Právě probíhá celostátní výstava v Lysé. Kdo nemá možnost se podívat vkládám několik snímků:.
Dobrý den,
byla jsem na výstavě už v pátek, opravdu bylo na co koukat. Jen mě hodně zarazila situace ohledně vystavování nemocného zvířete. U jedné ze slípek (mám pocit, že šumavanka nebo češka) bylo na lístku napsáno, že nebyla hodnocena kvůli rýmě. Opravdu prskala. Nebylo by slušné vůči ostatním vystavovatelům takové zvíře dát ihned do izolace?
Jana.
esmez
napsal(a):
Dobrý den,
byla jsem na výstavě už v pátek, opravdu bylo na co koukat. Jen mě hodně zarazila situace ohledně vystavování nemocného zvířete. U jedné ze slípek (mám pocit, že šumavanka nebo češka) bylo na lístku napsáno, že nebyla hodnocena kvůli rýmě. Opravdu prskala. Nebylo by slušné vůči ostatním vystavovatelům takové zvíře dát ihned do izolace?
Jana.
Bylo, Jednou jsem to zažil na jedné výstavě kde vedle mých hempšírek byly hempšírky s rýmou a nikoho to nezajímalo. No mě začly po týdnu prskat a celkově jsem přišel asi o 30 mladých hempšírek a dalších 50 nosných hybridů. Jedíné pozitivní bylo že jsem snížil stavy slepic. Ale na...e to
Na jedné letní výstavě jsem viděl australáka, který měl v oceňováku napsáno
- silně zahmyzen. A také se tam promenádoval po kleci, stále mezi ostatními
zvířaty. Veterinární dozor je nulový. Člověk by to pochopil u letních výstav, ne na CV.
Já si mykoplazmózu zatáhl z jedné letní výstavy. Zabírá Floron nebo Doxygal.
Floron má lepší dávkování.
Jinak pevně věřím, že letos to bylo definitivně naposledy, co jsme na CV na klecích
viděli to trapné, děsné, nevkusné a oldskůlové chvojí. To není design, to je peklo.
Jinak příště ke vstupence dodávejte také výkonné baterky a svítilny a snižte
vstupné za sníženou viditelnost zvířat. Už tak je hala B temná a krajně nevhodná.
Třeba u krůt by člověk, zájemce o chov, o koupi, rád viděl zvíře i shora,
posoudil šířku trupu aj., ale to kvůli chvojí nejde.
Nemám nic proti Poslední leči Alfonse Karáska, ale na CV se to opravdu nehodí.
Příště mi to chvojí hoďte raději na zahradu na růže. Budete platnější.
Jsem rád, že katalog je na A4 - tleskám. Příště ještě s miniaturami - obrázky,
aby hledání plemene bylo intuitivní a velmi rychlé.
Jinak jsem rád, že se ujal můj nápad s promítáním čísel prodaných zvířat.
Mám v kapse ještě pár zlepšováků, které moc nestojí, kdyby měl někdo zájem.
esmez
napsal(a):
Dobrý den,
Jana.
Věc je to složitá...
Správný postup by byl asi ten, že posuzovatel požádá o přivolání veterinárního dozoru a ten zdravotní stav posoudí a nechá garanty odnést zvíře do karantény, kde vyčká konce výstavy.
To by ostatně mohl udělat i garant, má-li při zaklecování podezření, že zvíře není v pořádku.
Jak by to bylo reálné v praxi netuším, ale předpokládám, že na akci jako je CV by měl být veterinární dozor přítomen po celou dobu.
Jinak se to dělá tak, že posuzovatel nechá zvíře odnést rovnou. Loni se tak v mnoha případech dělo. Ovšem to je trochu na tenkém ledě, neboť posuzovatel není nijak oprávněn a většinou ani vzdělán, aby určoval zda-li je zvíře nemocné.
Nicméně, pokud uvede na posuzovacím lístku, že je zvíře nemocné nebo zahmyzené, měl by to dál řešit a né vrátit zvíře zpět a ponechat ho v expozici.
Bylo by zajímavé vyjádření hlavního garanta a hlavního posuzovatele, zda-li mají pro tyto případy určený nějaký konkrétní postup.
Ano, opravdu je to věc složitá,
každý ví jak se to má dělat, umí kritizovat atd... Ale začíná to u samotného chovatele, který by neměl nemocné zvíře ani vystavit. V uvedeném případě se jednalo o šumavanku v kleci č.5500 byla od pátku až do neděle v karanténě. Celkem letos byly 3 zvířata v karanténě a sledována veterinářem a
mohu prohlásit, že jsem některých případech to konzultoval i druhým veterinářem. Pan doktor pravidelně se přišel podívat a vnesl dotaz jestli je vše v pořádku.
