V 5 ráno kdáká slepice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Háta

7.7.2017 08:24
Háta

XXX.XXX.7.8

Nejsem si jistá, zda je to normální a tak bych chtěla poradit dřív, než mě utlučou sousedi. Letos poprvé jsme si pořídili 4 slepice - vše dominant (2x leghorn,1x modrý a 1x hnědý). Kohouta jsme nechtěli mimo jiné z obavy o sousedy. Slepice mají dřevěný kurník s voliérou. Na noc jsou do něj zavírány. Ovšem jedna z nich - myslím dominant hnědý- začíná v poslední době řvát - kdákat jak pominutá od pěti od rána. Stoupne si k otevřenému oknu v kurníku a řve anebo dnes u toho ještě seděla na hřadu. A jelikož mají otevřené okno v kurníku, tak kdákání se rozléhá široko - daleko. Směle konkuruje kohoutům ve vsi. Přitom hladem to není - zrní mají v kurníku, jen voda je venku ve volieře.. Co s tím? Má někdo podobnou zkušenost? V pět ráno je opravdu brzo i na mě. Jinak je pouštím po ven šesté a krmím.

7.7.2017 09:25
honzapm

XXX.XXX.182.25

Může se stát, že bez kohouta převzala roli dominantní slepice,
a tím ranním křikem supluje jeho kokrhání. Pokud tedy takhle ráno
nesnáší, tak by to mělo být tím.
Taky už může být po noci vyhladovělá (to všechny slepice, mají
superrychlý metabolismus) a zvykla si tak vás přivolat, abyste je
pustila a dala krmení - moje mají krmení přístupné non-stop a jsou
zcela potichu. A to mám kohouty dva - a ani o nich nevím.
Kokrhají jen občas večer z hřadu, když už tak hodinku-dvě sedí,
tak najednou začnou kokrhat.
Asi proto, že nad nimi jsou průduchy k sousedům a odtud něco
zaslechli (jinak jsou to metrové kamenné zdi a není slyšet nic).

Osobně by mi bylo milejší kokrhání kohouta, než řev slepice,
ale nejsem váš soused.

Háta

7.7.2017 10:18
Háta

XXX.XXX.7.8

Děkuji za snahu. Ona ta hnědá už od začátku byla jiná - pomalu jí rostl hřebínek - leghornky už měly "lopuchy" a ona nic a taky stále byla agresivní - slepičí výhružné postoje a souboje to byla její doména. Teď mi přijde, že už se nesnaží prát - asi si to postavení zajistila, ale kdáka jak šílená. bestie je to. ještě že každý den dá vejce. Jinak by měl manžel sekerkovou premiéru...

7.7.2017 10:47
anička66

XXX.XXX.160.22

Musím uvést na pravou míru, že slepice dominant hnědý, rozhodně nikdy nebude mít vámi popsaný "lopuch" hřebene. Jedná se o zcela jiný genetický materiál, a nelze srovnávat slepici diminant hnědý a dominant bílý. Je to stejné, jako byste porovnávala zebru a koně. Zkrátka každý "druh/plemeno" má jiné předpoklady a genetickou výbavu. Vaše slepice bílé dominantky budou mít jednou hřeben tak velký, že jim bude překážet ve výběhu. U hnědého dominantu toto rozhodně nemůžete očekávat. Vaše hnědá dominantka rozhodně není v tomto směru v porovnán í s ostatními nijak zaostalá.
Slepice opravdu převzala nejvyšší postavení, proto ta agrese vůči ostatním. Pouze si upevňovala hierarchický řád, který si sama nastolila. Já osobně bych jim do kurníku umístila nejen žrádlo, ale především vodu. Protože pokud jim tam jde světlo, je to jistě element, který jim dříve nebo později bude scházet, především pokud vstávají podstatně dříve, než vy je vypouštíte. Je třeba se zamyslet také nad složením zrnin (potravy).

Přidejte reakci

Přidat smajlík