Piruz

XXX.XXX.104.216
Já osobně mám pletivový trusník pouze pod hřady.. Pod ním je linoleum na prknech, na linu piliny nebo hobliny.. Pod prkny prostor kam holky můžou chodit. A na podlaze sláma a hobliny. ˇuklid bez problémů. Převážná většina trusu na linu a samozřejmě venku ve výběhu.
michaln
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, zda máte někdo zkušenost s trusníkem pro slepice, který má pochozí podlahu ze svařovaného pletiva. A popřípadě, jakou velikost pletiva používáte kvůli bezproblémového propadávání trusu na trusník. Děkuji.
Dobrý den,
v literatuře se uvádí dvě varianty řešení prostoru pod hřady. Buďto se hřady umístí na tzv. trusný stůl (nejčastější řešení), který šetří metry podlahové plochy kurníku, neznečistěné koncentrovaným trusem. Nevýhoda - drůbež může v trusu chodit. U plemen s dlouhými ocasy, s rousy a u bílých a světlých rázů je to pak špatné.
Méně časté nikoli nemožné je zbudování tzv. trusné jámy pod hřady, jež je tvořena prostorem, kam slepice nemohou vstupovat, zvrchu zakrytým pletivem bez podestýlky. Hřady jsou tak nad pletivem a slepice mohou vstupovat na pletivo. Trus při nocování propadává zkrz oka do prostoru trusné jámy, která se zadním otvorem snadno čistí. Výhoda trusné jámy s pletivem spočívá hlavně v zamezení kontaktu drůbeže s trusem. A tudíž vede k lepší hygieně. Nevýhodou je zmenšení podlahové plochy kurníku.
Ohledy na skutečnost, že slepice chodí po pletivu jako v klecích nejsou opodstatněné, kolik času slepice tráví pohybem po tomto povrchu? Večer vletí na hřady a ráno sletí na zem. A jestliže má mezipřistání na pletivu, tak to nevede k žádným zdravotním ani etickým problémům.
Je to obdoba jakéhosi roštu. Osobně hodlám řešit nyní v novostavbě pro odchovy pokrytí podlahy roštem právě z hygienických důvodů. Doporučuji zvlášť pro odchovy, aby se zamezilo co nejvíce kontaktu mladé drůbeže s trusem plným kokcidií a jiných patogenů.
JK.
Zuzkaa - slepice nehodlám chovat v klecovém chovu. A ani nepovažuji pochozí rošt na trus jako klecový způsob chovu, pokud máte zavřené slepice pouze v kurníku, tak je opravdu lituji, neboť naše slepičky tráví v kurníku minimum času a jdou se do kurníku pouze vyspat.
Mysak - děkuji Vám za odpověď na moji otázku. Plánuji právě udělat jak píšete tzv. "trusnou jámu" (podobné trusné desce při chovu křepelek v klecích). Nevíte prosím jakou velikost ok u pletiva mám zvolit? Nevím právě, jakou velikost zvolit, aby trus dobře propadával.
michaln
napsal(a):
Zuzkaa - slepice nehodlám chovat v klecovém chovu. A ani nepovažuji pochozí rošt na trus jako klecový způsob chovu, pokud máte zavřené slepice pouze v kurníku, tak je opravdu lituji, neboť naše slepičky tráví v kurníku minimum času a jdou se do kurníku pouze vyspat.
Mysak - děkuji Vám za odpověď na moji otázku. Plánuji právě udělat jak píšete tzv. "trusnou jámu" (podobné trusné desce při chovu křepelek v klecích). Nevíte prosím jakou velikost ok u pletiva mám zvolit? Nevím právě, jakou velikost zvolit, aby trus dobře propadával.
Maximálně oka 50 mm x 50 mm. Větší ne. A pokud budou kuřata, tak na to dát ještě králičí. Jo a dal bych poplastované, aby to bylo trochu chráněné proti agresivnímu trusu. Osobně bych dal celou jednu plotovku (dílec) s takovým tím pevným čtvercovým okem a zvlněným drátem. Né to běžně používané kosočtvercové. To se prohýbá.
Maximálně oka 50 mm x 50 mm. Větší ne. A pokud budou kuřata, tak na to dát ještě králičí. Jo a dal bych poplastované, aby to bylo trochu chráněné proti agresivnímu trusu. Osobně bych dal celou jednu plotovku (dílec) s takovým tím pevným čtvercovým okem a zvlněným drátem. Né to běžně používané kosočtvercové. To se prohýbá.
