shantinka

XXX.XXX.32.115
Dobrý den, prosim o názory, nejlépe podložené zkušenostmi . Jedna z našich hybridek zasedla.cerna dominant, kohouta máme Cemanskeho.Nevěnovala jsem tomu moc pozornost, neboť jsem očekávala, ze tak po týdnu sleze z vajec, ale přečkala na vejcich doposud a zbývá ji pár dnů, vajíčka všechna oplodnena a plná. Tedy nastal čas sehnat směs pro kuřata a pod. Můj dotaz ale směřuje k věci, zda ji mohu ponechat společně s kuřaty s ostatními slipkami. V plánu bych měla pokud možno jen nasypani směsi kuratum za řídké zahradní pletivo, kam by se protáhla spolehlivě jen oba, aby jim to nesezobaly staré. Nebylo to plánované, raději bych pod kvocnu strčila treba vajíčka Maransek, ale kdyz uz děti o ničem jiném nemluví, pár kuřat zvládneme, celkem 9, pokud vše klapne..
Budu ráda, pokud napíše někdo, kdo má s takovým společným chovem zkušenost. Dobrou, klidně i špatnou, ať začnu řešit oddělené obydlí hned. Slepice chodí všude, tedy moc míst, kam bych je izolovala aby měli adekvátní obydlí nemáme. Ale jasně, že by se něco udělalo.. raději však bych je nechala spolu, hlavně aby si navzájem nechodily na kmeni. Předem díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

...ale je zde větší riziko nákazy kuřat nemocemi, které se u dospělých slepic toliko neprojevují.
shantinka

XXX.XXX.32.160
Nocovani, to mě nenapadlo. A ty nemoci vlastně také ne... řešila jsem převážně jen krmení. Tedy jsem předpokládala, že kuřata budou od malička na prostředí se vším všudy zvyklá. Zatím to vypadá, že nakonec budeme stejně muset rodinku částečně separovat.. ale moc děkuji za postřehy, nějak se podle toho zařídím... Pěkný večer.
S rizikem nákazy je to sice pravda, ale odchovávalo se tak vždycky a spousta lidí to tak dělá dosud. Je to na Vás, jak se rozhodnete, jestli uděláte pro kuřata výběh (zřejmě v místě, kde se slepice pohybovaly), nebo je necháte ve společném se slepicemi. Já to vidím tak, že je škoda mít kuřata v nějaké ohrádce, když je kvočna může vodit po zatravněné zahradě.
Loni jsem byla ve stejné situaci jako Vy a měla jsem i podobné obavy z toho co a jak bude po vylíhnutí kuřátek, co jim dát k zobání apod.Kvočna vše vyřešila místo mě.Po ukončení líhnutí si sama i s kuřaty přešla do kurníku za ostatními slepicemi(měla jsem ji ve vedlejší místnosti).V kurníku mám takovou krytou ohrádku s malým vchodem.Tam si i s kuřátky vlezla a podle potřeby s nimi vycházela ven.Ani krmení nebyl žádný problém, koupila jsem krupky perličky, ale víc jim zřejmě chutnal kukuřičný šrot.Kvočna je sama naučila co a jak a vodila je přes dva měsíce, i když to byla hybridka, Žádný problém mezi kuřátky a slepicemi nenastal, dokonce ani naše kočky si jich nevšímaly, kvočna se o všechno postarala.Takže mi vše dobře dopadlo a Vám přeju, abyste to měla taky tak OK.
shantinka

XXX.XXX.32.71
Krásné, přímo idylka. Myslím, že důvěra a zbytečně nezasahovat je fajn. Budu připravena na akci, ale budu doufat v to nejlepší. Pak, že hybridky nekvokaji. Momentálně, kdybych nasbírala ihned vejce od ostatních, sednou všechny. Je to hotové šílenství u nás. Slepice jsou jak šílené. Vyhánějí se ze snášedel, celé dny jen prořvou. Snad se ochladí a dají pokoj. Této kvočně věřím. Je i více rázná, než ostatní, určitě kuřata i ochrání a ohlida,..doufám. Jen jsem zvědavá, jak vyřeší problém s tím, že má pod sebou asi 2 vejce o dva dny starší než ostatní. Dvě soudruzky ji tam podnesly, kdyz nám konečně došlo, že to myslí vážně a z místa uz se nehne.. uvidíme, jestli počká. Děkuji za příspěvky a naději, že to může proběhnout úplně v pořádku
Zůstávám však ve střehu . Moc dik.
shantinka