Máte pravdu, kdyby posuzovatel požádal některého garanta, určitě se opatření provedlo ihned.
Opravdu si myslíte, že garanti mají čas kontrolovat zdravotní stav zvířat při příjmu, kdo si to myslí může příště přijít pomoc, bude mít plnou moji důvěru. Od 11,00 byl příjem a garanti od rána museli dostavět zhruba pro 400 zvířat klece, ale to jsem nepatří to si řeknu někde jinde. Chvojí nebyl můj
nápad, bylo to přikázáno. Mě osobně vadí mnoho věcí, ale to zde nebudu ventilovat.
Jinak za garanti u drůbeže si stojím, zvířata byla v čistotě a nakrmena.
Hlavní garant drůbeže - Miloslav Hertl.
karji
napsal(a):
To jste mě moc nepotěšili, koupila jsem si kohouta o pár klecí dál.
Ujišťuju Vás, ze garant při příjmu zvířat měl přirostlou vrtulku k pozadí a vyklepaný ruce z tahání všeho možnýho a hlavu jak škopek. A neměl šanci si cokoli prohlížet. Takže když posuzovatel při posuzování (když na to měl čas a každé zvíře extra v ruce) neřekl -, zavolejte veterináře", tak se na to mohlo těžko přijít dřív, než se na to přišlo.
A dodávám, že jsme fakt dělali co jsme mohli a přes to, že teď kdekdo ví jak by to zmáknul líp a levou zadní, tak to byla, i s těma nedochytanýmá mouchama pěkná akce a pokud TENHLE šéf drůbežích garantů zavolá, jdu do toho bez váhání znova :).
kaprál
napsal(a):
A mě se to chvojí zrovna líbilo. Rozbilo to pohled na ty železné klece. Výstava dle mého se hodně zlepšila.
Máte pravdu, chvojí rozbilo hodně pohledů. Jednak znemožnilo přehlednost haly,
tudíž si za chvojím mohl dělat kdo chtěl co chtěl, dále při jeho pokládání na klece
mělo plno zvířat obrovský šok. Rozbití pozinkované pouště si představuji jinak,
než naházet na sebe místy až 5 větví tmavého smrku.
To si lze dovolit ve velké světlé hale se širokými uličkami,
ne však v už tak dost tmavé a malé hale B.
Mohla být tu a tam umístěna větvička, ne taková vrstva, jaká byla nyní.
Mám uloženu jednu inspirativní fotku, jak se dá světlým a optimistickým bambusem
mile doladit pozinkované království.
Mě trochu odradil ten způsob prodeje, kde si člověk vystojí půlhodinovou frontu a dva lidi před ním mu to zvíře někdo koupí (tady nepomůže ani promítání). Prodejní lístky mají mnoho nedostatků, ale poskytnou jakous takous jistotu, že během stání ve frontě to zvíře nikdo jiný nekoupí.V Bohdalově to fungovalo perfektně, včetně katalogu na internetu. Tam jdou příkladem, škoda, že to tak nejde na celostátní výstavě.
skodovak
napsal(a):
No, ten kohout Jeníku taky rýmuje, musím zkusit ten fluron, to co mi dal. Doktor nefunguje.
Jeníku, otázka je, zda má tvůj nový vlašák rýmu z důvodu nákazy nebo z důvodu
teplotního šoku. Hala byla přetopená, brahmánky vypadaly, že je každou chvíli
skolí infarkt, Jurajův vranohlavák mi s těmi roztaženými křídly přípomínal letadlo.
Po návratu do současného sychravého počasí čeká mnohá zvířata teplotní šok.
Jinak už jsem vyzkoušel, že účinnost léků hlavně rozhoduje dávkování.
Můj veterinář je, co se určování dávkování týká, naprosto neschopný,
vše jsem si musel vysledovat sám. Tak přeju úspěšnou léčbu.
honzapm
napsal(a):
Jeníku, otázka je, zda má tvůj nový vlašák rýmu z důvodu nákazy nebo z důvodu
teplotního šoku. Hala byla přetopená, brahmánky vypadaly, že je každou chvíli
skolí infarkt, Jurajův vranohlavák mi s těmi roztaženými křídly přípomínal letadlo.
Po návratu do současného sychravého počasí čeká mnohá zvířata teplotní šok.
Jinak už jsem vyzkoušel, že účinnost léků hlavně rozhoduje dávkování.
Můj veterinář je, co se určování dávkování týká, naprosto neschopný,
vše jsem si musel vysledovat sám. Tak přeju úspěšnou léčbu.
Nějaká menší radička do SZ? díky.
Jinak ano ten způsob prodeje a ještě směřovaný na všechno do jedné haly to se nepovedlo, a to nečitelné promítání které dělalo problém i dobře vidícím, lepší ani nekomentovat.
A vyčúránky nečekající na konci fronty přifařujíce se k již kupujícím, tak to by slušné lidi nas...o a ono jo.
skodovak
napsal(a):
Jinak ano ten způsob prodeje a ještě směřovaný na všechno do jedné haly to se nepovedlo, a to nečitelné promítání které dělalo problém i dobře vidícím, lepší ani nekomentovat.
A vyčúránky nečekající na konci fronty přifařujíce se k již kupujícím, tak to by slušné lidi nas...o a ono jo.
Nevidím nejlépe ale na promítaná čísla jsem viděl zcela jasně a zřetelně.
Podle mě výborný nápad jak zbytečně nečekat.
Prodej byl avizován po odbornostech, asi se to nakonec nepovedlo, osobně bych to také uvítal, anžto mě zajímá jenom drůbež a fronta je z valné většiny plná králíkářů, třeba ve Welsu je na každé hala pokladna.
Z druhé strany je spousta lidí, kteří chtějí koupit králíka i slepici a Ti zase budou křičet, že musí vystát dvě fronty místo jedné, zkrátka všem se nezavděčíte.
Systém prodejních lístků má taky svoje slabiny, živě si vzpomínám jak někteří strhali lístky z celé expozice a pak přemýšleli co si vlastně koupí a co si nekoupili, zahodili...
pastevecovci
napsal(a):
Nevidím nejlépe ale na promítaná čísla jsem viděl zcela jasně a zřetelně.
Podle mě výborný nápad jak zbytečně nečekat.
Prodej byl avizován po odbornostech, asi se to nakonec nepovedlo, osobně bych to také uvítal, anžto mě zajímá jenom drůbež a fronta je z valné většiny plná králíkářů, třeba ve Welsu je na každé hala pokladna.
Z druhé strany je spousta lidí, kteří chtějí koupit králíka i slepici a Ti zase budou křičet, že musí vystát dvě fronty místo jedné, zkrátka všem se nezavděčíte.
Systém prodejních lístků má taky svoje slabiny, živě si vzpomínám jak někteří strhali lístky z celé expozice a pak přemýšleli co si vlastně koupí a co si nekoupili, zahodili...
Tak pokladny na všechno, ale všude, nadávali i pořadatelé...
Co se týče vašeho zraku, asi závidím, vidím dobře, žena ještě lépe a chodila k prostředku, buď to zaostřili nebo nevim, je to jedno, důchodci stejně nevidí a říkalo jich to tam dost..
Lísty jsou jak říkáte, to je o ničem..
Jako obejít zvířata, vybrat si a bežet čekat frontu a myslet že něco koupím, pokud jedu pro zvíře kde prodejních je 1-10 na všechny je hloupost...šel jsem rovnou a věřil že bodování bude znamenat zvíře ucházející a ze 7 kohotů byl v půlce fronty 1kus atd...
kdybych se šel koukat co kupuji je to bez šance...
nevím, neznám to, nerozumím tomu, nikde nijak necestuji, ale byl to boj...a to jsem byl mezi prvními celkově...
No bohužel tento způsob prodeje způsobili ti, co sbírali prodejní lístky hromadně, pak si z toho vybrali a zbytek hodili do koše a zvíře se v tu chvíli stalo neprodejné, protože nemělo prodejní lístek. Lidi se chovají jako bezohlední dobytkové a nějak se na to musí reagovat. Když se takhle sbírají prodejní lístky, je cena jen v katalogu a fůra dobrých lidí stojí zbytečně fronty. Je to stejný jako kdybyste na letišti nadával, že se musíte nechat prohlídnout. Když existujou hajzlové, v rámci obrany proti nim bohužel trpí i ti normální...
Výstava byla pěkná, velice, kladů bylo jistě dost stejně jako záporů. Je bezesporu užitečné si je tady nebo kdekoli jinde pokud možno co nevíce vyjmenovat, abychom na příště věděli co všechno pořešit, seřadit to podle důležitosti a dalším postupem je přijít na to jak je vyřešit, z čehož by měl vzejít výsledek. Čili jít na to konstruktivně. Bez emocí a napadání ať už jednotlivců, nebo institutů. Aby to nesvádělo k rčení "Po bitvě je každý generál". Zbytečně se nevysmívat, nenadávat a raději řešit. Invektivami se nic nevyřeší, jen namýchne. A to není cílem.
Juraj Kafka.