Rád bych někoho z Vás požádal o radu...
Líhl jsem poprvé husy, doposud jsem líhl jen hrabavou drůbež a kachny. Už v líhni se mi po částečném oschnutí objevilo house, které začalo doslova ožužlávat druhé, které ještě nebylo tak čilé. Nevěnoval jsem tomu pozornost.
Po cca 20 hodinách jsem housata přesunul do odchovny, ale toto ožužlávání pokračuje. Mám 4 housata, vypozoroval jsem, že kromě jednoho to už dělají všechna, přijdou ke druhému houseti a začnou mu ožužlávat chmýří na zádech. Některé mají chmýří na zádech už docela mokré a tak stále dokola osychají. Očividně to někdy housata i zabolí a snaží se danému jedinci utéct.
Má někdo zkušenosti s tímto chováním? Nemám tomu věnovat větší pozornost a přejde to, anebo by se mohlo jednat o první náznaky kanibalismu? Housata mají necelých 48 hodin, jde o brojlerový typ.
Předem děkuji za jakoukoliv radu.
Děkuji za radu, vyzkoušeno, ale bez úspěchu. První činnost, která je napadla po rozsvícení, byla právě vzájemné okusování. Dnes jsem je zkusil na chvíli dát ven na sluníčko, bylo to o něco lepší, ale po okoukání okolního terénu sklouzli zpět k ozobávání. Zítra mi dorazí sprej proti kanibalismu, ač jsem proti tomu skeptický, tak to alespoň zkusím, ale mám obavy, že pokud to nezafunguje, tak jakmile budou mít trochu větší sílu v zobáku, tak si chmýří začnou vytrhávat.
Mrzí mě, že zrovna u mnou prvně vylíhnutých housat je takový problém. Minulý rok jsem odchovával jednodenní housata od známého v naprosto stejných podmínkách a tam nebyly ani náznaky podobného chování.
Pokud by byl ještě nějaký nápad, byl bych vděčný. S díkem přeji pěkný večer.
vavrecka24
napsal(a):
Rád bych někoho z Vás požádal o radu...
Líhl jsem poprvé husy, doposud jsem líhl jen hrabavou drůbež a kachny. Už v líhni se mi po částečném oschnutí objevilo house, které začalo doslova ožužlávat druhé, které ještě nebylo tak čilé. Nevěnoval jsem tomu pozornost.
Po cca 20 hodinách jsem housata přesunul do odchovny, ale toto ožužlávání pokračuje. Mám 4 housata, vypozoroval jsem, že kromě jednoho to už dělají všechna, přijdou ke druhému houseti a začnou mu ožužlávat chmýří na zádech. Některé mají chmýří na zádech už docela mokré a tak stále dokola osychají. Očividně to někdy housata i zabolí a snaží se danému jedinci utéct.
Má někdo zkušenosti s tímto chováním? Nemám tomu věnovat větší pozornost a přejde to, anebo by se mohlo jednat o první náznaky kanibalismu? Housata mají necelých 48 hodin, jde o brojlerový typ.
Předem děkuji za jakoukoliv radu.
to iste sa stalo aj mne, je to asi tym ze husa ma vrodene sklbat travu uz od utleho veku. u mna to prestalo ked sa zacali past. vtedy sa zacalo to husa venovat steblam travy a nie pierkam inych husat.
Hledal jsem tehdy problém ve všem možné, jen toto jsem přehlížel, zkrátka přirozený pud škubat trávu. Když jsem naposledy líhl a venku nebylo vhodné počasí, byl jsem z toho opět nešťastný a přemýšlel, jak je zabavit, aby se neokusovaly. Ono to po dosažení určitého věku či momentem vypuštění ven okamžitě přestalo, ale pozorovat to v odchovně bylo k pláči. V zoufalosti jsem venku vytrhl trs trávy a položil jim ho do odchovny. V tu chvíli bylo po problémech.
ja prave vysevam naklicenou psenici do misek jako oseni na velikonoce, tak pri precteni vaseho prispevku me napado, coz to oseni nabidnout vylihnutym housatkum driv, nez je napadne napast se na braskovi..za 14 dni se mi budou lihnout v lihni, tak to hned vyzkousim:)to teplo a trava asi jeste nebude..