Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.11.2017 18:51
jameti

XXX.XXX.241.206

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zkušenějších chovatelů na kohouta. V březnu jsem si pořídila 20 kuřátek maranska, je z toho 13 kuřiček a 7 kohoutu.podle mého uvážení by už chtěli "do hrnce" Chtěla bych si dva nechat. Podle čeho vybrat toho nejlepšího. mám je pro svou potěchu a taky pro nějaké to vajíčko :) A druhy dotaz : kohout pojme slepici a stále na ni stojí, co to znamena je to v pořádku?je docela velký a slepice drobná, tak je mi ji docela lito, je celá špinavá ve spod i z vrchu, poraďte prisím, dekuji Jana.

1.11.2017 19:29
wyandotte

XXX.XXX.114.225

Dvaja kohuti su zbytocny znicia sliepky a pri pojimany sa budu zhadzovat co znamena mensiu oplodnenost. Nechajte jedneho urcite. A mozno to je jeho styl pojimania alebo sa len netrafil a uci sa pojimat. Ak vam je luto ze kohut pojima tak este vam len luto bude ked dvaja zdevastuju vsetky sliepky. A dobre bi bolo zadovazit si radsej nepribuzneho kohutika. Napr vymenit s niekym

1.11.2017 19:38
jameti

XXX.XXX.241.206

Děkuji za vysvětlení, nechám si tedy jednoho, není mě líto, že pojímá ale že tak dlouho na ní stojí a kuřička leží v blatě a řve, tak jsem se ptala jestli je to normalní, děkuji za odpověď, a z těch kohoutu ? podle čeho vybírat, všichni jsou hodní, chovají se dobře ke kuřičkám, vybrat kohouta podle velikosti, opeření? ocasních per? nebo podle toho jak pojímají(ikdyz to je asi jedno kdyz nechci potomstvo)Jedná se mi o to aby na zahradě byli slepice s kohoutem aby se o ně dobře staral a vymenit ikdyz nechci potomstvo? děkuji Jana.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2017 19:52

jameti napsal(a):
Děkuji za vysvětlení, nechám si tedy jednoho, není mě líto, že pojímá ale že tak dlouho na ní stojí a kuřička leží v blatě a řve, tak jsem se ptala jestli je to normalní, děkuji za odpověď, a z těch kohoutu ? podle čeho vybírat, všichni jsou hodní, chovají se dobře ke kuřičkám, vybrat kohouta podle velikosti, opeření? ocasních per? nebo podle toho jak pojímají(ikdyz to je asi jedno kdyz nechci potomstvo)Jedná se mi o to aby na zahradě byli slepice s kohoutem aby se o ně dobře staral a vymenit ikdyz nechci potomstvo? děkuji Jana.

Pokud nechcete odchovávat kuřata z vlastních vajec, pak si můžete nechat kohouta, kterého máte. A vybírat podle toho, který nejvíc odpovídá standardu plemene. https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6576/maransky/ nebo si někde půjčte vzorník plemen, kde je popis, ikdyž jako laik to nemusíte všechno poznat. To není výtka, jen pocit. Takže tady na tom odkazu uvidíte fotku a můžete zkusit porovnat, který z těch vašich kououtů nejvíc odpovídá.

1.11.2017 20:26
jameti

XXX.XXX.241.206

Teď jsem otevřela odkaz, a podle toho mám je strašně velký a na nohou někteří nemají to opeření, no zkusím sem dat zítra nějaké fotky. měli být čistý , no nevadí, jo a ještě jedna věc dneska jsem našla první vajíčko, je spiš podlouhle a maličké, zkusím vyfotit a nema vubec čokoladovou barvu, je blede, děkuji za rady Jana.

1.11.2017 20:31
jameti

XXX.XXX.241.206

Jéééžiši, omlouvám se za krasnou fotku nejsem zrovna přebornice s mobilem, no aspon neco, Jana.

1.11.2017 20:40
holis

XXX.XXX.64.191

Dobrý den, každé čistokrevné plemeno má svůj standart. Ten je uveden ve vzorníku drůbeže. Chovatelé se snaží tomuto standartu přiblížit. Je to cesta trnitá, příroda vám nedá nic zadarmo. Přírodu neuplatíte, nepřemluvíte Vše je o selekci, vzdělávání se (genetika), citu a i trošku jak říkají sportovci o štěstíčku .Standart najdete na stránkách Klubu chovatelů maransek www.maransky.cz Při Celostátní výstavě v Lysé bude probíhat speciální výstava plemene maranska. Tam Vám určitě členové klubu poradí se vzhledem maransek Co se týká příbuzného kohouta? Dopředu Vám radím, vyměňte kohouta za nepříbuzného! Až Vám slepička v létě začne kvokat, tak minimálně ze zvědavosti slepičce vajíčka necháte a se zvědavostí budete čekat co z toho slepička a Vy dokážete odchovat Bratr případných kvočen by mohl natropit hodně neplechy!
Hodně úspěchů s chovem maransek přeje Holis.

