Jak se snáší jednotlivé druhy slepic mezi sebou?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tom35

29.7.2017 22:18
Tom35

XXX.XXX.11.2

Zdar,
měl bych dotaz, jak se snáší jednotlivé druhy slepic mezi sebou.Jsou některé druhy agresivní k jiným, ve většině, všechny ke všem a nebo nejsou a lze chovat mix druhů na jednom dvorku? A co takhle jiný druh kohouta na jiné slepice? Ovlivňuje druh slepice i chuť vejce?To jsou otázky života, které mě trápí

30.7.2017 00:19
ovecka

XXX.XXX.203.146

Všechny slepice jsou jeden druh - kur domácí. Pokud spolu vyrůstají, tak se normálně snesou. Pokud zařaditelné do hejna pár nových stejného plemene, klidně se do krve servisu nebo naopak dvě různá plemena tvoří naprosto jednolité hejno. Záleží na podmínkách a odchovu.
Vy si plete druh a plemeno. Je to jako se psy -druh pes domácí a má spousty plemen.
Pokud bude kohout jiného plemene, budete odchovávat tzv. bastardy - meziplemenné křížence. Budou to ale zase jen slepice, ponesou vejce a budou dále životaschopné.
Chuť vajec neurčuje plemenná příslušnost, ale kvalita krmiva. Dana.

30.7.2017 13:55
mysak

XXX.XXX.54.2

Tom35 napsal(a):
Zdar,
měl bych dotaz, jak se snáší jednotlivé druhy slepic mezi sebou.Jsou některé druhy agresivní k jiným, ve většině, všechny ke všem a nebo nejsou a lze chovat mix druhů na jednom dvorku? A co takhle jiný druh kohouta na jiné slepice? Ovlivňuje druh slepice i chuť vejce?To jsou otázky života, které mě trápí

Je to různé i v rámci jednotlivých linií každého plemene. Některé jsou nesnášenlivé, jiné poměrně tolerantní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.7.2017 14:14

Tom35 napsal(a):
Zdar,

Jo, jsou některé druhy agresivní k jiným. třeba bojovnice.

30.7.2017 14:51
mysak

XXX.XXX.54.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Druhy? :-D.

30.7.2017 14:53
mysak

XXX.XXX.54.2

Bodlino, nemáte pravdu. Bojovnice nejsou agresivnější než běžné hybridky, jen nemají podřizovací pud.

30.7.2017 14:54

mysak napsal(a):
Bodlino, nemáte pravdu. Bojovnice nejsou agresivnější než běžné hybridky, jen nemají podřizovací pud.

Takže když si k hybridkám a vlašákovi strčím hejno asilek, bude to v pohodě?

Tom35

30.7.2017 16:31
Tom35

XXX.XXX.11.172

Jo myslel jsem plemena, díky všem za vysvětlení...Takže záleží opravdu pouze na odchovu a povaze jednotlivých slepic nebo se některé druhy vyloženě nesnáší? Co když když si teď založím smíšený chov a slepice se mi tam pozabíjí, ještě budu obviněn z týrání zvířat :D.

30.7.2017 20:33
honzapm

XXX.XXX.182.25

Pokud budou zvířata přibližně stejně stará a přibližně stejně velká (i v dospělosti),
výběh i vnitřní prostory dostatečně velké a členité, zdrojů potravy několik
(ne jedno jediné krmítko) a na různých místech, tak se spolu snese
docela velké množství rozličných plemen, ale i druhů (Vlašky, Krůty, Pižmovky,
Perličky). Někdy utvoří i překvapivá uskupení - Pižmovky neodlučně s krůtami aj.

Já v pátek přidal na dvůr 1,16 Vlašek ke stávajícím 4,45 Vlašek a bitka začala.
A přitom jsou to všechno Vlašky, no to jsou věci, že?

Ona - Němka, On - Rakušák - a už se bijou.

31.7.2017 14:34
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Mám dotaz. Pokud budu křížit 2 barevné rázy Orpingtonky ( porcelánová slepice, zlatý kohout) jak budou vypadat kuřata ? Bude to barva podle slepice, nebo podle kohouta, nebo mišmaš? Nemám to na prodej, jen mě to zajímá. Děkuji.

31.7.2017 15:12

Zuzkaa napsal(a):
Mám dotaz. Pokud budu křížit 2 barevné rázy Orpingtonky ( porcelánová slepice, zlatý kohout) jak budou vypadat kuřata ? Bude to barva podle slepice, nebo podle kohouta, nebo mišmaš? Nemám to na prodej, jen mě to zajímá. Děkuji.

F1 generace bude uniformní a barva nebude ani po kohoutovi, ani po slepici. Vzniknou zlatá kuřata s nestandardním, neúplným lemováním.

1.8.2017 04:59
mysak

XXX.XXX.33.41

Ano, bude to v pohodě.

1.8.2017 05:02
mysak

XXX.XXX.33.41

Tom35 napsal(a):
Jo myslel jsem plemena, díky všem za vysvětlení...Takže záleží opravdu pouze na odchovu a povaze jednotlivých slepic nebo se některé druhy vyloženě nesnáší? Co když když si teď založím smíšený chov a slepice se mi tam pozabíjí, ještě budu obviněn z týrání zvířat :D.

Slepice se Vám nepozabíjí. Myslím, že to bylo vysvětleno v první odpovědi. Je třeba k tomu přistupovat s rozumem.

1.8.2017 05:06
mysak

XXX.XXX.33.41

honzapm napsal(a):
Pokud budou zvířata přibližně stejně stará a přibližně stejně velká (i v dospělosti),
výběh i vnitřní prostory dostatečně velké a členité, zdrojů potravy několik
(ne jedno jediné krmítko) a na různých místech, tak se spolu snese
docela velké množství rozličných plemen, ale i druhů (Vlašky, Krůty, Pižmovky,
Perličky). Někdy utvoří i překvapivá uskupení - Pižmovky neodlučně s krůtami aj.

Já v pátek přidal na dvůr 1,16 Vlašek ke stávajícím 4,45 Vlašek a bitka začala.
A přitom jsou to všechno Vlašky, no to jsou věci, že?

Ona - Němka, On - Rakušák - a už se bijou.

No to je přece normální, kur je hierarchický pták, takže postavení si musí vybojovat ať je to mírná australka, nebo zuřivá hybridka, či bojácná sumatra, nebo do smrti bojující asilka.

1.8.2017 05:07
mysak

XXX.XXX.33.41

Zuzkaa napsal(a):

Možná někde vyběhne bílá perla n konci pera hlavně v druhém roce po přepelichání.

1.8.2017 05:09
mysak

XXX.XXX.33.41

Vyhrají to možná asilky a dál si hybridek nebudou moc všímat, Ale abyste se nedivila, u mne vyhrál minorák nad vším, báli se jeho velké hlavy.

1.8.2017 05:20
mysak

XXX.XXX.33.41

mysak napsal(a):
Ano, bude to v pohodě.

Osobně mám nejagresivnější a nejútočnější slepice zlatokrké vránohlávky, ani stříbrokrké se jim nevyrovnají. Ostatní plemena, co mám, jsou tak nějak v rovnováze. Taky tím, že jsou odchovávaný společně.

1.8.2017 15:21
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Mysak
Já mám na to jiný názor. Mám jiné zkušenosti. Jednotlivá moje zvířata jsou sice různě agresivní, populačně jsou ale moje černé japky vysoce vnitrodruhově agresivní. Při Vašem přístupu (à la safari) samozřejmě dřímají až po potenciální překotnou expresi. Při mém dřímají kratší dobu. Své svěřence odděluji. Jsem přesvědčen o různém potenciálu jednotlivých plemen. Sklony bojovnic jsou vražedné a agresivita tomu i kvalitativně odpovídá. Agresivní sklony plemen jiného určení jsou hierarchicky dominantní a kanibalistické. Mám nepřímo osobní zkušenosti s nosnými hybridy, vlaškami a amatérskou hybridizací. Netvrdím, že není možné chovat i velmi dobré bojovnice za určitých podmínek pohromadě dlouhodobě bez konfliktu (ačkoli to považuji za závadné). Většinou se s tím ovšem nedá počítat a kohouti i slepice lepších bojovnic vraždí své spolubydlící bez ohledu na to, že nad nimi plně dominují, nejpozději od prvního toku (můžete samozřejmě lépe vyjádřená zvířata vyřazovat). Navíc hovoříme o nezvratných expresích zatímco u plemen jiného určení k těmto efektům nedochází.

Jen ještě upozorním, že bojovné dovednosti samozřejmě nelze zjednodušovat jen na bojovnost a agresivitu. Navíc tyto složité komplexní vlastnosti jako chovatelé sami definujeme a ohraničujeme. Nejedná se o nic konzistentního. Každá tato vlastnost nabývá různých podob a vlohového složení. Nikoli jen různého levelu. Jak jsem ostatně nastínil již o odstavec výše.

Sikulinek1

9.8.2017 13:23
Sikulinek1

XXX.XXX.27.95

Mám 5ks Dekalb White. Pořídila jsem je na jaře, snáší výborně, jen mají menší vejce-zlepsí se to?. Před 3mi týdny jsem zakoupila na výstavě 6ks Velsumek zdrobnělých. Jak mě všichni chovatelé ujišťovali, nebude problém s agresivitou a dominancí původních obyvatel. A je! Ty DW je utiskujou, ke žrádlu nepustí, prohání je o sto šest. Chudinky malí-budu je muset asi prodat . Jak se jich bojí, tak sice spí společně v kurníku, ale Velsumky si vylétnou na plochu snáškových hnízd/asi 1,2m/ a vůbec nehřadujou! Ze začátku nocovali v hnízdech, tak jsem je začala na noc zakrývat, jelikož si umíte představit ty špinavá vejce! A měnit slámu každý den? To nejde!
Už fakt nevím, co podniknout, aby začali i Velsumky hřadovat a vše si sedlo.
Poradíte někdo?
Oddělit je, je nemožné.

9.8.2017 15:26
Asrafula

XXX.XXX.208.99

Dobrý den, já bych to takhle brzy nevzdávala. Vždycky trvá, než se nové se starými sžijí. Podle mě problémy se zařazováním nových kusů nemají chovatelé většího hejna. My máme slepic 5 + 1 kohouta a vždy se zařazením nových byl problém. Chce to velký výběh a 2 krmítka. Taky mě rozčilovalo, že nováčci nocují v kukaních a tak je znečišťují. Momentálně to se 2 novými slepicemi řeším tak, že když je jdu večer zavřít, prostě je přinutím si na hřad vyletět. Ze začátku jsem je tam třeba i sama posadila. Teď pokud je potřeba, porovnám hřadující slepice, udělám místo pro ty 2 nové a ony si samy vyskočí. Jedna z nich už skáče bez asistence, druhá stále čeká na mě, jinak nevyskočí. Nevím, jestli je to "výchovné" a jak by se na to dívali zkušení chovatelé, ale při tomhle počtu slepic to není problém a pro mě je podstatné, že mám čistá vejce.

9.8.2017 18:09
mysak

XXX.XXX.35.56

Kromě stupně agrese je důležité to, a to jsem už zmínil, zda jsou různá plemena společně odchovávána či ne. Hejno černých slepic, které v životě dosud nevidělo bílou slepici, se budou při jejich náhlém ocitnutí v jejich území buď chovat zvlášť agresivně a nebo se jich budou samy bát. A naopak. A navzájem. Čili přidávání nováčků zvláště jiného vzezření vyžaduje dohled a jistá opatření jako např dvě krmítka na různých místech, počáteční oddělení pletivem a pod. Je to vždy různé, někdy se nováčci v novém domově chovají jako kdyby tu byli odjakživa, jiní jsou velmi rezervovaní. U chovatelů, kteří odchovávají více plemen najednou tyto problém většinou odpadají, ale i zde jsou jistá rizika. Jednou jsem si do hejna černých minorek, černých sumatránek, bíločerných lakenfeldek, žlutých plymutek dovezl 1,1 jokohamek. Všechny naše slepice se bály slípky jokohamky, protože nic v životě podobného neviděly. A ustupovaly jí u krmítek. Takže jokohamka to měla dobrý.

9.8.2017 19:58
Mladý Chovatel Tommy

XXX.XXX.175.235

Záleží jen na plemeni, bojová plemena jako jsou (Malajky, Asilky, Shamo) a mnoho dalších... se nedoporučují chovat s ostatními plemeny, toto plemeno prý necítí bolest a nejsou schopný se podřídit jinýmu kohoutovi nebo slepici proto také byly použity ke kohoutím zápasům, kde se rvaly na život a na smrt. Já kohoutí zápasy nepodporuji a je dobře že je zakázaly ale to jsem mimo téma, jinak ostatní jako jsou okrasná tak jsou v poho. Určitě se nějaká ta bitka stane, jestli budete mít více kohoutů pohromadě ale určitě to nebude bitka jako u bojových plemen. A ano mix druhů se dá chovat ale není dobré tam mít nějaké bojové plemeno. Jestli chcete jiného kohouta a jiné slepice tak to nevadí, kuřata ale nebudou čistokrevná ale křížená. Myslím že chuť vejcí to nějak neovlivní budou to vejce tak i tak. A přikládám nějaké ilustrační foto bojovnic.

Přeji mnoho úspěchů v chovu T.

9.8.2017 21:01
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Pro Sikulinek1- určitě se to zlepší, ale hned k sobě jít neměli. Mám taky Dekalby, jsou to hybridky, ty jsou divoké. Přikupovala jsem kuřata Orpingtonky, ty jsou zase velmi mírné. Byli v oddělěné části výběhu, za pletivem, žrádlo musí mít zvlášť. Asi po 10 dnech pouštím společně na zahradu, ale až po krmení. Ve velkém prostoru si zvykají lépe, tam se navzájem nevšímají. No a byla jsem překvapená, že si večer sami zalezli k bílym slepicím na hřad a i když se tam trošku strkali, tak se přizpůsobili a teď je vše OK. Buďte se slepicemi co možná nejvíc, hlavně u žrádla. Mám na 25 slepic celkem 4-5 krmítek /misek/ aby se nehádali, jsou to divošky. Bílé usměrňujte a nenechte ty malé šikanovat.

9.8.2017 22:01
mysak

XXX.XXX.35.56

Mladý Chovatel Tommy napsal(a):
Záleží jen na plemeni, bojová plemena jako jsou (Malajky, Asilky, Shamo) a mnoho dalších... se nedoporučují chovat s ostatními plemeny, toto plemeno prý necítí bolest a nejsou schopný se podřídit jinýmu kohoutovi nebo slepici proto také byly použity ke kohoutím zápasům, kde se rvaly na život a na smrt. Já kohoutí zápasy nepodporuji a je dobře že je zakázaly ale to jsem mimo téma, jinak ostatní jako jsou okrasná tak jsou v poho. Určitě se nějaká ta bitka stane, jestli budete mít více kohoutů pohromadě ale určitě to nebude bitka jako u bojových plemen. A ano mix druhů se dá chovat ale není dobré tam mít nějaké bojové plemeno. Jestli chcete jiného kohouta a jiné slepice tak to nevadí, kuřata ale nebudou čistokrevná ale křížená. Myslím že chuť vejcí to nějak neovlivní budou to vejce tak i tak. A přikládám nějaké ilustrační foto bojovnic.

Přeji mnoho úspěchů v chovu T.

Mám ve společném výběhu s tradičními plemeny i jedno bojové - tuzo. a vycházejí spolu v pohodě. Samosebou problém nastane u dospělých kohoutů, když přinesete cizího. Ale i to se dá ohlídat. Ale to se děje běžně i u nebojových, že cizí kohout znamená bitku nebo šikanu. Tak už je kur nastaven.

Sikulinek1

10.8.2017 08:36
Sikulinek1

XXX.XXX.27.95

Děkuji všem za rady. Určitě pořídím ještě jedno krmítko. Nejsem si jistá, jestli se to někdy dá do pohody, jelikož Velsumky jsou v dospělosti poloviční jak DW. Byla to asi chyba, ale všichni mě ujišťovali, že to VŮBEC vadit nebude... No není chovatel, jako chovatel!
Každopádně už to nikdy neudělám a pořídím příště celé hejno najednou a budou stejného plemene!

10.8.2017 14:24
Machalík

XXX.XXX.251.45

Ahoj, Mladý Chovatel Tommy

Na to že je ti 15let, tak si to napsal pěkně a stručně, drůbež máš pěknou a ty hedvábničky od tebe fakt SUPER! Už mi jedna sedí 3 dny na 5 vejcích, moc ti za ně děkuji! I když mi to stálo usilí tě přemluvit

10.8.2017 16:22
mysak

XXX.XXX.46.129

Sikulinek1 napsal(a):
Děkuji všem za rady. Určitě pořídím ještě jedno krmítko. Nejsem si jistá, jestli se to někdy dá do pohody, jelikož Velsumky jsou v dospělosti poloviční jak DW. Byla to asi chyba, ale všichni mě ujišťovali, že to VŮBEC vadit nebude... No není chovatel, jako chovatel!
Každopádně už to nikdy neudělám a pořídím příště celé hejno najednou a budou stejného plemene!

Jistě, učenej nikdo z nebe nespad a chápu Vaše obavy a pocity. Možná by to vyřešilo, vyčlenit zdrobnělkám kus výběhu jinde s kurníčkem a DW at si třeba křoupnou. Třeba tak lépe porovnáte užitkovost obou. A jak jsem psal, více plemen lze na sebe nejlépe zvykat od kuřat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík