Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Evin

31.8.2017 11:04
Evin

XXX.XXX.234.70

Viete mi niekto napísať nejak všeobecne niečo o kvokaní? Niekde som čítala, že to je zlé, inde že dobré... teraz som jednému pánovi ponúkala sliepku vyliahnutú v liahni a poslal ma do kelu, že on chce aby mu kvokali a vysedeli kuriatka.
Nejak neviem čo to s tým má spoločné, som len začiatočník a sliepky mám zatiaľ len na vajíčka, nejaké kvokanie som doteraz neriešila... no rada si rozšírim obzory. Vďaka za všetky info!

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.8.2017 17:00

Evin napsal(a):
Viete mi niekto napísať nejak všeobecne niečo o kvokaní? Niekde som čítala, že to je zlé, inde že dobré... teraz som jednému pánovi ponúkala sliepku vyliahnutú v liahni a poslal ma do kelu, že on chce aby mu kvokali a vysedeli kuriatka.
Nejak neviem čo to s tým má spoločné, som len začiatočník a sliepky mám zatiaľ len na vajíčka, nejaké kvokanie som doteraz neriešila... no rada si rozšírim obzory. Vďaka za všetky info!

NO a co by vás zajímalo?
Kvokání je prostě součástí rozmnožovacího pudu slepic. Bez kvokání není v přírodě kuřat. Je to de facto horečka, která spustí proces zastavení snáškového cyklu a nastavení organizmu slepice na inkubaci vajec, vyšší tělesná teplota je nutná pro zdárný vývoj.
U plemen slepic se to dělí na snášková plemena, kde je kvokavost obvykle letitou selekcí potlačena (slepice, která kvoká nesnáší), protože taková slepice má snášet vejce. U ostatních plemen se to (laicky řečeno) neřeší, je to výhoda, že si slepice vysedí potomstvo bez potřeby líhně. každý chovatel má jiné zkušenosti a jiné potřeby. Někdo líhne jenom v umělé líhni, má odchovnu pro kuřata atd., jiný zase nedá dopustit na líhnutí pod kvočnou (jako třeba já), je to přirozené, podle mne méně pracné atd.
Když je slepice vysezená kvočnou a kvočnou odchovaná, je zde (ale nemusí to tak být vždy) větší pravděpodobnost, že bude v dospělosti také sama kvokat.
Tolik asi ve zkratce vše.

Evin

31.8.2017 19:04
Evin

XXX.XXX.234.4

Ďakujem za info... teraz som však trochu zmätená, na niečo takéto som neprihliadala pri kúpe svojich sliepok a nakoľko som tiež za prirodzený odchov pod kvočkou, rátala som s tým, že nabudúci rok mi vysedia mladé.
Ide o plemeno Cream Legbar, pomerne novo vyšľachtené znáškové plemeno... mám teda dúfať, že začnú samé kvokať alebo mám pre to niečo robiť? Počula som o nejakých metódach podporovania kvokania...
Alebo by to bolo zbytočné keď majú zrejme tento pud tak potlačený?
Chcem sa zameriať okrem legbariek aj na chov maransiek, ako je to u nich?

31.8.2017 19:16

Evin napsal(a):
Ďakujem za info... teraz som však trochu zmätená, na niečo takéto som neprihliadala pri kúpe svojich sliepok a nakoľko som tiež za prirodzený odchov pod kvočkou, rátala som s tým, že nabudúci rok mi vysedia mladé.
Ide o plemeno Cream Legbar, pomerne novo vyšľachtené znáškové plemeno... mám teda dúfať, že začnú samé kvokať alebo mám pre to niečo robiť? Počula som o nejakých metódach podporovania kvokania...

No, o "novoplemeni" cream legbar se tu diskutovalo, o co že to vlastně jde, ale to je jedno (musela byste znát rodičovské linie svých slepic).
Podpořit případné kvokání mǔže naklíčený ječmen, tuším, ale to vám google poradí.
U maransek se podívejte na charakteristiku plemena zde v sekci články. Kvokat by vám mohla teoreticky i leghornka, která by neměla, a naopak hedvábnička, která by měla kvokat skoro pořád, vám nemusí ani kvoknout. Jsou to individuální zvířata a mohou se od standardu (za předpokladu 100% čistokrevných chovných jedinců) odlišovat.

Evin

31.8.2017 19:22
Evin

XXX.XXX.234.4

Takže mám nádej, i keď malú? :)
Pozisťujem, uvidím... ďakujem krásne za info ešte raz.

31.8.2017 21:01

Evin napsal(a):

Legbar má být nosné plemeno, je v něm leghornka.

nenuťte ho ke kvokání, pokud ho opravdu chcete chovat, to je zrovna plemeno, kde by se za kvokání měly slepice vyřazovat z chovu.