1.11.2017 21:09
jameti

XXX.XXX.241.206

holis napsal(a):
Dobrý den, každé čistokrevné plemeno má svůj standart. Ten je uveden ve vzorníku drůbeže. Chovatelé se snaží tomuto standartu přiblížit. Je to cesta trnitá, příroda vám nedá nic zadarmo. Přírodu neuplatíte, nepřemluvíte Vše je o selekci, vzdělávání se (genetika), citu a i trošku jak říkají sportovci o štěstíčku .Standart najdete na stránkách Klubu chovatelů maransek www.maransky.cz Při Celostátní výstavě v Lysé bude probíhat speciální výstava plemene maranska. Tam Vám určitě členové klubu poradí se vzhledem maransek Co se týká příbuzného kohouta? Dopředu Vám radím, vyměňte kohouta za nepříbuzného! Až Vám slepička v létě začne kvokat, tak minimálně ze zvědavosti slepičce vajíčka necháte a se zvědavostí budete čekat co z toho slepička a Vy dokážete odchovat Bratr případných kvočen by mohl natropit hodně neplechy!
Hodně úspěchů s chovem maransek přeje Holis.

Děkuji, vidíte takhle jsem se na to nedívala, je fakt, ze bych měla obrovskou radost kdyby začala kvokat a s bráchou, no to teda vyměním to každopádně, nebo sním... seženu jiného, už mám jasno, žadný výběr nebude...ale kup bude ! a mám už shanět teď toho kohouta, když mi teprve teď začínají snášet ? a co to vajíčko? bude lepší? děkuji Jana.

1.11.2017 21:39
holis

XXX.XXX.64.191

jameti napsal(a):
Děkuji, vidíte takhle jsem se na to nedívala, je fakt, ze bych měla obrovskou radost kdyby začala kvokat a s bráchou, no to teda vyměním to každopádně, nebo sním... seženu jiného, už mám jasno, žadný výběr nebude...ale kup bude ! a mám už shanět teď toho kohouta, když mi teprve teď začínají snášet ? a co to vajíčko? bude lepší? děkuji Jana.

Teď je největší možnost výběru (nejnižší cena). Každý plemeník se musí sžít se svým harémem . Holky ho musí přijmout, kohout si musí vydobít místo na vrcholu hejna. Toto (kuřecí) vajíčko nic nevypovídá. To "soustrojí" se musí v slepičce teprve rozběhnout. Dejte jí čas a dobré krmení včetně vitamínů. Zhruba do měsíce by se měla barva na určitou dobu ustálit (ztmavnout).Pak už to bude záležet na genetické indispozici a krmení ( karoteny a vit. B).

1.11.2017 21:53
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

jameti napsal(a):
Teď jsem otevřela odkaz, a podle toho mám je strašně velký a na nohou někteří nemají to opeření, no zkusím sem dat zítra nějaké fotky. měli být čistý , no nevadí, jo a ještě jedna věc dneska jsem našla první vajíčko, je spiš podlouhle a maličké, zkusím vyfotit a nema vubec čokoladovou barvu, je blede, děkuji za rady Jana.

Nemají-li na nohou opeření a především nesou-li vejce, které jste vyfotila - NEJSOU TO MARANSKY, ani čisté ani nečisté, prostě nejsou, někdo Vás zkrátka podvedl.

2.11.2017 06:12
jameti

XXX.XXX.241.206

pastevecovci napsal(a):
Nemají-li na nohou opeření a především nesou-li vejce, které jste vyfotila - NEJSOU TO MARANSKY, ani čisté ani nečisté, prostě nejsou, někdo Vás zkrátka podvedl.

No kupuvala jsem vsechny najednou a slepicky meli vsechny na nohou opereni i ty splash ( bily) a kohoutci ani jeden.To me pripada taky divne.zkusim je dnes vyfotit apridat.at se kuknete.dekuji za nazor.Jana.

2.11.2017 06:21
jameti

XXX.XXX.241.206

holis napsal(a):
Teď je největší možnost výběru (nejnižší cena). Každý plemeník se musí sžít se svým harémem . Holky ho musí přijmout, kohout si musí vydobít místo na vrcholu hejna. Toto (kuřecí) vajíčko nic nevypovídá. To "soustrojí" se musí v slepičce teprve rozběhnout. Dejte jí čas a dobré krmení včetně vitamínů. Zhruba do měsíce by se měla barva na určitou dobu ustálit (ztmavnout).Pak už to bude záležet na genetické indispozici a krmení ( karoteny a vit. B).