Mohla bych se prosím zeptat kolik slepic bude ve vašem kurníku nocovat? Já mám zhruba 25 kusů, vč.kuřat, a ráno, když se otvírá kurník, je tam dost velká vřava. Nedovedu si představit, jak vaše slepičky, budou skákat z hřadů na pletivo s oky 50x50 mm aniž by se nezranili. Ano, můžete na to dát ještě králičí pletivo, ale tím vám už nepropadne vůbec nic. Omlouvám se, ale nevidím v tom logiku. Kurník uklízím denně a trvá mi to cca 15-20 minut. Slepice jsou celý den ve výběhu, nebo na zahradě.
Zuzkaa
napsal(a):
Mohla bych se prosím zeptat kolik slepic bude ve vašem kurníku nocovat? Já mám zhruba 25 kusů, vč.kuřat, a ráno, když se otvírá kurník, je tam dost velká vřava. Nedovedu si představit, jak vaše slepičky, budou skákat z hřadů na pletivo s oky 50x50 mm aniž by se nezranili. Ano, můžete na to dát ještě králičí pletivo, ale tím vám už nepropadne vůbec nic. Omlouvám se, ale nevidím v tom logiku. Kurník uklízím denně a trvá mi to cca 15-20 minut. Slepice jsou celý den ve výběhu, nebo na zahradě.
Proč by se měly zranit? To pletivo je cca dvcet cm pod hřady. Co se týče králičího pl, je to jen pro případ, že tam dá jednou za čas kvočnu s kuřaty. Pokud nemá speciální odchovnu jinde, kde dá logicky přiměřeně hustší oka. A i tak je to zbytečné, když malá kuřata většinou nehřadují.
Zuzkaa
napsal(a):
Logika je v tom, že se slepice nedostanou k trusu a nemohou např. sezobat cizopasníky, kteří jsou s trusem vylučování (ať na vlastním nebo jiné slepice) nebo nepřijdou do styku s trusem jiné, nemocné slepice. Je to preventivní zoohygienické opatření. A má opodstatnění i při každodenním čištění.
Já mám v kurníku (4 m2 podlahové plochy plus 2 m2 trusný stůl s hřady) okolo 10 slepic a při otevírání vycházejí ven jednotlivě a v klidu. Záleří na kvalitě i na kvantitě obydlení. Dana.
Já chápu, že je to proto, aby se slepice nedostali k trusu. Ano, nechci s chovateli polemizovat o tom, zda je to správné řešení, nebo špatné. Já mám slepice teprve 4 roky a zatím jsem se nesetkala s cizopasníky v trusu. Já mám kurník bohužel malý, proto se jeho obyvatelky občas nemohou dohodnout, která půjde první, druhá, nebo desátá. Jinak jsou ale zdravé a v pohodě i bez pletiva pod nohama.
Zuzkaa
napsal(a):
Já chápu, že je to proto, aby se slepice nedostali k trusu. Ano, nechci s chovateli polemizovat o tom, zda je to správné řešení, nebo špatné. Já mám slepice teprve 4 roky a zatím jsem se nesetkala s cizopasníky v trusu. Já mám kurník bohužel malý, proto se jeho obyvatelky občas nemohou dohodnout, která půjde první, druhá, nebo desátá. Jinak jsou ale zdravé a v pohodě i bez pletiva pod nohama.
To, že jste se nesetkala s cizopasníky na trusu, neznamená, že tam nejsou. Jenom byly některou obyvatelkou kurníku sezobnuty ihned, jak se takovýto trus objevil. Já jsem na to, že mají slepice škrkavky přišla jen náhodou. Otevírala jsem je a koukla na trusný stůl, kam jedna zrovna vypustila velký výkal. Na něm se zmítaly tenké nitky a ihned byly sezobány jinou slepicí. Je to pro ně přirozené. Dana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ovecka
napsal(a):
To, že jste se nesetkala s cizopasníky na trusu, neznamená, že tam nejsou. Jenom byly některou obyvatelkou kurníku sezobnuty ihned, jak se takovýto trus objevil. Já jsem na to, že mají slepice škrkavky přišla jen náhodou. Otevírala jsem je a koukla na trusný stůl, kam jedna zrovna vypustila velký výkal. Na něm se zmítaly tenké nitky a ihned byly sezobány jinou slepicí. Je to pro ně přirozené. Dana.
Paní Dano, prostě pletivo je špatné, byť vysvětlené a používané v odborné literatuře. Někdy mne překvapuje, proč jsou vlastně kladeny dotazy, když sebelepší odpověď není, nebude a nechce být přijata. Toliko můj dojem. Hurá, kamenujte mne...
Osobně, nemám-li čas každý den čistit kurník, je trusná jáma či stůl s pletivem přeci nejlepší variantou pro zabránění kontaktu s trusem. A ony i mouchy se líhnou na trusu dost rychle...
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Paní Dano, prostě pletivo je špatné, byť vysvětlené a používané v odborné literatuře. Někdy mne překvapuje, proč jsou vlastně kladeny dotazy, když sebelepší odpověď není, nebude a nechce být přijata. Toliko můj dojem. Hurá, kamenujte mne...
Osobně, nemám-li čas každý den čistit kurník, je trusná jáma či stůl s pletivem přeci nejlepší variantou pro zabránění kontaktu s trusem. A ony i mouchy se líhnou na trusu dost rychle...
Je to tak. Dej si práci s odpovědí a jsi setřen nato šup.
pozn. Chovám slepice teprve 20 let. A spoustu věcí nevím, něznáju. Tak se to tady dovídám.
Paní Dano, vážím si vašich příspěvků, které ráda čtu a mnmohé mi pomohly v mém rozhodování. To, že škrkavka slepičí je zcela jiný druh, než škrkavka kočičí, nebo koňská vám bude jasné, když si o tom něco přečtete. Nevím tedy, co jste viděla ve výkalu u vaší slepice / ty tenké nitky/ Byly to snad škrkavky kočičí? Nebo koňské?
To, že máte vše bez cizopasníků, potažmo koně, slepice a kočky, bylo vaše tvrzení! Já vím, že na výkalu slepice jsem našla škrkavku slepičí a našla ji jen náhodou. Nikdy bych si nedovolila tvrdit, že mám naprosto cizopasníků prostý chov, neboť vím, že je to nesmysl a nejsem schopna to zajistit, pokud bych netoužila po tom, jíst neustále vejce a maso s rezidui antiparazitik.
Reagovala jsem na vaše opakované, nesmyslné narážky na chovatele, který chtěl poradit s výběrem pletiva nad trusnou jámu. To, že máte neustále chuť vše vyvracet a přesvědčovat každého o své pravdě, je váš problém a již nadále nabudu na vaše překroucené příspěvky reagovat. Jak praví HfG M.Ú. Dana.
Já se neurážím a jestliže jsem napsala, že jsem našla škrkavku, tak tím myslím škrkavku (myslím si, že 5 let studia biologie mi dalo dostatečný základ pro určování a klasifikaci organismů).
A pokud ji popíši jako bílou nitku, tak tím neuvádím její délku (mimochodem Wikipedie uvádí: Samec bývá 1,4-7,6 cm dlouhý a 490 µm až 1,21 mm široký, samice je 3,3-11,6 cm dlouhá a 800 µm až 1,8 mm široká...Velký počet červů může způsobit až obturaci střeva s následným úhynem. Tedy název nitka je naprosto na místě pro něco, co nemá ani půl milimetru). Dana.
Děkuji těm, kteří mi dokázali poradit. Nakonec jsem se rozhodl pro pletivo 39mm, bude to dostatečné jako pochozí část kurníku? Jsou takto velká oka vhodná, aby jim třeba nepropadla noha?
Jinak opravdu nechápu ty lidi, kteří si myslí, že jejich názor je ten nejlepší a nejsou ochotni přistoupit na nějaký kompromis či zapřemýšlet, jestli se nedá něco dělat i jinak. A hlavně nevím, jak dokážete něčí chov přirovnávat s klecovým..o klecovém chovu byste si měla Zuzko něco přečíst..
OK. O klecových odchovech jsem nejen četla, ale i viděla a bojuji proti tomu. Snad proto mě to pletivo tolik odpuzuje. Je to můj názor, v diskuzi jsem psala, že nechci polemizovat o tom, jestli je dobrý, nebo špatný. Šlo mi samozřejmě o to, aby slepici nepropadla noha, nebo aby se jinak nezranila. Zvolil jste menší oka, to je dobře, bude to bezpečnější. Chovu zdar. Zuzana.
michaln
napsal(a):
Děkuji těm, kteří mi dokázali poradit. Nakonec jsem se rozhodl pro pletivo 39mm, bude to dostatečné jako pochozí část kurníku? Jsou takto velká oka vhodná, aby jim třeba nepropadla noha?
Jinak opravdu nechápu ty lidi, kteří si myslí, že jejich názor je ten nejlepší a nejsou ochotni přistoupit na nějaký kompromis či zapřemýšlet, jestli se nedá něco dělat i jinak. A hlavně nevím, jak dokážete něčí chov přirovnávat s klecovým..o klecovém chovu byste si měla Zuzko něco přečíst..
Tak si to vyzkoušejte, položte někde pletivo vodorovně a chyťte slepici a posaďte ji na to. Pták není nešika a jen tak se nepodetkne, to kůň je horší. Navíc má ještě křídla.
Používám poplasované s okem 25x25mm
Větší průměr ok bych nedoporučuji kvůli podvlečení kloubů nad pařátem při sednutí na pletivo.
Dělají mi to malé křepelky na okách 16x16mm a používám proto ještě plastové na něj.
V zimě kvůli omrzlinám nohou u pižmovek dávám jutový pytel a na něj štěpky a jednou týdně výměna za novou štepku.