Dobrý den, dá se podle barvy pařátů u slepice Leghorn určit stáří? Koupila jsem v dubnu 6 ročních slepiček z velkochovu, krásně zapeřených, po cca 14 dnech začaly snášet. Barva nohou lehce nažloutlá. Protože jsem byla se slepicema velmi spokojena, přikoupila jsem 22.června dalších 6 slepic stejného plemene. Tyhle jsou vypelichané a dosud nesnáší. Nohy mají bílé, lehce našedlé. Mají to být stejně staré slepice, ale nezdá se mi to. Máte prosím někdo zkušenosti s určováním stáří u slepic? Děkuji za odpovědi.
HajnýRobert

XXX.XXX.160.22
Barva pařátů je závislá na potravě (karotenu), ne na věku. Věk vám poradí možná nějaký jiný diskutující, ale dle mého můžete jen těžko odhadovat věk zvířete z velkochovu. Zuboženě může vypadat i mladý jedinec, a naopak.
Podle popisu to bude tak, jak se zadavatelka obává, Karoten se ukládá do vajec, takže slepice chované v hale budou mít na konci snáškového cyklu nohy totálně vybledlé. Zrovna dnes tu ale někdo psal, že hybridky na bázi leghorn nesou krásně i třetím rokem. Jestli Vás to potěší, tak dvě sezony ještě tedy ponesou, jen co se zmátoří.
Pro přesné určení by to ale chtělo fotku.
Děkuji za příspěvky, je mi jen divné, že ze stejné slepičárny / beru pravidelně z OVUS Slaný každý rok nové jednoleté slepice/ během 2 měsíců změnily totálně imidge. V dubnu krásně zapeřené, snášející slepice, v červnu vypelichané chudinky. Možná, že ty dubnové teprve začnou přepeřovat. Nejsem zase tak zkušený chovatel, abych poznala, kdy to na ně přijde, Pravda je, že předloňské hybridky mi nesou, denně již třetí sezonu.