Trávožrout kejhavý

XXX.XXX.97.112
A vy Dano dopřáváte housatům na bílkovinu bohatou stravu? Ta moje nikdy neviděla ani vojtěšku, přesto se nikdy neštípou.
Možná nějaké minerály.
Já určitě přidávám ze začátku do šrotu plastin nebo podobný přípravek.
Trávožrout kejhavý
napsal(a):
A vy Dano dopřáváte housatům na bílkovinu bohatou stravu? Ta moje nikdy neviděla ani vojtěšku, přesto se nikdy neštípou.
Možná nějaké minerály.
Já určitě přidávám ze začátku do šrotu plastin nebo podobný přípravek.
Já ano.
A myslím si, že není potřeba rejpavého tónu od někoho, kdo se ani nepřihlásí pod stálým nikem a jen zpochybňuje zkušenosti druhého a ve finále skončí u planetární katastrofy. Pište si své zkušenosti, já je také nezpochybňuji a nechte zadavatele, ať si vybere, co je pro něj vhodné. Dana.
Trávožrout kejhavý

XXX.XXX.148.67
Tak to prr, špatně vnímáte to rejpání. Já prostě nečekal, že něco bohatého na bílkoviny (krom nějakého toho šrotu) dáváte a proto to zmiňuji. Rozhodně nemyslím, že je to běžně třeba (i když připoštím že drůbeží drobotině také občas přimelu pár granulí pro psy či kočky, pokud si na to ten rok vzpomenu a to spíše jen kuřatům, nepamatuji že bych i husám - ale snažím si to maximálně ulehčovat a mít stejný základ pro všechny).
Nemyslím si totiž, že housata jdou po krvi bohaté i na bílkovinu. Ostatně i slepice mi sežerou každé peříčko co upustí. Je v něm něco co opakovaně zužitkují.
Minerály uvádím, protože jednak tu občas někdo zmíní žabky i u hus a jednak protože ty brojlerové by opravdu mohly mít nejrůznější problémy, takže proč by si nemohly husičky vypomáhat na úkor svého peří.
Pokud vzpomenu, občas to tu někdo řeší u jiné drůbeže, třeba kačen. Zatím byla vždy shoda v tom oddělit jedince který tak činní a to co nejrychleji, než to naučí ostatní. Takové zvíře jedině na pekáč. Což je v tomto případě asi jedno, ale zkuste na místo hejna obhospodařovat čtyři husy co nemohou být pohromadě.
Andrea87
napsal(a):
Dobrý den, potřeboval bych radu od vás chovatelů, koupili jsme čtyři housata na výkrm ale začaly se štípat až do krve! můžete prosím poradit co stím? Děkuji.
Paní Dana má pravdu. Těžko radit bez podání informací. Já líhnu housata většinou přirozeným způsobem a tam jsem to nikdy nepozoroval. I když byl mráz a sníh a vylíhnutá housata s husou byly na omezeném prostoru a žádné oždibování jsem u nich nikdy neviděl. Jak tady již bylo zmíněné, housata v době růstu si sama zpestřují jídelníček lovem drobných živočichů, žížaly, slimáky a pod. Chovají se téměř jako kačeny. Jak začnou dorůstat již o žížaly a nic podobného nemají zájem. Vysloveně je vidět, jak brzo ráno nebo večer za tmy běhají a loví v místech tam kde žádná tráva není. A k tomu oždibování. Sem tam líhnu pro někoho housata. A než si pro ně dotyčný člověk přijede, tak se již najdou jedinci, kteří se oždibují. Tato housata jsou umístěna v bedně s žárovkou. Spíše myslím, že huňaté tělíčko jiného housete jim připomíná trávníček a z nudy začnou soukmenovce oždibovat. Pokud bych je asi déle nechal zavřené bez možnosti pastvy, určitě by se tento zlozvyk upevnil a při nedostatku bílkovin by mohlo jít i o doplňování této složky v potravě. Pepa