líhnu 1-18 den na 45-50% vlhkost, teplota 37,7. Prosvítím 7mý den, do té doby pozor na otřesy. Pak od 10tého dne větrám na teplotu očního víčka každý den. Na dolíheň nastavím 37,4 a vlhkost 60, když se začnou klubat, tak zvednu na 70. Ten otvor nahoře na líhni nechávám pořád otevřený. Nerosím, voda destilovaná v lahvi.
Já jsem zase nemohla nechávat odpočívat moc dlouho, podle datumů na skořápce byla některá vejce už devět, deset dní stará, tak bylo potřeba to risknout. ta stará se vylíhla všechna.
ale tak něco se vylíhlo,6 kohoutů to snad nebude, a příští sobotu si udělám výlet do Německa. sice už je na líhnutí dost pozdě, ale co se dá dělat, v březnu dubnu se se mnou o prodeji násadových vajec nikdo nebavil a to jsem odpověděla na opravdu hodně inzerátů.

Něco ze zkušeností z letošního líhnutí:
Prachobyčejná IQ MAKRO IO 103 v místnosti 20 - 25 st C na termostatu IQ od 38,3 do 39,9
v líhni reálně 37,8 - 39,1.Při dolití vody do střední nádržky vlhkost 50 - 60 %, při dolití ke konci inkubace do velké nádržky 70 - 75 %. Nasazeno 50 vajec Araukan poslaných poštou po 24 h klidu na lůžku (maximální stáří vajec 7 dní).Po prosvícení vyřazeno 11 neoplodněných a 3 kruhy smrti. Po prosvícení 18 den vyřazeny ještě dva úhyny.Zůstalo tedy 34 oplozených vajec a vylíhlo se 32 kuřat, dvě se nedostala ven.Jedno jsem musel utratit pro problém s Fabriciovou burzou a pro neschopnost se vykálet. Nicméně teplota kolísala i přes 1 st a několikrát se mi stalo, že jsem zapomněl i 2 dny dolít vodu či vejce otočit.Cca 10 den jsem vejce v 10 h večer začal chladit, usnul jsem a líheň se zcela studenými vejci zavíral ve 3 15 ráno.A vylíhlo se téměř vše. Zároveň jsem líhl i vejce bažantů, nasazeno 46, neoplozeno 11, úhyn embryí 2 ks a výsledek líhnutí neuvěřitelných 33 ks.Tam jsem ale 2 ma opozdilcům pomohl lehce dostat se z vajec, protože téměř prázdná líheň už nedržela správnou vlhkost a blány byly docela tuhé.Vejce byla již z části naklovaná a tak jsem jen nehtem doťukal dokola a blanku lehce natrhl. Bažantíci už zbytek zvládli a i když na nich bylo vidět, že jsou velice vysílení, dnes běhají jak čamrdy.Do třetice jsem pak líhl brojlery, vejce jela cca 100 km autem a pak opět 24 h odpočinek na pohovce.Ze 40 ks 36 oplozených,3 ranné odúmrtě a vylíhlo se celkem 30 ks, z toho jedno křivé nožky a tak jsem jej utratil.Zbylé 3 se ani nenaklubali, ale s brojlery jsem neměl zkušenosti, třeba to mají ztížené tou hybridizací na rychlost růstu.No a u těch jsem také zachladil vejce cca 6 hodin, při okolní teplotě 25 st C, takže i tam mohla být chyba.
Jinak za mě kolísavá teplota ani vlhkost při líhnutí není tak závažný problém, jako kvalita a skladování násadových vajec.