Mohl by jste mi prosim poradit ty vitaminy i to krmeni? Do ted jsem krmila K1 k2 psenice.zbytky z kuchyne trochu ovsa.jecmenu repne rizky a jinak maji pristup na celou zahradu vcetne vybehu z konmi i kozami.takze hrabou zobaji.travicku uzobavaji.toho maji dostatek ale zadne vitaminy jim nepridvam.tak mi prosim poradte co?

2.11.2017 06:58
holis

XXX.XXX.64.191

jameti napsal(a):
Mohl by jste mi prosim poradit ty vitaminy i to krmeni? Do ted jsem krmila K1 k2 psenice.zbytky z kuchyne trochu ovsa.jecmenu repne rizky a jinak maji pristup na celou zahradu vcetne vybehu z konmi i kozami.takze hrabou zobaji.travicku uzobavaji.toho maji dostatek ale zadne vitaminy jim nepridvam.tak mi prosim poradte co?

Základem mé krmné dávky jsou granule pro danou věkovou kategorii. U dospělých přidávám celé zrno pšenice. Té pšenice max.15 - 20 % krmné dávky. Zbytky z kuchyně dostávají tak max.2x do měsíce a to jen na chuť. Když sbírám násadová vejce, tak z kuchyně nedostanou nic. K tomu jim občas strouhám jablko, mrkev, řepu. Občas jim máčím pečivo, které jim posypu nějakým sypkým vitamínem. A už jsme u vitamínů. Moje slepičky dostávají každý den, nějaký vitamín. Tak např. Amivit, optimin, roboran, plastin, vit.B, vit.C, AD3E, acidomid, fortycoat, kombisol, supervit atd. Tráva je super a vše co si tam pika najde také.

2.11.2017 07:52
ančovička1

XXX.XXX.220.126

jameti napsal(a):

Rozhodla jste se dobře, kohouta nového a cizího, ten, co vám stojí na slepici, patří do hrnce, bude to dělat stále..jednou jsem koupila krásného kohouta a dělat to samé, šlápl na ni jednou nohou a odešel! z vajec oplodněno sotva 10 procent..hned šel šlapat nudle..nového kohouta si sežeńte hned ted´ na podzim, na jaře bude vybráno, málo kdo nechává hejno kohoutů do jara..ale je mi líto, maransky určitě nemáte, právě mladé kuřičky začínají snášet ta nejtmavší vajíčka, která časem trochu ztrácí tu krásnou čokoládovou barvu, ale po odpočinku a přepeření se cyklus opakuje..takže nemůžete čekat, že budou vajíčka časem tmavší ..

2.11.2017 08:02
holis

XXX.XXX.64.191

Pani píše, že je to první vajíčko. To se úplně klidně může stát, že třeba prvních 5 může být takto netypických. Počkal bych se závěrem aspoň měsíc. S tou barvou a cyklu souhlasím s ančovičkou1.

2.11.2017 08:20
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

holis napsal(a):
Pani píše, že je to první vajíčko. To se úplně klidně může stát, že třeba prvních 5 může být takto netypických. Počkal bych se závěrem aspoň měsíc. S tou barvou a cyklu souhlasím s ančovičkou1.

Buďte zdráv předsedo.

Jestli to dobře chápu, tak nám sdělujete, že první vajíčka můžou být světlá a za měsíc se to zlepší a v další větě souhlasíte s ančovičkou1, která napsala přesný opak. Paráda.

Mám Vaše příspěvky rád, je s Vámi legrace.

Chováme Maransky teprve asi 7- 8 let a takové vejce co má paní na fotce z nich ještě nevypadlo.

Už jsem Vám jednou navrhoval, aby si členové Marans klubu zvolili nějaké odborně fundovaného mediálního mluvčího, který bude veřejně vystupovat za klub. Myslím, že by to šíření informací o maranskách prospělo.

2.11.2017 08:48
holis

XXX.XXX.30.138

Tvrdím to, že třeba první dvě nebo pět vajec mohou být nestandartni! Dále souhlasím s ančovičkou1, že barva vajec se mění od začátku do konce snáškového cyklu! Co je na tom divného. Mám takovou osobní zkušenost. Za klub tady nevystupuji. Jen pouze za svojí osobu. Pokud nedokážete pochopit co jsem příspěvkem chtěl říci, tak věřím, že nejste natolik hloupý a dokážete se zeptat.

2.11.2017 15:03
ladd

XXX.XXX.34.42

Kohoutů se zbavte co nejdříve. Teprve te´d jste měla první vajíčko, to znamená, že kuřice nejsou na pojímání připravené (ty co ještě nenesou určitě). Z toho pak plyne to, že “kohout stojí na kuřici a ta pod ním řve“. Kuřice nechápe, co po ní kohout chce, správně si nepřičapne, kohout nemůže pojímání dokončit a proto na ni stojí. Případně na ni stojí proto, že ho vyrušili ostatní kohouti.

2.11.2017 17:03
jameti

XXX.XXX.241.206

A co ti bili ti vzhledem vubec nevypadaji jak maranska jo a ti tmavi.jsem si vsimla ze maji peri na nohou nektwri min a nekteri az k prstu...

2.11.2017 17:09
jameti

XXX.XXX.241.206

holis napsal(a):
Tvrdím to, že třeba první dvě nebo pět vajec mohou být nestandartni! Dále souhlasím s ančovičkou1, že barva vajec se mění od začátku do konce snáškového cyklu! Co je na tom divného. Mám takovou osobní zkušenost. Za klub tady nevystupuji. Jen pouze za svojí osobu. Pokud nedokážete pochopit co jsem příspěvkem chtěl říci, tak věřím, že nejste natolik hloupý a dokážete se zeptat.

Dobrý den, ja jsem to pochopila jak to myslíte a děkuji za to, poslala jsem několik fotek, každá kuřička ma opeřený nožičky a to daleko líp než kohouti ti to nemaji tak moc.

2.11.2017 17:11
jameti

XXX.XXX.241.206

ladd napsal(a):
Kohoutů se zbavte co nejdříve. Teprve te´d jste měla první vajíčko, to znamená, že kuřice nejsou na pojímání připravené (ty co ještě nenesou určitě). Z toho pak plyne to, že “kohout stojí na kuřici a ta pod ním řve“. Kuřice nechápe, co po ní kohout chce, správně si nepřičapne, kohout nemůže pojímání dokončit a proto na ni stojí. Případně na ni stojí proto, že ho vyrušili ostatní kohouti.

Dobrý den, takže se zbavit všech kohoutu, v tom mam jasno a když si teď koupim jiného, nepříbuzného tak ho ke kuřičkám nemůžu dát?

2.11.2017 18:27
Buqice

XXX.XXX.32.108

Dobrý den. Pořídit nepříbuzného kohouta můžete, ale záleží co od toho chcete. Nechci Vám radit co máte udělat, každý si může dělat co chce...tak napíšu co bych udělala já na Vašem místě. Kdybych chtěla začít pěkný chov čistokrevných maransek, tak bych fungovala v tomto pořadí : 1) bych vlítla na toho, kdo Vám tohle prodal. Protože tohle vypadá buď, ze Vás někdo záměrně podfoukl, nebo Vám někdo v dobré víře prodal, maransky" a nezjistil při tom, ze mu jeho chovné maransky zaplanuly vášní ke kohoutovi poněkud jiné národnosti...2) bych tenhle celý kolektiv předala někomu, komu je jedno, co mu běhá po dvoře.
3) sehnala bych si do chovu něco opravdu čistokrevného. A při tom bych byla velmi opatrná, od koho nakupuju.
Ne že by nákup od poctivého chovatele zaručoval, že Vám vyrostou samí šampióni. Maransky nejsou ustálené plemeno, a vždycky z toho budete mít spoustu dobrého jídla. Ale aspoñ ten základ by tam měl být. Pokud nemáte vzorník, koukněte na stránky klubu. Je tam standart i fotky toho jak to má i nemá vypadat. Stačí se v tom pořádně pohrabat. Takže hledejte na www.maransky.cz. Kromě toho je tam i seznam členů s adresami. Můžete si tam najít koho máte nejblíž a kam jít na rady a eventuální chovný materiál. Na Národní výstavě v Lysé teď v listopadu bude klubová výstava maransek. Letos, pravda, nebude moc početná, ale na to aby člověk pobral, co je dobře a špatně, tam určitě materiál bude. Kromě toho tam můžete kdykoliv během celé výstavy chytit i členy klubu a zeptat se na cokoliv.

2.11.2017 18:49
mysak

XXX.XXX.54.82

jameti napsal(a):
Tady jsou fotky.

Dobrý den. Pod názvem maranska si předestavuji něco daleko jiného. Na snímcích jsou různobarevní kohouti, ale maransky to nejsou. Podvedli vás, možná uplně, možná jen z části, slepice jedna na snímku má punčošky, ale to ještě nemusí jít o maransku, stejné punčošky mají také třeba sundheimské slepice a mechelenky. To netvrdím, že to jsou tato dvě plemena, ale výskyt punčošek prostě nemusí vždy znamenat maransku a nemusí vždy znamenat čistokrevné plemeno. Vzhldem k tomu, že opeřené běháky jsou dominantní znak vůči hladkým.

Co se týče té barvy skořápek. Choval jsem maransky tři roky, ale takhle světlou skořápku jsem u nich neměl nikdy, ani na konci snáškového cyklu. A to jsem neměl zrovna nejtmavší. No, uvidíte jaká budou vejce dál, ale právě tmavá červenokaštanová skořápka je jedním z nejhlavnějších znaků plemene maranska. A hned dodám, že Vás nikdo tady nechce znechutit. To není cílem. Ale jen upozorňujeme, že mnozí množitelé hřeší na neznalost lidí a šíří po republice zmetky, křížence a pod. A proto je vždy každý pokoutní nákup velkým otazníkem, co vám to vlastně vyroste. A proto k pravému chovatelství kromě jisté odborné vzdělanosti patří také důvěra a poctivost. Bez toho nefunguje spolupráce a odsírá to první plemeno samotné. Muj názor je: kohouty užít v kuchyni všechny a koupit standartního maransáka v typu - pořádný "medvídě" a né vyžlata, jak polohybridky z vajaxu. Chovu zdar.
Juraj Kafka

2.11.2017 18:58

jameti napsal(a):
Dobrý den, takže se zbavit všech kohoutu, v tom mam jasno a když si teď koupim jiného, nepříbuzného tak ho ke kuřičkám nemůžu dát?

Já bych tohle poslala do hrnce a kuřičky bych si nechala čistě pro vejce, ale ne do chovu, když už tedy.

Protože nezlobte se, ale na těch fotkách maranska není.

2.11.2017 19:01
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ať už to s těmi vašimi kříženci dopadne jakkoliv - pokud byste si nechala
některého z vlastních kohoutů, tak nechte z těch nejlehčích - bílých.
Je to nejšetrnější řešení pro slepice, nejméně je ničí.
Zároveň bývají nejplodnější a ve finále - z těch těžších budete mít víc masa.

Jinak jsou to tedy Marans, jaké ještě svět nikdy neviděl.
Zase tam ale máte pěkný poměr pohlaví 7,13.

2.11.2017 19:21
Buqice

XXX.XXX.32.108

honzapm napsal(a):

Svět už viděl tolik různých, marans", že začátečník se v tom zorientuje až po velmi dlouhém, a jen pro trvanlivé povahy přežitelném pídění :).

2.11.2017 19:22
Buqice

XXX.XXX.32.108

...ale ta jitrnice není špatné přirovnání :).

2.11.2017 20:53
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já pořád říkám, ať lidi fotí. A voni nefotí. A voni nám ty fotky nefkládají.
Kdyby fotili, a kdyby fkládali hned, Karle, pak bychom okamžitě věděli,
jak to s tou Marans na dvorku zadavatelky vlastně je.
Ale první soudružka se už práskla sama - tím světlounkým vajíčkem.

2.11.2017 21:33
kaprál

XXX.XXX.64.191

I mě se u prvniček maransek občas stává, že první vajíčka jsou i takhle světlejší s různou strukturou skořápky. Časem se to srovná. Tyto maransky asi opravdu nejsou čisté. Pastevecovci pokud máte ženu na salaši zkuste se jí zeptat jakou měla první menstruaci, možná jí měla také nestandartní (delší, kratší, výraznou atd.) a časem se to srovnalo. A slepice je na tom stejně. I já jsem pochopil stejně jako zadavatelka, co napsal Holis. Doporučuji občas protřepat.

3.11.2017 06:43
jameti

XXX.XXX.241.206

Ok, děkuji všem za informace, kohouty pujdou do hrnce všichni ! a kuřičky si zatím nechám, přikoupím k nim kohouta marans, nemohl by mi tady nekdo poradit koho mam oslovit nebo jestli nekdo nema kohouta maranska (ale opravdovyho, ne nejakyho hybridaka bastardaka) a na jare bych si koupila kuřatka taky od nekoho z vas chovatelu, chtela bych taky čistý, nechci s nima na vystavy, ale at mam na dvorku pekny cisty a hlavne cokoladovy vajicka! Dekuji za vas cas ktery mi venujete. Jana uprimne : jsem zklamana, mela jsem ty kuratka od 5 dni a vypiplala jsem je, mela jsem radost ze mi ani jedno neodeslo, a ted tohle, no uz si budu davat vetsi pozor, při vyberu těch kuřatek jsem se hlavně dívala jestli maji opereny nozicky a to vsechny ty tmavy meli... no postupne vsechny slipecky premistim do hrnce ale ted bych chtela aspon nejaky vajicka nez budu mit pristi rok z ketre si koupim od chovatele ktereho mi poradite. jeste jednou diky za informace ktere tady ziskavam.

3.11.2017 06:46
jameti

XXX.XXX.241.206

honzapm napsal(a):

Dobry den, po uvazeni si nenecham zadnyho kohouta, a postupne pujdou i ty slepicky. nebudu a ani se mi nechce rozmnozovat nejaky krizence.

3.11.2017 08:50
ovecka

XXX.XXX.203.146

jameti napsal(a):
Dobry den, po uvazeni si nenecham zadnyho kohouta, a postupne pujdou i ty slepicky. nebudu a ani se mi nechce rozmnozovat nejaky krizence.

Myslím si, že slepičky vám službu s vajíčky udělají, stejně jako čistokrevné. Pokud chcete na dvorek pěkné maransky, tak si příští rok objednejte u nějakého chovatele v dosahu kuřátka. Letošní slepičky vám budou příští roka a napřesrok nést užitková vajíčka, Po druhé snáškové sezoně je vybrakujete na polévku a už budete mít nástupkyně maransky, ke kterým si seženete nepříbuzného kohouta. A vzhledem k tomu, že budou čistokrevné a ponesou opravdu tmavá vajíčka, tak je i odlišíte od těch letrošních bastardek a budete si moci vybrat jen čistokrevná pod případnou kvočnu. Já bych tedy ty letošní honem nelikvidovala, ale dala jim šanci. Kohouta pro ně kupovat nemusíte a nestane se tedy, že byste podlehla pokušení nasadit pod kvočnu další bastardíky. To není myšleno ve zlém. Ať se daří chov. Dana.

3.11.2017 09:30
jameti

XXX.XXX.241.206

ovecka napsal(a):
Myslím si, že slepičky vám službu s vajíčky udělají, stejně jako čistokrevné. Pokud chcete na dvorek pěkné maransky, tak si příští rok objednejte u nějakého chovatele v dosahu kuřátka. Letošní slepičky vám budou příští roka a napřesrok nést užitková vajíčka, Po druhé snáškové sezoně je vybrakujete na polévku a už budete mít nástupkyně maransky, ke kterým si seženete nepříbuzného kohouta. A vzhledem k tomu, že budou čistokrevné a ponesou opravdu tmavá vajíčka, tak je i odlišíte od těch letrošních bastardek a budete si moci vybrat jen čistokrevná pod případnou kvočnu. Já bych tedy ty letošní honem nelikvidovala, ale dala jim šanci. Kohouta pro ně kupovat nemusíte a nestane se tedy, že byste podlehla pokušení nasadit pod kvočnu další bastardíky. To není myšleno ve zlém. Ať se daří chov. Dana.

Presne tak to myslim a taky udelam. Dekuji za nazor.Jana.

12.11.2017 16:57
jameti

XXX.XXX.241.206

Zdravim vsechny. Tak dnes jsem byla nadmiru prekvapena a spokojena.V kurniku me cekalo prekvapeni v podobe dvou vajicek cokoladovych a mezi nima jedno svetle.Pokusim se pridat foto.

12.11.2017 17:04
jameti

XXX.XXX.241.206

Prubeh snaseni.ted posledni dve ckoladove a dve ruzne svetle.v prolozce jde videt.

12.11.2017 18:07
holis

XXX.XXX.64.191

Jsem rád, že se potvrdilo co jsem psal. První vajíčko nemusí vůbec nic znamenat! Příroda potřebuje čas. Ty dvě vajíčka mají barvu maransek.

12.11.2017 19:35
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Vajíčka máte krásná, ale určitě ne od jedné slepičky..takže už můžete vidět, že tmavá vajíčka snáší asi jedna čistá maranska, světla vajíčka jsou od kříženek, přesně taková, světlá, mi snáší kříženky maransky a vlašky koroptví..

12.11.2017 19:54
Buqice

XXX.XXX.32.108

ančovička1 napsal(a):
Vajíčka máte krásná, ale určitě ne od jedné slepičky..takže už můžete vidět, že tmavá vajíčka snáší asi jedna čistá maranska, světla vajíčka jsou od kříženek, přesně taková, světlá, mi snáší kříženky maransky a vlašky koroptví..

Hezky řečeno. Když se k tomu přičte vzhled těch slepiček...tak výsledek velmi zavání kříženým kokektivem...vystopovala bych tu, co nese tmavá vejce, ta by dostala milost a zbytek bych pryč. Nicméně...každý si to musí prozkoumat a vyhodnotit sám :D.

12.11.2017 20:09
jameti

XXX.XXX.241.206

holis napsal(a):
Jsem rád, že se potvrdilo co jsem psal. První vajíčko nemusí vůbec nic znamenat! Příroda potřebuje čas. Ty dvě vajíčka mají barvu maransek.

Dobrý den, mam tam mezi tema sedyma 3 kuricky uplne bily(splash) nebo tak nejak mi to pan rikal a ty si myslim nesou ty nejsvetlejsi vajicka, ikdyz maji vsechny ostrihany kridla tak vzdycky jedna bila utece a najdu vajicko v sene uplne svetle az ruzove mi pripada :) ale me to nevadi, mam takovou radost, ze mam aspon neco, nikdy jsem tak tmava vajicka nevidela, tak jsem fakt stastny clovek. Na jare popatram po nekom z klubu a od neho si koupim 20-40 kuratek, do lihne se bojim.ikdyz do jara je jeste daleko tak treba nastuduju toho tolik, ze si poridim vlastni lihen :). Prijdou mi i vic nejak (ty bily) spinavy na zadech od toho kohouta. nekde jsem cetla, ze slepicka kterou nepojima kohout je spatna nosnice? je to mozne ?, nebo jak to je ?, ze nektere jsou uplne spinave a nektere vubec, vetsina vubec.sbiram 4 vajicka denne od 11 kuricek-slepicek.Vím ze to chce cas teprve zacaly, ale s tim pojimanim? dekuji za odpoved. Jana.

12.11.2017 20:13
honzapm

XXX.XXX.182.25

Souhlasím s Janou Bukvicí.
Jinak dneska měla zadavatelka tmavší vajíčka dvě, takže těch
soudružek tmavonošek bude víc. Ale to neznamená, že to jsou čisté Marans.
Hlavně, že vám nesou. Vejce se teď hodí.

12.11.2017 21:13
Buqice

XXX.XXX.32.108

No jó tak čtu moc rychle ... vypátrat min.dvě, které nesou tmavá... a tak co, paní má nekonečně času na to, aby si rozmyslela co všechno od toho vůbec chce a zařídila se podle toho :).

12.11.2017 21:24
jameti

XXX.XXX.241.206

Buqice napsal(a):
No jó tak čtu moc rychle ... vypátrat min.dvě, které nesou tmavá... a tak co, paní má nekonečně času na to, aby si rozmyslela co všechno od toho vůbec chce a zařídila se podle toho :).

Zdravím, no mam casu tak do jara než si pořídím od chovatele z klubu nejaka kuratka a pak k nim dokoupím kohouta, taky od chovatele z klubu- nejlepe...je fakt, ze se v tom moc neorientuji., necham si poradit. a nebo si koupim nasadova vajíčka, taky od provereneho zdroje. ikdyz i ten me muze napalit, holt jsou to zkusenosti. ale mam velkou zahradu takze do budoucna muzu oddelit tady ty "jiny" pouzit je na vejce do domacnosti, a slepice do kuchyne, a ty dalsi rado-by original marans nechat a pozorovat, zlepsovat snazit se a tesit se do budoucna na vlastni kuratka... to je cíl ale dekuji za nazory urcite se mi hodi vsechny, dekuji Jana.

13.11.2017 07:51
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Buqice napsal(a):
Hezky řečeno. Když se k tomu přičte vzhled těch slepiček...tak výsledek velmi zavání kříženým kokektivem...vystopovala bych tu, co nese tmavá vejce, ta by dostala milost a zbytek bych pryč. Nicméně...každý si to musí prozkoumat a vyhodnotit sám :D.

No, byla by škoda slepiček, které začínají snášet a dobře snášet stačí si pořídit krásného a určitě čistokrevného kohouta a budete nasazovat jen tmavá vajíčka od maransek, což není problém.. já si líhnu schválně kříženky marans x vlaška, protože nesou 3x více než čisté maransky . tak bud´te ráda, že je máte, já ted´mám od 1 do 5 vajec denně, kuřičky ještě nenesou...

13.11.2017 19:34
jameti

XXX.XXX.241.206

ančovička1 napsal(a):
No, byla by škoda slepiček, které začínají snášet a dobře snášet stačí si pořídit krásného a určitě čistokrevného kohouta a budete nasazovat jen tmavá vajíčka od maransek, což není problém.. já si líhnu schválně kříženky marans x vlaška, protože nesou 3x více než čisté maransky . tak bud´te ráda, že je máte, já ted´mám od 1 do 5 vajec denně, kuřičky ještě nenesou...

Dobry den, to vite, že jsem rada a tesim se z nich, nedam je ted pryc, to bych byla padla na hlavu. Ale sehnat cistyho kohouta marans je tedy fuska pockam ty dva roky a mezitim budu mit uz svoje cisty maransky a tyto si necham na vajicka. ted se mi roznesli teda ne vsechny, mam je od kvetna, mam kazdy den dve hnedy a dve svetle bezovy az ruzovy, nikdy nejsou stejny, a ted navic jsem mela vajicko 67 g a tyto dve poslední cokoladovy maji uplne celistvou barvu, kdezto ty predchozi meli spise cokoladovou teckovanou, tak si myslim ze to nejsou stejne slepicky. At se dobre vyjadruji, slepicky jsou ty co uz nesou a kuricky jsou jeste mlady? dekuji Jana pokusim se pridat foto.

13.11.2017 19:37
jameti

XXX.XXX.241.206

Omlouvam se za kvalitu...nic moc.

14.11.2017 09:01
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Rozhodla jste se dobře, tak nakonec se některé maransky přece vylouply a jak je vidět, dobře nesou..každá maranska má vajíčko jinak barevné, podle pigmentu, maransky chtějí hodně času, než se barva "vychytá", stále je to překvapení .. nasazovala jsem vždy jen vajíčka hodně tmavá a kohouta mám také z vajíček tmavých..tak jsem i já jsem letos zvědavá, co mi holky předvedou.. a kuřičky jsou mladé slepičky před snáškou..jste šikovná a máte slepičky ráda, bude z Vás dobrá chovatelka

14.11.2017 09:08
honzapm

XXX.XXX.182.25

Pořád ale nezapomínejme na fotky těch rádoby Marans kohoutů.
Je zvláštní, že kohouti neměli s Marans zhola nic společného,
a některé slepičky nesou i jakž takž tmavá vajíčka (to z nich ale ještě automaticky
nedělá Marans). Prospěly by fotky slepic.
Evidentně vám prodali velmi překvapivý mišunk - každý pes jiná ves.

14.11.2017 18:40
jameti

XXX.XXX.241.206

honzapm napsal(a):
Pořád ale nezapomínejme na fotky těch rádoby Marans kohoutů.
Je zvláštní, že kohouti neměli s Marans zhola nic společného,
a některé slepičky nesou i jakž takž tmavá vajíčka (to z nich ale ještě automaticky
nedělá Marans). Prospěly by fotky slepic.
Evidentně vám prodali velmi překvapivý mišunk - každý pes jiná ves.

Foto dodam zitra, doufam, ze se to podari.

14.11.2017 18:53
jameti

XXX.XXX.241.206

ančovička1 napsal(a):
Rozhodla jste se dobře, tak nakonec se některé maransky přece vylouply a jak je vidět, dobře nesou..každá maranska má vajíčko jinak barevné, podle pigmentu, maransky chtějí hodně času, než se barva "vychytá", stále je to překvapení .. nasazovala jsem vždy jen vajíčka hodně tmavá a kohouta mám také z vajíček tmavých..tak jsem i já jsem letos zvědavá, co mi holky předvedou.. a kuřičky jsou mladé slepičky před snáškou..jste šikovná a máte slepičky ráda, bude z Vás dobrá chovatelka

Dekuji mockrat za podporu, to vite, ze jsem nechtela nejake misenky, ale kdyz uz to tak dopadlo tak jsem rada, ze mam aspon nejake, slepicky ktere aspon vedle maransek probehly a chytly od nich trochu barvy na vajicka jsem rada ze budu mit dostatek vajicek pro mou rodinu a taky kohouty na maso.v unoru si zkusim sehnat nasadovy vajicka od zkusenych chovatelu cistych maransek a zkusim si sama lihnout, uz se moc tesim jak se budu na to chodit divat co to dela-nedela. zitra zkusim vyfotit vice slepicek a dam to sem.Jinak mame malou farmicku, na slepicky jsem se dala az ted aby mi vyzobavaly to co ostatni zvirata rozhazi . Mam kone, oslika, anglonub.kozy, holandsky kozy, psi, kraliky, cincily, morcata, a okrasny ptactvo.

11.1.2018 16:56

No teda, tak ja som rada že sa mi to aspoň pri mojich maranských podarilo a naozaj mám pšeničné marans. Neviem pochopiť ako môže takto klamať. Sliepočky sa u vás budú cítiť dobre a ked si naozaj zadovažite čisté budú vám robiť obrovskú radosť a dovtedy budete milovať aj tieto, oni za nič nemôžu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík