Dobrý den, mohl by mě někdo poradit prosím...chováme slepice...díky tomu, že bydlíme u lesa chováme ve voliérách, kvuli škodné. Najednou se mi objevili u slípek čmelíci. A to jest pro mě záhada...nekupovali jsme nové minimálně 2 roky, vše si líhneme sami do voliéry se ani nedostane žádný divoký pták...pravidelně čistíme...tak jak se mohli na slípky dostat. Jak zlikvidovat víme o to nejde, spíš jestli někdo poradí, jak se tam mohlo tohle svinstvo zanést. Děkuji.
To je právě to...na žádné výstavě jsem nebyla...žádný kontakt s jinou drůbeží nic...obilí bereme už dlouho od stejného dodavatele, co to sype rovnou ze sila (násypka), jediná možnost by byla stelivem...ale to používá i přítelova matka a ta nic nemá, pokud vím. Už jsem právě probádala tyhle možnosti a nic mě nenapadá...pravděpodobně jsme si to zavlekli sami...prostě ráda bych se tomu pro příště vyhla...jsou to potvory ještě bych dodala, že z pěti voliér to máme masivně v jedné a to zrovna v té, kde máme svůj odchov. ostatní jsou čisté a už preventivně ošetřené...
Dobrý den, ti vrabci by teoreticky přicházeli v úvahu...pár se jich tu pohybuje i jiného divokého ptactva je tu víc než dost...ale do přímého kontaktu se dostat nemohou...jinak přepravka a nic podobného..opravdu na burze jsem byli naposledy někdy rok a půl zpátky...od té doby jen odchováváme vlastní případně líhneme z koupených vajec...právě kvuli tomu, že jsme si z burzy zavlekli už jednou vápenku od nepoctivého prodejce, stali jsme se k tady těm různým koupím a pohybům i krmiva steliva dost opatrní...i vzhledem k ptačí chřipce atd...prostě mě to štve..člověk kolem toho běhá jak blázen a stejně se nám tam ty potvory nějak dostaly...ale už dostali opakovaně plamenem a vápnem tak snad bude klid děkuji.
lenas

XXX.XXX.147.1
Dobrý večer, my s čmelíky bojujeme opět po roce. Loni nám zlikovidovali slepice, ty začaly i hynout, nakonec i po léčbě nenesly. Všechny jsme zabily a začali líhnout sami, právě z obavy ze zanesení čehokoliv. No, letos vlastní slepice, už i nová kuřata a opět čmelíci. Z čeho ? Asi je dotáhly z výběhu od jiných ptáků. Čmelíků jsme se zbavili, ale slepice hynou opět. Dali jsme jednu na rozbor do veter.ústavu a máme snad všechno co můžou chytit a je to tím, že je čmelíci oslabili. Člověk okolo toho běhá a pak mu zbydou oči pro pláč.
Na čmelíky skvěle fungují přípravky firmy IFRAMIX. Prodávají balíček RED MITE pro drobnochovatele, kde je ucelená řada. Je to osvědčené, už bych neexperimentovala.Tohle fakt funguje. Jukněte na http://www.iframix.cz/top-temata/boj-proti-cmeliku-ptacimu.html.