Dusí se mi kuřata ve vejci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.6.2017 12:42
lili1969

XXX.XXX.168.14

Prosím o pomoc.
Těsně před vylíhnutím se mi kuře udusí ve vejci prostě se nevyklube.Teplota v líhni je 37,8 vlhkost 40%.Jedná se o plemeno arakauny. Kachny se mi vylíhli v pohodě u kuřat sem zklamaná Děkuji za radu Zuzana.

6.6.2017 14:05
jahodapavel

XXX.XXX.168.108

Podle mne nízká vlhkost.

6.6.2017 14:06
Makame

XXX.XXX.18.196

Nízka vlhkosť pred liahnutím mávam ja okolo 75%.Tiež mám skúsenosť že kačkám to až tak nevadí ani kolísanie vlhkosti aj teploty.

6.6.2017 14:20
.tumash1983.

XXX.XXX.226.2

Pokropte je vodou z rozprašovače.

6.6.2017 15:54
lili1969

XXX.XXX.168.14

To vše dělám kropím až 4 x za den.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.6.2017 16:31

Co třeba letální faktor u araukan?

7.6.2017 15:58
lili1969

XXX.XXX.168.14

Prosím o vysvětlení. Bohužel mi umírají i kuřata 24 hod. po vylíhnutí. Je to k pláči. Vejce sem koupila od chovatele.Nevím jaké má slepice.ale že mi se 30 vajec vylíhne 10 a ty ještě zemřou je děsný. mají infra lampu vitamíny pro první dny ale mi to asi není souzeno je odchovat Děkui

7.6.2017 16:54
ladd

XXX.XXX.34.52

lili1969 napsal(a):
Prosím o vysvětlení. Bohužel mi umírají i kuřata 24 hod. po vylíhnutí. Je to k pláči. Vejce sem koupila od chovatele.Nevím jaké má slepice.ale že mi se 30 vajec vylíhne 10 a ty ještě zemřou je děsný. mají infra lampu vitamíny pro první dny ale mi to asi není souzeno je odchovat Děkui

Použijte vyhledávač a frázi: letální faktor u araukan.

7.6.2017 19:31
lili1969

XXX.XXX.168.14

Tak chcíplo další kuře tak sem provedla pitvu orgány v pořádku na pohled vše čisté, jen v břišní dutině žlutá tekutina jako když se rozkládá žloutek

7.6.2017 21:19
ovecka

XXX.XXX.203.146

lili1969 napsal(a):
Tak chcíplo další kuře tak sem provedla pitvu orgány v pořádku na pohled vše čisté, jen v břišní dutině žlutá tekutina jako když se rozkládá žloutek

Zmírání nevylíhnutých kuřat a čerstvě vylíhlých má dost často na svědomí pulorová nákaza - "bílá úplavice kuřat" (Salmonella pullorum, Salmonella gallinarum). Salmonely jsou přítomny ve vejcích a způsobí úmrtí zárodků různého věku a i vylíhlých kuřat.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pulorov%C3%A1_n%C3%A1kaza
Přeživší jedinci zůstávají bacilonosiči.
Doporučuji pitvu, jinak si můžete zamořit chov. Dana.

7.6.2017 21:53

Nestrašte hned nemocemi povinnými hlášením.

úplně stejně se může projevovat i "obyčejná" salmonelóza, jakože paratyf, nebo i koliseptikémie a vlastně jakákoliv septikemická nákaza, kterou se kuřata nakazí už od slepic snášejících násadová vejce.

7.6.2017 22:07
ovecka

XXX.XXX.203.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nestrašte hned nemocemi povinnými hlášením.

úplně stejně se může projevovat i "obyčejná" salmonelóza, jakože paratyf, nebo i koliseptikémie a vlastně jakákoliv septikemická nákaza, kterou se kuřata nakazí už od slepic snášejících násadová vejce.

Nějak jsem nepobrala informaci, jak se můžou nakazit kuřata od slepic snášející vejce, když se ani nevylíhnou?
Já jsem si kdysi na začátku mého chovatelství nechala poslat kuřátka z líhně a dorazila s pulorkou jako fík (bílý průjem, hynula po 2-4 denně). Vet mi udělal pitvu a doporučil všechny zlikvidovat a spálit. Že se něco nahlašuje mi neřekl. Asi věděl, co by z toho bylo. Takhle jsem zlikvidovala pár kuřat, přišla o malý peníz a byl klid. Nic se nerozšířilo.
Kdysi se dělaly povinné testy u chovatelů, dnes se na to kašle. Nedělám si iluze, že se pulorka v drobnochovech nevyskytuje. A hlásit se nic nehlásí, kde není žalobce, není soudce. Dana.

7.6.2017 22:11

ovecka napsal(a):
Nějak jsem nepobrala informaci, jak se můžou nakazit kuřata od slepic snášející vejce, když se ani nevylíhnou?
Já jsem si kdysi na začátku mého chovatelství nechala poslat kuřátka z líhně a dorazila s pulorkou jako fík (bílý průjem, hynula po 2-4 denně). Vet mi udělal pitvu a doporučil všechny zlikvidovat a spálit. Že se něco nahlašuje mi neřekl. Asi věděl, co by z toho bylo. Takhle jsem zlikvidovala pár kuřat, přišla o malý peníz a byl klid. Nic se nerozšířilo.
Kdysi se dělaly povinné testy u chovatelů, dnes se na to kašle. Nedělám si iluze, že se pulorka v drobnochovech nevyskytuje. A hlásit se nic nehlásí, kde není žalobce, není soudce. Dana.

Normálně, máte bacinososiče, ten snáší vejce, zárodek se narodí už s nákazou a buď se nevylíhne, nebo se vylíhne něco, co uhyne, ale předtím stačí nakazit ostatní kuřata.

a pulorová nákaza je nákaza povinná hlášením. akorát bez bakteriologie se metodou kouknu a vidím spíš diagnostikovat nedá. ony ty nemoce vypadají hodně stejně. od paratyfu prakticky k nerozeznání, obojí je koneckonců salmonelóza.

8.6.2017 00:12
ovecka

XXX.XXX.203.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Normálně, máte bacinososiče, ten snáší vejce, zárodek se narodí už s nákazou a buď se nevylíhne, nebo se vylíhne něco, co uhyne, ale předtím stačí nakazit ostatní kuřata.

a pulorová nákaza je nákaza povinná hlášením. akorát bez bakteriologie se metodou kouknu a vidím spíš diagnostikovat nedá. ony ty nemoce vypadají hodně stejně. od paratyfu prakticky k nerozeznání, obojí je koneckonců salmonelóza.

OK. Ale to samé jsem napsala v podstatě já. Jenom s tím rozdílem, že jsem mluvila jen o pulorce, ne o ostatních salmonelozách. Výsledný efekt je pro obyčejného chovatele stejný - velké úhyny.
Ale děkuji za upřesnění. Dana.

8.6.2017 09:47
lili1969

XXX.XXX.168.14

Už nemám co dát na pitvu vychcípali všechny do dnešního rána a vejce sem měla od chovatele koupené na tržnici líheň prošla dezinfekcí a už líhnu na novo jen ne arakauny ale své vlašky děkuji za rady

8.6.2017 15:09
lili1969

XXX.XXX.168.14

Tak že lidičky byla sem s posledními chcíplíma kuřatama u veter. a ten prohlásil že to byli vadný vejce ve smyslu genetiky. A navíc sem měla koupit arakauny a na 80% ta sou kříženci kdo ví s čím

8.6.2017 15:11
lili1969

XXX.XXX.168.14

Tak že žádná nemoc ale genetika až pojedu zase na tržnici ve Strakonicích dám si pozor na prodejce.