XXX.XXX.32.71
olja
napsal(a):
Loni jsem byla ve stejné situaci jako Vy a měla jsem i podobné obavy z toho co a jak bude po vylíhnutí kuřátek, co jim dát k zobání apod.Kvočna vše vyřešila místo mě.Po ukončení líhnutí si sama i s kuřaty přešla do kurníku za ostatními slepicemi(měla jsem ji ve vedlejší místnosti).V kurníku mám takovou krytou ohrádku s malým vchodem.Tam si i s kuřátky vlezla a podle potřeby s nimi vycházela ven.Ani krmení nebyl žádný problém, koupila jsem krupky perličky, ale víc jim zřejmě chutnal kukuřičný šrot.Kvočna je sama naučila co a jak a vodila je přes dva měsíce, i když to byla hybridka, Žádný problém mezi kuřátky a slepicemi nenastal, dokonce ani naše kočky si jich nevšímaly, kvočna se o všechno postarala.Takže mi vše dobře dopadlo a Vám přeju, abyste to měla taky tak OK.
A prosim Vas, pokud se jeste máte zájem odpovědět. Jaká byla kuřata, potažmo potom slepičky od té Vaši hybridky. Myslím, co do ruznosti barev, třeba jakou měly snůšku a pod.velikost vajíček potom v dospělosti. Prostě, co Vám z nich vyrostlo .
Kdyžtak moc děkuji.
shantinka
napsal(a):
A prosim Vas, pokud se jeste máte zájem odpovědět. Jaká byla kuřata, potažmo potom slepičky od té Vaši hybridky. Myslím, co do ruznosti barev, třeba jakou měly snůšku a pod.velikost vajíček potom v dospělosti. Prostě, co Vám z nich vyrostlo .
Kdyžtak moc děkuji.
Dobré ráno, já jsem neměla loni kohouta, nepočítala jsem s kvokáním, takže jsem narychlo sháněla oplozená vajíčka.Byl to docela problém, protože nikde poblíž nikdo kohouta neměl .
Nějaká vajíčka přes známé jsem sehnala a dala na zkoušku pod hybridku.Jak jsem už psala, kupodivu všechno dobře dopadlo, i když jsem z toho měla nerva, když se o hybridkách píše dost negativně.Myslím, že velice záleží na konkrétním zvířeti a situaci.Letos mi zatím žádná nekvoká.Jaká jsou kuřata z vajec hybridek nevím, žádnou opravdu konkrétní zkušenost jsem se zatím nedočetla.Samotnou by mě to zajímalo co a jak.Pěkný den přeji.
shantinka
napsal(a):
Kdyžtak moc děkuji.
Dobrý den, snažím se podělit s mojemi zkušenostmi. Měla jsem hybridky, mladé, ale byla jsem nezkušená. Zasedla mi jedna když jí bylo asi tak 16 měsíců. Tak jsem jí podstrčila vlastní vejce - kohout araukán, matky hybridky. Div se světe - z 9 vajec se vylíhlo 9 kuřátek. Poctivě je 4 týdny vodila. Bylo z toho 7 kohoutů a 2 slepičky, z toho jedna araukána která do dnes - tj 3.rok poctivě snáší zelená vajíčka.
shantinka
napsal(a):
Krásné, přímo idylka. Myslím, že důvěra a zbytečně nezasahovat je fajn. Budu připravena na akci, ale budu doufat v to nejlepší. Pak, že hybridky nekvokaji. Momentálně, kdybych nasbírala ihned vejce od ostatních, sednou všechny. Je to hotové šílenství u nás. Slepice jsou jak šílené. Vyhánějí se ze snášedel, celé dny jen prořvou. Snad se ochladí a dají pokoj. Této kvočně věřím. Je i více rázná, než ostatní, určitě kuřata i ochrání a ohlida,..doufám. Jen jsem zvědavá, jak vyřeší problém s tím, že má pod sebou asi 2 vejce o dva dny starší než ostatní. Dvě soudruzky ji tam podnesly, kdyz nám konečně došlo, že to myslí vážně a z místa uz se nehne.. uvidíme, jestli počká. Děkuji za příspěvky a naději, že to může proběhnout úplně v pořádku
Zůstávám však ve střehu . Moc dik.
……” Jen jsem zvědavá, jak vyřeší problém s tím, že má pod sebou asi 2 vejce o dva dny starší než ostatní. Dvě soudruzky ji tam podnesly, kdyz nám konečně došlo, že, to myslí vážně a z místa uz se nehne.. uvidíme, jestli počká.“……..
Musíte to vyřešit za ní. Slepice a další nekrmiví, jsou naprogramovány tak, že se vylíhne vše naráz a naráz pak opustí hnízdo, jakmile z pod nich začnou kuřata vybíhat (to je obvykle druhý den po vylíhnutí), bez ohledu na to, zda má pod sebou ještě nějaká nevylíhlá vajíčka nebo slabá, později vylíhlá kuřata. Pokud Vaše kvočna inkubuje dvě vajíčka o dva dny dříve tak buď hnízdo opustí před vylíhnutím zbytku, nebo pod ní budou první dvě kuřata hladovět. Až ta dvě dříve vylíhnutá oschnou, dejte je pod žárovku a pod kvočnu je vraťte, až bude pozdějším kuřátkům den, nebo večer před tím. Nebo kuřátka po oschnutí odebírejte všechna a dejte jí je po vylíhnutí všechna najednou. Také je dobré občas z hnízda vyndat půlky skořápek z již vylíhlých vajec. Může se stát, že se navléknou na nevylíhlé vajíčko a zabrání kuřeti dostat se ven.
Jestli je kvočna v hnízdě, kde slepice byly zvyklé snášet, měla by jste třeba přiklopením bedýnkou nebo jinak, zabezpečit, aby ji jiné slepice nerušily. Krom podnášení může dojít k rozbití vajec nebo jejich zastuzení, když kvočně zabere hnízdo jiná slepice a kvočna si z nouze sedne jinam. Pouštějte ji pak při večerním krmení, když už slepice nesnášejí. Večer při zavírání kurníku kvočnu zase zajistíte.
Zasahovat, usměrňovat a kontrolovat se zkrátka musí.
shantinka

