Dobrý den chci začít s chovem těchto bojovnic a vlastně o nich moc nevím, nechová je někdo?Chci se zeptat jak je to s kvokavostí?, snáškou a agresivitou? Moc se mi toto plemeno líbí, bojovnice jsem ještě nikdy nechoval. A na internetu toho o zdrobnělé formě moc není.
Přikládám další foto jsem z Karlovarského kraje (Hranice okres Cheb) a hledám chovatele tady v Karlovarském kraji T.
Uživatel s deaktivovaným účtem
O bojovnice se zajímám už od svích 9 let mám o nich už hodňe načteného a potvrzeného od chovatelů bojovnic.
Bojovnice se řadí mezi nejnaročňejší plemena.
Není to jako chovat normální slepice.
Potřebuji :
Základem je dobře zabezpečený výběh,
Travnatá plocha
Přístup ke kvalitní vodě,
Možnost se schovat před sluncem, větrem deštěm sněhem.
Kvalitní krmivo (pšenice, kukuřice, řepka, hrách)
Šroty(ječný, kukuřičný)
Vápník(sypký, skořápky)
V žádném případě zbytky.
Pak vitamíny minerály a stopové prvky
Zd staroanglické bojovnice sedlaté a zlatokrké chová Petr Šalom jeho chovatelské stránky: shttp://www.chovatelpetrsalom.estranky.cz/clanky/drubez/
Dány Jaroslav.
Nejčastěji se setkáte s (nedokonale funkčním) rozdělením na Oxfordské a Carlisle obě plemena jsou zpravidla považovány za čisté variety plemene jednoho. Fakticky se ovšem jedná o oddělené populace. Dále se pochopitelně dělí dle velikosti. Jak varieta v bantamové váze, tak varieta standardní se vyskytují v obou výše uvedených typech. Doposud lze dohledat velmi dobře dochované krevní linie původního bojovného typu. Kromě toho vychází ze staroanglických bojovnic celá řada funkčních plemen nových. Ta vyloženě vynikající netřeba zmiňovat. Například ale australský pitfowl má funkční i exponátní obdobu. Takzvaní kikirikis jsou čistě sportovně zaměřené, novošlechtěním formované (zejména) výstavní linie OEGB. U většiny OEGB je bojovnost, bohužel jen na základní úrovni. Agresivita je spíše nízká, nebo jen mírně zvýšená. Přesto platí, že po oddělení a opětovném sloučení dochází k nepokojům, toto ovšem platí snad u kteréhokoli plemene kura. Výjimečné vlastnosti zvířat byly ve výstavní kleci zanedbány a zničeny. Kohoutci se díky nízké úrovni bojovnosti snadno dávají na útěk a k závažnějším zraněním ze souboje dochází buď zřídka, nebo vůbec, jsou-li ostruhy otupeny (mimo předmět tzv. kanibalismu). Hromadný chov pohlavně dospělých kohoutů samozřejmě nelze doporučit. Zvířata na obrázcích které zasíláte, jsou ovšem klasické krasavice (nikoli bojovnice). Kvokavost je zachována, snůška nízká.
Bojovnice jsou to nejúchvatnější, co se kdy mezi drůbež řadilo Mně vadí, když jsou bojovnice nevyvážené- disproporční, nefunkční a povahově zanedbané. Současné staroanglické zdrobnělé takové většinou jsou a jdou do seram! Pokud si ale stanovíš vitální cíle a zvolíš spávnou strategii, pak zušlechtění nedokonalého materiálu nepovažuji za úplně špatný nápad.
Dej si záležet, rád se na ně podívám a rád si o nich popovídám.
Tohle je morfologicky velmi dobrý typ.
Trup není rozšířen ani zkrácen, stojáky nejsou zkráceny, postavení trupu je střední a umožňuje pohodlné vodorovné i vyšší nesení, ocas je nesen vysoko, ale nasazen normálně. To jsou některé předpoklady dobrého, koordinovaného pohybu a výkonného organismu. Taková zvířata u nás pokud vím bohužel nejsou. Na druhou stranu seženeš celkem snadno něco mezi tím co posílám já a tím cos poslal v úvodu ty. Není to tak dávno, kdy byla v inzerci nabízena poměrně pěkná zvířata klasického typu. Tak nespěchej...
I ko-shamo je nejednotné v typu a povaze, takže je třeba pečlivě volit chovatele a krev. Starší kohouti působí v pohybu těžkopádně a neobratně. Jako pozitivní krok bych vnímal, negativní selekci otevřeného křídla a celkovou pohybovou optimalizaci. To jde dělat buď čistokrevně, nebo hybridizací (oba postupy je dobré ovládat). Pokud ko-shamo působí na plemeno kterým ho vylepšuješ výhradně jako zhoršovatel, je na zváženou jestli ho do programu vůbec zařadit (obdobně samozřejmě i krevně). Základem je vždycky velmi dobrá povaha a funkčnost. Ko-shamo bohužel často postrádá obojí, těžko se pak pracuje na projevu. To je můj názor. Někteří lidé plemeno chválí, já jsem tam dobré zvíře neviděl, hezká jsou. Přeji hodně štěstí.
Ano obě plemena se mi líbí jak Ko šamo tak Staroanglické zdrobnělé bojovnice snad budu mít to štěstí a seženu aspoň jedno jestli ano tak vám zašlu foto T.