Prosím o radu, co se stane kdyz běžec sní otráveného slimáka? Jed se jmenuje SLIMEX.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přípravek je nebezpečný pro domácí zvířata (včetně psů). Zabraňte vstupu domácích zvířat na ošetřený pozemek.Ošetřený pozemek označte upozorněním: Ošetřeno přípravkem nebezpečným pro domácí zvířata.

PetaaS
napsal(a):
Takže když sežere otráveného slimáka zemře?
Mno... to záleží na přijaté dávce té dobroty, ale metaldehyd je docela dost jedovatý a běžcům bych ho dávat nezkoušela, jen abych viděla, kolik vydrží.

PetaaS
napsal(a):
Moc děkuju... jen ze soused dava tento jed a když ten slimák vleze k nám dřív než chcípne tak je to v prde*i...
Ale tak on po požití nijak daleko neodleze, methaldehyd není jed na krysy, který má zpožděný účinek, je to akutní nervový jed. ono u slimáků není důvod vyrábět nějaké kumulativní jedy, slimáka neodradí, že kolem je v zemi zalezlá spousta chcíplých slimáků, kterým se udělalo blbě po požití tamté modré dobroty...
Peťo, tak řekněte sousedovi, ať používá Ferramol.
Je sice dražší, ale slimáka nezabíjí jedem, ale železem,
a druhak - po pozření Ferramolu slimáci neumírají na povrchu,
ale zalézají pod zem (tam je ochutnávají jejich kanibalističtí kolegové,
takže je to sice dražší přípravek, ale v podstatě efektivnější,
jen ten efekt (mrtvolky + druhotná otrava) není jaksi vidět.
Nebudu zakládat další vlákno. Ale zeptám se i na jiný nešvar od sousedů. Kraje zahrady stříkají roundapem. Samozřejmě např. kopřivy a jiný plevel má šlahouny až k nám. Takže otrávená rostlina nějakou dobu než zvadne (a tím poznám, že sousedi zase řádili) a chcípne se může stát potravou drůbeže u mě na zahradě.
Hledala jsem v jiných vláknech, ale tam se názory na to po jaké době to přestane být pro drůbež nebezpečné liší. Každopádně je mi jasné, že mě čeká rozhovor se sousedy na téma, aby mě aspoň informovali že to jdou stříkat.
veraboskova
napsal(a):
Nebudu zakládat další vlákno. Ale zeptám se i na jiný nešvar od sousedů. Kraje zahrady stříkají roundapem. Samozřejmě např. kopřivy a jiný plevel má šlahouny až k nám. Takže otrávená rostlina nějakou dobu než zvadne (a tím poznám, že sousedi zase řádili) a chcípne se může stát potravou drůbeže u mě na zahradě.
Hledala jsem v jiných vláknech, ale tam se názory na to po jaké době to přestane být pro drůbež nebezpečné liší. Každopádně je mi jasné, že mě čeká rozhovor se sousedy na téma, aby mě aspoň informovali že to jdou stříkat.
Pokud se nejedná o lány zasažené touto chemií, pár otráveným lístkům by měla vaše drůbež bez problémů odolávat. Pokud nestříkáte vy osobně, a je-li vaše drůbež v absolutní kondici, problém nenastane. Tím určitě nechci zlehčovat závažnost, protože chemie je to brutální. Velký vliv to může mít na jedince s oslabeným imunitním systémem, nebo malá mláďata.

veraboskova
napsal(a):
Roundupu bych se nebála, akutní toxicita je velice nízká.
a pokud hrajete na karcinogenní rezidua v půdě, tak to už byste tu drůbež nesměla pustit nikdy.
jinak asi buďte ráda, že nevidíte, co se děje na polích, protože roundup se používá třeba k urychlení sklizně obilí a tím pádem se tam na nějakou ochrannou lhůtu fakt nehraje.
honzapm
napsal(a):
Peťo, tak řekněte sousedovi, ať používá Ferramol.
Je sice dražší, ale slimáka nezabíjí jedem, ale železem,
a druhak - po pozření Ferramolu slimáci neumírají na povrchu,
ale zalézají pod zem (tam je ochutnávají jejich kanibalističtí kolegové,
takže je to sice dražší přípravek, ale v podstatě efektivnější,
jen ten efekt (mrtvolky + druhotná otrava) není jaksi vidět.
Honzo... Díky zařídím...

Doporučte mu parazitické hlístice na slimáky. Posílají je pouze přez internet a účinek je naprosto úžasný. Při použití se neřiďte návodem, ale napřed nasbírejte dávku slimáků, rozřeďte hlístice do vody a na 10min ponořte do roztoku slimáky. Pak je vyndejte a nakažené slimáky rozneste po zahradě. Zbytek roztoku nalijte do kompostu. Ať už je váš pozemek jakkoli velký objednejte si nejmenší balení hlístic, při tomhle způsobu použití stačí i na hodně velký pozemek. Pokud máte dostatečně velký kompost dokáží v něm hlístice přežít i zimu a máte na několik let pokoj.

Ostatně pokud se bojíte o kachny, objednejte je sama a přeházejte nakažené slimáky přez plot a máte klid.