Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2017 11:57
Moris 01

XXX.XXX.234.178

Dobrý den, asi před měsícem jsem si do svého chovu ke králíkům a holubům přivezl také tři slepičky bantamek a jednoho kohouta k nim. Jedna ze slepiček sedí na vajíčkách, skoro je neopouští. A tak jsem usoudil, že by z nich chtěla vychovat malá kuřátka. Můj kurník, do kterého se na noc vrací, se skládá ze dvou pater. Ze začátku mi bylo jedno, kde v něm budou přes noc, hlavně aby zalézaly. Tak se naučili všechny i s kohoutem zalézat do horního patra, které není rozdělené. Jedna ze slepic však nasedla na vejce v horní části, kam chodí ostatní. A při čtení článků jsem četl, že bych měl kvočnu oddělit od ostatních, ale nevím kam. Tak se ptám, bude vadit, pokud zůstane s ostatními v horní části? Nebo bych jí tam měl nechat, a pro ostatní přistavit kousek do boku a naučit je chodit tam? Jde mi hlavně o to, zda pak může kohout, nebo jiná slepice napadnout kuřátka? Můj kurník měří: výška 2 metry, délka 2 metry, hloubka 1 metr.
Za případné odpovědi děkuji. Čermák.

31.5.2017 12:38
ladd

XXX.XXX.34.52

Začnu trochu ze široka.
Lehká plemena ráda nocují ve výškách, Horní část měla být určena k nocování. Ve spodní snášková hnízda.
Kvočna má sedět tam, kde nemají ostatní slepice přístup hlavně z toho důvodu, aby jí nepodnášely do hnízda další vajíčka. Kvočnu tím jedna ruší, kvočna již pak nemusí obsednout vajíčka všechna, může dojít k rozbití vajec. Riziko napadení kuřat slepicemi je až na jednom z posledním místě. Hlavně ale, kuřata se nelíhnou v jeden den ale postupně, což je špatně. O vylíhlá kuřata se má kvočna starat, vodit je k vodě a na krmení a ne ještě několik dní inkubovat další vejce. Většinou se ale kvočna z nevylíhlých vajec v okamžiku, kdy z pod ní začnou kuřátka vybíhat (to je následující den po vylíhnutí) zvedne.
Kvočny se velmi obtížně stěhují, jsou fixované na hnízdo, ve kterém snášely. Když se kuřata vylíhnou, stěhování již problém není.

Kvočnu tedy nestěhujte, přestěhujte ostatní slepice. Aby ke kvočně nocovat nechodily docílíte tím, že večer včas uzavřete prostor, kde kvočna sedí. Kvůli podnášení bych prostor, kde kvočna sedí měl během dne uzavřen a kvočnu pouštěl ven až odpoledne, kdy už slepice většinou nenesou. A nebo ji nepouštěl ven vůbec. V tom případě jí tam dáte vodu, pšenici (měkké krmivo ne, aby neměla průjem). Nedávat pod zobák, aby jí to donutilo se z hnízda zvednout. Osobně bych jí tam dal i bedýnku s pískem na popelení. Spíš bych jí to ale odpoledne otvíral, aby se mohla pořádně proběhnout, protáhnout. Když ji pár dní po sobě sundáte z hnízda odpoledne vždy ve stejnou hodinu, nastaví se jí biorytmus a bude pak při otevření dveří chodit ven sama. Jak bude dlouho z hnízda určitě neřešte, nechte to na ní.

31.5.2017 14:06
bery25

XXX.XXX.1.99

Ja som svoju kvocku po troch dnoch preniesol z hniezda v kurine do jednej z klietok pre zajace aby mala klud, a normalne tam vyviedla 6

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.5.2017 14:15

bery25 napsal(a):
Ja som svoju kvocku po troch dnoch preniesol z hniezda v kurine do jednej z klietok pre zajace aby mala klud, a normalne tam vyviedla 6

VŽDY je to individuální, některá se přenést nechá a zvykne si bez problémů, jiné to trvá dva dny, jiná si nezvykne. Taky mám teď jednu, co už je týden na vejcích a stejně se při každém venčení vrací do kurníku do hnízda, kde není ani podkladek. Jakmile ji přendám (brání se) na vejce, spokojeně na ně zasedne.

31.5.2017 14:42
ladd

XXX.XXX.34.52

bery25 napsal(a):

Netvrdím, že se to nedá. Dá se to. Postup je ale takový, že přestěhujeme kvočnu dáme jí pár podkladků nebo vajíček neurčených k líhnutí. Pokud se nám podaří, že nové hnízdo přijala (jak toho docílit, je zde popisováno v jiných vláknech, určitě to není jen tak, že vezmu slepici a šoupnu jí na nové hnízdo), v klidu na něm sedí a vrací se na něj, tak po pár dnech vyměníme podkladky za vajíčka určená k líhnutí. Jestli kvočnu stěhuji již s vajíčky určenými k líhnutí, riskuji jejich zachlazení nebo rozbití zhysterčelou kvočnou – to procento neúspěchu je dle mého větší, než úspěchu. Záleží hodně na povaze kvočny a zkušenostech chovatele. Někomu, kdo s chovem slepic začíná, bych to důrazně nedoporučoval.

31.5.2017 15:05
honzapm

XXX.XXX.182.25

Kvočně se bude dobře kvokat a sedět zde (pozor, následuje reklama):

https://www.krmnesmesikvidera.cz/prenoska-nebo-kukan-mala

Zároveň tak zamezíte tomu, aby ji ostatní soudružky na hnízdě obtěžovaly,
případně jí podnášely další a další vajíčka. Vajíčka pod kvočnou si tak jako tak
označte, abyste věděli, na kterých má sedět, a která jsou tam čerstvá, navíc.

31.5.2017 18:44
bery25

XXX.XXX.1.99

Moja si sedela v kralikarne, mala tam vodu aj zrno a kazdy druhy den som ju musel vyniest von, sama nechcela a strazit, lebo chcela ist hned naspet, je to dobra kvocka .

31.5.2017 20:10
eva.jist

XXX.XXX.210.75

Někde jsem tu četla, že když kvočna sama nesleze z hnízda, aby se vyprázdnila a nažrala, měla by se z hnízda sundat. Mně kvočna sedí už 4.den. Ještě jsem ji neviděla slézt, tak jsem ji dnes navečer z něho vzala, ale bránila se a hned do hnízda skočila skočila zpátky. Možná jsem si nevšimla a přece jen slezla, protože ani hnízdo znečistěné neměla.

31.5.2017 21:18
ladd

XXX.XXX.180.13

eva.jist napsal(a):
Někde jsem tu četla, že když kvočna sama nesleze z hnízda, aby se vyprázdnila a nažrala, měla by se z hnízda sundat. Mně kvočna sedí už 4.den. Ještě jsem ji neviděla slézt, tak jsem ji dnes navečer z něho vzala, ale bránila se a hned do hnízda skočila skočila zpátky. Možná jsem si nevšimla a přece jen slezla, protože ani hnízdo znečistěné neměla.

Pokud nežere, tak ani nemá co by kálela. Celý den hnízdo hlídat nemůžete. Že kvočna slézá poznáte, když na dvoře bude hromada trusu - je toho vždy doopravdy kupa. Jestli si nebudete jistá, tak ji obden nebo ob dva vždy k večeru z hnízda sundejte a hlídejte aby se nažrala a vyprázdnila (to znamená, že uzavřete kurník, kde je hnízdo umístěno).

HajnýRobert

29.6.2017 20:20
HajnýRobert

XXX.XXX.160.22

Dobrý den všem. Dneska ráno vsatnu, a přede mnou kvočna i s kuřatama. Máme obrovskou stodolu pro zvířata, a jednu slepici ze 40ti co máme nikdo nepostrádal. A ejhle, ona se o bjevila a přišla i s kuřatama. Typuju že jim je tak týden, ale asi jsou hodně hladová. Můžu jim strouhat místo mrkve (se šrotem) i cuketu?

29.6.2017 23:12
ovecka

XXX.XXX.203.146

Dejte jim K1. Šrot rozředěný cuketou je moc nezasytí. Cukete je jen voda, nemá výživné hodnoty. Pokud chcete šrot něčím vylepšit, tak tvaroh, zakysané mléko, vařené mleté maso a doplnit minerální přísadou. Ale mohou mít trávicí problémy, tak raději K1. Dana.

HajnyRobert

30.6.2017 00:32
HajnyRobert

XXX.XXX.160.22

Děkuji za odpověď. Šrot rozumněno domácí bio krmná směs. Propočítaná dle výživových tabulek. Dohledám si ještě směs pro kuřata. Kupovanou směs rozhodně svojí drůbeži nikdy nedám. Cuketu jsem myslel na doplnění. Vím že takhle malá kuřata nemohou kedlubny, tak jsem nevěděl, zda je cuketa ok. Chci aby si zobli i neco "zelenýho"

30.6.2017 01:33

HajnyRobert napsal(a):
Děkuji za odpověď. Šrot rozumněno domácí bio krmná směs. Propočítaná dle výživových tabulek. Dohledám si ještě směs pro kuřata. Kupovanou směs rozhodně svojí drůbeži nikdy nedám. Cuketu jsem myslel na doplnění. Vím že takhle malá kuřata nemohou kedlubny, tak jsem nevěděl, zda je cuketa ok. Chci aby si zobli i neco "zelenýho"

A cuketa je jediný, co vás napadá? vždyť jsou venku, tak si můžou zobat zelené trávy. nebo jim ke šrotu nasekejte žebříček nebo kopřivu.

a kuřata potřebují bílkovinu, ne zaplácnout volátka.

HajnyRobert

30.6.2017 08:57
HajnyRobert

XXX.XXX.160.22

Možná jsem to špatně formuloval, když jsem tak pranýřován. Myslel jsem, zda je cuketa jako doplňkové krmivo ok pro kuřata. Stravu mám vyváženou kvalitně, zajímám se o výživu. Jde mi jen o ty doplňkové suplementy. Dnes jsem jim nandal haldu moučných červů, pracuji v zoo :) díky všem.

22.1.2021 00:18
reznade

XXX.XXX.216.38

Dobrý den, psali jste, že není dobré předělávat kvočnu z hnízda na jiné a co když jí nachystám proutěné hnízdo do společného kurníku a pak ji přemístím i s ním do té králíkárny? Samozřejmě pokud se nerozhodne zasednout do běžného snáškového...

A nevíte někdo jak přimět slepici kvokat?

22.1.2021 07:49
jo012810

XXX.XXX.101.35

reznade napsal(a):
Dobrý den, psali jste, že není dobré předělávat kvočnu z hnízda na jiné a co když jí nachystám proutěné hnízdo do společného kurníku a pak ji přemístím i s ním do té králíkárny? Samozřejmě pokud se nerozhodne zasednout do běžného snáškového...

A nevíte někdo jak přimět slepici kvokat?

Pokud je kvočna rozkvokaná, pak ji lze přemístit, nejlépe večer a den nechat zatemněno(třeba v klárikárně. Rozkvokání je přírodní proces a těžko se ovlivňuje. Spolehlivé kvočny bývají hedvábničky. U mne již druhým rokem kvoká jedna rousná zakrslá a to i nyní. Vždy si nanese(cca 8 až 10 vajec) a pak zasedne. Při líhnutí pod kvočnou se zpravidla nedá dost dobře plánovat. Proto jsou umělé líhně v oblibě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík