Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

trhy

8.8.2017 23:26
trhy

XXX.XXX.96.58

Jak dlouho od usednutí do snášedla trvá slepici snesení vejce?
V červnu jsme pořídili nové slepice, které 20.7. začaly snášet. Teď poslední dva dny po sobě jsme ve snasedlech našli prasklá vejce, zřejmě tenká skořápka a slepice, když udelaly, tak ho rozbily. Do šrotu držíme skořápky, čím to je? Z 8 slepic se postupně všechny rozsnaseji? V tom červenci jsme tři kusy takto rozbite též našli.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.8.2017 07:42

Je to individuální, mlže to být 10 minut, ale třeba taky hodina. Máte dost snášedel? Slepice se mohou cpát do jednoho a pak vejce rozbít. Skořápky je vhodnější dávat zvlášť do misky, aby si mohly nazobat dle libosti, tedy tzv. ad libitum. Kuřice se samozřejmě roznesou všechny postupně. Také záleží na tom, čím krmíte.

trhy

9.8.2017 13:31
trhy

XXX.XXX.96.58

Snasedel máme 5 ale snáší do 2. Skořápky meleme do šrotu účelně, aby je zraly. Střídáme řepu s cuketou s míchané se šrotem. Máčíme pšenici, protože jsme si v trusu všimli, že nebyla strávená, denně rohliky namočené ve vodě, mají sice velký výběh - cca 100m2, ale bez zelene, takže denně půl pytle pampelišek nebo když se seče tráva, tak že sekačky. Přístup k hnojišti ( po králicich hnůj). Sem tam zbytky z domácnosti.

9.8.2017 13:34

trhy napsal(a):
Snasedel máme 5 ale snáší do 2. Skořápky meleme do šrotu účelně, aby je zraly. Střídáme řepu s cuketou s míchané se šrotem. Máčíme pšenici, protože jsme si v trusu všimli, že nebyla strávená, denně rohliky namočené ve vodě, mají sice velký výběh - cca 100m2, ale bez zelene, takže denně půl pytle pampelišek nebo když se seče tráva, tak že sekačky. Přístup k hnojišti ( po králicich hnůj). Sem tam zbytky z domácnosti.

A nějaký bílkovinný krmivo nevedete?

to pak s tou snáškou nebude vůbec horké.

9.8.2017 13:38

Řepa s cuketou a šrot je super krmivo pro odchov kuřic, protože jim zaplácne žaludek, podporuje to rozvoj trávicího traktu a kuřice nejde předčasně do snášky.

ale pokud chcete snášku, ty slepice vám to ze šrotu a rohlíků neudělají. překopíruju z předchozího vlákna: mám tabulku požadavky na obsah živin v 1 kg krmiva. Slepice mají:
úroveň výživy velmi vysoká: 2950 kcal/kg ME,19% dusíkatých látek
úroveň výživy vysoká 2760 kcal/kg,17% dusíkatých látek
úroveň výživy střední 2550 kcal/kg,15% dusíkatých látek
úroveň výživy nízká 2200 kcal/kg,12% dusíkatých látek

Velmi vysoká úroveň výživy zajišťuje snášku nad 70%. Vysoká 50 - 70%, střední 30 - 50 % a nízká do 30 %.

NO a v rohlíku a šrotu je tak těch 12%. V kukuřici ještě míň, kolem devíti.

Jinak slabá skořápka je u kuřic, co teprve začínají snášet, vcelku normální, to by se se skořápkami v krmivu mělo časem upravit, až se vejcovod zajede.

9.8.2017 15:39
Alik1986

XXX.XXX.5.173

A v com je prosim vas najviac tych dusicnatych latok aby som vedel co im mozem dat.Dakujem za odpoved.

9.8.2017 15:53

Alik1986 napsal(a):
A v com je prosim vas najviac tych dusicnatych latok aby som vedel co im mozem dat.Dakujem za odpoved.

Dusíkaté látky v kontextu výživy drůbeže jsou bílkoviny. takže potřebujete bílkovinné krmivo. sóju, část se dá uhradit i hrachem nebo vojtěškovými úsušky a jakékoliv živočišné krmivo. maso, krev, rybí moučku, syrovátku a tak podobně.

trhy

9.8.2017 16:14
trhy

XXX.XXX.96.58

Děkuji, s chovem začínáme. Můžete mě odkázat, kde si něco o složení krmiva něco přečíst nebo nějaké rady pro začátečníky? Braním se jakémukoliv kupování granul/směsi a jiných umelotin, chtěla bych co nejvíce přírodní žrádlo...na druhou stranu nechci "investovat" nákupy nějakých potravinových doplňků. Když je kure k obědu, pomeleme kosti, ale chápu, že kuře 2* za 14 dní je nevyzrhne.

Odebírate nějaký časopis ani, poradíte?