8.6.2017 17:15
petája

XXX.XXX.36.87

No...nejsem sice odbornik, ale geneticka vada u vsech vajec? Ja mam obcas geneticke vady u par kurat ( pokud se vubec vylihnou), ale u vsech? Byla bych opatrna, aby to nebyla nejaka infekce, ale jak rikam, nejsem odbornik...

8.6.2017 19:11

Pokud to byli kříženci, tak tam ta genetická vada u všech je téměř vyloučená.A pokud veterinář pouhým okem poznal, že se nejedná ani o nemoc ani o špatnou inkubaci, ale okamžitě věděl, že se jedná o genetiku, tak to by měl dostat nobelovku. Cha Cha Cha. Jinak každý vždy svalí vinu na druhého, ale u sebe ji nehledá.Co když jste si z kachních vajec líhnutých společně zavlekla nákazu do těch slepičích.Ono totiž každé vejce je jinak odolné a potřebuje své.

8.6.2017 20:17
honzapm

XXX.XXX.182.25

Je zajímavé, kam až může dospět to, že někdo líhne slepičí vejce při vlhkosti 40%
a myslí si, že když vejce párkrát pokropí vodou, která navíc zajisté nemá 38 stupňů,
tak že je vše v pořádku. Protože u kachen to přece 1x vyšlo.

La patlamo Calimero

8.6.2017 20:37
La patlamo Calimero

XXX.XXX.240.68

Když je tu řeč o dušení... Kvočně přisnesly družky pár vajec se špatnou skořápkou a tak se rozbila a potřísnila i vejce na kterých dál sedí. Nejde mi teď ani tak o infekce jako spíš zda se může později kuře uvnitř dusit, řekněme při běžném opatlání vajec (nevím jak jinak to posat)? Dále mne zajímá názor na to, zda pomůže omýt, nebo póry ve skořápce vajec zanesu ještě víc?

Díky.

ikor

9.6.2017 19:57
ikor

XXX.XXX.209.2

lili1969 napsal(a):
Prosím o pomoc.
Těsně před vylíhnutím se mi kuře udusí ve vejci prostě se nevyklube.Teplota v líhni je 37,8 vlhkost 40%.Jedná se o plemeno arakauny. Kachny se mi vylíhli v pohodě u kuřat sem zklamaná Děkuji za radu Zuzana.

Križece su viac odolné nemalo by uchin ale kačacimi vajcami nemáťe dávať kačky maju salma.im to nevadí kurata neprežiju.

10.6.2017 10:35
lili1969

XXX.XXX.168.14

Kuřata líhnu zvlašt. Měla sem tu ještě jednoho veter. protože se mi to nezdálo a ten je prohlídl důkladněji a řekl že se špatně vstřebal žloutek a ten je otrávil při rozkladu. Tomu už bych věřila ve velkochovech prý nato umírá až 90% kuřat.

10.6.2017 10:37
Nirrti

XXX.XXX.63.116

Dobrý den, jak dlouho necháváte kuřátka v líhni než je vytáhnete?

10.6.2017 10:38
lili1969

XXX.XXX.168.14

Měla sem pod kvočnou taky rozbitá vejce a nedala si vyčistit hnízdo kuřátka se vylíhli v pohodě 9 z 11.Ale v líhni mi to tentokrát nevyšlo a na radu vet. sem udělala chybu vyndala je brzy z líhně po 12 hod, tak mi radil nechat je v líhni celých 24 hod.

10.6.2017 10:40
lili1969

XXX.XXX.168.14

Děkuji za rady a nejde o nákazu ale nevstřebaný žloutek.

10.6.2017 10:41
lili1969

XXX.XXX.168.14

12 hod. což je podle vet. málo.

10.6.2017 10:44
Nirrti

XXX.XXX.63.116

Děkuji,. my tam máme toho nejstaršího průzkumníka v tomto okamžiku 24 hodin, druhé kuře se vylíhlo včera odpoledne. Ráno další 2 a další vajíčka jsou načatá. Tak řešíme s manželem dilema - on je chce vytáhnout, já ne i za cenu, že ta nejstarší tam budou víc jak 24 hodin. Tak hledám informace všude možně.
Při minulém líhnutí vytahoval průběžně, dosychaly pod žárovkou a v líhni zůstalo hodně mrtvých kuřat ve vajíčku, co se nedostala ven - vidím chybu i v tom častém otvírání líhně a vytahování kuřat. z těch brzo vytáhlých musel 2 utratit během týdne - přestala růst, skrčená, špatná.

10.6.2017 11:21
ovecka

XXX.XXX.203.146

Otevírání líhně by nemělo vadit. Mně se teplota a vlhkost v líhni stabilizuje po pár minutách. Já vidím chybu v nevylíhnutých vejcích spíše v kvalitě násadových vajec a nebo v teplotě během celého líhnutí. Dana.

10.6.2017 11:50
lili1969

XXX.XXX.168.14

Po 24 hod. už musí zobat a pít tak mi to poradil veter.

10.6.2017 12:57
friend

XXX.XXX.57.29

Ja vyťahujem aj hneď po vyliahnutí a nechám dosušiť pod umelou kvočkou a žiarovkou. Kuriatka sú čulé a nedochnú mi. Ale keď ich vytiahnem, tak musím sledovať vlhkosť a keď treba, doliať vodu, pretože každým otvorením doliahne sa vlhkosť zníži. Tiež si myslím, že je to kvalitou násadových vajec, prípadne priebehom liahnutia. Ja mám teplomer a aj vlhkomer v liahni aj v doliahni. Treba to sledovať.
Kuriatka vydržia 24 hodín bez vody a pitia, ale už potom musia jesť a piť. Čo som si všimla, niektoré pijú a jedia už po pár hodinách.

10.6.2017 13:06
Nirrti

XXX.XXX.63.116

lili1969 napsal(a):
Po 24 hod. už musí zobat a pít tak mi to poradil veter.

Děkuji Vám, už jsou venku.

10.6.2017 13:10
Nirrti

XXX.XXX.63.116

friend napsal(a):
Ja vyťahujem aj hneď po vyliahnutí a nechám dosušiť pod umelou kvočkou a žiarovkou. Kuriatka sú čulé a nedochnú mi. Ale keď ich vytiahnem, tak musím sledovať vlhkosť a keď treba, doliať vodu, pretože každým otvorením doliahne sa vlhkosť zníži. Tiež si myslím, že je to kvalitou násadových vajec, prípadne priebehom liahnutia. Ja mám teplomer a aj vlhkomer v liahni aj v doliahni. Treba to sledovať.
Kuriatka vydržia 24 hodín bez vody a pitia, ale už potom musia jesť a piť. Čo som si všimla, niektoré pijú a jedia už po pár hodinách.

Děkuji, už jsou venku. Teploměr v bedně - odchovně - máme, mají tam 34 st., vodu i krmení - K1 - a už baští. Bedna je v pokoji hned vedle líhně, aby se při vybírání nemusely nikam přenášet, jen se přeloží. Líheň máme "makrovku", teplota je nastavena automaticky a nedá se s ní hnout, ale vlhkost se regulovat dá.

10.6.2017 13:53
Nirrti

XXX.XXX.63.116

ovecka napsal(a):
Otevírání líhně by nemělo vadit. Mně se teplota a vlhkost v líhni stabilizuje po pár minutách. Já vidím chybu v nevylíhnutých vejcích spíše v kvalitě násadových vajec a nebo v teplotě během celého líhnutí. Dana.

Děkuji, budu se když tak dál vyptávat zkušenějších, mohu-li. Ta průšvihová vajíčka byla zaslána poštou a snad i nedostatečně odpočinutá před vložením do líhně. Teplotu ovlivnit nejsme schopni, je nastavena výrobcem. Líheň je v pokoji v domě, teplota okolí celkem stabilní, sem tam pootevřené střešní okno aby bylo vyvětráno, ale líheň je mimo dosah průvanu.

bumbac

10.6.2017 14:10
bumbac

XXX.XXX.4.22

Dobré poledne, kuřata vyndavám dle potřeby asi 2-4 denně a pokaždé vajíčka pokropím.Dávám je do krabice v kotelně, kde je teplota 30°C a jednou denně je odnáším do odchovny.

10.6.2017 14:51
dadu

XXX.XXX.61.94

Já kuřátka vyndávám průběžně, v líhni je nechávám tak 2 hoďky, dokud trochu neproschnou. Déle tam jsou akorát pokud se vylíhnou v noci. V odchovně mají hned vodu a první tři dny kukuřičný šrot, pak granulky.

10.6.2017 20:02
petája

XXX.XXX.36.87

Jak pise Dadu, prvni dny cisty kukuricny srot, postupne do nej primichavam K1, pak ubiram srot, az zustane samotne K1. Na piti jim muzete ze zacatku dat vlazny, hořky caj, ale vylozene jen tim sackem obarvim vodu, nenechavat dlouho...

U Makrovky bych otvirala lihen co nejmene, vlhkost je po otevreni ihned pryc a dost dlouho se vraci, aspon ta moje to delala ( kdyz jsem ji jeste mela) a kurata zustavala dele uveznena ve vejci a nektera to nedala vubec...

11.6.2017 08:52
lili1969

XXX.XXX.168.14

honzapm napsal(a):
Je zajímavé, kam až může dospět to, že někdo líhne slepičí vejce při vlhkosti 40%
a myslí si, že když vejce párkrát pokropí vodou, která navíc zajisté nemá 38 stupňů,
tak že je vše v pořádku. Protože u kachen to přece 1x vyšlo.

Líhnu podle návodu výrobce a povedlo se to víckrát proto sem byla nešťástná že se to ted nevyšlo a vodu měřím po každý než začnu kropit.

Stony

12.6.2017 14:40
Stony

XXX.XXX.61.6

Dobrý den
Líhnul jsem v líhni (MVF 56) 15 araukan a 15 marans. Vlhkost 70% (1komora s vodou)
v dolíhni 80% teplota podle teploměru 37,8°C v dolíhni 37,6°C a vylíhlo se mi 13 kuřátek(7+6)
dalších 14 se nedostalo ven a 3 vece bez zárodku. Mám zkusit teplotu a vlhkost ubrat nebo přidat? Nebo jak jinak postupovat?
Děkuji moc za radu.
Standa.

12.6.2017 15:07
Nirrti

XXX.XXX.63.116

Díky všem za rady. Nakonec jsme kuřátka vytahovali ráno a večer. Celkově bylo nasazeno 40 vajíček od dvou chovatelek, z toho 21 prázdných, neoplozených - většina od jedné chovatelky, - vajíčka šla poštou,4 zárodky odumřely během vývoje,2 kuřátka se nedostala ven a uhynula ve vajíčku a 13 kuřátek se vylíhlo. Dál uvidíme.

12.6.2017 15:48
Patunta

XXX.XXX.219.2

Stony napsal(a):
Dobrý den
Líhnul jsem v líhni (MVF 56) 15 araukan a 15 marans. Vlhkost 70% (1komora s vodou)
v dolíhni 80% teplota podle teploměru 37,8°C v dolíhni 37,6°C a vylíhlo se mi 13 kuřátek(7+6)
dalších 14 se nedostalo ven a 3 vece bez zárodku. Mám zkusit teplotu a vlhkost ubrat nebo přidat? Nebo jak jinak postupovat?
Děkuji moc za radu.
Standa.

Líhnu teprve 2.rok ale podle mého je třeba kuře vyloupat a kouknout proč to nezvládlo.? Duvodu může být mnoho. D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík