Lotr

XXX.XXX.39.3
Dobrý den mám 200 slepic ale jen kolem 120 vajec bývá ve snasedlech a zbytek je na zemi ale ne v rohu proste kde slepice stoji tam snese vejce. Jak je mam prosimvas naucit snášet do kukaní.
stella3103

XXX.XXX.230.25
Při takovém počtu slepic jim asi můžete jenom domluvit.
Lotr

XXX.XXX.39.3
No jo ale horsi je ze jenom spravne vápeny grit i pomer směsi atd ale jak jsou v tomto poctu slepic na zemi vejce nějaké se někdy rozbije a pak rozbijou uz naschvál i ty dalsi co lezi na zemi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi blbá hnízda. málo hnízd, malá hnízda, nedostupná hnízda, brebery v hnízdech.
Lotr

XXX.XXX.39.3
Hnízda mam koupená bez breberek a je jich 45 to je snad dost ani nesnáší do vsech.
Problematika snáškových hnízd je velmi žhavým tématem u mnoha chovatelů. Nikdy jsem osobně nemluvila o této problematice s nikým, kdo má 200 slepic, ale logickou úvahou, jevící se i jako nejpravděpodobnější, je, že se slepicím z nějakého důvodu snášková hnízda nelíbí, než že by se jednalo o nějakou disciplínu.
Ač si spousta chovatelů i nechovatelů myslí, že jsou slepice hloupé, není tomu tak. Slepice ovládá některé prvky mnohem snáze ihned po vylíhnutí, nežli například čtyřleté dítě.
Přirozeným způsobem slepic je, aby si svá snesená vejce udržela v bezpečí. Proto, když jsou kuřata mladší, než zahájí snášku, se povzbuzují tzv. podkladkem, aby věděly, kam mají snášet. Jednoduše jim tím ukazujeme, že pokud je tam vejce, bude i jejich vejce v bezpečí. Proto si většina slepic vybírá snášková hnízda, ve kterých je již nakladeno. Což je další problematika chovatelů, že mají mnoho snáškových hnízd, ale slepice se tísní třeba tři na jednom hnízdě, zatímco ostatní zejí prázdnotou. Je to pouze výběrem "pocitu bezpečí".
Pokud se vrátím k vašemu problému, něco slípkám opravdu tzv. neštymuje. Protože slepici rozhodně není pohodlné snášet uprostřed místnosti na holou zem kde nemá ani žádné přítmí, ani žádný zákryt. Ale pokud jí nevyhovuje hnízdo, raději obsadí zem, je-li tam třeba seno.
Na jednoznačnou odpověď a nalezení problému je zapotřebí se zamyslet, zda slepice:
Mají ve snáškovém hnízdě přítmí, nějaké soukromí, zda je hnízdo dost velké, zda jich je dostatek (v malochovu se totiž doporučují 3-4 slepice na jedno hnízdo), zda mají k hnízdům dobrý přístup (žebříčky), zda jsou hnízda ve správných výškách, a zda v nich například nenocují. Je mnoho faktorů, které lze mírně zanedbat, a slepice už si snášení rozmyslí a zvolí jiné místo.
Asi jsem vám nepomohla, a doufám, že nezamotala hlavu, ale problém je třeba najít, třeba vás něco v mém textu k problému navede.
Anna.
Lotr

XXX.XXX.49.188
Děkuji moc soudím že možná mají malo přítmí zkusím více zastínit kukaně a uvidíme.
A kolik je ten zbytek? Kolik vajec tedy denně seberete?
120 v kukaních je podle mě i tak úspěch - dívejte se na to i z téhle stránky.
Pokud zatemnění a např. častější výměna podestýlky nepomohou,
může mít to určité procento slepic i nějaký "zdravotní" problém
ve smyslu povolené kloaky a podobně.
Měl jsem takovou leghornku, ta i přes ideální podmínky kladla na počkání
kdekoliv. Měla i hodně nepravidelnou snášku a nic bych za to nedal,
že jedno vejce snesla normálně do kukaně a druhé pak snesla kdekoliv.
Běžně samozřejmě slepice dvě vejce denně nikdy nesnáší, ale jak říkám,
šlo o nějakou poruchu v uvolňování vajíčka. Možná to máte i vy, variant je víc.
Lotr

XXX.XXX.39.3
Dříve ku sto padesáti této jen tech sto dvacet venku skoro vse sežerou.