XXX.XXX.32.127
ladd
napsal(a):
……” Jen jsem zvědavá, jak vyřeší problém s tím, že má pod sebou asi 2 vejce o dva dny starší než ostatní. Dvě soudruzky ji tam podnesly, kdyz nám konečně došlo, že, to myslí vážně a z místa uz se nehne.. uvidíme, jestli počká.“……..
Musíte to vyřešit za ní. Slepice a další nekrmiví, jsou naprogramovány tak, že se vylíhne vše naráz a naráz pak opustí hnízdo, jakmile z pod nich začnou kuřata vybíhat (to je obvykle druhý den po vylíhnutí), bez ohledu na to, zda má pod sebou ještě nějaká nevylíhlá vajíčka nebo slabá, později vylíhlá kuřata. Pokud Vaše kvočna inkubuje dvě vajíčka o dva dny dříve tak buď hnízdo opustí před vylíhnutím zbytku, nebo pod ní budou první dvě kuřata hladovět. Až ta dvě dříve vylíhnutá oschnou, dejte je pod žárovku a pod kvočnu je vraťte, až bude pozdějším kuřátkům den, nebo večer před tím. Nebo kuřátka po oschnutí odebírejte všechna a dejte jí je po vylíhnutí všechna najednou. Také je dobré občas z hnízda vyndat půlky skořápek z již vylíhlých vajec. Může se stát, že se navléknou na nevylíhlé vajíčko a zabrání kuřeti dostat se ven.
Jestli je kvočna v hnízdě, kde slepice byly zvyklé snášet, měla by jste třeba přiklopením bedýnkou nebo jinak, zabezpečit, aby ji jiné slepice nerušily. Krom podnášení může dojít k rozbití vajec nebo jejich zastuzení, když kvočně zabere hnízdo jiná slepice a kvočna si z nouze sedne jinam. Pouštějte ji pak při večerním krmení, když už slepice nesnášejí. Večer při zavírání kurníku kvočnu zase zajistíte.
Zasahovat, usměrňovat a kontrolovat se zkrátka musí.
Právě... má své nasedlo oddělené pletivem. Otevírám, kdyz uz jsou všechna vejce snesena, ale stálo se to v začátku, tak jsem je tam nechala už., Tak ja je pak odeberu a az budou všechna schopná být společně i s kvocnou, tak ji je vrátím. Škoda, že nemam líhen, ta dvě vejce bych tam pak dala doklubat. Děkuji, tento příspěvek našim budoucím kuratum a me moc pomohl. Opravdu děkuji všem. Přeji krásné dovolené a prázdniny.
shantinka

XXX.XXX.32.132
Dobrý večer všem, kdo se ozvali v této diskuzi. Jako zacatecnikovi mi pomohly velice rady všechny, nejvíce ta o odstraňování skořápek již vylihnutych kuratek, neboť skoro všechna byla při kontrole pod slepici navlecena v prázdných pulkach, což by se asi v lihni nestalo.
Bilance je taková, že z 9 vajec bylo úspěšných 6 kuřat. Všechna byla oplozena, ale jeden zárodek zahynul cca v 6 cm velikosti, jedno umrelo 2.den, přišlo mi, že bylo zamacknute.jedno se nakřáplo a i přes veškerou snahu to nevyšlo.
Přestože naše slipka je "jen hloupá " hybridka, to poslední vejce, starší než ostatní, si pod sebou koulela i když vylezla z hnízda s kuraty se najíst. Byla skvělá.
Nakonec dnes byla s nimi již venku. Ostatní slepice ji i s kuřaty respektují, byli spolu stále, od začátku po lihnuti, nikde jsem je neizolovala, jsou nakonec pěkně pohromadě. Jen musím dodávat malým zvlášť krmení, jinak vše ok. Přikládám nějaké malé foto a děkuji za příspěvky...
shantinka
napsal(a):
Dobrý večer všem, kdo se ozvali v této diskuzi. Jako zacatecnikovi mi pomohly velice rady všechny, nejvíce ta o odstraňování skořápek již vylihnutych kuratek, neboť skoro všechna byla při kontrole pod slepici navlecena v prázdných pulkach, což by se asi v lihni nestalo.
Bilance je taková, že z 9 vajec bylo úspěšných 6 kuřat. Všechna byla oplozena, ale jeden zárodek zahynul cca v 6 cm velikosti, jedno umrelo 2.den, přišlo mi, že bylo zamacknute.jedno se nakřáplo a i přes veškerou snahu to nevyšlo.
Přestože naše slipka je "jen hloupá " hybridka, to poslední vejce, starší než ostatní, si pod sebou koulela i když vylezla z hnízda s kuraty se najíst. Byla skvělá.
Nakonec dnes byla s nimi již venku. Ostatní slepice ji i s kuřaty respektují, byli spolu stále, od začátku po lihnuti, nikde jsem je neizolovala, jsou nakonec pěkně pohromadě. Jen musím dodávat malým zvlášť krmení, jinak vše ok. Přikládám nějaké malé foto a děkuji za příspěvky...
Krásná kuřátka i kvočna .Mám radost s Vámi, že to dobře dopadlo a dík, že jste dala vědět tenhle výsledek . Přeji pěkný den a mnoho radostí s kuřátky.
shantinka

XXX.XXX.32.234
Ja dekuji. Skoda, ze lidi nekdy nepisi, jak dopadly ruzne udalosti z diskuzi. Nekdy se do nejake zactu, ale chybi konecne rozuzleni. Moc dekuji a "chovu zdar".