Uživatel s deaktivovaným účtem

PetaaS
napsal(a):
Dobrý den, mám dvě kačeny a jednoho kačera, už nějakou dobu snáší a vejce jim odebíráme ale teď bych jim chtěl nechat aby jedna zasedla...můžete poradit jak krok za krokem postupovat? Díky.
Mno... běžec je vlastně nosné plemeno kachen a pud sezení na vejcích často nebývá zachován, takže v první chvíli neberte jako samozřejmost, že vám kačena nějaká vejce vysedí.

PetaaS
napsal(a):
Dobre ale nase kacky snasi v noci a vejce jsou pak cely den volne tak me zajima jestli neprochladnou nez pujde snest dalsi?
A co by měly dělat?
pokud se mají mláďata líhnout v jeden okamžik, tak přece pták nemůže zasednout hned na první vejce, ne?
PetaaS
napsal(a):
Dobrý den, mám dvě kačeny a jednoho kačera, už nějakou dobu snáší a vejce jim odebíráme ale teď bych jim chtěl nechat aby jedna zasedla...můžete poradit jak krok za krokem postupovat? Díky.
To se koupí alespoň 10 sádrových podkladků, vajíčka dál sbíráte,
a místo nich dáváte za každé odebrané vajíčko nový podkladek.
Vajíčka, která později chcete nasadit, mezitím při skladování
denně naklápíte a dbáte, aby byla skladována při vhodných podmínkách
a vhodné teplotě, a aby nebyla starší, než cca 14-18 dnů baj voko.
Je vhodné si je i lehce tužkou označit. Skladovat špičkou dolů.
Pokud ale množství vajec (podkladků) donutí sednout - to jisté není.
Některé běžkyně sedí pravidelně a ochotně, jiné ne.
PetaaS
napsal(a):
Moc díky
Kačka by si měla začít dělat hnízdo, pokud chce zasednout. Mám v kachníku podestýlku slámu a sedí mi tak již po druhé kačena běžce - začne si dělat hnízdo ze slámy, a snáší vejce. Mám ji odděleně na noc, protože by jí druhé kačeny do toho hnízda vejce taky snášely. A jak snese cca 14 vajec, zasedne, pustí prach.peří a sedí.
Šestidenní káčátka na jezírku.
m i s i c k a
napsal(a):
Kačka by si měla začít dělat hnízdo, pokud chce zasednout. Mám v kachníku podestýlku slámu a sedí mi tak již po druhé kačena běžce - začne si dělat hnízdo ze slámy, a snáší vejce. Mám ji odděleně na noc, protože by jí druhé kačeny do toho hnízda vejce taky snášely. A jak snese cca 14 vajec, zasedne, pustí prach.peří a sedí.
Šestidenní káčátka na jezírku.
A nevadí že první vejce zůstanou stále v hnízdě bez zahřívání?
PetaaS
napsal(a):
A nevadí že první vejce zůstanou stále v hnízdě bez zahřívání?
Jsem taky začínající chovatel, tak nevím zda rady jsou správné. Já jsem vajíčka nebrala, nechávala jsem jí pod kačenou, a jen kontrolovala ( popřípadě psát na vajíčka datum, a pak ty nejstarší odebrat ) a jak bylo už na kačenu moc vajec, že je nepřekryla tak jsem vzala ty, co měly špatný tvar, nebo byly malé. A pak po cca týdnu - 10 dnech prosvítit ( jak začne kačka opravdu sedět), a odebrat neoplozené.
PetaaS
napsal(a):
A jak dlouho trvá inkubační doba u běžců?
Stručné čtení pro začátečníky také zde http://www.indickybezec.cz/odchov/, tam naleznete spousty odpovědí na otázky k začátečnickému líhnutí.
Anna.
Petasi, nic ve zlém, ale trochu přemýšlej,.jak to asi funguje u ptáků v přírodě. Snáší postupně vajíčka do hnízda a když jich je “tak akorát”, zasednou na ně. (Pak také existují druhy ptáků, kteří sedí na vejcích od prvního sneseného, a mláďata se líhnou postupně, mezi ně ale kachny nepatří.)
Jelikož je běžec domácí kachna, šlechtěná na vysokou snášku, musíš si vajíčka značit, aby si pod ní dal, pokud zasedne, ta nejčerstvější. Jestli budeš postupovat jak radí Honza nebo Misicka je na Tobě. Možná ale, protože je již oproti jaru poměrně teplo ve dne i v noci, zvolil bych Honzův postup (pokud tedy kachna nemá hnízdo někde, kde je chládek)
Chtělo by to si něco načíst, ptáš se na věci (doba inkubace), které jsou lehce vyhledatelné. I když, až se kačata vylíhnou, čím je krmit Ti zde někdo určitě taky poradí.

Neměl by tu někdo zájem o měsíc a půl stará kachňata běžců? Dám je zdarma, jsou vysezená pod kachnou. Letos už mi nebaví je inzerovat a sousedi už všichni maj.