31.8.2017 21:39
javorka

XXX.XXX.98.207

Evin napsal(a):
Takže mám nádej, i keď malú? :)
Pozisťujem, uvidím... ďakujem krásne za info ešte raz.

Kvokají i hybridy. Aspoň mě ano. Letos mě jedna vysedla kuřátka.

Evin

1.9.2017 09:30
Evin

XXX.XXX.234.109

To ma celkom mrzí, zisťovala som si úplne všetko aby mi legbarky pasovali na 100 percent a aj tak zisťujem, že som niečo zanedbala. Nevadí, nechám si ich zrejme ako nosnice a kvočky urobím zo sliepok iného plemena :).
Ako vlastne zistím, že ide o kvokanie?

1.9.2017 10:23

Evin napsal(a):
To ma celkom mrzí, zisťovala som si úplne všetko aby mi legbarky pasovali na 100 percent a aj tak zisťujem, že som niečo zanedbala. Nevadí, nechám si ich zrejme ako nosnice a kvočky urobím zo sliepok iného plemena :).

Internet, internet, internet... třeba na youtube stačí zadat kvočna a hned víte, nebo zde články o chovu.

Jirka54321

1.9.2017 10:30
Jirka54321

XXX.XXX.130.20

Evin napsal(a):

Sedí jako přibitá na jednom místě. Den, dva, tři až x.
Prostě sedí na vejcích. A je při tom, překvapivě, docela potichu...

1.9.2017 10:49
ladd

XXX.XXX.34.50

Kvočna vydává kvokavé zvuky – kvok kvok, hlavně když se pohybuje, když potká kohouta, nadřazenou slepici tak se často i čepýří (načechrá peří), někdy až tak, že vypadá jako koule. Když je v hnízdě, tak je zticha. Tyto zvuky může ale vydávat i slepice, která se teprve na kvokání (sezení na vejcích) chystá, někdy se ale stane, že sedět na vejcích nezačne. Bezpečně to poznáte, když slepice v hnízdě sedí i v noci (neplést si s nemocným zvířetem, se zvířetem v zimě vyhledávajícím teplo, zlozvykem a pod.) Taková to slepice bude mít horké (tu zvýšenou teplotu budete při doteku opravdu cítit) holé břicho bez peří. Na hnízdě bude sedět ze široka, jako pecka. Všímejte si jak sedí na hnízdě slepice při snášení nyní, jak mají, až na malé lysinky, opeřené břicho, jakou má ta holá kůže teplotu. Pokud toto jste schopna zaregistrovat, až bude některá kvokat, tak pak rozdíl poznáte.
Jestli vám nějaká z vašich slepic zasedne, tak ji označte, aby jste od ní v další sezoně, kdy třeba již kvokat nebude, nepoužila vajíčko k líhnutí (v době sběru vajec k líhnutí ji oddělíte).

1.9.2017 10:53
javorka

XXX.XXX.98.207

Letos si tu všichni stěžovali jak moc jim slepice kvokají, tak se třeba také dočkáte.

1.9.2017 14:37
amiš

XXX.XXX.59.106

Ano ano, nám letos kvokala snad polovina z 35 slepic a to jsou všechno hybridy a kalimera. Jedna černá přebornice už sedí 14 dní. Neřešíme, však jí to pustí. Ale nedá mi se nezeptat. Letos máme dva kohouty, může přítomnost kohouta podpořit kvokání?

1.9.2017 15:26
javorka

XXX.XXX.98.207

Já jsem kohouta neměla a bylo jim to jedno.

14.11.2017 12:43
mmmarek

XXX.XXX.168.93

Dobry den prajem. Ja som si vlani zadovazil dve milflerky trojfarebne aj s kohutom a v marci zacali znasat vajicka, ked kazda naniesla cca 10 kusov podlozil som im do hniezd 6 sadrovych vajec a za 3-4 dni zacali sediet na nich. Po dvoch dnoch sedenia na sadrovych som im vymenil za normalne a vysedeli aj velke vajicka. Pod jednu som zmestil 3 ks z oravky velkej 3 ks zo zdrobnelej oravky a 2 liliputie - vyliahli sa vsetky a pod druhu som dal 2 ks velkej oravky 4 ks zdobnelej a 1 ks liliputi a okrem jedneho vajicka z velkej oravky kde nebol ani zarodok sa vyliahli vsetky. Po vyvedeni mladych zasadli aj druhy krat tiez vsetky pekne vychovali a treti krat ked zasadli uz som nepodkladal. Su naozaj velmi dobre kvocky z hniezda schadzali raz za 2-3 dni a o mlade sa starali svedomito 6-7 tyzdnov. Vyhoda ich malej velkosti bolo ze aj ked ma obcas klovali ani to nebolo citit ale inak boli velmi kludne kvocky. Tolko moja skusenost smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík