Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.5.2017 18:09
Lída76

XXX.XXX.130.84

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jakou teplotu mají mít husí vejce v líhni? Ve středu budu mít od jedné paní násadová vejce landéských hus a ta mi říkala, že teplotu mám nastavit na 40 stupňů s tím, že 25 den ji mám stáhnout na 38 stupňů. Nezdá se vám to příliš? Líheň jsem pořídila začátkem května, takže jsem naprostý začátečník, mám Covina super 49 (automatická) a jako pokusná vejce jsem použila slepičí, od našich slepic. Tam jsem se držela přiloženého návodu. Ze 20 vajec se vylíhlo 17 kuřat,3 vejce jsem vyřadila coby čistá při prosvěcování. Tak jsem nadmíru spokojená a nadšená. Tak nechci nic pokazit ani u těch husích vajec. Děkuji všem za rady do začátků. Lída.

28.5.2017 22:06
ovecka

XXX.XXX.203.146

Husí vejce se inkubují při teplotě 37,7°C a v dolíhni 37,5°C. V porovnání se slepicemi je to o 0,3°C méně. Pokud se vám podařila vylihnout slepičí, tak pro husy snižte teplotu o 0,3°C a mělo by to být OK. Od 10 dne chladit každý den od 5 minut a přidávat po 5 minutách až do 45 minut, nakonci chlazení porosit. Po naklovnutí prvních vajec nechladit, snížit teplotu a rosit, alespoň 5-6x denně. Dana.

29.5.2017 09:27
Lída76

XXX.XXX.93.255

Děkuji za odpověď. Já právě kuřata inkubovala dle přiloženého návodu při teplotě 37,7 a líhnula 37,2. Takže u těch u těch husích vajec bych nechala teplotu tutéž? Do budoucna plánuji ještě pořízení kačera a kachnu kachen saských, jsou úžasné barevně.. Ty sedí sami?

29.5.2017 11:07
ovecka

XXX.XXX.171.70

Kachny saské nesedí, je nutná líheň. Dana.

1.6.2017 05:45
Lída76

XXX.XXX.130.84

Tak vejce landések jsou od včera v líhni, nakonec jich přítel dovezl 10 místo 5, jen si nejsem jistá, jestli je taky otáčet od prvního dne jako ta slepičí? Líheň je automatická, otáčí každé dvě hodiny, motor jsem zatím nezapla, druhá věc, co mi není jasná, od kdy ta vejce rosit rozprašovačem, taky od začátku? Teplotu jsem dala na 37,7 stupně, vlhkost bohužel u této líhně (Covina super 49) nastavit nejde.

1.6.2017 12:13
ovecka

XXX.XXX.171.70

Lída76 napsal(a):
Tak vejce landések jsou od včera v líhni, nakonec jich přítel dovezl 10 místo 5, jen si nejsem jistá, jestli je taky otáčet od prvního dne jako ta slepičí? Líheň je automatická, otáčí každé dvě hodiny, motor jsem zatím nezapla, druhá věc, co mi není jasná, od kdy ta vejce rosit rozprašovačem, taky od začátku? Teplotu jsem dala na 37,7 stupně, vlhkost bohužel u této líhně (Covina super 49) nastavit nejde.

Vždyť jsem vám to psala v příspěvku viz. výše. Od 10.dne chladit a rosit. Otáčet můžete od prvního dne, nic nepokazíte. Mimochodem i slepičí se doporučuje otáčet až od 3. dne.
Držím palce, líhnutí husí je vyšší líhňařská dívčí. Hlavně na konci nepomáhat. Klubání husí od prvního pípnutí až do konce může trvat i 3 dny, od naklování do vylíhnutí 36 hodin. Správně inkubovaná housata ze zdravého chovu se vylíhnou sama, nepotřebují pomoci.
Jinak hledejte v e starších diskuzích, všechny otázka ohledně líhnutíhusí se zde již prodiskutovaly. Dana.

1.6.2017 13:31
stone

XXX.XXX.214.15

Tak se musím pochválit. Včera 16 krásných housatek z 17 oplodněných od naší landesky. Lihnul jsem v real24 bez překlápění. Vajíčka jsem dal rovnou na dolihnuci mřížku a 2x denně ručně otáčel. Teplotu 37.6 na displeji, ale v líhni na vrchu vajíček mi teplota litala od 37 uprostřed až na skoro 39 po krajích líhně. Proto jsem vajíčka postupně přesouval od jedné strany na druhou. Největší boj byl s vlhkostí. Od začátku voda v obou nádržkách i uprostřed a vlhkost kolem 60%. Poslední 3 dny už jsem neotáčel, rosil octovou vodou a od prvního naklubani jsem rosil kdykoliv jsem šel kolem. Ještě jsem každé prázdné místo v lihni vyplnil mokrým molitanovym proužkem. Všem lihnarum pevné nervy.

5.6.2017 09:07
Lída76

XXX.XXX.93.255

Děkuji za rady. Stone, moc gratuluji. Snad se taky nějakých housátek dočkám. Z té vlhkosti mám také obavy. Myslíte, že mám také nalít vodu na celé dno? Zatím je voda jen v obou nádržkách. Desátý den začnu tedy chladit a rosit. Rosit mám přímo na vejce, nebo mimo ně? A pokud přímo, tak mám počkat, až vejce oschnou a pak teprve zavřu víko líhně? Ten desátý den, jak píše Ovečka budu chladit 5 minut, další den 10 minut a každý další přidám pět minut navíc. Pochopila jsem to dobře? Jsem holka z paneláku, tak jistě chápete, že jsem nadšená a natěšená.. Teprve se učím. Vejce jsou na můj vkus poměrně špinavá, ale chovatelka příteli řekla, že je nemáme umývat, tak jsme je vložili do líhně tak. Teplota v líhni je tedy 37,7 stupňů, vlhkost nevím.

5.6.2017 11:17
ovecka

XXX.XXX.171.70

Vejce dávám do líhně očištěná, v případě vodní drůbeže vždy omytá a následně vydesinfikovaná ve Virocidu. Je to lepší než si koledovat o zaplísnění nebo bakteriální rozklad vajec...(osobně desinfikuji i slepičí vejce, vždy se najde nějaké více znečistěné, to oškrabu a pak omyji v desinfekci)
Já mám vyzkoušeno a vejce rosím tak, až z nich teče voda a hned zavírám, aby vlhkost zůstala v líhni. Jinak by to nemělo smysl. Dana.

5.6.2017 11:22
Lída76

XXX.XXX.93.255

Dobře, díky. Taky je tak tedy budu rosit. Tak myslíte, že mám vejce z líhně raději vyjmout a omýt je? Jsou tam od středy. Ovečka, ještě se zeptám.. Dají se běžně na výstavě sehnat kachny saské? Chtěla bych pár, ale nejsou moc vidět. Někde v září se chystám do Lysé nad Labem, tak jestli tam seženu.

5.6.2017 11:28
ovecka

XXX.XXX.171.70

Klidně je vyndejte a omyjte. Desinfikovat je můžete i slabě růžovým roztokem hypermanganu. Teplota vody musí být vyšší než teplota vajec, aby nedocházelo k nasávání vody do vejce a následné kontaminaci. Omývejte raději pod tekoucí vodou.
Kachny saské na výstavách bývají nebo se dají sehnat násadová vejce a nebo malá kachňata. Odkud jste? Násadovky bych mohla poslat, kachny zatím snáší a budou se mi i líhnout kachňata (za 14 dní). Dana.

5.6.2017 11:36
Lída76

XXX.XXX.93.255

Jsem z Liberce. Já právě koukala, že saské kachny máte, proto se ptám. Fakt se hrozně bojím, vyndat ta vejce z líhně a omýt je, abych ty zárodky, pokud tam nějaké jsou, nezabila.

5.6.2017 13:43
ovecka

XXX.XXX.171.70

Omyté je máte za pár minut, a navíc v teplé vodě.
Až je pak budete rosit, tak si budou mikroorganismy na povrchu vesele růst, to pak bude potřeba se bát. Teď jim neublížíte.
Nebo je alespoň nasuchu oškrabejte z nejhoršího a ponořte do hypermanganu. Jistota je jistota. Ale konečné rozhodnutí je na vás. Dana.

5.6.2017 15:56
ovecka

XXX.XXX.171.70

To je dost. Nevím proč vám chovatelka řekla, že se husí vejce nemyjí. V líhňařské literatuře je napsáno, že znečistěná vejce se umyjí a ponoří do desinfekce vhodné na vajíčka.
V každém případě postupujte dle vlastního uvážení. Nic vám nevnucuji. Dana.

5.6.2017 16:05
Lída76

XXX.XXX.93.255

Určitě je tedy umyji. Snad ten můj zákrok přežijí. Taky mě překvapilo, když je přítel přivezl, že většina z nich byla naskládaná špičkou nahoru. Paní mu je dala do krabice s pilinami jedno vejce bylo položené vodorovně a zbytek tupým koncem dolů. Dost jste mne nahlodala těmi násadovými vejci saských kachen, jen netuším, zda jdou přidat k těm husím?

5.6.2017 17:57
ovecka

XXX.XXX.203.146

Kachní k husám v pohodě, pokud se trefíte do parametrů pro husy, tak kachní jsou daleko méně náročná. Líhnu to také společně. Jen je budete mít až tak za 10 dní. Teď v neděli jsem z nich udělala vajíčkový salát a mám zatím jen 4 čerstvé kusy. Dejte včas vědět, abych je začala obracet jako násadová. Jinak je nechávám bez obracení. Dana.

5.6.2017 20:02
Lída76

XXX.XXX.130.84

Tak vejce jsou umytá. Při prosvícení se mi 3 zdají být neoplozená, z toho jedno má vzduchovou bublinu na boku. O ta násadová vejce určitě zájem mám, nebude však lepší počkat, až se vylíhnou ta housata? Za 10 dnů už budou ta husí vejce v líhni 15 dnů. Do líhně byla vložena 31.5.

5.6.2017 20:44
ovecka

XXX.XXX.203.146

OK. Zkuste se ozvat okolo18.6. Pokud ještě kachny ponesou, tak se domluvíme. Dana.

5.6.2017 20:46
Lída76

XXX.XXX.130.84

Dobře, děkuji.

10.6.2017 12:55
Lída76

XXX.XXX.130.84

Ovečka - prosím o upřesnění. Dnes je to 10 dnů co mám ta husí vejce v líhni. Ode dneška začnu tedy chladit. Dnes 5 minut a zítra 10 minut, prostě každý den o 5 minut víc? Rosení je mi jasné, jen ta voda v rozprašovači má být taky teplejšínež vejce, stejně jako jste mi to radila při mytí? Co kachny, pořád ještě nesou? Díky.

10.6.2017 23:03
ovecka

XXX.XXX.203.146

Pokud jsete vejce omyla, tak na teplotě vody už tolik nezáleží. Já má rozprašovač na líhni a tak je trochu vlažná.
Momentálně nese jen jedna kachna. Druhá mi před pár dny sedla na hnízdo. Zdržuje se tam většinu dne a už nenese. Dana.

11.6.2017 15:31
Lída76

XXX.XXX.130.84

Umyla. Raději jsem je tedy porosila teplejší vodou.
Jejda, tak snad aspoň ta druhá kachna ještě ponese, abych aspoň nějaká vejce mohla od Vás odkoupit. Nebo pak káčata. Odkud jste Vy prosím?

11.6.2017 21:41
ovecka

XXX.XXX.203.146

Jsem z Tachovska. Letos už jsem s líhnutím skončila. Mohla bych vám prodat 7 týdenní kachny, už se dá poznat pohlaví. Ale asi je to pro vás trochu z ruky. Dana.

11.6.2017 21:50
Lída76

XXX.XXX.130.84

Aha, no tak to je opravdu dost z ruky. Tak myslíte, že pro mne nějaká ta vejce do líhně už nebudou? Nebo bych leda musela sehnat nějakou přepravní společnost.

12.6.2017 09:26
Lída76

XXX.XXX.93.255

Jediná přepravní společnost, co jsem koukala, jsou Bezděkovi. Ti mají sběrné místo i v Tachově u Lidlu (Moravská). Záleželo by na Vás, zda by jste byla ochotna kachny poslat, nebo ne. Díky.

25.6.2017 09:27
Pastela

XXX.XXX.42.30

Dobry den, poradi mi prosim vcem je chyba?
Mame v lihni husi vejce,30-ty se naklobala, jsou videt zobacky, ale to je vsechno, nechteji se vylihnout uz druhy den, proste nic vic. Co mame udelat proto, aby vse dopadlo dobre?
Predem dekuji.

25.6.2017 15:45
ovecka

XXX.XXX.203.146

Pravděpodobně nízká teplota během líhnutí. Husí vejce inkubovaná při správné teplotě se naklovávají 27. den a 28. den se líhnou A to i 3-4 týdny stará, rozdíly mezi prvním a posledním houstem je max.10 hodin. Pokud je to již takhle dlouho, tak asi moc šancí nemáte.
Líhnutí husích vajec je vyšší líhňařská dívčí. Není to tak jednoduché jako slepice. A shrnout, co bylo příčinou neúspěchu se do pár vět nedá. Najděte si starší diskuze o líhnutí. Je také vhodné si vést podrobné tabulky s teplotou v líhni, teplotou okolí, vlhkostí, délkou chlazení a všemi změnami a okolnostmi. pak je možné se dobrat nějakých výsledků. Já mám doma podrobné záznamy o líhních a líhnutí za více jak 10 let a letos poprvé jsem líhla bez podrobných zápisů, jen původ a počet vajec, počet oplozených a počet vylíhnutých. Dana.

Přidejte reakci

Přidat smajlík