Nosné, přítulné plemeno

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2017 13:35
Johi

XXX.XXX.131.5

Dobrý den,
nikdy jsem slepice nechovala, ale chtěla bych s tím začít. Mé požadavky na plemeno jsou a) nosné plemeno, b) přítulné, klidné plemeno c) odolné vůči chorobám.
Slepičky budou umístěné ve výběhu s kozami a indickými běžci. Část dne budou trávit i na travnatém výběhu. Bude se kolem nich motat hodně dětí - proto musí být přítulné, možnost ochočení či větší interakce s lidmi je určitě vítána. Budou blízko potoka s dostatkem stromů, horka se jim tedy vyhnou. Zároveň je určitě budeme krmit zbytky jídla, neměly by tedy mít sklon k tloustnutí. Vítaná je malá letavost, malá hrabivost (rozhodně to není podmínkou). Plánujeme 6 - 8 slepiček.
Můžete mi, prosím, doporučit nějaká vhodná plemena?

Děkuji moc
Johana Filipová.

12.11.2017 15:06
percheron

XXX.XXX.224.185

No po pravde vo vasom prispevku uz chyba len to aby znasali zlate vajicka a je tam vsetko

na Vase poziadavky snad neexistuje ziadne plemeno. Kazde plemeno sliepok sa da ochocit to je len na vas kolko casu s nimi budete travit. Ak ich pridete pozriet raz do dna tak nemozete cakat ze budu pritulne. Ak chcete aby sliepky nehrabali nelietali tak ostante pri tych kaciciach lebo pri tom vasom krmeni nebudu ani znasat..

12.11.2017 15:32
Johi

XXX.XXX.131.5

Děkuji Vám za komentář, ale je dost k ničemu. Jako požadavky píši body a, b, c. Plemen mám vytipovanych několik. Letavost a hrabivost nejsou v podmínkách. Jen jsem se dočetla, že některé slepičky létají rády, jiné méně, vzhledem k tomu, že máme nízký plot, tak je vítaná nízká letavost, nikoliv podmínkou, v případě, že vyberu letave plemeno, rozhodla jsem se pro zastrizeni letkovych per.
Chtěla jsem jen názor někoho, kdo slepičky chová a měl by dobré postřehy nebo mě přivedl ještě na jiné plemeno, které ve výběru nemám. O rousnatych plemenech neuvažuji.

12.11.2017 15:47
percheron

XXX.XXX.224.185

Johi napsal(a):
Děkuji Vám za komentář, ale je dost k ničemu. Jako požadavky píši body a, b, c. Plemen mám vytipovanych několik. Letavost a hrabivost nejsou v podmínkách. Jen jsem se dočetla, že některé slepičky létají rády, jiné méně, vzhledem k tomu, že máme nízký plot, tak je vítaná nízká letavost, nikoliv podmínkou, v případě, že vyberu letave plemeno, rozhodla jsem se pro zastrizeni letkovych per.
Chtěla jsem jen názor někoho, kdo slepičky chová a měl by dobré postřehy nebo mě přivedl ještě na jiné plemeno, které ve výběru nemám. O rousnatych plemenech neuvažuji.

No mne vasa poziadavka pride dost k nicomu. Chovam sliepky viac ako 25rokov a aj tie plemena ktore sa udavaju ako nelietave sa v roznych podmienkach spravaju rozne. U mna ked sa nudia aj zdr. wyandotky vyletia na kurin vysoky 180cm..vsetko je to dane tym ako sa dokazu v prostredi zabavit. Z mojho pohladu je to najhorsie na vecer ked sa snazia hradovat. Choval som (plymutky, amroks, sasex, vlaska, oravka, hodvabnicka, perlicka) momentalne chovam rynske(v 4 farbach), vranohlavky, sumatranky zdr. wyandotky.
Kludnost plemena spociva hlavne o pristupe chovatela. Odolne plemeno podla mna neexistuje. Su roky kedy Vam nic neuhynie a su roky kedy padne cely chov. Jedina moznost je potom vakcinacia ale pre nakladnost a Vas pocet sa neoplati..Jedine s cim nebudete mat problem su hybridne sliepky a podla Vasich poziadaviek asi najlepsia volba. A ak chcete sliepky krmit len odpadom s kuchyne tak by som nechoval ani tie.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.11.2017 16:37

Tak já bych to viděl asi stejně.Pokud chcete krmit jen zbytky(dokáži si živě přestavit ty knedlíky a brambory, slané omáčky a pečivo a nebo dokonce mastné zbytky z pekáčů ap) tak se raději do chovu nepouštějte. Slepice k tomu aby nesla, potřebuje vyváženou stravu a hlavně dostatek bílkovin.Takže Vám bude celkem k ničemu nosné plemeno, když mu nedáte potřebnou výživu.Jinak o odolnosti se dá hovořit snad jen s ohledem na nadmořskou výšku a sklon k omrzání hřebínků ap. Pokud budou ve výběhu s kozami a kachnami, bude na ně v daleko větší míře působit tlak různých patogenů a odolnost vůči němu je téměř u všech plemen stejná. Také se přikláním k názoru, že přítulnost je dána z velké části neustálým kontaktem s drůbeží a není mnoho vyloženě nosných plemen, které by vyhledávali přímý kontakt s člověkem. Toho se dá docílit především vlastním odchovem kuřat a to vám také nikdo nezaručí.A závěrem hrabivost je lidská vlastnost, synonymy jsou chamtivost, hamižnost či lakota.U hrabavé drůbeže se dá tak maximálně hovořit o sklonu k hrabání a ten mají nosná plemena totožný.

12.11.2017 17:10
dadu

XXX.XXX.61.94

Z mé zkušenosti má na přítulnost slípek i vliv kohouta. Pokud ho nemají, jsou k lidem přítulnější.

12.11.2017 18:51
Johi

XXX.XXX.131.5

Děkuji za odpovědi ohledně odolnosti vůči chorobám a pritulnosti. Myslela jsem si to, ale nikde jsem to nenašla černé na bílém. To, že budou dostávat zbytky znamená, že kozam nosíme kostaly od květáku, slupky od kedlubny, mrkve a podobně, takže si slipky určitě zobnou také. Knedlikama je opravdu krmit nehodláme.
A opravdu nepředpokládám, že hrabavy pták nebude hrabat vůbec, jen jsem se v diskusích dočetla, že někdy slepice hrabou víc, někdy méně, tak jsem to jen zmínila...

13.11.2017 11:50
rate

XXX.XXX.127.224

Johi napsal(a):
Děkuji za odpovědi ohledně odolnosti vůči chorobám a pritulnosti. Myslela jsem si to, ale nikde jsem to nenašla černé na bílém. To, že budou dostávat zbytky znamená, že kozam nosíme kostaly od květáku, slupky od kedlubny, mrkve a podobně, takže si slipky určitě zobnou také. Knedlikama je opravdu krmit nehodláme.
A opravdu nepředpokládám, že hrabavy pták nebude hrabat vůbec, jen jsem se v diskusích dočetla, že někdy slepice hrabou víc, někdy méně, tak jsem to jen zmínila...

Přeji dobrý den, podle mne za c) neřešte, jediné co můžete ovlivnit je omrzání hřebene (čím větší, tím větší šance na omrznutí) body a) a b) se trochu vylučují. Nosná plemena (tedy s vysokou snáškou) jsou většinou plemena lehká a tedy i létavá. V něčem budete asi muset slevit.
Plemena těžší létají méně a z nich ta s kombinovanou užitkovostí snášejí celkem slušně cca.150-190 vajec za rok. Ochočitelnost u těchto plemen je taky dobrá, ale to záleží hlavně na vás (způsob odchovu, četnost kontaktu s majitelem...)
Nepíšete vůbec jaké bude chovatelské zázemí, naopak píšete čím opravdu krmit nehodláte a čím tedy hodláte? Slupky z kedlubny a mrkve ? Chápu, že asi nejenom tím, ale sama jste to vypíchla . Prostě každé zvíře má své potřeby a jejich uspokojení by mělo být prvořadé, až potom zábava a rozptýlení dětí a rodičů.
Nicméně, abych vám odpověděl na vaši původní otázku. Z čistokrevných bych doporučil ORPINGTONKY, nebo z tzv. hybridních slepic DOMINANT, který můžete mít v mnoha barevných variantách (což si myslím uvítáte).

13.11.2017 13:08
Johi

XXX.XXX.131.5

Rate, děkuji za příspěvek. Bohužel nepocházím z rodiny, co by měla hospodářství, takže formulace mého dotazu zní "starým mazákům" asi dost směšně. O chovu slepiček jsem už nacetla samozřejmě stovky článků a diskusí na nejrůznější témata.
Krmit je hodlám kvalitní zrnitou stravou, plánuji jim sekat kopřivy, drtit vajickove skořápky, ale mimo to budou mít přístup i k zeleninovým zbytkům, které nosíme kozam...
Pokud tomu tedy dobře rozumím s tou ochocitelnosti, jedním z faktorů, jak tomu napomoci, je odchovat si vlastní kuřátka? Nebylo by to nemožné, zvažuji to, ale nevím, zda někdo jako já, absolutní začátečník, může v tomto uspět... (měla bych možnost u známých nechat vajíčka v lihni a přijet až pro kuřátka) (zvazovala jsem Češky, ale názory na snasku jsou v diskusích dost rozdílné, tak mě to dost znejistelo. Vím, že to není časté plemeno, ale mám možnost získat vajíčka).
Hybridní plemena mi nejsou sympatická, přikláním se k chovu čistých plemen. Orpingtonky jsem měla za masné plemeno, podle toho, jak vypadají, dál jsem je, pravda, nezkoumala...
Kromě Kropenek zvažuji Plymutky, Australky, Sassexky (u posledních zmíněných ale psaly, že dost rády kvokají, což spíš nepotřebuji).

13.11.2017 13:20
2mazutak

XXX.XXX.3.12

Zdravím.já to vidím na wyandotky.velké i zdrobnělé slušně nesou.jsou klidné, jsou i celkem dobře zmasilé.jsoui snadněji dostupné a jsou v mnoha barevných varietách.krotkost není vlastnost vrozená, ale získaná přístupem chovatele.a voo tooom toje.

13.11.2017 13:20
rapotacka11

XXX.XXX.32.122

- budou mít přístup i k zeleninovým zbytkům...
""""
Bílkoviny ?
Nosit budou podle toho, jak budou živené.

13.11.2017 13:34
Johi

XXX.XXX.131.5

2mazutak napsal(a):
Zdravím.já to vidím na wyandotky.velké i zdrobnělé slušně nesou.jsou klidné, jsou i celkem dobře zmasilé.jsoui snadněji dostupné a jsou v mnoha barevných varietách.krotkost není vlastnost vrozená, ale získaná přístupem chovatele.a voo tooom toje.

Wyandontky mě zaujaly, děkuji za tip.

13.11.2017 13:59
dadu

XXX.XXX.61.94

Orpingtonky jsou též kvokavé.

28.11.2017 07:16
majenko3

XXX.XXX.63.212

Zdravím. V prvom rade sa pani zle vyadrila a hneď na úvod napísala to o tých zbytkoch. Ak to bude ako, bonus, k zrninám tak je to ok. Nie na darmo sa hovorí, že, krava dojí papulou, sliepka znáša zobákom,. Od kvality kŕmenia závisí počet a kvalita krmiva. Čo sa týka ktortkosti, je to fakt o prístupe chovateľa. O vlaškách sa píše, že sú najbojazlivejšie a najdivokejšie. Z vlastnej skúsenosti po pár rokoch môžem povedať, že dá sa to aj s nimi. Moje mi pokojne zobú z ruky, alebo keď sa niekam posadím vyletia mi na koleno/plece.A je to tým, že s nimi trávim minimálne 4h denne a liahnem v liahni. Ak má pani možnosť zohnať si kuriatka z liahni, každý skúsenejší chovateľ vie, že tie budú vždy menej plaché ako tie od kvočky. Síce je to s kuriatkami z liahne pracnejšie, ale ak človek chce krotké sliepky musí niečo obetovať. Pani píše, že zastrihne letky tzn. že asi na výstavy sa nechystá, čo je v poriadku v tomto prípade. Takže v skratke hlavne kvalitné krmivo od samého začiatku, venovať im dosť času a keď sa zastrihnú letky može ísť aj o lahké plemeno. A pri popise výbehu (trávnatá plocha, stromy, potok...) myslím, že sliepky by sa nudiť nemali a mali by čo robiť cez deň. Každopádne držím palce.

28.11.2017 07:38
laying hen

XXX.XXX.166.107

Zožente si tohto hybrida, má výbornú znášku aj pri nie 100% strave (zmeska), pekná veľká sliepočka a krásne vyzerá, včera som bol u pána, pre ktorého robím krmivo a na trávniku sa v čiernej lesklej farbe vynímali. Ak to neplánujete množiť, tak za tieto sliepočky sa hanbiť nebudete. Rozhodne je aj prítulná.

http://dominant-cz.cz/produkt/dominant-cerny-d-109/.

29.11.2017 12:45

Zpěváci Ústí napsal(a):

29.11.2017 13:11
wyandotte

XXX.XXX.114.225

Vase poziadavky su vylucujuce same seba. Nosne plemna su lahke a lietave sliepky ale ak si ich naucite od mala niekde tak nebudu preletovat. Niekde aom dokonca cistal ze strihanie kridel neprospieva rastu kedze sliepka vyuziva energiu do regeneracie poskodeneho peria. Neviem co je na to pravdy. Odolnost je zase nizsia v zime koli listovym vysokym hrebenom. Ochocenie sliepky je zaujimava poziadavka treba si uvedomit ze to nieje macka ani pes a hladat sa vam nenechaju. Nalakat sa da kazda sliepka troskou zrna alebo neakou pochutkou. Chorobam odolna nieje ziadna to sa moze prejavit u hociakeho plemena. Vtak ako vtak. Ak chcete chovat sliepky tak ratajte stym ze hrabat budu je to hrabava hydina. Skuste upustit od niektorych zbytocnych poziadavok a urcite najdete neake vhodne plemno.

29.11.2017 18:33

Nuž tak nejako som dopadla pred rokom na tomto fóre aj ja, ale verím že vám sliepočky budú robiť tak veľkú radosť ako mne a ku podivu znášajú krásne veľké vajíčka a aj ked zmesku som im kúpila naposledy v auguste. Dostavajú dostatok pšenice, zbytky ale aj tekvice a všetko možné čo sa urodilo. Ja ich dokonca aj púšťam medzi kvety a zeleninu, viem nič moc ale ked ja im to neviem odoprieť, aj ked to robím len tak hodinu pred zotmením. &výbeh mali travnatý na konci leta menej a preto ta paša ale aj kosená tráva, či burina.
Kúpili sme wyandotky, sú super ale tie moje znášali malé vajíčka a boli neoplodnené a teda sme kúpili zlý kmeň, tiež sme kúpili kuriatka sasex - porcelanových ale nebola som ani s tými spokojná. Na jar som si kúpila vajíčka legberiek, švedskej kvetiny a sumltaliek. To čo sa vyliahlo aj prežilo, začali veľmi skoro znášať, prelietavajú ale všetky okrem sumltaliek. Síce im to ukazala morka a tak som dala 1,60 výsoké pletivo ale vedia aj cez to. No nechodia k susedom ak sú v záhrade aj ked tam je plot nižší.
Takže mám teraz taký veľkonočný chov s cudzím kohútom. Z veľkých vajíčok som veľmi natešená a moja hydina ma miluje a zbožňuje.
Ja som chcela aj sliepky na mäso kvôli potravinovej intolerancií ktorú mám a tiež viem že nebudú znášať každý deň aj ked teraz začali veľmi zhurtá.
Hrabú asi všetky rovnako, v tom nevidím rozdiel - je to hrabavá hydina, aj moje sú s indickými bežcami a dvomi morkami a myslím že je to v poriadku, teda nerobí im to problém, len kačky nemajú radi ak im idú sliepky lašovať do ich priestoru.
Kúpila som si aj kuriatka maranskej pšeničnej, no nie som z nich natešená, za prvé mali byť medenokrké, za druhé aj sliepka aj kohút kýchajú, preliečila som to ale neviem, počkam kým znesú vajíčko a potom sa rozhodnem čo bude s nimi.
Chodia k nám vnúčatá ani jediný raz nebol problém že by im sliepky ublížili, skôr vidím že sasexky dobnú skoro každú sliepku v ich blízkosti, sumltalky zožerú oveľa viacej aj zrná a oni boli prvé ktoré začali žrať aj zmesku. Jednoducho idú prvé ku hrncu ale odchádzajú posledné. Tie švedské kvetiny sa mi páčia v tom že je každá iná, tiež znášajú pekné a veľké vajíčka.
Takže ja by som možno tie wyandotky z toho čo poznám ja, tie ked už mali takú klasickú váhu tak už neskákali cez plot.
No myslím že je dosť plemien z ktorých si môžte vyberať. Určite poloťažké plemeno je menej lietavé ako ľahké.

7.12.2019 08:18
Johi

XXX.XXX.3.61

JAK TO DOPADLO?

Na jaře 2017 jsme pořídili 6 slepiček ISA Brown. Nejlepší slepice, co jsme si mohli přát. Přítulné, chytit se nechaly, děti je hladily, slepicim to vůbec nevadilo. K dispozici měly stálý výběh 2000 m zahradu a chodily do lesa, hlavně, když byla hrozná vedra, tak se hned po snasce zdekovaly do lesa a vrátily se až večer. Kolikrát jsem už myslela, že se nevrátí. Vrátily se vždycky. K dispozici měly pšenici a zbytky z kuchyně - to milovaly nejvíc. Kefiry, omáčky, těstoviny, rýži, maso, pohanku, sekanou nať od mrkve, řepy, vodu od vařené řepy. Největší poptávka byla po kostech. Hodit jim kost z krůtího stehna... to byla podívaná...jedna ji ulovila a snažila se s ní uletět, ostatní hned za ní. Kopřivy jsem jim sice setkala, ale oni je moc nechtěly, až v zimě, kdy si nemohly samy nazobat co potřebují na zahradě. A snaska? Denně vejce od slepice, žloutek oranžový jak zapadající sluníčko, v zimě od těch šesti slepic byly 2-4 vejce denně, akorát když uhodily mrazy (bylo méně než - 10), tak jsme našli jen 1 vejce denně, někdy žádné.
Zahradu nám krásně zkyprily, třeba růže neuvěřitelně okopaly a pod nimi se popelily, kde byl mech, tam ho rozhrabaly a půdu provzdusnily, kompost opecovavaly a když na podzim padaly ořechy, mlsne chodily kolem a čekaly, až jim nějaký rozslapnu. Navíc vyžraly všechny slimaky v širém okolí. Létaly opravdu výjimečně, prakticky jen za tou, která ulovila kost 😊

7.12.2019 09:48
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Šťastné slepice.

7.12.2019 10:44
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Zuzkaa napsal(a):
Šťastné slepice.

Asi byly..ale pani píše v čase minulém,tak si myslim,že slepičky zakoupené v roce 17, už nejsou..😀

7.12.2019 10:52
Johi

XXX.XXX.3.164

Ano, slepičky jsme picly koncem listopadu. Nové budou zase zjara.

Ale spíš jsem to psala kvůli případným zájemcům - začátečníkům o chov slepic. Člověk se tady dozví ve většině případů, jak to nejde a všechno je problém a jak hrozne mám nároky a má zkušenost je takováto milá a jednoduchá, bezproblémová ☺️

7.12.2019 11:00

O ISA Brown som čítal, že sú to prítulné sliepky... Ale treba vyskúšať Orpingtonky a to len bude prítulnosti... Ak som vo výbehu, pokojne sa nechajú hladkať, samy vyhľadávajú "pozornosť" (aj kohúty), aby som sa im venoval . Je to fakt prítulná sliepka, nie až tak dobrá nosnica, ale bude znášať aj keď budú mínusy. Ja môžem len odporúčať. Najlepšie bez kohúta, lebo ten im potom dodriape celý chrbát...

7.12.2019 11:01
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Také se chystám(už dlouho) zabit asi 20 tříletých slepic,dcera nejradsi vari dětem silny,dlouho taženy slepici vývar s jatrovymi knedlicky😀,maso do rizota a pod...jarni slepicky zatim nesou dobře,včera 12 vajíček😀

7.12.2019 16:46
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
O ISA Brown som čítal, že sú to prítulné sliepky... Ale treba vyskúšať Orpingtonky a to len bude prítulnosti... Ak som vo výbehu, pokojne sa nechajú hladkať, samy vyhľadávajú "pozornosť" (aj kohúty), aby som sa im venoval . Je to fakt prítulná sliepka, nie až tak dobrá nosnica, ale bude znášať aj keď budú mínusy. Ja môžem len odporúčať. Najlepšie bez kohúta, lebo ten im potom dodriape celý chrbát...

Máte pravdu, já chovám Orpinky, jen pro vlastní potřebu a nedám na ně dopustit. Co do mírné a přítulné povahy i co do masa na pekáč. Kohouti tříkiloví po vykuchání a maso jako mandle. Ale snáška je opravdu jen jako bonus. Tu zachraňují hybrydky. To jsou stroje na vajíčka.

9.12.2019 16:27
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Tak ono je to hlavně o přístupu chovatele než o plemeni. Když s nimi budete denně trávit nějaký čas, tak se ochočí a zvykne si jakákoli slepice než když jim jen ráno otevřete a večer zavřete kurník Mám zdrobnělé hempšírky, barneveldky a vyandotky, pouštím je na zahradu a jakmile se tam objevím, běhají za mnou jak pejsek. Mě tohle stačí - když bych je potřebovala hned zavřít do výběhu, vím, že to půjde. Nemám potřebu slepice hladit ale věřím, že kdybych mermomocí chtěla, i na to by si zvykly.

9.12.2019 17:25

Je to o přístupu i o plemeni. Měl jsem dvěma různými způsoby ochočená kuřata. V prvním případě to bylo hejnko s kvočnou, 1* liliputka, 1* vlaška a 1* bažant obecný. Ta kuřata se naučila na zavolání přijít do ruky pro červy. O toho bažanta jsem přišel (zabila ho jiná slepice), 2 kuřata dorostla a jsou z nich normálně plaché slípky.
Dále jsem měl kuře vtištěné na člověka (kohout lilipuťák), co po vystěhování z domu vždy někomu vletěl na hlavu a obtěžoval, když měl hlad. Jaký by byl teď nevím, ztratil se ve 4 měsících, asi ho zlikvidoval potkan.
A měl jsem taky 3 kuřata zdr. hempšírek. Byla odchovaná normálně uměle. Po vypuštění ven byla totálně krotká, na mazlení i krmení si přišla. Byli to 2 kohouti a slípka. Byly tak troufalé, že nalétavaly do sudu se žrádlem, a těm kohoutům se to jednou stalo osudným, protože tam vlezli, já si jich nevšiml a zavřel je tam a bylo léto a vedro, zašli tam (to mě dost mrzelo). A slípečku mám pořád, tak je krotká na žrádlo, když přijdu, tak naletí na sudy a klidně se nechá hladit, čeká, že se bude krmit.
A měl jsem 2 dospělé leghornky, co žraly z ruky a jinak se ale bály, to už je dávno.
Doteď mám hedvábničku, co příští rok oslaví půlkulaté narozeniny (5 let) a ta bývala úplně ochočená, jak pes, ale už se jí nevěnuju, takže už je méně krotká.
Každopádně se doporučuje těžší plemeno, tak třeba hempšírka, plymutka, amrokska (ty jsme měli taky 2 sípky a byly velmi krotké) aj. a ideálně od kuřat. Ne lehké a lítací slípky.
Na jaře budou líhně a chovatelé nabízet kuřata čistokrevných slepic, tak bude šance si nakoupit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík