Matěj2416

XXX.XXX.6.68
Dobrý den chtěl jsem se zeptat, když mám na dvoře různé druhy slepic (hybridů) různě barevné kohouty a líhnu si svoje kuřata v líhni ze svých vajec. Může to mít nějaký vliv na snášku ?
A co kdybyste zde pohledal informace, řešilo se to tu již několikrát. Stačí použít vyhledávání a nezakládat stále stejná vlákna. Např.:https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/999296/kohut-na-kury
Dana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Snášku čeho?
těch vašich hybridek? těm je úplně jedno, co máte v líhni. barva kohouta také snášku nijak neovlivňuje.
co se potomstva týče, tak jejich užitkovost bude menší než užitkovost koupených hybridů. protože proto. není to plemeno, ale finální hybrid, u kterého je maximálně využitý heterózní efekt křížení nepříbuzných a na užitkovost selektovaných linií.
jenže potomstvo hybridky s barevným kohoutem už žádnou selekci ani heterózní efekt pro svou užitkovost použít nemůže.
janulkajanka

XXX.XXX.231.34
No nesmysl to není, nejlépe at si každý vyzkouší sám, hybridky jsou šlechtěné na vysokou snášku, ale za předpokladu, že je krmite kvalitní směsí, jejich kuřata mi snáší daleko lépe na bežném krmivu, než jejich rodiče hybridky, je sice pravda, že na hybridní slepice, mám čistokrevné kohouty, možná i to má vliv.Nikomu svůj názor nevnucuji, jen píši vlastní zkušenost.
Mám také vyzkoušeno. Rozhodně nejde o drastický pokles snášky u potomstva finálních hybridek. V halovém prostředí pouze na směsi by rozdíl byl, ale ve venkovním drobnochovu jsme ani já ani známí nějak nepocítili, že by bylo málo vajec. Jasně, že finální hybrid je nejvýkonnější, ale je to poznat nejzřetelněji v ideálních podmínkách. Potomstvo se štěpí na vlastnosti předků a ani ti nenesou podprůměrně. Ten, kdo pořád opisuje, že je toto nesmysl, by si měl aspoň jednou tuto generaci od hybridek zkusit použít na snášku. Rozhodně je nutné použít kohouta nosného plemene nebo hybrida.