9.8.2017 16:18

trhy napsal(a):
Děkuji, s chovem začínáme. Můžete mě odkázat, kde si něco o složení krmiva něco přečíst nebo nějaké rady pro začátečníky? Braním se jakémukoliv kupování granul/směsi a jiných umelotin, chtěla bych co nejvíce přírodní žrádlo...na druhou stranu nechci "investovat" nákupy nějakých potravinových doplňků. Když je kure k obědu, pomeleme kosti, ale chápu, že kuře 2* za 14 dní je nevyzrhne.

Odebírate nějaký časopis ani, poradíte?

Starý antikvariátní knihy. havlínův chov drůbeže, drůbež na farmách a drobném chovu, krmení drobných zvířat,1001 rad drobnochovatelům a další.

případně se dá orientační složení různých krmných komponent najít na netu.

9.8.2017 16:22

A investovat prostě buď budete muset, nebo se na pšenici a rohlících musíte smířit s tou snáškou méně než 30%. případně ještě nižší, protože energie v pšenici je tolik, že takové zvíře dříve či později zatloustne a neponese vůbec.

jistou alternativou je jen pořízení nějakého snánlivého, selského plemene, což jsou malé pohyblivé slepičky přizpůsobené našemu podnebí, a poskytnou jim neomezený výběh na zeleném, aby si samy nahledaly hmyzáky, protože hmyzák je taky bílkovinné krmivo. v tom případě je pšenice jen na dokrmení. a v zimě, když nejsou hmyzáci, tak neponesou.

trhy

9.8.2017 16:34
trhy

XXX.XXX.96.58

@bodlinka tady není nějaké vlákno nebo články?

Časopis aktuální doporučite? Jen chovatel existuje?

Mohu ještě dotaz - když je výstava, tak jen k vidění, nebo lze tam koupit i drůbež - říjnová Flora Olomouc?

trhy

9.8.2017 16:52
trhy

XXX.XXX.96.58

@bodlinka pridame-li rybí moučku jak často ( každý den?) a mame-li ve výběhu krocany s husokaceny (společně žrádlo), nevadí to?

9.8.2017 17:33

trhy napsal(a):
@bodlinka pridame-li rybí moučku jak často ( každý den?) a mame-li ve výběhu krocany s husokaceny (společně žrádlo), nevadí to?

Každý den, bílkovina se v těle nijak neskladuje.

že si požerou i krocani a pižmovky nevadí, ono s růstem je to stejný jako s těmi vejci sval i vejce jsou tvořeny především bílkovinou. nedodáte-li bílkovinu, užitkovost bude všelijaká.

akorát rybí moučka jako jediný zdroj bílkoviny má nevýhodu, možnou rybí pachuť živočišných produktů.

pokud má pšenice asi tak 12% a rybí moučka 70% bílkovin, tak to na střední úroveň výživy vychází na nějakých 8% rybí moučky + zbytek pšenice, ale nepočítám energii ani vyváženost, čistě jen proteiny.

9.8.2017 20:32
Alik1986

XXX.XXX.5.173

Dakujem za radi.Chcem sa este opytat kolko krmneho hrachu na 15 sliepok mozem davat.

9.8.2017 21:05

Alik1986 napsal(a):
Dakujem za radi.Chcem sa este opytat kolko krmneho hrachu na 15 sliepok mozem davat.

Do 10% při výkrmu, do 20% dospělé drůbeži.

9.8.2017 21:10
Alik1986

XXX.XXX.5.173

Nechapem z coho sa pocitaju tie percenta.Mam mlade sliepocky uz asi tak 2 mesiace znasaju.

9.8.2017 21:19

Alik1986 napsal(a):
Nechapem z coho sa pocitaju tie percenta.Mam mlade sliepocky uz asi tak 2 mesiace znasaju.

Procenta z celkové krmné dávky.

9.8.2017 21:25
Alik1986

XXX.XXX.5.173

Aha dakujem.Ked mam teda 15 slepiciek tak im mam dat asi 1,5 kg psenice za cely den a 150 gramu tohto krmneho hrachu ?Prepacte som v tomto obore novacik prvy krat mam slepicky.

9.8.2017 21:31
ovecka

XXX.XXX.203.146

Příklad: Máte 15 nosnic. Denní dávka jadrného krmiva je 2,25kg pro všechny a z toho je 450g hrachového šrotu. Dana.

9.8.2017 21:45

ovecka napsal(a):
Příklad: Máte 15 nosnic. Denní dávka jadrného krmiva je 2,25kg pro všechny a z toho je 450g hrachového šrotu. Dana.

Ano. ale taková krmná dávka zároveň obsahuje asi 14% bílkovin a to pořád není ani střední úroveň výživy, i když je to samozřejmě lepší než nic.

krmný hrách obsahuje průměrně 208 g bílkovin v kilogramu. Pšenice 126 g bílkovin v kilogramu.Pokud je cílem 190 g bílkovin v kilogramu krmiv, tak by se musel krmit jen hrách, a toho by zároveň fakt nemělo být víc než těch 20%, z čehož vyplývá, že hrách nemůže být jediným bílkovinným krmivem.

9.8.2017 21:49
Alik1986

XXX.XXX.5.173

Dakujem vam vsetkym za radi.

trhy

9.8.2017 21:58
trhy

XXX.XXX.96.58

Toto moje vlákno jsem přečetla chlapovi, kterej počítač neotevře a dědovi (87), který roky chová slepice a králíky a děda mě řekl, že jste tu jen teoretici. Nezlobte se prosím, já s ním vůbec nesouhlasím, branila jsem vás tu,...začínám, zajímá mě to a hledám rady, chci se poučit z chyb...on krmí obdobným způsobem, co my, že nikdy bílkoviny nedával a slepice nosi ( až na sem tam kosti jako my...).

To znamená, že "musím" odvažovat to zrní/šrot?
Je nějaký časopis, který odebírate?

9.8.2017 22:11

trhy napsal(a):
Toto moje vlákno jsem přečetla chlapovi, kterej počítač neotevře a dědovi (87), který roky chová slepice a králíky a děda mě řekl, že jste tu jen teoretici. Nezlobte se prosím, já s ním vůbec nesouhlasím, branila jsem vás tu,...začínám, zajímá mě to a hledám rady, chci se poučit z chyb...on krmí obdobným způsobem, co my, že nikdy bílkoviny nedával a slepice nosi ( až na sem tam kosti jako my...).

To znamená, že "musím" odvažovat to zrní/šrot?
Je nějaký časopis, který odebírate?

Mno, ono záleží hodně na tom přístupu do výběhu, pokud dědek pouští drůbež do prostoru, pak si tam slepice opravdu hodně nasbírají a na lidi to působí jakože nesou jen a pouze z pšenice. taky mladá kuřice, co si jí koupíte z velkochovu, je odchovávaná na pořádným krmení, má geneticky zakódovanou vysokou snášku a poměrně dlouho dokáže snášet z vlastních tělesných zásob, zvláště když si uvědomíme, že v druhé fázi snášky slepice ponese na 15% bílkovin a pšenice má necelých 13%.

odvažovat nemusíte, asi tak stejně jako si neodvažujete jídlo doma. časem to budete mít v oku.

ale ať se to komu líbí nebo ne, většina problémů, co tady lidi řeší - nesnáší, kanibalismus - vychází primárně z nedostatku bílkoviny.

10.8.2017 22:39
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Každá slepice, která má snášet vajíčka, potřebuje maso. Buď si ho nasbírá za celý den venku, myslím tím na louce, nebo v sadu. Pokud nemá možnost být celý den na zeleném, travnatém výběhu, pak jí maso(bílklovinu) musíte dodat jiným způsobem. Já jim dávám (v zimě) když není co nahrabat, mražené maso pro psy, které vařím i psům, pomelu jim ho a dám se strouhankou. Snáší tak denně celou zimu.

11.8.2017 10:45
Alik1986

XXX.XXX.4.36

A je jedno ake maso treba aj koza ? A v akom mnozstve im ho davate.

11.8.2017 11:45
honzapm

XXX.XXX.182.25

Vůbec to nemusí být maso, stačí kůže. Ta je i tučnější, než maso (jak kdy),
takže jí stačí méně a je levnější. Některá kůže nejde moc dobře stříhat, tak
se dá zamrazit a nastříhat ve ztuhlém stavu, i do zásoby.

Rozhodně bych kůže ani maso ani jinou bílkovinu nedodával každý den.
Akorát slepice ztuční. Stačí tak 3x týdně.
Bílkovina je i zaschlý bílek na sušených skořápkách (nesmí smrdět, musí
být vhodně usušené). Bílkovina je leccos, zbytky aj.
Tudíž radím tabulkování nepřehánět, jenom tak inspirativně je shlédnout
a "vědět o nich".

Procenta bílkoviny jsou, řekněme, nepřesná. Některá slepice je shánlivější,
některá nese větší/menší vejce - potřeba bílkoviny je proměnná a nestejná.
Navíc se její nadbytek projeví ukládáním tuku a/nebo (zejména u Leghorn)
snášením nedokonalých vajec jenom v bláně, bez skořápky, a to zejména
v noci. Prostě produkují při nadbytku bílkoviny víc, než je záhodno a zdrávo.
Tudíž - opět staré dobré babiččino - dobrého pomálu.

V době sběru násadových vajec bílkovinu eliminujeme.
Její nadbytek radikálně snižuje líhnivost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík